Komp se ne pali nakon grmljavine!

poruka: 43
|
čitano: 21.800
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Evo zove me tetka i kaze:

Juce na kompu bila i izgasila ga je ali nije izgasila na produznom kablu niti na prekidacu napajanja i posto je odjednom sastavilo nevrijeme grmi sijeva ona nije bila u sobi,a kasnije kad je dosla hoce da upali komp ne reaguje nista monitor se normalno upali ali komp ni da zucne.Sta bi mogao biti problem.

Komp je star jedno 5-6 godina.

Hvala

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% kopiraj ovo u potpis.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Komp se ne pali nakon grmljavine!
Ako je grom puknuo u kucu, pa cak i neku od susjednih lako moguce da joj je sprzen komp.
Doduse u tom bi slucaju imala problem i s drugim aparatima. Al ja bih se kladio da je to.
Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Evo zove me tetka i kaze:

Juce na kompu bila i izgasila ga je ali nije izgasila na produznom kablu niti na prekidacu napajanja i posto je odjednom sastavilo nevrijeme grmi sijeva ona nije bila u sobi,a kasnije kad je dosla hoce da upali komp ne reaguje nista monitor se normalno upali ali komp ni da zucne.Sta bi mogao biti problem.

Komp je star jedno 5-6 godina.

Hvala

Može bit da je otišo napajanje i trebaš zamjenit napajanje pa vidiš da je to toga. Tako od grmaljavine tako lako kod uzemljenja lako probije u pc kučišta i tako sitno rasturi.

Vidiš računalo se može riknut od grmljavine, sva tehnologija nisu zaštićena od groma tako ni ovaj koji  jebio isključen a nije iskopčana iz utičnice. A trebali su na umu imat da svi aparati MORAJU ištekaju iz utičnice. Ako ne isključe tad elektricet ispuca u komponentu.

Nedavno u mom mjestu u blizini Velikog Trojstva, jedna curica 14g tipkala SMS poruke a curica držala mob koji je bio na punjaču a držala kabel od punjača i dok tipkala SMS munja udarila na njenu kuću a mob podletio u stranu, ali curica živa i dobila opeklinu.

Pisalo na novine 24 sata.

Nenad
16 godina
neaktivan

Može bit i grom preko telefonske žice ako koristi nekakav modem ili neku drugu vezu (ADSL).

1 0 hvala 0
16 godina

Meni se dogodila ista stvar. Srecom rjesenje se pokazalo vrlo jednostavnim. Kompjuter se upalio 24 sata nakon udara groma kao da se nista nije dogodilo.

Moj savjet daj mu barem jedan dan pa ga probaj opet upaliti bar to nije problem.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Danguba kaže...

Može bit i grom preko telefonske žice ako koristi nekakav modem ili neku drugu vezu (ADSL).

Ovdje ima  nesto ona je jos rekla da je zaboravila iskljucit internet kablo iz uticnice  dial up internet preko fiksnog, a kabal je bio i u komp ustekan.

I niko nije znao da ce bit takvo nevrijeme bilo sunce i za 15 min kisa led grmljavina.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% kopiraj ovo u potpis.
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...
Danguba kaže...

Ovdje ima  nesto ona je jos rekla da je zaboravila iskljucit internet kablo iz uticnice  dial up internet preko fiksnog, a kabal je bio i u komp ustekan.

I niko nije znao da ce bit takvo nevrijeme bilo sunce i za 15 min kisa led grmljavina.

Kak nije znao a grmljavine se čuje izdaleka! Pa se zna da se nevrijeme sprema.

Nenad
14 godina
neaktivan

Samo odjednom se spustila kisa i sve to.

Bilo napolju prije tog 28 stepeni :D

Da li ako je napajanje moglo da crkne da li je i hdd otisao jer su joj tu vazni podaci.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Samo odjednom se spustila kisa i sve to.

Bilo napolju prije tog 28 stepeni :D

Da li ako je napajanje moglo da crkne da li je i hdd otisao jer su joj tu vazni podaci.

Pa gledaj ovako, najčešće strada napajanje i matična, jer ako spojen kabel od mrežne i od telefonskog modema i ruter, A telefonski kabel najčešće vani di vise a u kabelu ima sajla koji drže a krov ima metalni držač kojim povezan s sajlom pa zamislim kad munja udari i svuda prolazi itako i uđe u računalo i naprave štetu.

Trebaš samo od nekog posudiš da čisto isprobaš šta valja a šta ne. Pa utrdiđš kolika šteta pa ako je samo ploča stradala ili napajanje.

Nenad
14 godina
neaktivan

ma napajanje je  msi 400w

bolje da ona kupi novi komp

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

probaj uštekat kabel naopako u utičnicu. ponekad se zna promijeniti polaritet pa to stvori problem, tako su neki riješili problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
mile_st kaže...

probaj uštekat kabel naopako u utičnicu. ponekad se zna promijeniti polaritet pa to stvori problem, tako su neki riješili problem.

Jao koja voodoo carolija :)

Okretanje uticnice nikakve veze nema kao ni kad ukljucujes racunalo. napajanja koja imaju naponsku zastitu (a mislim da njegov MS nema) iskljucivanjem pa ukljucivanjem se resetiraju tako da je svejedno kako ces okrenuti uticnicu. Ljudi samo misle da su okretanjem rijesili problem a rijesili su ga iskljucivanjem pa ukljucivanjem.

Nazalost to ovdje nece biti rjesenje jer je 99,9% u pitanju proboj napona kroz modem. Kod starijih racunala sa odvojenim modemom nekad bi izgorili modem, maticna pa i ostale komponente na njoj a nekad bi izgorio samo modem pa se problem mogao rijesiti zamjenom modema. Kod novijih racunala sa modemom integriranim na maticnu mora mijenjati maticnu i moliti boga da je samo ona otisla.

14 godina
neaktivan

Jel bolje uzimat dijelove za stari komp ili uzeti novi komp?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Tesko pitanje. Zavisi kakav je bio stari, sta je sve otislo, za sto se comp koristi, ima li se para....?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Bio je spor p4 proc integrirana grafa,80 gb hdd

Komp se koristi za net,one obicne igrice i posao (profesor u skoli)

Da li bi bilo mozda bolje kupiti laptop?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

DA

1 0 hvala 0
14 godina

Pošto je tu shity ms 400w,onda je vjerovatno i hdd otišao u vječna lovišta,jer kolko ja znam svaka promjena napona na hdd-u uzrokuje kvarom istog,ispravite me ako nije točno.

|AMD Athlon 64 x2 4400+ @2.5ghz|Gigabyte Amd HD6850OC Edition @900mhz|2gb Kingston|Hitachi 250Gb|Thermaltake tr2 RX550w Modular PSU|Asus M4A785D-M PRO
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Najprije probaj isprazniti statički elektricitet. Skini kabel sa napajanja i prstom ili ključem spoji one 3 žice unutra.
ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

Bio je spor p4 proc integrirana grafa,80 gb hdd

Komp se koristi za net,one obicne igrice i posao (profesor u skoli)

Da li bi bilo mozda bolje kupiti laptop?

A gledaj možda bi bilo bolje za laptop a kod novije bolje rade ali z 2 god barem ode baterija, ako se pokvari recimo rikla matična pa nabavci košta ko novi laptop, dok kučna računala više ispati jer imaju dijelova koji lako promjeni a i jeftinija. Matična nekošta baš puno a zavisi kako marka matične preferira.

Ja bi na tvoom mjestu uzeo na pregled da vidim što je ispravna ako je sama matična otišla i lako se kupit drugu ploču i sve stavit i nove winse stavit i tako barem si uvelike uštedio kune.  To od popravljenog možeš skupit par kuna da kupi nov komp. Razmisli šta ti se isplati. :)

Nenad
14 godina
neaktivan

To je stari komp i ja mislim da ga nema potrebe popravljat mislim da je bolje uzet novi komp

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

To je stari komp i ja mislim da ga nema potrebe popravljat mislim da je bolje uzet novi komp

Pa kako želiš, pa onda kupiš nov a gle a možeš starog kompa popraviš i nekome pokloniš komu treba tad ti činiš dobro djelo. {#}

Nenad
14 godina
neaktivan

Al nije moj komp al ce najvjerovatnije uzet ona novi :D

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Evo u nasoj skupoj bih sam uspio nesto sastavit sta kazete?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A da jednostavno na kompu iskopča kabel od struje, pričeka minutu i ponovo ukopča. I onda pokuša upaliti komp.

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Intelovac123 kaže...

Evo u nasoj skupoj bih sam uspio nesto sastavit sta kazete?

Definitivno previše za nju.

CPU ok , RAM nađi najjeftiniju pločicu od 2GB i uzmi 2 takve , HDD nemas u konfi , uzmi od 500 GB iz Samsung serije F3 ili WDC Blue , napajanje je overkill , uzmi ako imate XFX Core 450 W ili Corsair VX , HX , TX seriju sa istom snagom - 450 W , grafu uzmi nešto tipa ATI HD 5670 / nVidia GT 250 to joj je više nego dovoljno .

Guns don`t kill people ... I kill people with guns .
14 godina
neaktivan

www.ingel.ba

tu nema nista posebno

stavio sam dvije plocice rama pogledaj malo bolje

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Evo izvoli ova konfa sa HDD-om , slabijom grafom i napajanjem slabijim.

I da , vrlo , vrlo neoptimizirana trgovina , zar nemas neku drugu na izboru ?

Guns don`t kill people ... I kill people with guns .
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da li ti to slazes sebi za igru ili njoj za posao i net?

Sastavit cu ti ja nesto u ingelu kad odgovoris na ovo.

btw. koji monitor ima?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

nece uzimat ponovo komp nego laptop pa pogledajte ovdje laptope do  1000km

www.plus.ba

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
RaZ0R9111 kaže...

Pošto je tu shity ms 400w,onda je vjerovatno i hdd otišao u vječna lovišta,jer kolko ja znam svaka promjena napona na hdd-u uzrokuje kvarom istog,ispravite me ako nije točno.

Elektronicke komponente opcenito nisu tolerantne prema naponskim anomalijama, tvrdi diskovi tu nisu nikakva iznimka, ali nisu ni osjetljiviji od drugih komponenti. Na hardu cak mozes i zamijeniti ostecenu elektroniku, neostecenom koju skines sa istog modela i deres dalje. Mehanika je izdrzljivija tako da postoji dobra sansa da je s njom sve u redu.

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice