4k HDR limitiran na 30 Hz?

poruka: 61
|
čitano: 13.399
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
protjeran
Re: 4k HDR limitiran na 30 Hz?

Sta nije jasno? Imas HDMI 2.0, ne HDMI 2.1, koji ti treba za 4K 60Hz HDR.

10 godina
neaktivan

Ne, jedostavno ne možeš imati HDR i 4:4:4 subsampling jer grafička kartica ima HDMI 2.0 koji jeodstavno to ne podržava, a pitanje je ima li televizor HDMI 2.0 ili 2.1 ugrađen u sebe. Nikakav kabel tomu neće pomoći.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
5 godina
neaktivan
Čitatelj kaže...

Sta nije jasno? Imas HDMI 2.0, ne HDMI 2.1, koji ti treba za 4K 60Hz HDR.

Pa nije mi jasno jer 2 različita kabla koja sam uzeo garantiraju propusnost od 18 gbit pod oznaku HDMI 2.0, a ti mi saljes sliku gdje je propusnost HDMI 2.0 14.4 gbit.. 

10 godina
neaktivan
obi1444 kaže...  

Pa nije mi jasno jer 2 različita kabla koja sam uzeo garantiraju propusnost od 18 gbit pod oznaku HDMI 2.0, a ti mi saljes sliku gdje je propusnost HDMI 2.0 14.4 gbit.. 

Da, zato jer je ova razlika između 18 i 14.4 gigabita overhead. Nije svih 18 gigabita iskoristivo već 14.4.

8 godina
protjeran

https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#Cables

Gle, ajde procitaj Wiki, molim te, poslao sam ti vec treci put isti Wiki link i nisi skuzio i dalje.

Moj PC  
0 2 hvala 0
5 godina
neaktivan

Predaleko i preduboko smo otišli.. Dakle sa ovim kablom i setupom nemogu dobit 4 k sa HDRom, 60 hz i 420 chroma. Da skratimo 

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
obi1444 kaže...

Predaleko i preduboko smo otišli.. Dakle sa ovim kablom i setupom nemogu dobit 4 k sa HDRom, 60 hz i 420 chroma. Da skratimo 

Sa 4:2:2 i HDR možeš dobiti 60Hz. Ali sa 4:4:4 ne možeš. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.10.2019 13:11 (JozoBozo121).
13 godina

Isuse kolko dezinformacija u ovom topicu, kolega Čitatelj čemu pametovanje a govoriš potpuno krive stvari... Ne, NE TREBA ti HDMI 2.1 kabel jer ti ni TV ne podrzava HDMI 2.1 odnosno 48 gbps. To je tek buducnost, jos nije prakticki nigdje uvedeno. Kabel od 18 gbps je DOVOLJAN za 4k 60Hz HDR - ja gledam tako doma svaki dan. Samo treba chromu namjestit na 4:2:0 a ne na 4:4:4, za 4k 60 Hz 4:4:4 treba preko 18 gbps...

u prilozenoj slici tablica...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.10.2019 13:16 (Minneyar).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
obi1444 kaže...

Naravno da mozes. Ja doma to imam. Samsung Q6FN, SBOX 18 gbps HDMI kabel, Media Player Classic s madVRom, NVIDIA GTX 1070. Isto sam se dosta najebao i morao kupiti novi kabel (prosli je bio 11 gbps), al sada radi normalno.

5 godina
neaktivan
JozoBozo121 kaže...
obi1444 kaže...

Hvala ti puno JozoBozo na normalnom i racionalnom odgovoru. Ni netrebam 444, cijela poanta teme je da kada stavim 60 hz uz HDR i 420, cijelo windows sučelje postane isprano i prisutan je osjetni lag, a Radeon daje error da display (TV) nije kompitabilan za takvu rezoluciju i refresh rate. Mogu stavit max 30 hz što i dalje pruža lošu sliku i lag. 

8 godina
protjeran

Uglavnom, sa kabelom bi imao propusnost HDMI 2.1 kad kupis HDMI 2.1 kabel.

TV ti mora imati HDMI 2.1 ulaz, ili DP1.4, sto vjerujem da nema.

Grafika ti ima DP1.4, ali HDMI 2.0b (moze raditi a i ne mora).

Bez pravog HDMI 2.1 kabla neces moci isprobati.

A te igre rijeci "premium", "gold", "ultra", "mega", "super", "fantastic" i ostale glupe nazive,

izbjegavaj na kablovima - ne znace nista osim prodavanje muda pod bubrege, ljudima koji ne

znaju sta kupuju.

Bitan je samo standard - i to je to, ostali nazivi - nebitni.

Moj PC  
0 3 hvala 0
13 godina
obi1444 kaže...
JozoBozo121 kaže...
obi1444 kaže...

Hvala ti puno JozoBozo na normalnom i racionalnom odgovoru. Ni netrebam 444, cijela poanta teme je da kada stavim 60 hz uz HDR i 420, cijelo windows sučelje postane isprano i prisutan je osjetni lag, a Radeon daje error da display (TV) nije kompitabilan za takvu rezoluciju i refresh rate. Mogu stavit max 30 hz što i dalje pruža lošu sliku i lag. 

vec sam ti napisao ovo, al ocito ti je promaklo jer je bilo u editu:

EDIT: i jos jedna stvar, taj HDR u Windowsu je jako buggan i lose implementiran, ugasi ga rucno, skini K-Lite Codec Pack, i podesi madVR za render i u njegovim opcijama odaberi "let madVR decide for HDR signal"... googlaj ima dosta detaljnih uputa kako to napraviti

ja isto nisam nikako uspjevao preko windowsa namjestit.. pa eto mozda ti je tu rjesenje

8 godina
protjeran
obi1444 kaže...

Vec ti je CyberK na prvoj stranici odgovorio to isto medju prvima, sto si ti izignorirao. Imas problem sa citanjem,

klasican PICNIC problem.

CyberK kaže...

Problem jest u propusnosti kabela, bilo kojeg - 4K@60Hz + 444 je limitirano na 8bpc s HDMI 2.0, za 10/12 bpc treba cekat HDMI 2.1. Ili DP. Ako gledas video, onda prebaci na 422 ili 420.

Razlika izmedju 10/12bpc i 8bpc+dithering nije bas jako uocljiva u praksi, pogotovo u nestaticnim slikama - ako je tebi to jako uocljivo, onda tu ima i nekih drugih problema, a ne samo bpc. Cak i ako stavis graficku na 12bpc bez dithering, dobar dio panela su zapravo 8bpc i interno rade dithering.

10 godina
neaktivan
Čitatelj kaže...

Uglavnom, sa kabelom bi imao propusnost HDMI 2.1 kad kupis HDMI 2.1 kabel.

TV ti mora imati HDMI 2.1 ulaz, ili DP1.4, sto vjerujem da nema.

Grafika ti ima DP1.4, ali HDMI 2.0b (moze raditi a i ne mora).

Bez pravog HDMI 2.1 kabla neces moci isprobati.

A te igre rijeci "premium", "gold", "ultra", "mega", "super", "fantastic" i ostale glupe nazive,

izbjegavaj na kablovima - ne znace nista osim prodavanje muda pod bubrege, ljudima koji ne

znaju sta kupuju.

Bitan je samo standard - i to je to, ostali nazivi - nebitni.

Kolega, dajte se ostavite više tog HDMI 2.1. Niti to ima televizor implementirano niti ima grafička. Potpuno je nebitno za ovu situaciju. 

HDMI Premium JE STANDARD. To su posebno certificirani kabeli za punu propusnost od 18gbps i oni su specijalno testirani prema standardu HDMI grupe.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.10.2019 13:24 (JozoBozo121).
14 godina
neaktivan
GreenLife kaže...

Kolika je dužina HDMI kabela? Gdje si ga kupio i ako može ime proizvođača. Hvala

Jer ja sam svoj uzeo u MediaMarktu (7,5m) i platio 110€ , uredno radi, nemam nikakvih problema. Radi se o ovom kabelu (sad je i poskupio) - https://www.mediamarkt.de/de/product/_oehlbach-92457-black-magic-hdmi-7-5-m-ethernet-1661926.html

Prejeftin si uzeo. 

8 godina
protjeran
JozoBozo121 kaže...

Kolega, dajte se ostavite više tog HDMI 2.1. Niti to ima televizor implementirano niti ima grafička. Potpuno je nebitno za ovu situaciju. 

HDMI Premium JE STANDARD. To su posebno certificirani kabeli za punu propusnost od 18gbps i oni su specijalno testirani prema standardu HDMI grupe.

Nije tocno - HDMI Premium ne postoji kao standard.

HDMI 2.1 je zadnji HDMI standard. "PremiJum" je samo certifikacija HDMI 2.0b standarda, koje dobivaju kablovi

koji, gle cuda, mogu maksimalno iskoristiti propusnost DO 18Gbit, sa MINIMUMOM od 14.4Gbit.

https://www.hdmi.org/press/press_release.aspx?prid=141

Certifikacija =/= standard.

5 godina
neaktivan
Čitatelj kaže...
obi1444 kaže...

Vec ti je CyberK na prvoj stranici odgovorio to isto medju prvima, sto si ti izignorirao. Imas problem sa citanjem,

klasican PICNIC problem.

CyberK kaže...

Problem jest u propusnosti kabela, bilo kojeg - 4K@60Hz + 444 je limitirano na 8bpc s HDMI 2.0, za 10/12 bpc treba cekat HDMI 2.1. Ili DP. Ako gledas video, onda prebaci na 422 ili 420.

Razlika izmedju 10/12bpc i 8bpc+dithering nije bas jako uocljiva u praksi, pogotovo u nestaticnim slikama - ako je tebi to jako uocljivo, onda tu ima i nekih drugih problema, a ne samo bpc. Cak i ako stavis graficku na 12bpc bez dithering, dobar dio panela su zapravo 8bpc i interno rade dithering.

Ti imaš problem sa mrtvom bahatošću, oprosti što sam laik u ovom području i učim se u hodu o svemu tome, izgubim se u moru informacija i očito dezinformacija po nekima. Netrebaju mi tu činjenice niti soljenje pameti, treba mi rješenje problema. Ponavljam samo zelim 4k, hdr i 60 hz. Totalno mi je nebitno kakva ce bit chroma, kolko bpc i neznam kaj sve ne. Znaci računalo ne registrira TV kao 4k 60 hz podržan display. 

8 godina
protjeran

Da si ulozio dovoljno vremena citajucit Wiki, koliko si ulozio u cviljenje na forumu,

vec bi odavno nasao rijesenje sam. No ovdje drugi misle za tebe, ali to ti nije dovoljno.

Klasican PICNIC problem.

Moj PC  
0 6 hvala 0
14 godina
neaktivan
obi1444 kaže...

Ti imaš problem sa mrtvom bahatošću, oprosti što sam laik u ovom području i učim se u hodu o svemu tome, izgubim se u moru informacija i očito dezinformacija po nekima. Netrebaju mi tu činjenice niti soljenje pameti, treba mi rješenje problema. Ponavljam samo zelim 4k, hdr i 60 hz. Totalno mi je nebitno kakva ce bit chroma, kolko bpc i neznam kaj sve ne. Znaci računalo ne registrira TV kao 4k 60 hz podržan display. 

Na mom TV-u su samo dva HDMI ulaza sposobni reproducirati 4K HDR na 60Hz. Možda je i kod tebe nešto slično.

5 godina
neaktivan
Čitatelj kaže...

Da si ulozio dovoljno vremena citajucit Wiki, koliko si ulozio u cviljenje na forumu,

vec bi odavno nasao rijesenje sam. No ovdje drugi misle za tebe, ali to ti nije dovoljno.

Klasican PICNIC problem.

Bravo frajeru, još jednom moje duboke isprike što sam laik po ovom pitanju. Da izguglao sam sve živo da pronađem nekoga sa istim problemom, i njihova rješavanja nisu rješavala moj problem, i napisao sam u prvom postu što sam pokušao dosad sve, i da javljanje na forum je bilo "last resort" rješenje. Ako ti nemozes pomoć nego prozivat mene kao neznalicu onda zaobiđi ovu temu, bilo je dovoljno zasad konkretnih savjeta koje ću isprobat. 

13 godina
Ma pusti citatelja , kakav crni HDMI 2.1 .. pisao sam na drugoj temi vec o tome. Imam 4K HDR 60 Hz na LG UH85 koji ima 2.0 sa 1060 6G koja ima 2.0b portove i spojeno je premium 2.0b kabelom s ebay . U nVdriveru nisam nista prckao , ostavio default postavke za boje. U winsima je HDR iskljucen , TV ga sam pali kad detektira HDR i sve radi ko sat. I , nisu svi kabeli isti , dok nisam kupio ovaj mogao sam samo sanjat o svemu iznad 1080p . Mora imati dovoljnu propust i kvalitet , pogotovo na duzinu od 5 i vise metara . Kraj price
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

On je rekao da ne moze imat 4K@60, 444 i 10bita: "windows ne dopušta refresh rate 60 Hz, odnosno mogu ga fizički označiti, ali zatim bit depth padne na 8 ( plus dithering) sa prijašnjih 12"
Za ovo treba HDMI 2.1, jer ne stane u 18Gbps sto je HDMI 2.0b max. To sto ti imas je ili 8 bita ili 422/420, oboje u praksi izgleda sasvim ok, a zasto njemu ne je treci problem gdje mu nikakav kabel nece pomoci.

11 godina
lomba100 kaže...
GreenLife kaže...

Kolika je dužina HDMI kabela? Gdje si ga kupio i ako može ime proizvođača. Hvala

Jer ja sam svoj uzeo u MediaMarktu (7,5m) i platio 110€ , uredno radi, nemam nikakvih problema. Radi se o ovom kabelu (sad je i poskupio) - https://www.mediamarkt.de/de/product/_oehlbach-92457-black-magic-hdmi-7-5-m-ethernet-1661926.html

Jedan od linkova koji daje odgovor trebaju li skupi HDMI kablovi za HDR:

https://www.cnet.com/news/do-you-need-new-hdmi-cables-for-hdr/

Kad riješim stanovanje, naručim pa testiram navedeni s amazona...

BTW: nisam ciljao na HDR nego na 4k/60Hz .

11 godina

Ja na Samsungu imam HDMI UHD color postavku koju moram upalit da omogućim punu propusnost 2.0 kabela. Možda i na Philipsu moraš to upalit.

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.

0 0 hvala 0
13 godina

imam 8bit+dithering full RGB

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2019 14:03 (error_666).
13 godina
GreenLife kaže...
lomba100 kaže...
GreenLife kaže...

Jedan od linkova koji daje odgovor trebaju li skupi HDMI kablovi za HDR:

https://www.cnet.com/news/do-you-need-new-hdmi-cables-for-hdr/

Kad riješim stanovanje, naručim pa testiram navedeni s amazona...

BTW: nisam ciljao na HDR nego na 4k/60Hz .

Nema potrebe definitivno , a i ne moras eksperimentirat osim ako ne trebas duzi jer ti to ne mogu garantirat jer nisam koristio. Evo provjereni HDMI 2.0b PREMIUM kabeli,  sve radi za pet i sto ti treba i ne treba  ( od 4K60 do HDR i svega drugog )

3m

5m

5 godina
neaktivan

I dalje ne uspijevam dobit 60 Hz..prilažem slike postavki. Dakle i dalje nakon odabira 60 Hz nema nikakve promjene u izvedbi slike i fluentnosti pokreta, a kod svakog ponovnog otvaranja postavki zaslona, refresh rate se automatski vraća na 30 i dobivam error ( sve na slikama ). Plus screenshot dva ista kadra na dva različita monitora ( UHD Philips TV i LG IPS full hd monitor star 7 godina). Nemogu zorno predočit točno te fragmente u slici o kojima pričam. Zaokruženo na slikama. Ponavljam, video pušten putem streamanja je savršen i bez apsolutno ikakvih zamjerki, problemi vidljivi isključivo putem signala preko računala kablom.

0 0 hvala 0
13 godina

vidim da su ti oba displaya aktivna .Onemoguci monitor i da  ti TV bude primarni i jedini pa probaj . Ja prebacivam po potrebi monitor i TV kako mi koji treba jer su skroz razlicite i rezolucije i frameratei (monitor 1080p 75Hz ,a TV je 2160p60Hz i ne mogu nikako raditi u duplicate mode-u) , a i puno manje je grijanje grafike .Puno se vise grije sa dva aktivna display-a , i po 20 stupnjeva vise zna biti )

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2019 18:41 (error_666).
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
error_666 kaže...

vidim da su ti oba displaya aktivna .Onemoguci monitor i da  ti TV bude primarni i jedini pa probaj . Ja prebacivam po potrebi monitor i TV kako mi koji treba jer su skroz razlicite i rezolucije i frameratei (monitor 1080p 75Hz ,a TV je 2160p60Hz i ne mogu nikako raditi u duplicate mode-u) , a i puno manje je grijanje grafike .Puno se vise grije sa dva aktivna display-a . 

extended display koristim.

10 godina
neaktivan

Ajde probaj samo televizor. Nekako slutim da je problem u extended displayu, a i taj feature za HDR u windowsima nije komentiran na internetu kao da je jako pouzdan.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice