Imam Sweex (2 portni) SATA kontroler koji je priključen na PCI i zanima me da li je moguće instalirati i bootati OS (Win,Linux) s SATA diska koji je na tom kontroleru? Ako se može, što treba odabrati u BIOSu da bude '1st Boot Device' da bi se OS normalno podizao?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovo je dosta tricky stvar, nije baš zgodno rješenje. Daklem ovako, prvo i najvažnije, bilo bi poželjno da je Sata kontroler na kartici isti onaj koji dolazi s tvojom pločom u proširenom izdanju. Ako nije, trebao bi u BIOSu staviti da ti je boot device SCSI, te se nadati da če se pri idućem bootu nakon tvog BIOSA učitati SATAin s kontrolera. AKo se ne učita najčešče nema pomoći, i nećeš moći bootati s tog diska. E da, i prva opcija, ako je kontroler isti kao s ploćom, trebaš flashat bios ponovno (tako da ti se doda sata suport).
P.S.
Zaboravio napomenit, ako ne proradi iz prve, probaj isključit sve ostale uređaje s PCI, te kontroler uključi u prvi port.
Hm, sata kontroler nažalost nema nikakve veze s pločom (ploča je Abit i to starija, s Pentiumom4 na njoj). Što je točno taj 'SATAin' koji bi se trebao učitati s kontrolera?
Hm, sata kontroler nažalost nema nikakve veze s pločom (ploča je Abit i to starija, s Pentiumom4 na njoj). Što je točno taj 'SATAin' koji bi se trebao učitati s kontrolera?
Aha, kužim, ako je u tome stvar onda mislim da će biti OK jer mi se taj izbornik od kontrolera pokrene nakon Biosa i još ima neki svoj firmware/bios u kojeg se ulazi pomoću Crtl-S. Jel onda to to? Sutra namjeravam instalirati OS na taj disk pa ću još vidjeti. Ako netko još ima kakav savjet...
E onda je sve super, ti si među sretnicima. Samo u BIOSu stavi da se prvo bootaš sa SCSI devicea, uđi u izbornik s Ctrl-S, podesi svoj hard, i sve če ti radit.
OK, znači SCSI stavljam za 1st boot device. Thanks na pojašnjenju, sutra stavljam gore OS pa još javim rezultat!