Imas transcend 230s i taj model je vrlo dobar, šogor ga ima i brzina mu ne pada nakon vecih kolicina zapisa
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hvala za info, no tamo piše: 3D TLC NAND flash memory - klik
A kod Adata SU800 je SLC tehnologija: The intelligent SLC caching algorithm allows NAND Flash memory to operate in single-level cell mode and boosts read/write performance.
uzmi Kingston UV400, trenutno best buy u tom cijenovnom rangu
A kod Adata SU800 je SLC tehnologija: The intelligent SLC caching algorithm allows NAND Flash memory to operate in single-level cell mode and boosts read/write performance.
slc je je samo keš i to nisam nigdje našao koliki, ostatak je 3d tlc memorija
sandisk x400 128GB ima 5 god gare
https://www.pcaxe.com/hardver/tvrdi-diskovi/transcend-ssd230s-256gb/strana-6
Slc je samo keširanje nakon cega se zapisuje na TLC NAND
ako ces preko 500kn potrošit onda bolje gledaj 250GB modele jer je i 500 previše za tak mali kapacitet
recimo ovo http://www.njuskalo.hr/ssd-disk/ssd-adata-su900-256gb-3d-nand-oglas-23575329
MLC 3D NAND
Malo sam proanalizirao vaše hvalevrijedne prijedloge i rezime je:
1) Kingston UV400 120GB TLC je od 450kn - najpovoljniji prijedlog
2) SanDisk X400 128GB TLC 5 g.g. od 569kn
3) Transcend SSD230S 128GB 3D TLC NAND od 521kn
4) ADATA SU900 256GB 3D MLC NAND + SLC fash na Njuškalu za 600kn
(kako ne mislim instalirati hrpu aplikacija - 120GB će uz 1TB HDD biti sasvim dosta, a ? je da li mogu dobiti R1; u trgovinama 128 ili 256GB modela kod nas nema)
5) ADATA SU800 128GB 3D TLC NAND + SLC flash od 469kn
Ako je vjerovati objašnjenjima 3D TLC, MLC i SLC tehnologija; uz ovih +19kn zadnje uzete opcije, mislim da nisam bio previše neracionalan
I koji god uzmes sluzice te godinama ;) Osim u sintetickim testovima u radu neces primijetiti razliku ;) Ja imam dva adata u800 u raid 0 i ne primijetim razliku osim u premiere prilikom skrolanja u timeline a ni tu nije drasticna razlika.....
Malo sam proanalizirao vaše hvalevrijedne prijedloge i rezime je
manje bitno koji, puno ti je bitniji kapacitet
ne znam za što ćeš koristiti komp, a ako je za igrice dobro ti je znati da nekima itekako paše instalacija na ssd
primjer je fallout 4 gdje podizanje cijele igre, a isto tako i loadanje unutar igre traje cijelu vječnost na hdd
drugi primjer su neke mmo igre, mojoj ženici je black desert prodisao tek na ssd-u
s druge strane na nekim igrama skoro da nema nikakve razlike
Ne mislim se igrati, već raditi na tom PC-u u matematičkim/interpolacijskim i office alatima, te u DraftSight-u (besplatna zamjena za AutoCAD) nešto docrtati i pregledati. CAD i CAM alate možda instaliram, a vjerojatnije je da neću jer ne želim raditi taj posao doma.
Uz to neke učilice za osnovnošlolce i to je to. Igrice će biti zabranjene od mene administratora i supruge mi
Tek tad ti je svejedno koji ces uzeti. Nemoj se zamarati time.... Uzmi najjeftiniji sa najduzom garancijom koji ti je dostupan....
Taj projedlog preskoci, SSD nema garanciju a kosta 600kn, za 700kn biras novi SSD 240GB sa 36mj garancije a za 750kn uzmes Samsung EVO 850 250GB sa 60mj garancije. Ako vec mislis davati 500 i kusur kuna za SSD od 120gb uzmi ovaj Samsung sa 60mj garancije klik
Hvala za prijedloge!
Na kraju je kupljen ADATA SU800 128GB 3D TLC NAND + SLC flash od 469kn
Treba mi doći Xeon E5450 iz Kine da skompletiram PC za još neko vrijeme rada. BIOS sam nadopunio mikrokodovima.
Možda još uzmem DDR2 800MHz 4x2GB za 23$ i tad je gotov hardware u kanti za neko vrijeme.
Evo opet malo čitabe za neupucene koji misle da nema razlike, osobno imam 850 Evo od 250GB i mogu ovo potvrditi da brzina pada nakon veceg zapisivanja, kod 500Gb modela to nije slucaj
A evo i test Kingston UV400 od 480GB kapacitet, slika dolje
SLc keš isto nije na svim modelima isti, sto je manji kapacitet to je i manji keš kod TLC ssd-a, nekom to nije bitno ali neke stvari se moraju znat.
U eoriji i sintetickom testu da. Koliko si ti 20 GB fajlova iskopirao sa i na ssd u zadnje vrijeme????
Dovoljno je iz foldera u folder ili iz particije na particiju, pa probaj pa javi, imas isto transfer bar pa vidis progress, ja kazem da problem postoji kod TLC-a, ako na taj problem zazmirimo pa svaki ssd ima vrijeme pristupa podacima 0.1ms stoga sveki ce odradit podizanje programa brzo, tu nema neke mudrolije.
Nemam tako veliki file ;)
evo kopiram 18,5 GB file sa mehanickog diska na raid 0 sa dva u800 ssd i preko 75% vremena je na 78 MB/s a pri kraju je islo i preko 82MB/s. Najnize je palo na 57 MB/s a nikad duze od 2 sec pa onda desetak sec drzi na 78 MB/s...
Konstantno svih 18,5 GB.....
Evo sa particije na particiju na istom radiu 0 donja vrijednost isto 57 ali puno krace a pik ide i preko 130 tako da je prosjek izmedju 80 i 100 MB/s....
test ti ne valja, nemres sa hdd-a kopirat na raid 0 pobogu, brzina ti je limitirana mogucnostima hard diska..
dobro ja imam optiku u stanu tak da ;)
Drugi test je bio sa particije na particiju pa ide jos 20% brze ;) Predlozi nacin da ti to dokumentujem nikakav problem....
Evo sa particije na particiju na istom radiu 0 donja vrijednost isto 57 ali puno krace a pik ide i preko 130 tako da je prosjek izmedju 80 i 100 MB/s....
hebote, ja sa ssd-a na usb stick imam konstantnih 210-270 mb/s na fajlu od 37 giga
hebote, ja sa ssd-a na usb stick imam konstantnih 210-270 mb/s na fajlu od 37 giga
Jesi siguran da ti ne tovari to u memoriju zbog write-cachinga? Jer brzina se cini dosta velika za stick osim ako je neki high-end u pitanju
Bas gledam, kosta kao nelos polovan registriran auto.
sandisk ultra ili extreme i ja hepi...moj kopira do 90MB/s, platio sicu...
Evo ja sam namontirao svoj EVO 960 napokon. Kloniranje sistemske particije sa onim samsung toolom je bilo brzo i bezbolno.
Ali... Nikako nisam uspio bootati sa m.2 drive-a dok god je "stari" ssd bio ukopcan. Na kraju sam morao stari SSD iskljuciti, bootati sa novog diska a stari spojiti preko USB-a. I onda mu nisam mogao pristupiti jer su oba diska imala identican nekakav signature (ne znam u cemu je fora). Uglavnom, preko usb-a sam uspio formatirati staru sistemsku particiju, ugasio sam stroj, spojio ga nazad na SATA i proradilo je. Onda sam resize-ao staru D particiju i sad je sve OK. Boot time mi se cini isti ali igre se ucitavaju brze (pogotovo rust koji se ucitava po defaultu jako dugo).
Eto, osim te male zajebancije sa sistemskim particijama - sve je proslo OK.
skini u windows store-u crystal disk mark pa odvrti i postaj screenie