Problem sa IDE uređajima

poruka: 6
|
čitano: 7.491
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problem sa IDE uređajima
Imam SATA disk spojen na prvi SATA port od matične na kojem imam instalirane Windowse, programe i ostalo...
Moja matična ploča ima i jedan IDE utor na kojem imam spojen IDE HARD DISK i IDE DVDRW pisač/čitač, hard disk je stavljen da bude master, a DVDRW da bude slave (i preko jumpera na njima i prema IDE kabelu di piše master i slave), na tom IDE HDD držim backup podatke.

Problem je u tome da BIOS i Windowsi prepoznaju samo IDE HDD, ali ne i DVDRW, koji su skupa spojeni preko jednog IDE kabela...
Danas kada sam htio reinstalirati Windowse od nule, stavio sam u BIOS-u da se boota sa DVDRW i nažalost nije htio. Čak sam i promijenio način rada iz AHCI u IDE i opet ništa...

Dok god sam pustio u BIOS-u da prvi boot uređaj bude SATA disk, BIOS i Windowsi su prepoznavali DVDRW, čim sam stavio da kao prvi boot uređaj bude DVDRW da mogu instalirati Windowse, više ga nije prepoznavalo, kao da je nestao.

Dakle, IDE HDD i SATA HDD uredno prepoznaje, jedino taj DVDRW koji je spojen sa IDE kabelom sa HDD kao slave, ne prepoznaje..

Dali je možda problem u jumperima ili da postavim IDE HDD na slave, a DVDRW na master, ili da stavim jumper na onaj CS-cable select (ili kako se već zove)?

Hvala unaprijed!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem sa IDE uređajima

Poigraj malo sa IDE kabelom. Prvo probaj iskopčat iz HDD i ukopčaš samo DVD RW i pogledaj dali se u BIOS prepozna DVD RW? I obratno.Ako ne prepozna znači da kabel neispravna. Obično tako se događa u kabelu koji ne dobavlja podatke jer često zna prekinut kontakta u kabelu ako se stalno ukopča i iskopča pa olabavi pinu u kabelu.. Rješenje ima jedino da kupiš novi IDE kabel. Javi rezultate.

Nenad
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Problem sa IDE uređajima
Evo probao kako si rekao i kada spojim samo DVDRW, BIOS i Windowsi ga prepoznaju.
Isto vrijedi i za IDE HDD.

Kada ih spojim skupa, onda jedno vrijeme dok god ne stavim DVDRW da bude prvi boot uređaj, prepoznaje IDE HDD i DVDRW, a kada stavim DVDRW da bude prvi boot uređaj, onda nestane i više ga ne prepoznaje...
WTF?
14 godina
neaktivan
Problem riješen!
Zamijenio sam IDE kabel sa drugim i sve je proradilo...

Znači, problem je ipak bio u IDE kabelu, bravo NELLO.
Ah, ti široki i plosnati IDE kabeli, pola kučišta ti oduzmu, slava SATA kabelima!!!!

Imam još jedno pitanje: negdje sam pročitao da ako se jumperi na HDD i DVDRW stave na master i slave, da nema veze onda kako se IDE kabel spaja na uređaje. Znači nema veze ako na kabelu na konektoru piše master, mogu ja njega staviti i u slave uređaj, jel tako?

Jedino ako bi jumpere stavio na CS (cable select) onda kabel određuje dali je master ili slave?
17 godina
neaktivan
World Championships: 7, GP started: 273, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,447
16 godina
neaktivan
PCGamerX kaže...
Problem riješen!
Zamijenio sam IDE kabel sa drugim i sve je proradilo...

Znači, problem je ipak bio u IDE kabelu, bravo NELLO.
Ah, ti široki i plosnati IDE kabeli, pola kučišta ti oduzmu, slava SATA kabelima!!!!

Imam još jedno pitanje: negdje sam pročitao da ako se jumperi na HDD i DVDRW stave na master i slave, da nema veze onda kako se IDE kabel spaja na uređaje. Znači nema veze ako na kabelu na konektoru piše master, mogu ja njega staviti i u slave uređaj, jel tako?

Jedino ako bi jumpere stavio na CS (cable select) onda kabel određuje dali je master ili slave?

Bravo i tebi, barem si riješio problem, znači greška je bila u kabelu.  Ako je na jednom kabelu a HDD mora bit Master jer tad glavni a DVD RW na Slave tako ide na jednom kabelu. A na ploči postoje dvije utora a taj IDE Primary i IDE Secondary. A kod IDE Primary može imat 2 HDD-a a IDE Secondary može isto imat 2 optička čitača.

Da, CS se sam određuje dali je koja slobodna sa Master-om i Slave-omako nisu zauzeta pa se automatski namješta.

Nenad
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice