Game Dev Tycoon i problemi s piratizacijom

poruka: 10
|
čitano: 2.603
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Greenheart Games, indie game developer studio čiji su founderi i zaposlenici dva brata, Patrick i Daniel Klug, nedavno je izdao svoju prvu igru - Game Dev Tycoon. Reklo bi se da je to standardna simulacija, u kojoj se brinete za Vaš vlastiti game studio, izrađujete igre pritom određujući njihov žanr, budžet kojeg ulažete, raspodjelu vremena utrošenog na level design, zvuk, dijaloge itd itd itd. Igra sa simpatičnom grafikom, dobrim gameplayjom i pametnom idejom, a i realizacijom. Zašto ovo onda pišem, pa ovo je obična igra koja se ne razlikuje od drugih?

Varate se, ova se itetkako razlikuje. Kao game developer, jedna od većih briga Vam je problem piratiziranja odnosno pitanje kako zaraditi na vlastitoj kreaciji kada je jednostavnije skinuti istu sa torrenta nego platiti šaku dolara. Što se dogodi kada igrate tycoon igru, simulator izradnje video-igara i naletite na problem piratizacije igara koje napravite? A tek ako se taj problem javlja isključivo u piratskoj verziji same igre? (Yo, dawg)

Naime, braća Klug su smislili genijalnu stvar, unikatan izum: sami su piratizirali svoju igru i uploadali je na TBP isti dan kada su pustili igru u prodaju na svojim i mnogim drugim stranicama. U toj piratskoj verziji kad-tad bankrotirate (in-game) jer Vaše igre ne daju profit zato što ih korisnici - piratiziraju.

No ni to nije kraj priče. Mislite da nema onih koji se žale na piratiziranje njihovih kreacija u samoj igri, koje se, kao što sam rekao, događaju samo na piratskoj verziji igre? Ponovo se varate, ima ih, i to na stotine. U prilogu imate nekoliko vrlo interesantnih slika tj. statistika preuzetih sa same stranice Greenheart Games studija, a evo Vam i link na njihov blog gdje je najnoviji post priča o ovoj temi.

Blog -http://www.greenheartgames.com/blog/

Alternativni link (site im je ponekad down radi navale) - http://ow.ly/kwTiZ

Dakle, ljudi se žale da im piratiziraju igre koje rade u igri koju su i sami piratizirali. Bahato? Inače igra košta €6.49, što je nešto manje od 50kn. A izašla je danas.

Sama igra je trenutno na Steam Greenlightu, ne sumnjam da su kreatori privukli masu pozornosti, što možda znači da će se uskoro moći naći na Steamu. Igru možete kupiti na njihovoj stranici greenheartgames.com , koja je trenutno nedostupna radi spomenute navale.

The guy who wants too much risks losing absolutely everything. Of course, the guy who wants too little from life might not get anything at all.
Moj PC  
9 0 hvala 5
15 godina
protjeran
Re: Game Dev Tycoon i problemi s piratizacijom

Zapravo je to super - jer je njihova piratizirana verzija pravi Tech demo igre - kome se sviđa, neka si ju kupi. {#}

1. RTFM | 2. Use the search button | 3. Respect elders
15 godina

Hm.. Bilo je nešto slično i sa Serious Sam 3 ako se dobro sjećam. Neki pauk kojeg nisi mogao ubiti ako imaš piratsku verziju.

Winter is coming...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
kratos091 kaže...

Hm.. Bilo je nešto slično i sa Serious Sam 3 ako se dobro sjećam. Neki pauk kojeg nisi mogao ubiti ako imaš piratsku verziju.

da, škorpion bi te lovio kojeg nebi mogao riješiti. i svaki put bi bio na istom mjestu.

ali to nije sam Croteam ugradio u "krek" nego su u liniju koda ubacili skriptu

koja periodično provjerava vezu sa internetom te provjerava koji je DLL i EXE u uporabi - ako ga skuži,

dobiješ škorpača - dakle svi koji su prilikom igranja isključili net - nisu imali problema.

ovdje je stvar drugačija - krek je rađen od autora i trajno onemogućava završetak igre.

1. RTFM | 2. Use the search button | 3. Respect elders
15 godina

Da, i mislio sam da je takvo nešto.
Uglavnom, očito ima boljih rješenja od recimo DRM-a, samo se autori moraju malo potruditi. 

Winter is coming...
14 godina

Ovo je genijalno.

Kad bi 5% pirata odvratilo od piratstva, ovo bi bio zapravo vrlo genijalan način borbe protiv piratstva.

Genijalna, stvarno genijalna ideja! 

Keep flashing! || Samsung Galaxy SII crew. || ↓ Stisni Hvala ako sam ti pomogao. ||
Moj PC  
3 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nego,dali cheat codeovi rade?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ali šta je igra je genijalna stvarno mi se jako sviđa i ultra je ovisna 

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Najbolji način za riješiti se piratstva su free to play igre. Em ti nitko ne krade igru,em zaradiš love koliko nisi mogao sanjati-micropayment FTW.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pranja kaže...

Najbolji način za riješiti se piratstva su free to play igre. Em ti nitko ne krade igru,em zaradiš love koliko nisi mogao sanjati-micropayment FTW.

Međutim da bi se tu zaradile milijarde,a ne "novci za preživaljavanje" onda moraš privući veliku publiku.

Ili neka stvar koja je isto meni osobno fora poput mikrotransakcija je crowdsourcing.Zanima me zašto game developeri od svih drugih proizvođača softvera najmanje koriste crowdsourcing.Npr. neka opensourceaju manje važne dijelove enginea i dopuštaju da se zajednica priključi razvitku.Time bi i portanje na druge platforme bio malen problem jer bi to zajednica radila besplatno. Sve što bi izdavač morao napravit je papirologija.Tu je još i crowdfunding poput kickstartera.

Primjer za studio koji je dobro iskorištavao crowdsourcing je idSoftware.Opensourceali su engine ali grafika igre,materijal,audio i neke slične stvari su bile zatvorene i moralo ih se kupiti. da bi mogao igrati igru.Zajednica je onda pomagala u razvoju i portala sve njihove starije igre da ih danas možeš igrati ako hoćeš i na mikrovalnoj pećnici.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice