Kutak za ljubitelje Formule 1 izdvojena tema

poruka: 30.971
|
čitano: 4.276.427
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Kutak za ljubitelje Formule 1
Odlična utrka, ali opet izvode gluposti. Šta je s tim nepotrebnim VSCom koji je potpuno ubio potencijalno epski zadnji krug?

Leclercu se dva put posrećilo - u prvom i zadnjem krugu. Prvo je potpuno nepotrebno presjekao drugi zavoj, nije vratio poziciju Hamu - suci ga potpuno izignorirali.
15 godina
Chronosus kaže...
Odlična utrka, ali opet izvode gluposti. Šta je s tim nepotrebnim VSCom koji je potpuno ubio potencijalno epski zadnji krug?

Leclercu se dva put posrećilo - u prvom i zadnjem krugu. Prvo je potpuno nepotrebno presjekao drugi zavoj, nije vratio poziciju Hamu - suci ga potpuno izignorirali.

Kao i Max-a. 

14 mjeseci
Kutak za ljubitelje Formule 1

Zanimljiva trka. Šteta što je jako teško pretjecati. Nisu mi jasne situacije s presijecanjem zavoja. Imam dojam da su Verstappenu progledali kroz prste, a možda i Leclercu. Baš me zanima to pogledati. A Norris... imao je svemirski brod kojem je bilo kakva strategija odgovarala. Piastri je pokazao malo života, ali koštao ga je Mercedesov vlak. Šteta za VSC na kraju.

16 godina

Ako ono nije kazna maxu, onda je stvarno optimalna strategija da svi ono rade u prvom krugu. Lik se zaleti bez da moze zakocit, i fizicki udarcem izgura vozaca.

Kako nitko ne prica o tom nije mi jasno

14 mjeseci

Nije mi jasno... Verstapen je bio četvrti prije zavoja, presiječe zavoj i na kraju nastavi kao treći?! Zašto ga nisu natjerali da propusti Hamiltona?

12 godina
Ma to je zato kaj svi mrze Verstappena i favoriziraju Hamiltona :-)
14 mjeseci

A i ono kad je starkelja kažnjen... zašto Verstappen u prethodnom zavoju kad ga je sjekao i završio ispred nije vratio poziciju?

14 godina
Krellac kaže...

Nije mi jasno... Verstapen je bio četvrti prije zavoja, presiječe zavoj i na kraju nastavi kao treći?! Zašto ga nisu natjerali da propusti Hamiltona?

Ti od svoje mržnje ne vidiš da je Max u 6. zavoju propustio Hamiltona

Koju utrku si ti gledao?

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2025 23:57 (sudy_freak).
14 godina

Ali FIA je opet napravila toliki fuck-up s VSC-om.

Najbezazelnije mjesto na kalendaru gdje ne postoji nikakva šansa ili opasnost jer je bolid parkiran iza zida, oni puste VSC.

Redari izlaze na T1 pokupiti debries (kad je privremeno bila žuta zastava), nema VSC-a.

Tragično

https://x.com/RBR_Daily/status/1982572035340734928

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
16 godina
Mislim nakon svega kaj se iz događalo u prvim krugovima hamilton dobi 10 sec jer nije isao po onoj moj stazici nego po travi. To je valjda vise zbog ekologije.

A u prvim krugovima takav nered i gracka da se nije znalo ko tu koga ...
13 godina

Lando razvalio, svaka čast, cijeli vikend bez greške(možda q3 prvi krug malo lošiji)

inače ne komentiram zbog teme jer znaju otići u krivom smjeru.

može mi netko objasniti kako Max nije dobio kaznu za onaj dive bomb gdje je izbacio Hamiltona sa staze, ja sam za pretjecanje i svaka mu čast na hrabrosti za takav potez s toliko velikim ulozima ali nije mi jasno da to nije za kaznu budući nije ostavio mjesta za drugog vozača(jasno mi je da kazna nije dana zbog održavanja napetosti u prvenstvu) ali me zanima sportski aspekt i vaše mišljenje?

14 godina
passat kaže...

Ako ono nije kazna maxu, onda je stvarno optimalna strategija da svi ono rade u prvom krugu. Lik se zaleti bez da moze zakocit, i fizicki udarcem izgura vozaca.

O čemu da se priča? Imao je dobar start i slip stream i išao je na vanjsku stranu. Bilo je previše na knap i bio je malo izguran na pasice. Kočenje nestabilno, ne gine ti lagano izletanje. I sad, nakon toga, vratio se i pustio oba Ferrarija. I što sad tu nije jasno?? LeClerc s druge strane isto izletio malo ili produžio, e a on nije vratio nikome ništa. To nije ni meni jasno. 

itomic009
17 godina
Memphis kaže...
Mislim nakon svega kaj se iz događalo u prvim krugovima hamilton dobi 10 sec jer nije isao po onoj moj stazici nego po travi. To je valjda vise zbog ekologije.

Možda zato što je rečeno da je MORA ili tom stazicom a on je prebrzo uletio i nije uspio pratiti tu stazicu i onda je još dodatno skratio put a stazica je napravljeno tako kako je napravljena da se mora usporiti pa da se poništi prednost presijecanja krivine. Samo pogledaj gdje je Hamilton bio "u vlakiću" prije te krivine, a gdje bio u odnosu na ostale kada je izašao sa trave jer je samo proletio.

14 godina

Ham je definitivno stekao prednost time što nije pratio stazicu, to ne bi trebalo biti problematično. Verstappen je istovremeno pak izgubio poziciju pokušavajući ostati na stazi. 

Problematična je prijašnja situacija koja je dovela do ove - ne T1 nego T2.

Po meni je Maxov napad u T1 bio ok, do kontakta je došlo jer je Ham pri kočenju bio na putanji prema vrhu zavoja da pokuša blokirati Maxa (na snimici se vidi Leclerc ispred i gdje on kreće skretati u odnosu na Hama). Max je uredno ostao na stazi a skoro i Ham (možda i je, teško reći iz tog kuta) . Hard racing.

E, al sad i dalje Ham ima unutarnju stranu i zbog smanjenog kuta ni ne može drugačije proći zavoj nego da isprati Maxa van - tu je pak Max sjekući zavoj isto očito dobio prednost i zadržao uredno poziciju ispred Hama iako ju ni u jednom trenu nije potpuno izborio. Zbog toga je po meni trebao dobiti istu kaznu kao i Ham. 

Što se tiče Maxa i prvog kruga sve je odradio ok - vidi se na onboardu da je jašio pasicu i nije bilo šanse da se zaustavi za T1, jedva je izbjegao zalijetanje u zid i na kraju se vratio na poziciju koju je i imao na ulazu u T1. 

Al opet ću u ovom kontektstu spomenut Leclerca koji je uredno prošao T1, skoro pa i ostao unutar granica staze, al onda nakon što je već prošao zavoj, bio potpuno u kontroli bolida i nije imao nikoga pored sebe - rekao "nop" i nabio gas poprečki. Ham je u tom trenu bio potpuno ispred i Leclerc mu nije vratio poziciju. Na zračnoj snimci se vidi i Piastri koji je imao sličnu putanju u T1 i koji je izgubio pozicije upravo jer je pokušao ostati na stazi unatoč tome što je imao dva bolida s unutarnje strane.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.10.2025 10:15 (Chronosus).
14 godina
itomic009 kaže...
passat kaže...

O čemu da se priča? Imao je dobar start i slip stream i išao je na vanjsku stranu. Bilo je previše na knap i bio je malo izguran na pasice. Kočenje nestabilno, ne gine ti lagano izletanje. I sad, nakon toga, vratio se i pustio oba Ferrarija. I što sad tu nije jasno?? LeClerc s druge strane isto izletio malo ili produžio, e a on nije vratio nikome ništa. To nije ni meni jasno. 

Maxova kontrola na pasicama i travi treba biti studirana. Kako ga nije zakucao.

A da ne pričamo o prokletom T9 tokom cijelog vikenda (a pogotovo naglašeno u kvalama) kako je svakim pogledom na pasicu bio na granici izletanja.

Jednostavno nevjerojatna kontrola.

Šteta za VSC na kraju, nakon takvog konzistentnog stinta sa softom, moglo je biti lijepog utrkivanja. Obojica su bila pozitivna, Leclerc jasno sretan što je bio VSC, ali bi pružio dobar fajt Maxu.
Max naravno malo razočaran, ali nije cmizdrio (kako bi neki ovdje htjeli). Rekao je da se baš radovao fajtu s Leclercom.

Naravno, VSC je i Bearmana spasio izgledno jer bi ga Oscar sigurno napao.

Iznenađujuće dobra utrka. Utrka strategija, Pirelli odradio dobar posao s gumama, dobar midfield.
Russelov meltdown na radiju, Alonsovo čudno odustajanje (rečeno mu da propusti Strolla, što je i napravio, nakon čega je otišao u boks i parkirao bolid). Potpuni slom Sainza.

14 godina
sudy_freak kaže...

Naravno, VSC je i Bearmana spasio izgledno jer bi ga Oscar sigurno napao.

Piastri na kraju nije bio ni blizu da napadne Bearmana, nije imao DRS kad je VSC izašao (1.1 sekunda na kraju startno ciljne ravnice). Čini mi se da je  napravio greškicu u zadnjem sektoru jer je do tad bio unutar 7 desetinki. 

16 godina
Krellac kaže...

A i ono kad je starkelja kažnjen... zašto Verstappen u prethodnom zavoju kad ga je sjekao i završio ispred nije vratio poziciju?

Mnogi argumentiraju zasto Russel sere kao, pa bio je Max ispred njega prije odlaska na travu.

Ali po meni je apsurdno da se Max vrati ISPRED svih onih koji su prosli uspjesno zavoj, a on ga sjekao preko trave.

Doslovno "kaznavaju" sve koji uspjesno prodju zavoj.

Znaci sljedeca trka, svi sijeku preko trave i vracaju se gdje su bili - nemas rizika za sudar, zadrzavas poziciju.

Ja ne znam jesam li ja tu lud ili sta se dogadja

14 godina

Pa sigurno se nikome ne vozi preko TRAVE, da nešto otepu, pokupe prašine po gumama ili u usisnike i tako dalje. 

itomic009
16 godina
Gnjavator kaže...
Memphis kaže...

Možda zato što je rečeno da je MORA ili tom stazicom a on je prebrzo uletio i nije uspio pratiti tu stazicu i onda je još dodatno skratio put a stazica je napravljeno tako kako je napravljena da se mora usporiti pa da se poništi prednost presijecanja krivine. Samo pogledaj gdje je Hamilton bio "u vlakiću" prije te krivine, a gdje bio u odnosu na ostale kada je izašao sa trave jer je samo proletio.

Nije stvar jer mora ili ne mora niti jel trebao dobit kaznu, nego mu daš 10 sec kazne za takav prekršaj a tamo se šaketaju na stazi što su prije kažnjavali po 10 sec ako je netko htio nekoga prijeći na stazi. A sad kažnjavaš 10sec zbog pokošene trave. 

17 godina
Nije zbog pokošene trave, nego zbog izlaska sa staze i sticanja prednosti. Zaradio je dve sekunde tom ekskurzijom.
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
17 godina

Max je jedva "živ" ostao nakon što je otišao na travu. Imao je odličan tow i ko da sam nije znao što da napravi. Ne znam što je očekivao da će ostali napraviti?!

Opet, Max je stvarno odličan vozač, ali ovakve gluposti... I to nakon što mu prismrdi mala šansa za titulu. 

Hamilton - nula defanziva protiv Maxa. Iako analiza pokazuje nije sve bilo 100%, sam je kriv što se doveo u poziciju da mu Max uleti (a Max to mora učiniti).

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
14 godina
GranDaddo kaže...

Max je jedva "živ" ostao nakon što je otišao na travu. Imao je odličan tow i ko da sam nije znao što da napravi. Ne znam što je očekivao da će ostali napraviti?!

Opet, Max je stvarno odličan vozač, ali ovakve gluposti... I to nakon što mu prismrdi mala šansa za titulu. 

Hamilton - nula defanziva protiv Maxa. Iako analiza pokazuje nije sve bilo 100%, sam je kriv što se doveo u poziciju da mu Max uleti (a Max to mora učiniti).

To da nije bio Max, to bi bio SC jer bi se zapizdio u zid. Takvih incidenata je u T1 Mexico bilo hrpa.

I to su i u post race showu, i u lajv prijenosu rekli, well ljudi koji su vozili bolide F1 - zadržati takvu kontrolu pri lock-upu preko pasica mogu samo najbolji vozači.

I opet se toliko priča o Maxovoj vožnji, zna pravila, iskorištava ih maksimalno. Zato i je to što je.

Ne tako davno, Leclercov napad Russela u T12 u Zandvoortu gdje se prilično slično dogodilo je proglašeno najboljim obilaženjem mjeseca i nije bilo rasprave uopće.

Ali zato što je riječ o Maxu - ovdje se vode polemike.

O tempora. O mores.

17 godina
Memphis kaže...

Nije stvar jer mora ili ne mora niti jel trebao dobit kaznu, nego mu daš 10 sec kazne za takav prekršaj a tamo se šaketaju na stazi što su prije kažnjavali po 10 sec ako je netko htio nekoga prijeći na stazi. A sad kažnjavaš 10sec zbog pokošene trave. 

Šaketali ili ne, ali niko se nije razbio i odustao zbog tog "šaketanja", a Hamilton je presjekao i odradio onako kako su rekli da se ne smije i odjurio. Navikao da možei ponešto što drugi ne smiju.

14 mjeseci
GranDaddo kaže...

Arbitri su bili nedosljedni. Verstappen kod unutarnjeg obilaženja u T1 šestog kruga nije ispunio prvi kriterij i izveo je tipični dive in zbog čega je trebao biti penaliziran.

17 godina

Ja nejdem u raspravu koliko se sličnih situacija desilo u prošlosti. Koliko ja znam stewardi ne rade na principu presedana slučaj Stjepan protiv Štefa iz 2001. i komentiram samo ove dvije situacije. 

Vještina na stranu (što se izvukao i ne lupio u zid), situacija je glupa. Ovo nije rallycross pa da Max zdrifta vanjskom linijom i ovi ga proguraju kroz zavoj. Reci ti meni, kad on počne kočiti, koji je scenarij bio da prođe zavoj?

318km/h, tabla za 150m. Svi skreću u zavoj, četvero ih je u "ravnini", a on je još 190 ravno! Niti je blizu prolaska, niti je u poziciji da se pozicionira iza Ferrarija (barem jednog)... ništa. Raketa za van.

Nemojte zamjeriti, ali to je bilo blesavo. 

Da je to mali Nikita napravio, svi bi ga pokopali. 

Da je "normalan", odavno bi se prebacivao prema desno i stvarao "vlak" za zavoj, ali onda ulazi već u Mercedese i barem jedan bi ga dobio do apexa. 

Ovo nije bilo "vidio sam priliku", ovo je bilo kamikaza. 

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
14 godina

Ovdje sve najpametniji ljudi ikad i to u Formuli, jel, koju većina nikad nije vidjela a ne vozila, a ne pobjeđivala, a ne prvenstva osvajala!! Aliii, to ne znači da svi znaju najbolje. 

itomic009
17 godina

Šansa da uspešno skrene je bila ravno 0 (čak i Ferrari desno od njega je išao (pre)optimističnom putanjom). S obzirom na to, ostaju dve mogućnosti: ili nepromišljena greška, ili ideja da se izlaskom van staze obezbedi bolja pozicija (ne obavezno u smislu plasmana, ali barem boljih izgleda za napad, ili npr da se izleti ispred, pa da se pozicija "vrati", ali tako da se protivnik odmah napadne, što ne bi bio prvi put). Recimo da je Max odličan vozač i da su mu rizici sračunati. Ostaje da je svesno napravio blago prljav manevar.

7 godina

Mislim da max nije trebao biti kaznjen za izlijetanje jer mislim da nije bilo moguce skrenuti u zavoj. Vidi se to i po brzino kojom je uletio na travu da je skoro cijeli komad izdriftao i jedva izbjegao ogradu.

Da je isao sa kalkulacijom po travi bi se vozio bez klizanja i driftanja tj kontrolirano.

Meni je kriticnij onaj dive bomb na hamiltonu gdje ga je udario jer je imao understeer i nije mogao kontrolirati bolid. Ham mu je ostavio dovoljno mjesta da prodje zavoj bez dodira ukoliko mu bolid ne ode "preko nosa" sto njemu je i doslovno se zabio u hamiltona. Ne kazem da bih i to kaznio ali taj potez mi je gori od onog u T1.

VSC se mora komentorati jer je bio uzasan. Moguce da zbog toga max ne osvoji naslov jer bi gotovo sigurno pretekao leclerca na ciljnos ravnini..

Za Piastrija nisam toliko siguran ali moguce da se ispostavi da i on izgubi naslov za tih bod dva na kraju.

Kao da su namjerno htjeli dati landu par bodova vise nego njegovim rivalima.

17 godina

Kako je Carlos stao, bilo je jako malo verovatno da neko naleti na njegov zadnji kraj, osim u slučaju da potpuno ispravi krivinu.

Ono što mislim da je bio razlog za VSC je to što je Williams krenuo da se dimi i izgleda da je došlo i do manjeg požara, tako da je bilo neophodno da intervenišu redari i onda je zbog njih proglašen VSC. Dodatan faktor u odlučivanju je verovatno bila i situacija u kojoj su pri početku trke redari poslati da pokupe krhotine sa staze samo pod žutim zastavama, što je dovelo do nebezbedne situacije (bežali su od bolida), pa se želelo izbeći ponavljanje nečeg sličnog.

14 mjeseci

Nije mi ni Leclerc čist. Čini mi se da je u T1 Hamilton ušao prije njega i nakon što je Leclerc sijekao zavoj vratio je poziciju samo Norrisu i nastavio kao drugi umjesto treći. Hamilton je zaslužio deset sekundi jer moraš voziti tamo gdje je određeno, ali vjerojatno do toga ne bi ni došlo da je Verstappen prethodno prošao T1 u skladu s prvim kriterijem unutarnjeg obilaženja.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice