Vidim :) Probaj to isto sa Kingsoft Office :) (vice versa)
Microsoft Office ima u potpunosti implementiran OO standard - štoviše možeš mu postaviti da li će spremati u ODF ili OOXML formatima.
Znaci, MSO je jos uvijek glup i jos uvijek ne zna u potpunosti dobro otvoriti ODF (a u 2015. smo lol). A majketimile, mislio sam da su s novom verzijom to rijesili.
U testiranju sam sam koristio MS Office 2007, ne znam jesu li u novojim verzijama to riješili.
@ domagoj, - da u 2015toj smo... (vočout verziju).
- MSO2007 star 8 godina, a 2008me definiran opendoc iec, (+ by MS, da ne idemo u povijest, tek kad se MS primio posla obavljena je standardizacija, istina MS je to radio po svojim željama/timinzima, ali druga strana nije radila ništa, + podsjetnik na 'plač' open dijela kad im je MS sudskom odlukom istresao specifikacije na tisućama stranica..).. Od tad, nema office paketa koji ima ispriku, npr kingsoftov je daleko prije riješio sve probleme, LO tek u posljednjoj godini.
- imaš nadogradnje, jedna od njih je i ODT. nisam siguran postoje i neke verzije.. 1.0-1.1... + MSova politika gašenja supporta s trećom aktivnom reinkarnacijom, od pojave nove i gašenja supporta za 2007 predpostavka cca godina (a nebi bilo neobično da izađe na jesen, novi win10..). Može se očekivati da MSO2010 i 2013 bolje barataju svim dokumentima (dok su 2003 odavno pokopali a 2007 je bio 'prisilna' kompatibilnost). + podsjetnik na kazne, ali i defacto standard, nije MS bez putra na glavi, jednako kao što je LO kaskao (isprika nedovoljno programera i sredstava.., ok, sad radi ali neki su radili i prije par godina..).
-tek od 2010 je 'strict'.. (+ MSove prljave igre..). ODF tj odf je samo kao rezerviran naziv open, open je svaki koji se drži propisanih standarda i implementira ih pravilno, dal je to npr browser za web str ili office, mp3, jpg, nešto peto/deseto.. svejedno.
-problem licenci ne postoji ('promise'), tj postojat će ako MS ograniči free upotrebu. Može se korsitti i npr free MSov viewer (za svaku app iz paketa), nema razlike u odnosu na Acrobat/Reader i pdf itd.
- ms open doc je open doc. Radi.
-svaki office paket ima svoj nativni format, svaki novi mora podržavati i open, doc savean u takvom formatu je čitljiv (mora biti) dok u nativnom ne mora.
-MS ima open format (defaultno od 2010), čita ga i LO bez problema. Ako LOov radiprobleme (ne 2007 koji ne supporta sve..) tad ili je kriv LO export ili MSov import.. dok nativne nitko ne mora čitati kao što se ne traži da čita npr pdf (ali može) itd.
-cilj je prezentacija?.. cilj je ppt? Testiraj PPT, ne word.. (word/writer/wordprocesor je zapravo najmanji problem, sve ostalo je koma, raspad..)
@marko
Kažeš da si danas instalirao libreoffice tako da ces tek za par tjedana svakodnevnog rada i učenja biti u stanju kreirati ispravno kompliciranije dokumente koje ce i drugi alati ispravno otvarati. Plus kaj sejvaj u odt a ne docx jer odf je iso normiran u hr.
Ovako kako si se ti izrazio bi ispalo da je lo daleko superiorniji jer barata i svojim i tudim uratcima dok mso nezna raditi tuđim uratcima...
:-)
@ bunker, (docx) ooxml, je open format (postavljen kad je MS krenuo u to, 2006-7 nadalje.. do tad su razni fosovci kilavili umjesto da su napravili standard). Doc u ooxmlu je službeni standard npr docx. + kao s jezicima u EU, službeni je HR, + svaki od službenih unutar EUa kao eng-ger.. ok? Umjesto traženja pravilnika, vidi npr službene dokumente upravo u docx formatu..
-pitanje je dali MS želi baratati tim formatima, problem brdo-muhamed...
+ btw, MS je izbacio MSO za Android ali ne za linux, gasi MSO za OSX (neće biti novijih osim ako se predomisle). To je njihovo pravo, legitimno ili poslovni rizik.
+ spomenuo bukva, free MSO online.
-ne vidim racionalan razlog protivljenja MSOu samo zato jer je by MS.. ipak je s razlogom dominantni office paket s kvalitetnim appsima koje svaka u svom dijelu opravdano drži prevlast. Jednako ne vidim raliku kao što ne treba pljuckati npr Adobe, ... ili je razlog što te app ne postoje nalinux platformi? U ovom slučaju korsnik koristi windowse.. pa taj dio nije pretjerano relevantan + u HR je za školstvo pokriveno licencom (dakle i cijena/legalnost itd.).
-netko izvan HR (dal BiH školstvo ima ugovor..) može imati takav razlog, tad je to opravdani razlog, ne neki osobni/iracionalan.
- jedno važnije pitanje:
.. sve to je samo alat/format. Standard služi (samo) međusobnoj kompatibilnosti, ali teoretski je svejdno čime i u kojem formatu. Bitno je napraviti posao.
Kad se postavi dodatno pitanje koji je bolji (iz bilo kojeg razloga..) tad se govori i o izboru.. pa pitajte se, koji je (meni) za konkretnu potrebu bolji i koristite ga. Može i kriterij jeftiniji (ali u usporedbi ili kompatibilnosti je takav kriterjij nevažan). I MS ima free. itd. A kompatibilnost? .. pa npr može se saveati kao html, u čemu je problem?
što ako će npr ppt biti važniji nego neki drugi (nedefiniran/nepostavljen) kriterij?
Posljednji Kubuntu dolazi s vrlo upotrebljiim LO, ali ne korsitim (nisam sekretarica) nit mi se testira 'kompatibilnost' raznih paketa i formata. Preporuka bar za liveboot probati, vidjeti..
dokument kreiran npr na linuxu/nekom OSu, imat će oređene permisione, font.. i na to treba misliti kad se uspoređuje (kad prezentacija ovisi o 100% kompatibilnosti ..), uobičajeno je npr instlairati MS fontove.. + opcija da se font snimi unutar dokumenta itd. itd.
+ sve se može (kao prezentacija) napraviti i npr Adobeovim paketom, Acrobat, flash, pdf, ... ali to je daleko skuplji paket i nije na linux platformi (win-mac)
Probaću Kingsoft i staviću da Comodo blokira pristup internetu. Je li KSO instaliran u Program Files ? Ovaj WPS je na AppData što mi liči na lokaciju gdje se malware skriva.
Da ali Chroma ima i u Program Files.
-appdata je 'kretensko' mjesto za normalne appse, igre, multiplatform i sl. ugl OSevi koji ne nude korisniku nikakvu kontrolu nad mjestom appsa, npr minecratf.
npr što ako netko ima mali sys disk (ssd).. itd. Ako je za win, tad bi bar defaultno moralo ići u progfiles + nuditi izbor. Ako je za linux, tad mora poštivati postavljene npr /etc itd.
Da ali Chroma ima i u Program Files.
Pa i Kingsoft će ti biti u Program Files. 
Microsoft Office ima u potpunosti implementiran OO standard - štoviše možeš mu postaviti da li će spremati u ODF ili OOXML formatima.
Koliko ja znam, ima ga i LO. Zasto onda MSO ima problema s otvaranjem tog odta (iz prilozene slike)?
ZAto što je koristio 2007 verziju.
Zašto ne bi bila greška na strani pakiranja? Možda LO nepravilno zapakira format.
Kako se file otvara u MSO13 ili MSO16?
Kako se file otvara u Open Officeu ili nekom drugom OO rješenju?
Ako neko ima 2013/16,neka proba otvoriti u njemu odf/odt file od Libre. Također se odnosi na .doc/docx
@ bunker, (docx) ooxml, je open format (postavljen kad je MS krenuo u to, 2006-7 nadalje.. do tad su razni fosovci kilavili umjesto da su napravili standard). Doc u ooxmlu je službeni standard npr docx. + kao s jezicima u EU, službeni je HR, + svaki od službenih unutar EUa kao eng-ger.. ok? Umjesto traženja pravilnika, vidi npr službene dokumente upravo u docx formatu..
- jedna od stvari iz tvog linka vodi na vaspitni pravilnik crne gore iz 2006 godine..... 
No, to kaj je možda ( kažem možda jer nema dokaza da li je tako ili nije ) većina službenih dokumenata u ovoj državi napisana u docx formatu nedokazuje baš ništa.
Hrvatski zavod za norme je odf postavio kao normirani standard :
http://31.45.242.218/HZN/todb.nsf/wFrameset2?OpenFrameSet&Frame=Down&Src=%2FHZN%2Ftodb.nsf%2FNormaSve%2F1a16da6b693d26b5c125735400249fe7%3FOpenDocument%26AutoFramed
OpenDocument format (ODF) je kratica za OASIS Open Document Format for Office Applications - otvoreni format datoteka za spremanje i razmjenu uredskih dokumenata. Standard je razvio OASIS industrijski konzorcij, a temelji se na XML baziranom sustavu datoteka koji je originalno napravio razvojni tim OpenOffice.org.
Primjenom ovog standarda nije važno koji softveri se upotrebljavaju, jer se mogu bez poteškoća razmjenjivati dokumenti. Također, primjenom ovog standarda osigurava se dugovječnost arhiviranih dokumenata (odnosno, primjenom ovog otvorenog standarda bit će moguće čitati arhivirane datoteke i nakon vrlo dugog niza godina). Zbog potpune transparentnosti specifikacije osigurava se potpuna kontrola nad informacijama. U tom kontekstu bi teoretski značilo da i office i libreoffice nebi smjeli imati poteškoća sa dokumentom bez obzira u kojem je alatu urađen ako je urađen po odt standardu. S obzirom da praksa govori drugačije , znači da se netko ipak nepridržava standarda do kraja,,a pogodi tko je taj ....
Microsoft Office možete otvoriti i spremiti OpenDocument Format dokument nativno, iako nisu svi značajke podržane koje bi odf standard nametao.
OpenDocument Format postao je i priznata međunarodna norma u ISO tijelu, te dobio oznaku ISO/IEC 26300:2006. OpenDocument Format odnosno ISO/IEC 26300:2006 postao je službeno i dvije godine kasnije hrvatska norma s oznakom HRN ISO/IEC 26300:2008 objavom u službenom glasilu HZN-a (oglasnik za normativne dokumente broj 2/2008 na stranici A13)
Namjena OpenDocument formata je pružiti otvorenu alternativu vlasničkim formatima dokumenta uključujući popularne DOC, XLS i PPT formate kojima se služi Microsoft Office.
Microsoft Office Open XML format zahtjeva razne licencije prije nego ga konkurencija može upotrebljavati. A koliko je ms svoje formate standardizirao sa open pričom je storija za sebe...
Organizacije i pojedinci koji pohranjuju svoje podatke u otvorenim formatima kao što je OpenDocument potpuno uklanjaju rizik zaključavanja (tzv. Vendor lock-in) na jednog proizvođača softvera, ostavljajući im izbor zamjene softvera ako njihov postojeći proizvođač propadne, podigne svoje cijene, promijeni svoj softver ili promijeni licenciju u neodgovarajuću.
@Marko ipak 2007 ga ne može otvoriti pravilno dok noviji otvaraju bez problema. WPS je imao samo dugme install i nije pokazivao lokaciju gdje će se instalirati ili gdje user želi.
Opet ima jedan problemčić, u našoj školi se npr. koristi Office 2003 i Office 2007, vjerojatno je tako i u tvojoj. Ne vjerujem da imaju Office 2010/13.
Ne,svi imaju piratski 2007.
2 različita programa s iste stranice (kingsoftstore.com).
office_free_2013.exe je Kingsoft Office.
2 različita programa s iste stranice (kingsoftstore.com).
office_free_2013.exe je Kingsoft Office.
Ok, sad ću isprobati u VM.
Ovaj WPS je BETA 1 .
Nakon instalacije automaski se updateuje, a Kingsoft ne i pita vas ako hoćete pro verziju :
@Marko : jesi ti koristio ovaj Kingsoft ovo za usporedbu ?
Da.
Ovaj WPS je BETA 1 .
Nakon instalacije automaski se updateuje, a Kingsoft ne i pita vas ako hoćete pro verziju :
Da.
Ok. Nema li ovaj Watermark i te gluposti ?
Ovaj WPS je BETA 1 .
Da.
Ok. Nema li ovaj Watermark i te gluposti ?
Nema, to je starija verzija WPS-a prije nego što su postavili watermark.
Super. Ovaj mi nudi sve što treba i zadovoljan sam i FREE je :) Uglavnom, kako da skinem ono online templates sa startup ?
Super. Ovaj mi nudi sve što treba i zadovoljan sam i FREE je :) Uglavnom, kako da skinem ono online templates sa startup ?
Imam ti ja .reg file koji se doda u registry i onda se to makne. Pošaljem ti ga preko PP.
Neće li ovo šta sje**** ?
Ne kužim. Pojasni malo.
Ne kužim. Pojasni malo.
Neće li mi oštetiti sustav jer samo mi to još fali 
Ne kužim. Pojasni malo.
Neće, slobodno otvori file u Notepadu da vidiš što radi.
Ne kužim. Pojasni malo.
Neće, slobodno otvori file u Notepadu da vidiš što radi.
Hvala Marko,stavljam si ovo na OneDrive 
OpenDocument Format postao je i priznata međunarodna norma u ISO tijelu, te dobio oznaku ISO/IEC 26300:2006. OpenDocument Format odnosno ISO/IEC 26300:2006 postao je službeno i dvije godine kasnije hrvatska norma s oznakom HRN ISO/IEC 26300:2008 objavom u službenom glasilu HZN-a (oglasnik za normativne dokumente broj 2/2008 na stranici A13)
Namjena OpenDocument formata je pružiti otvorenu alternativu vlasničkim formatima dokumenta uključujući popularne DOC, XLS i PPT formate kojima se služi Microsoft Office.
Microsoft Office Open XML format zahtjeva razne licencije prije nego ga konkurencija može upotrebljavati. ..
- pogrešno tumačišstandard i open. ODF je 'samo' extenzija, kao i docx. MS ov ooxml je Opendoc. To je dio open doc standarda.. (MSovi posli..). čitati od app-soft odlomka..
- doc je zatvoreni, docx otvroen, ok? Default u MSO je docx.
- usporedba, pogledati tablicu, licenciranje i sl..
- svaki format zahtijeva licencu. Problem je što za MSov postoji samo promise.. ali Ms je vlasnik, a vlasnik je 'bog'... tj kao dobra volja. Druge stvari su također vlasništvo, java, korporacije kao IBM, Oracle.. a svi ti igrači su u open foteljama. Kenjkanje fosista je kenjkanje, MS daje free, imaš promise.. i to je to. Licenca ja uvjek prisutna i ograničava tvoju upotrebu (ako nisi vlasnik), npr 7z i šlepanje RAR licence.., java je također nečija itd. Pa do podsjetnika da Ubuntu-Canonical plaća MSu licdncu za BIOS-UEFI itd.. (Licence su razlog zašto Canonical ima odvojen restricted, to razumijem i podržavam, mada je za juzera jednistavnije imati npr mint.. to ti je na kraju ista situacija kao s ovim licencama za MSov OD). Velike firme ne žele ovisiti o tuđoj licenci. Nema veze s juzerom i Peđinim vukom, tad juzer mora sam downloadati npr ROM, codec, itd.. npr nvidia driveri su vlasnički. Problem? Npr znaš li da ne smiješ distribuirati npr driver? Jednostavno nisi vlasnik i nemaš njegovu dozvolu, mada je npr free.. pa recimo odavno na BUGu nema npr SPa za win.. a besplatan je. To je stvar vlasništva i licenci, to ograničava velike (ne smiju distribuirati ništa bez ugovora itd.) npr fontovi, codeci itd.. a to nitko od velikih ne želi, jer to znači da drugom mora platiti dio profita. To nema veze s korisnikom. (opet podsjetnik na Canonicalovu politiku).
- koristio ti ODF ili OOXML koristiš open doc format/standard. Problem je u miješanju termina standard i konkretan format.
- u suprotnom HR bi kršila svoje zakone/pravilnike o Opendocu.. i standardizaciji kao i korištenju formata.
- znaš li kako ide s npr fiskalizacijom? čekout malo kod, čekout malo koji OSevi i appsi se koriste i sve radi, pa čak i u slučaju npr DOSovskih kasa (prastarog softa) ili andorida (kao Fiskal1). Sve to je na tim standardima i rad bez ikakvih problema. Upravo to je standard i upravo je MS taj koji je zaslužan za to (dok su ostali kilavili... istina i MS ima prste u tome i putra na glavi..). Slično kao OpenGL-DirecX itd. (provjeri i taj dio, npr Khronos grupu). Dali je problem korištenja npr OGLa? Veliki igrači se svađaju oko standarda, ne mi mali..
a open i ostali konzorciji su ugl udruženja kompanija i njihovih interesa, upravo jedna od tema (vjerojatno nitko ne posta..) kineska firma koja krši GPL licencu ušla u open linux... ali nije prestala kršiti upravo tu licencu. Naravno, nije MS pa je to OK...?