Kako da particioniram disk?

poruka: 27
|
čitano: 12.541
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran

Sve je u naslovu.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Kako da particioniram disk?

Partition magic, ili negi drugi software.

Ako je to sekundarni disk, možeš i na samim windowsima.

Desni klik na MY PC, manage -> disk managment -> odabereš svoj disk, desni klik, new partition, odabereš veličinu,

ne zaboravi označiti "quick format" i to je to. napraviš si broj particija koliko želiš.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Desni klik na MY PC, manage -> disk managment -> odabereš svoj disk, desni klik, new partition, odabereš veličinu,

ne zaboravi označiti "quick format" i to je to. napraviš si broj particija koliko želiš.

Ima hrpa programa za particioniranje,partition magic to radi uredno i brzo,ali 100% ne i kvalitetno!

Pogotovo ako se odabere opcija quick format,jer jako puno toga ostane!

Ne govorim bezveze,jer znam iz Ivore kada nam je učitelj dokazao da se prilikom vračanja

podataka sa formatiranog diska,kod raznih softwera za particije(bržih),podaci vračaju

sa 80% uspješnosti,kod quick formata 95% uspješnosti,dok kod formatiranja

samon windovs CD-om(bez quicka) podaci vračaju sa samo 15%uspjeha!

Pa ti odlući sam!

15 godina
neaktivan
MandaTDI kaže...
Don Kihoty kaže...

Ima hrpa programa za particioniranje,partition magic to radi uredno i brzo,ali 100% ne i kvalitetno!

Pogotovo ako se odabere opcija quick format,jer jako puno toga ostane!

Ne govorim bezveze,jer znam iz Ivore kada nam je učitelj dokazao da se prilikom vračanja

podataka sa formatiranog diska,kod raznih softwera za particije(bržih),podaci vračaju

sa 80% uspješnosti,kod quick formata 95% uspješnosti,dok kod formatiranja

samon windovs CD-om(bez quicka) podaci vračaju sa samo 15%uspjeha!

Pa ti odlući sam!

Pa normalno da ostaju svi podaci, nitko nije pricao o tome. Nakon Quick formata mozes sa nekim programima i vratit cijelu particiju, tocno kako je bila, sa svim datotekama.
15 godina
protjeran

Da li na tom disku namjeravas imat Windowse? Da li je to disk na kojem vec imas windowse i zelis napravit particiju ili ti je to novi HDD na kojeg zelis instalirat nowe win i imat neke dodatne particije?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da bi particionirao disk, ne treba ti neki poseban program. Imaš ga već ugrađenog u prozore. Start>Control Panel>Computer Management>Disk Management. Postoje tri osnovna tipa particija na disku a to su: Primary, Logical i Extended. Ako nisam u pravu neka me netko ispravi. Particioniranje diska najbolje je pri samoj instalaciji windowsa u onom dijelu u kojem te pita na koju particiju želiš instalirati OS. Neko nepisano pravilo je da je uvijek bolje imati više particija, jer si na taj način sačuvaš podatke u slučaju da windozi iz nekog razloga krepaju. Ja radim to ovako:

c:OS

d: games (veća particija)

e: arhiva (dokumenti, fotke, video i sl. također veća particija)

f: trash particija ( najmanja particija na koju se skida sav sadržaj s intereta. Isti sadržaj se provjerava nekim od alata za detekciju malicioza u datotekama bilo kojeg formata, te se tek onda prebacuje copy-paste na odredišnu particiju - folder.) Ista particija (F:) se može često formatirati, i na taj način ''ubiti eventualnu gamad''.

Ne treba pretjerivati sa brojem particija po disku, jer više particija usporava sam rad diska. No ukoliko si već instalirao OS, preostaje ti jedino da koristiš jedan od ponuđenih programa za particioniranje diska, a da ne bih nikoga reklamirao, prepuštam ti da sam odabereš. Mislim da je na forumu već pisano na tu temu.

Kalea.

15 godina

od Easeus Partition Managera ti vise nista netreba, koristim ga nikad problema s njim ...

U proljetnu je noc otisao covjek svirajuci frulu...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

partition wizard home edition!jedan od najboljih programa!!

0 0 hvala 0
16 godina

Partition Wizard,brz,lagan,jednostavan. Mislim sa PMagic ne radi dobro na Visti i Sedmici i vrlo je riskantno ga koristiti.

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

kako bi vi podijelili disk od 640gb, na kolko particija. dosad sam disku te veličine imao dvije particije (c particija 100gb, d particija 500gb), ali primjetio sam da kad se nešto očitava na d particiji sam windows na c particiji ide jako sporo.

na kraju sam odlučio instalirati windows na manji disk od 250gb, a ovaj od 640gb bi služio kao storage, ali me zanima kako bi ga vi particionirali? trenutno na tom disku ima oko 500gb podataka.

Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati. http://forums.mydigitallife.info/showthread.php?t=7126
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 14:41 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sage kaže...

kako bi vi podijelili disk od 640gb, na kolko particija. dosad sam disku te veličine imao dvije particije (c particija 100gb, d particija 500gb), ali primjetio sam da kad se nešto očitava na d particiji sam windows na c particiji ide jako sporo.

na kraju sam odlučio instalirati windows na manji disk od 250gb, a ovaj od 640gb bi služio kao storage, ali me zanima kako bi ga vi particionirali? trenutno na tom disku ima oko 500gb podataka.

izbrises ovu particiju c di su bili windowsi,a d povecas do kraja..ne treba ti vise particija na disku na kojem nisu windowsi!

17 godina

ha, sad je to problem, jel ne znam kako da ponovno formatiram cijeli disk, na ostaloj d particiji je 500gb, ne znam kud ću s tim, a da idem s nekim programam, mislim da ima i windows 7 u comp managment to za pridruživanje particija, frka mi je se bojim da nešto pogrešno ne napravim pa izgubim podatke na preostaloj d particiji.

uglavnom kad bi ostavio tu c particiju, odnosno formatirao je, bilo bi ovako, jedna particija od 100gb, druga od 500gb, nadam se da to može tako funkcionirat.

Što nose vjetrovi sudbine nitko ne može znati. http://forums.mydigitallife.info/showthread.php?t=7126
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 20:04 (sage).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sage kaže...

ha, sad je to problem, jel ne znam kako da ponovno formatiram cijeli disk, na ostaloj d particiji je 500gb, ne znam kud ću s tim, a da idem s nekim programam, mislim da ima i windows 7 u comp managment to za pridruživanje particija, frka mi je se bojim da nešto pogrešno ne napravim pa izgubim podtke na preostaloj d particiji.

uglavnom kad bi ostavio tu c particiju, odnosno formatirao je, bilo bi ovako, jedna particija od 100gb, druga od 500gb, nadam se to može tako funkcionirat.

normalno da moze, ima ti u windowsu ugraden alat za formatiranje samo formatiras c a podaci ti na d ostanu njih ne diras!

ides start\control panel\administrative tools\computer menagment\disk menagment  i formatiras c na tom disku. d ne diraj!!!

ili mozes sa partition magicom izbrisat c i samo priduzit taj prostor na d i imas jednu particiju

15 godina
neaktivan
sage kaže...

ha, sad je to problem, jel ne znam kako da ponovno formatiram cijeli disk, na ostaloj d particiji je 500gb, ne znam kud ću s tim, a da idem s nekim programam, mislim da ima i windows 7 u comp managment to za pridruživanje particija, frka mi je se bojim da nešto pogrešno ne napravim pa izgubim podatke na preostaloj d particiji.

uglavnom kad bi ostavio tu c particiju, odnosno formatirao je, bilo bi ovako, jedna particija od 100gb, druga od 500gb, nadam se da  to može tako funkcionirat.

Imas u svakom programu zdruzivanje particija, nije to takav problem, samo pazi da ne prekines proces; a mozes i ostavit kao dvije particije ako ti se tako svidja. Ali jesi li ti svjestan da ti je taj disk od 640 GB vjerojatno dosta brzi od onog od 250 GB (pogotovo ako je par generacija stariji, a pretpostavljam da jest), a nema smisla nikakvog da sistemsku particiju (onu na kojoj ti je Windows) drzis na sporijem disku, pace, bilo bi vrlo pozeljno da je na najbrzem disku
17 godina

ma je taj disk od 640gb noviji, ali nisu ni seagate310as i isti takav model samo seagate-maxtor nešto previše sporiji. ta dva diska sam stavio u raid 0 i sigurno je da su tako postavljeni brži od ovog hitachia od 640gb, koji je usput rečeno prebučan, a i neke stvari su ponekad skroz spore, ne znam tipa kad nešto očitava na d particiji, ne može se usput otvoriti neki drugi program, skroz sporo bude, tipa browser IE ili mozilla itd.

u svakom slučaju sam ostavio dvije particije na ovom večem disku, a ova dva seagateova stavio u raid 0 i sad sve radi super.

sad jedan problem koji me muči je sljedeći.

kako vidjeti status diskova u raid-u sustavu, znači temperatura itd...

ploča je ep35-ds3. instalirao sam hdd sentinel ali on ništa ne pokazuje.
da li ako mi rikne jedan od dva diska u raid 0 polju, da li mogu nekako spašavati podatke s tih diskova, tipa ne znam sa acronis true image - bootable rescue itd ili ih sistem uopće neće više prepoznati.
daleko od tog da mi je ikad rikno potpuno ijedan disk koji sam imao, ali nikad se ne zna, pošto se kaže da diskovi u raid 0 polju, kad ode jedan da se podaci gube sa obadva, što nije slučaj kod pri. raid 1.
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2010 5:24 (sage).

0 0 hvala 0
17 godina

Izrada image-a diskova u RAID 0 nacinu nema nikakvih zapreka, zato sto programi vide diskove u RAID 0 kao jedan disk.

Naravno ne racunaj na spremanje image-a na neku od particija u RAID 0 polju jer neces moci napraviti restore u slucaju bilo kakve "nesrece".

Znaci image je potrebno staviti na disk koji nije u RAID 0 nacinu rada ili na dvd.

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2010 9:54 (croart).

0 0 hvala 0
16 godina

- kako particionirati HDD?

- Prvo je potreban alat. Dok je u OSu (win) to nije problem disk managerom, zaboravlja se 'sitnica' da se nemože obrisati/formatirati sistemski disk, također nema slobode izbora particija kao u slijedećim primjerima.

Pošto se particije trebaju pripremiti prije instalacije OSa, verzije koje se instaliraju gube smisao, pogotovo u slučaju vraćanja podataka. Ali su dobre za dodatne diskove, no to je za većinu korisnika ipak sporedna mogučnost.

Za alat osim DOSovsokg fdiska, dispart .. puno je ugodnije koristiti specijalizirane alate za ghosting-imaging/disk/boot manageri. Ovisno o verziji, pošto je većini (pa i meni) ugodniji rad u 'prozorima' treba imati neki LiveCD, može MiniPE (DigiWiz, Diamond..) ili neka linux verzija kao Ubuntu. Na taj način se uvijek može pripremiti disk, program je uvijek dostupan, dodatno u vezi legalnosti i aktivacija... (nepotrebno). Dakle trošak = nula kuna osim samog downloada i prženja medija.

Važna stvar je prepoznavanje hardwarea (HDD-kontroler), to je jedini ozbiljni problem, jer novija računala (MBO-chipset) većinom nisu prepoznata sa starijim verzijama ili ne podržavaju diskove u RAIDu i sl. Prvi dio se može rješiti opcijama u BIOSu prebacivanjem SATA diska u IDE-compatibilan mod.

Pravo rješenje je 'F6' boot disketa s driverom za određenu ploču-chipset, tad i RAID nije problem. (to je identično kao instalacija starijeg XPa) ali većina novih računala je bez floppyja, kao i notebook itd.

Zaobilazno rješenje je slipstreamati driver, napraviti bootabilan USB i imati rješenje, ali to je rješenje samo za taj PC (chipset).

Dakle, ovisno o korisniku, konfiguraciji, chipsetu, RAIDu, floppy ... treba prilagoditi izbor liveCDa. Tu je Ubuntu u prednosti jer se može skinuti nova verzija koja prepozna chipset, dok MiniPE ovisi o tomu dali je netko na internetu pripremio ili korisnik mora sam to srediti (što nije posao za početnike).

Napomena, zbog česte kolokvijalne nepreciznosti, korisnici misle da neka verzija OSa (kao sedmica) ne treba drivere. -Pogrešno, razlika je samo što je svježa verzija s posljednjim driverima, pa ih logično već ima predinstalirane (kao i slipstream). Tako da svaki OS treba driver. Pogotovo za RAID (tzv. soft RAID koji je problematičan... za sve osim MS, jer svi proizvođači rade drivere za MS), jer ovisi o driveru, dok pravi RAID kontroleri postoje samo u malom broju računala, što zasigurno nije dio ove teme.

-Zaključak da RAID trebaju samo korisnici koji će npr imati FDD ili odgovarajuće drugo rješenje za potrebe spašavanja (RAID-0). Specijalizirani alati kao RAID reconstructor, to mogu i bez drivera, no to nije nešto što bi ikom preporučio. (BackUp! i nikad sva jaja u jednu košaru.).

Sad, malo o particijama, jer je i to potrebno da bi znali što, kako, zašto...

Particije, su izmišljene, zbog potreba dijeljenja diska na (manje) dijelove. Standardno particija=disk, tj automatski će se sav prostor postaviti kao prva/primarna/boot/... -particija. = disk = logički disk. .. i recimo = ''C:\''

Pošto im je smisao da ih imamo više (od jedne), sam standard predviđa četiri (primarne), o tomu je i tema... pa još malo:

Unutar BIOSa se određuje redosljed (Boot) diskova. Pošto to ovisi o MBO-proizvođaču BIOSa i njegovim željama za određenu verziju MBO (kao za OC), tu nema pravila tj. razlikuju se od MBO-do-MBO.. Dodatno, pošto još postoji IDE kontroler, opcije RAID, AHCI, ... mogu utjecati na redosljed, tako da 0.-ili-1. konektor može postati npr 3. disk. To je posebno zbunjujuće kad se ima više od jednog diska (primjer, jedan HDD-IDE, par-RAID-0, i jedan SATA... ). Također (ne miješati!), to nema veze s redosljedom boota kad se govori o uređajuma, kao ; FDD, CD, HDD, USB... za disk je samo određuje koji od diskova je primarni.

Dakle, u BIOSu odeđujemo koji disk je primarni-boot. RAID disk je još potrebno unutar njegovog (chipset) RAID-BIOSa kreirati i napraviti bootabilnim (to nema veze s particijama, tj. postavlja se prije).

... Dok, svaka particija može biti boot, ali samo jedna je aktivna. (zamislite kao skretnicu), a koja je aktivna određujemo boot managerima (sponenutim alatima).

Drugi tip particije je extended. Naravno, nikad nije jednostavno... Extended particija je samo jedna na disku, ali nije ograničena na broj logičkih diskova (US-abeceda, cca 26)

Za multiboot je dobar grub.

redosljed instalacije OSeva, (DOS?), Win(XP), Win7, UBuntu. Tim redosljedom se bootmanageri automatski podese.

-Nakon uvodnog dijela o alatima, treba pripremiti -tj. odlučiti kako organizirati, HDD.

Moj prijedlog (svaki je dobar... i svatko misli da je njegov naj..):

Predpostavka je da počinjemo s XPom. Po standardu moguće je jedna-do-četiri primarne particije ili (bolje) jedna primarna i jedna extended, koja u sebi može sadržavati proizvoljan broj diskova(1-26).

Na primarnom HDDu, (zbog MBRa), kreirajte jednu (malu) primarnu particiju, može biti FAT (16- do 2GB ili 32..), ja postavljam NTFS=2-8GB. To će biti primarna-boot particija, na njoj će biti bootloaderi... Nakon tog kreirate extended particiju, s proizvoljnim brojem diskova. Ukoliko se to radi iz instalacije XPa, tako je defaultno, samo nije vidljiv izbor. Upravo zato je praktičnije imati LiveCD jer je sve vidljivo, lakše za organizirati. (nakon par miliona instalacija, postane nevažno). ;-)

Ponuđen je ukupni preostali kapacitet, no ako se odabere manji ostatak se može dodavati, prednost je to napraviti odmah jer XP 'zapamti' redosljed diskova pa kasnije nije svejedno...

To je i trenutak kad se treba znati koliko mjesta želimo-možemi-imamo za koji OS, podatke itd.. Nema pravila jer nema definirane veličine diska, potreba, navika.. -pokušaj/pogreška dok niste zadovoljni. Recimo da je za XP dovoljno 16GB, za sedmicu 32, ubuntu 16-32+swap.. dok podatci (igre) mogu biti na nekom drugom disku (ostatku). Ali to stvarno mora svatko za sebe odrediti.

-Također, jedan dio (višak?), ako je disk od 250-500GB i veći, recimo 50GB se može odvojiti za image-backup sistema... No to ovisi o količini OSeva... ako je samo XP i clean install dovoljno je cca 2-5GB za image, sedmica, cca 15GB...

Gdje smo stali?

Gotovo je? Osmijeh

Samo treba instalirati OS(eve) i možda napraviti backupove. Da, nakon svakog bi bilo poželjno napraviti image boota, pošto je 'prazan' C: to netraje dugo i zauzima malo mjesta a može biti potrebno kod re-instalacija ili mogućih problema. Također, nazivi image direktorija, fileova itd. trebaju biti kraći, bez kompliciranih znakova (čžš..) jer je jedna briga manje.

Linux je na ext3/4 + swap koji nisu vidljivi windowsima (defaultno), dok NTFS je (defaultno) vidljiv svima, recimo da je najpoželjniji kao zajednički disk za podatke. Također, treba misliti o rasporedu 'slova' diskova tj. c,d,e, ... DVD, ... virtualni disk itd. -poželjno je da budu slični između OSeva, zbog lakšeg 'prepoznavanja' -održavanja.

Kako god napravite raspored, recimo 'idealan', već nakon mjesec-dva ćete opet željeti nešto drugačije. (ili će vas kvar nekog dijela hardwarea natjerati na početak priče..)

btw. ako netko želi malo urediti, uljepšati, ispraviti... -go for it!

(čak napraviti novu temu, izgraditi karijeru?.. OK, samo se sjeti sitne donacije.. )

-jer sigurno ima još detalja oko particija. (a mislili ste da je to 'jednostavno'?) ;-)

fusnota: BootDisk, 'F6', intel ICH/ICHR.. 5-6-7-8-9-10/M/DO .. ,grub, gparted, nLite - vLite, DigiWiz, Hiren's, UBCD, MiniPE, Paragon, Acronis, Ghost, ...

ili ... image, backup ....

Image diska je kopija, identična originalu, koja u slučaju npr CD-DVDa možemo u mountat ili snimiti (burn image), recimo .ISO ili neki drugi format koji možemo napraviti, koristiti, snimiti raznim programima kao nero, magic disk... Nasuprot, alati za HDD obično snimaju u svom formatu kojim mogu samo isti ti programi baratati. Polako se ugurava VHD kao moguće rješenje. Zato konkretne programe ili linkove nisam postavljao (jer bi to automatski bilo 'sugeriranje'... btw. XP mode ili VPC2007 .. -i VHD su iz iste kuhinje. Sedmica ga direktno podržava.

edit: zaboravljena sitnica, koja je čest uzrok formatiranja pogrešnog (logičkog) diska.

Disk, prijavljen u BIOSu, je fizički, jedan ili više fizičkih diskova, kojima se onda može odrediti koji je primarni ili preslagati konektore.

Problem nastaje particioniranjem na više od jednog logičkog diska po fizičkom disku. Jer, prvo se prijavljuje (u ''DOSu'') prva primarna particija, prvog diska (po BIOSu), zatim prva primarna particija od drugog fizičkog diska, pa od trećeg.. pa se tek nakon tog prijavljuju logički diskovi iz extended particije prvog fizičkog diska (svi), pa iz extended od drugog HDDa itd..

Pošto ih XP plilikom instalacije na taj način zapamti dodjeljena 'slova', kasnije izmjene su nespretne. Novi (seven, linux) pristupaju uvijek kroz particiju (apsolutnu stazu), pa tog problema nema, ali se npr sedmica uvijek prikaže kao C:.

Dodatni problem (najveći) je kad se doda novi disk, ukoliko ga bios postavi ispred postoječeg diska, na njemu nema MBRa-bootloadera, tako da je potrebno ga iskopirati, ali i dalje bi fizičke staze ostale pomaknute... može se rješiti u grub-u ili preslagivanjem HDDova po kabelima-sortiranjem u BIOSu.. itd.

-ni za ovaj dio nema generalnog pravila, jer ovisi o MBO...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.3.2010 1:25 (ihush).

2 0 hvala 3
16 godina
neaktivan

Svaka čast.Trebat će malo vremena da ovo proučim do kraja,jer neke stvari ne razumijem baš,al nema veze.Ja obično volim za takve stvari imati više diskova.No,kako moja MBO nema više od 1 IDE,na kojem je DVD pisač i jedan ATA disk,imam zato 6kom Sata portova ili priključaka za diskove.Nažalost,nemam toliko diskova da to spojim.Sad bi postavio jedno pitanje,laički razmišljajući-ja sam došao do ovakvog zaključka:za primarni HDD na kojem je OS odličan bi bio SSD disk(može i onaj najmanji),pa onda stavit recimo neki rezervni OS na jedan Sata,a ostatak diskova za spremanje raznih filmova,igrica i onog kaj se skida i seeda s neta.Nadam se da bi tako bilo najbolje bez obzira na veliku cijenu SSd diska...

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
General Zed kaže...

Svaka čast.Trebat će malo vremena da ovo proučim do kraja,jer neke stvari ne razumijem baš,al nema veze.Ja obično volim za takve stvari imati više diskova.No,kako moja MBO nema više od 1 IDE,na kojem je DVD pisač i jedan ATA disk,imam zato 6kom Sata portova ili priključaka za diskove.Nažalost,nemam toliko diskova da to spojim.Sad bi postavio jedno pitanje,laički razmišljajući-ja sam došao do ovakvog zaključka:za primarni HDD na kojem je OS odličan bi bio SSD disk(može i onaj najmanji),pa onda stavit recimo neki rezervni OS na jedan Sata,a ostatak diskova za spremanje raznih filmova,igrica i onog kaj se skida i seeda s neta.Nadam se da bi tako bilo najbolje bez obzira na veliku cijenu SSd diska...

-greška, SSD nemora biti primarni-boot, to može biti neki stari IDE (spori), samo da radi.. jer ćeš na njega uglavnom staviti OS za koji želiš maksimalne perfomanse. 'Laički' može biti 'J:' disk. Nema nikakvog razloga da bude C:, u kontekstu kako sam gore objasnio -da je C samo boot, tj. boot loader.

Ta kombinacija bi bila ovako (samo kao prijedlog): Ako je npr stari IDE-HDD 30GB (ili slično), odvojiš 2GB za boot C: i ostak za backup koji može biti npr slovo X:, dok SSD u jednom ili više dijelova iskoristiš za OS.

Samo, cijena je takva da možeš kupiti 2xHDD za RAID (R0 je dovoljno brz)  +1 za Image.. uz količinu mjesta daleko veću. Ako je programski dio na SSDu, to će ubrzati rad, ali ako je baratanje podatcima važno (kao obrada AV, velike baze i sl.) onda bi podatci trebali također biti na SSDu, upravo zbog brzine. Uz to se 'podrazumijeva' i klasičan disk.

btw. SSD još nije dokazan kao trajan, jer nije prošlo dovoljno godina... (MTF je izračunat, ne dokazan), a kvalitetniji SSD je još duplo skuplji.... inače bi ga ''svaka majka poželjela..''

btw-2: NASovi ili neki stari PC su praktično rješenje za držanje podataka, HTPC, TV (DVB) itd... jer trpanjem (pre)više diskova u jedan PC dolaziš do granica za napajanje, rizik... itd. I kvarom npr MBO postaje sve nedostupno.

btw3(ili btw2a) :)

-Da, smo je cijena 'prepreka', tj isplativost. Cijena PCa je cca 2000kn, s diskom od 500GB... jednako je za NAS ili SSD. Ali PC možeš uvijek nadograditi.. (hint, multiplayer, ili gledanje filmova ili neovisno instaliran OS kao Mythbuntu...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2010 13:39 (ihush).
16 godina
neaktivan

U principu ja nemam puno nit diskova(svega 2 kom,80GB i 40GN),nit podataka koje čuvam.Skinem film,obradim,prebacim na DVD i gledam na playeru.Ono kaj igram od igrica-odigram1-2 i izbrišem poslije,ako hoću igrat opet,instaliram i igram ponovno bez starih savegame.Imam nešto muzike koju slušam,al to opet nije puno-par GB.Sve u svemu imam nekih 115Gb što mi je mislim sasvim dovoljno,jedino sam mislio odvojit još za jedan disk(znači treći)koji bi bio za skidanje i seedanje tih podataka

1% sam normalan,75% neuracunljiv,23%zaboravan ali sam 100% otkvacen
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
croart kaže...

Izrada image-a diskova u RAID 0 nacinu nema nikakvih zapreka, zato sto programi vide diskove u RAID 0 kao jedan disk.

Naravno ne racunaj na spremanje image-a na neku od particija u RAID 0 polju jer neces moci napraviti restore u slucaju bilo kakve "nesrece".

Znaci image je potrebno staviti na disk koji nije u RAID 0 nacinu rada ili na dvd.

svaka čast na ostalim postovima. croart da li znaš neki softver koji će očitati status diskova u raid 0

17 godina

Iskreno receno ne znam, nisam nikada trazio, ali vjerujem da google zna.

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months
17 godina
sage kaže...
croart kaže...

svaka čast na ostalim postovima. croart da li znaš neki softver koji će očitati status diskova u raid 0

Status diskova u RAID polju je posao aplikacije koja prati RAID kontroler. Svaki RAID kontroler bi morao imati takvo što jer je to jedini način kako korisnik može stvarno vidjeti što se s poljem zbiva, kakvo je stanje diskova, a mnogi kontroleri imaju i dodatne mogućnosti koje su primjenjive kroz takvu aplikaciju - online postupci (zamjena diskova, širenje polja itd.), alerting, data scrubbing itd.

15 godina
neaktivan

Ovako pošto kad sam instaliro novi windows imo sam samo C: particiju i na nju sam stavljo igre i ostalo.

Dok nisam sazno za partition magic.

I sad sam ja upalio to i da mi tu particiju razdijeli na još jednu koja bi imala 30GB.

Oče li ono meni maknut sve sa C: particije, pa ga onda razdijelit(žao mi igri i filmova...) ili će je samo razdijelit na tu drugu koju sam napravio od 30GB?

Uči se na tuđim greškama, a ne na vlastitim.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.3.2010 15:13 (tonyx1209).
15 godina

pa ako imas na tom disku slobodnog prostora.. uzet ce 30gb od njega i napravit novi particiju..... sve ti ostaje u redu....

U proljetnu je noc otisao covjek svirajuci frulu...
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.3.2010 16:22 (MacTheBig).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Particija diska:Desni klin na My computer > Manage > Disk Management > sad na određeni disk desni klik i  Mark Partion.

Pazi,nemoj praviti particiju na disku gdje je sustav,taj si disk vec podijelio za vrijeme instalacije operacijskog sustava.Ovo je najsigurniji i  najorginalniji način za particiju.Nikakvi programi,na to zaboravite.Time se sluze oni koji nisu upoznali alate koji su dosli uz operacijski sustav.

Bug Forumer

0 0 hvala 0
17 godina
mario5 kaže...
Time se sluze oni koji nisu upoznali alate koji su dosli uz operacijski sustav.

I oni koji trebaju procedure koje nisu podrzane od OS-a.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice