Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 31.920
|
čitano: 7.715.773
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Tvpronlem kaže...
fila2208 kaže...
BeLLicus kaže...

Samo rokanje. 86.1kg, volim osjecaj pumpa kad ne mogu slusalice skinut iz usiju. 

Nezz tko ti je radio kuhinju, ali ispod peći bi trebalo napravit onaj nastavak mrežasti da vrućina iz peći ima kud izaći. Nije zdravo da peć nema kuda pustit svu tu vrućinu oko sebe.

Valjda se neće ništa desiti.

vidi se otvor između peci i panela ispod, sta je takoder jedan od nacina kako se to rijesava.

Sve je uredu 

Meni to izgleda kao obična ladica, no dobro, vjerojatno je to tako riješeno kao što kažeš.

Super.

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
8 godina
protjeran
Petar hw kaže...
Tvpronlem kaže...

svi u pumpu, svi nabildani stavljaju slike, treniraju i ne mudruju
A samo petar hw mudruje i nema sta pokazat 

trening inace naplacujem 30eur, za tebe je 50

sa ili bez pdv-a 

10 godina
fila2208 kaže...
Tvpronlem kaže...
fila2208 kaže...
BeLLicus kaže...

Samo rokanje. 86.1kg, volim osjecaj pumpa kad ne mogu slusalice skinut iz usiju. 

Nezz tko ti je radio kuhinju, ali ispod peći bi trebalo napravit onaj nastavak mrežasti da vrućina iz peći ima kud izaći. Nije zdravo da peć nema kuda pustit svu tu vrućinu oko sebe.

Valjda se neće ništa desiti.

vidi se otvor između peci i panela ispod, sta je takoder jedan od nacina kako se to rijesava.

Sve je uredu 

Meni to izgleda kao obična ladica, no dobro, vjerojatno je to tako riješeno kao što kažeš.

Super.

Pećnica je ventilacijska sva toplina odlazi naprijed malo iznad otvora od vrata pećnice. 

13 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

o jebem ti zivot o cemu vi..

11 godina
Decki moze savjet.
Sto kupiti od opreme za podrum.?
Mislim doma pocet se oblikovati u covjeka jer sam fakin svinja postao.
178 i 106kg.
Mislim se rijesiti bar 20 do Uskrsa.
Nabit nesto i misica. Oko 300 eura bi izdvojio.
8 godina
Prvo sredi disciplinu sa hranom.

Od opreme za početak dovoljno par bućica ili kettlebella i klupa.
14 godina

šipka, 50kg utega

vratilo za zgibove

ruče za dipseve

kao što kolega kaže sredi prehranu, izbaci smeće, hodaj, kreći se.

analkiziraj dnevne navike, gdje god možeš biraj zdraviju varijantu.

hiljade i hiljade sklekova dnevno, dipsevi, zgib po zgib, skoči gore pa se spuštaj u negativu dok  ne uspiješ jedan pravi zgib....i tako iz dana u dan

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
7 godina
neaktivan
@Spacecraft ako si novi "sportaš" molim te lagano kreni, male kilaže diži , nemoj trčati za početak samo hodaj, bicikl je super za mršavljenje. Čuvaj se ozljeda i ekstrema barem dok ti ne ojačaju tetive i kosti, obavezno zagrijavanje i istezanje prije treninga.
Početak zna biti opasan.
9 godina

Spacecraft  ako si početnik:

1. Super je krenuti u neku okolnu teretanu gdje te netko može uputitit na pravilni pokret da se ne ozljediš + okolina ima psihološki utjecaj pa je "lakše" biti doslijedan.

2. Ne vjeruj trenerima iz teretana slijepo, koristi svoju glavu i istraži po netu kako se pravilno izvode vježbe.

3. Počni sa malim promjenama, zadaj si dugoročne i specifične ali zdrave ciljeve (20kg do Uskrsa je dobar primjer).

4. Sve promjene koje ćeš uvoditi u prehranu, idi malim koracima i neka budu dugoročno održivi. Puno ljudi napravi rigorozne promjene preko noći, zgadi im se život i na kraju budu gori nego ikada jer nadoknađuju. Ako ti je nešto jede što znaš da nije dobro za tebe, probaj naći zamjenu (voće za slatkiše, doma si napravi burgere umjesto kebaba i slično).

5. Preskakanje treninga nije opcija. Čim ga jednom preskočiš, otključat će se ta mogućnost u tvojoj glavi i velike su šanse da ćeš počet preskakati treninge za svaku manju sitnicu. 2 puta tjedno za početak je dosta. Nakon 1-2 mjeseca dodaj još jedan i vidi kako ti to odgovara. Bolje 2 redovita tjedno nego 1 od 3.

6. Nađi su oblik treninga nakon kojeg se osjećaš dobro. Možda teretana nije za tebe, možda malo na koš, šutanje lopte u zid ili nogomet ako možeš pa više budi na golu dok ne stekneš kondicije, duge šetnje uz podcaste... Ima gazlilion opcija.

17 godina

Izracunaj si koliko moras jesti ovisno o tome koliko zelis smrsaviti i pocni s prehranom.
https://www.calculator.net/macro-calculator.html
Ostalo delaj kak su ti decki napisali, polako ali sigurno da se ne ozlijedis jer onda ne mozes radit i sve ide u k.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2023 15:39 (NEW_MAN).
8 godina
Spacecraft kaže...
Decki moze savjet.
178 i 106kg.

Kolege su ti sve dobro napisali, pogotovo ovo ako si pocetnik i ako se duzi period nisi bavija sporton da krenes laganije. Osobno kad zelin povecat potrosnju kalorija uz trening povecan broj koraka. Jedinu stvar koju bi ti naglasija je da mozda sebi zadas manji cilj.

Ne zelin te obeshrabrit i ne kazen da 20 kg do Uskrsa nije moguce, ali evo bas sam pogleda, ima oko 20 tjedana do tada (ovisi kad nabavis opremu i kad pocnes). To bi znacilo da gubis 1 kg po tjednu, sta opet kazen nije nemoguce, ali moras prehranu dovest u red (najvjerojatnije i brojat kalorije u pocetku), pocet vjezbat i postat redovit u tome i trosit vise kalorija nego unosis.

Uz sve to, zivot ce se nastavit dogadat sa svin dosadasnjin preprekama i moras odmah bit spreman na to da mozda neces svaki tjedan vidit napredak na vagi (i to je ok, pogotovo ako se ne vazes redovito pa ce i kolicina vode uz ostale faktore utjecat na taj broj). 

Poanta je, samo kreni vjezbat, i najmanje promjene ce znacit napredak, al nemoj se previse opterecivat vagom. Bitno je da ti vjezbanje ude u naviku i onda rezultat nece izostat. Dugorocno tjedan ili 2 stagnacije su ti nekad potrebni da se ne slomis i nastavis dalje. Jer ako skines 20 i izgoris u ton procesu, mozda vratis 30..

13 godina
Spacecraft kaže...
Decki moze savjet.
178 i 106kg.

ako zelis skinuti tih 20 kg do nove godine, onda jednostavno moras biti u velikom deficitu, nema druge, moras istrpiti ta 2 mjeseca, bez varanja (junkanja)

znaci proteini i povrce, masti i uh probaj sto vise izbjegavati, i bez junkanja.. daleko je od optimalnog, nece biti lako, ali to je jedini nacin da skines toliko puno kg za 2 mjeseca

sto se tice teretane za 300e, klupica, bucice, vratilo

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.11.2023 21:56 (exer1234).
5 godina

Na bulku; pistacija, orasi, bademi, lješnjaci i sl.

koristite li to ili onako, možda šaka dnevno?

7 godina
neaktivan
Ako se netko sjeća, spomenuo sam bilding i problem s očnim tlakom. Načuh prije od nekih "baba" da dizanje velikog tereta stvara očni tlak i tko ima već visok tlak može oštetiti sitne krvne žilice u oku i pogoršati si vid.

Bio sam nedavno kod okuliste na redovnom pregledu i kaže da slobodno dižem. A očnog tlaka više nema, moguće precizniji analogni tlakomjer, onaj prije je bio digi koji zna pokazati više. Ili kako sam skinuo 12 kg. da sam poboljšao zdravlje i tako i očni tlak spustio.

Okulist kaže, dizanje tereta povisi tlak od naprezanja u sinusima i općenito u glavi radi držanja zraka i tlak skoči. Ili pri stenjanju krvni tlak skoči zbog držanja daha. Kaže to je normalna pojava i trenutna i da ne bi trebala biti štetna.
Znate ono kad vam od napinjanja pišti u ušima barem 5 sekundi. Također pri svom maksimumu na biciklu gdje mi srce kuca max., (cca. 175- 190 moj maksimum) , osjećam pritisak najviše u lijevom oku. A noge da ne spominjem koliko kiselina izbija 😅
Sve do sada sam mislio da se radi o očnom tlaku. Ali kaže okulist ne.

Sad možda inače imam mrvu povišen vaskularni tlak, ma da mi nisu izmjerili nikad visok niti mi išta spominjali.

I dodao bih da dizanje ekstremnih težina vjerojatno može biti opasno za kosti i krvne žile? Ipak dizanjem i kosti se jačaju što znači da ima učinka na kosti.
11 godina
Eric Prydz kaže...

Zašto ne? Ja sve te orašaste jedem umjesto drugih snackova

5 godina
Filip720 kaže...
Eric Prydz kaže...

Zašto ne? Ja sve te orašaste jedem umjesto drugih snackova

Meni su čini se dosta pomogli kod dobivanja na težini: bez previše prtljanja oko obroka u smislu prepravljanja, navečer svaki drugi-treći dan pojedem oko 150g i mogu reći da svaki tjedan dobijemo 150-250g težine. Ujutro zobene, između ručka tuna, skuša, srdele i sl., za ručak što bude, između večere shake, navečer posni i jaja...ako izbacim posni i jaja za večeru i zamijenim orašastim, nije se dogodio tjedan da nisam barem malo dobio na težini. Jedino ne znam treba li brinuti zbog masnoća u orašastim plodovima, ali ovako mi djeluje da sam napokon pronašao dobitnu formulu.

17 godina

Orasi su zakon. Dorucak mi je protein shake sa vodom, zobene pahuljice, 10 g chia sjemenki i stavim si 25 g badema. Sve skupa stavim prek noci da se napuhne i u jutro dodam bademe. Ispadne 50 g+ proteina, tona vlakna i zdrave masti. Kipam svaki dan ko vurica, ono mister hankey skoci u wc "bez kosti", skoro pa si ne moram guzicu brisat. Doma uvijek imam paket oraha i badema. Bademi su za mix a orasi ko grickalice, ali samo saku pojedem jer je to 60% mast, zdrava ali kaloricna hrana.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.11.2023 10:38 (NEW_MAN).
7 godina
neaktivan
@New Man jako zdrav doručak, odlično 💪
Samo računica 10g zobi + 25g orašastih plodova = 50+ grama bjelančevina. Jesam nešto propustio.

Ja više volim orašaste plodove kao među obrok ili kad ogladnem prije treninga, pa na brzinu uzmem šaku sjemenja.
A zobenu kašu na mlijeku i sa voćem uz malo kokosa, šia sjemenke, nekad malo maslac od kikirikija i obavezno kocka tamne čokolade.
17 godina

Protein shake koji ima tridesetak grama i s njime zalijem zob/chiu. Imam neki protein Choco/Kokos okus, obozavam ga ali je pre pre pre pre pre preslatki. Znaci ima umjetnog sladila da te vrag zeme. Kao na mjericu ide 250ml vode, ja stavim 400 i jos uvijek je preslatko. Takav mix sa zobenima mi se jos malo "razrijedi" pa mi je podnosljivo a zobene nisu bez okusa.

Dobro da si me sjetil, imam i kokosa na koji sam zaboravil.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.11.2023 19:32 (NEW_MAN).
4 godine
protjeran

prosjecna osoba moze sazvakati 50-100 grama orasastih prije nastupanja problema,

zamor celjusti i tegobe oko daljnjeg unosa hrane

17 godina
Petar hw kaže...

prosjecna osoba moze sazvakati 50-100 grama orasastih prije nastupanja problema, zamor celjusti i tegobe oko daljnjeg unosa hrane

Ajde, bar sam u nečemu nadprosječan.

Gledam te!
13 godina
Petar hw kaže...

zamor celjusti 

WTF

5 godina

Kojih 50-100 g mogu ubiti 300-400 g kikirikija da nisam trepnuo hahaha

8 godina
Eric Prydz kaže...

Ne možeš. Zar ne vidiš da ti čovjek kaže da imaš zamor čeljusti??

4 godine
protjeran

noobs

ajde lijepo u posudicu 200g badema ili oraha i probati pojesti

javiti trajanje zvakanja i spoznati zamor celjusti

ako i uspijete, pola dana ce te biti siti od silnih masti i odbojni prema zvakanju a uneseno je 1200 od npr 4000kcal potrebnih za bulk

di je jos meso i jaja koje treba pojesti

i tako svaki dan

ima solucija za laksi unos kalorija 

pisem za bulk odnosno period mase kad unos hrane moze biti problematican

ovi sta jedu 20-30g orasastih u jutarnjim zobenima, idu u teretanu malo da se ispusu i ne rade bulk i cut nek zanemare i nastave jesti orasaste

4 godine
protjeran
Eric Prydz kaže...

maslaca mislis jel. obican kikiriki, cak i onaj obrađeni slani 500g 9.99kn koji se na prvu ruku cini solidna bulk solucija postane mukotrpan i nece niz grlo u vecim kolicinama svakodnevno

maslac klizne niz grlo nesto lakse ali opet predstavi problem sto te hrpa masti dugo drzi sitim pa unos ostale hrane bude otezan

+ako ces unositi kikiriki maslac u kolicinama 300-400g dnevno (ja sam isao do pola kile dnevno ako se dobro sjecam, ciljao 3000kcal iz njega) pozdravi se sa supkom https://ibb.co/0ZHsMP1

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.11.2023 16:22 (Petar hw).
5 godina

Ma ne, ne unosim svakodnevno 300-400 g nego unosim oko 100g dnevno...odgovorio sam forumašu koji je napisao da ne možeš sažvakati više od 100 g.

4 godine
protjeran

bato sudjeluj u forumu fokusiranije, ne bezveze nabrzaka s mobitela u pokretu, ja sam to napisao

i ne izvrci rijeci, nisi novinar s indexa. napisano je da moze predstaviti problem u vecim kolicinama, ne da se ne moze

da rezimiramo jer se odgovor moze razlicito shvatiti, pitanje je bilo "sta mislite o orasastim na bulku" a ne "sta mislite o orasastima". za bulk odnosno nabijanje kalorija (kad to moze biti otezano) - orasasti mogu predstavljati problem, ovako za generalnu populaciju "sta mislite o orasastima" - zdravi su, jedite ih.

4 godine
protjeran

radi li netko high intensity kardio ili aktivnost, govorim o 180-200beats per minute pouzdano izmjereno? koja aktivnost/kardio/sport i koliko dugo mozete drzati te otkucaje?

bildam godinama i mislim da sam tezinskim treninzima, koliko god bili intenzivni, postizao max oko 150bpm trajanja mozda 1min

razmisljam ubaciti neku aktivnost da taknem oko 180bpm 2-3 puta tjedno

cim taknem 180 cool down i gotovo, neda mi se vise od toga, ne volim ciljani kardio

gledam to postici unutar 3-5min

koje aktivnosti bi to najlakse omogucile?

probao sam bicikl u teretani i ne mogu preko 160bpm unutar par minuta, kvadricepsi pocnu gorit i zbog boli ne dopustaju daljnju aktivnost

pa sam razmisljao, sprintevi uzbrdo? ili onaj crossfit bajk sto se pedalira + rukama gura i vuce?

(da probam squeezati +koju god zivota, ili barem anulirati stetu nastalu kemijanjem)

4 godine
protjeran
Pod "crossfit bike" pretpostavljam da mislis na airbike. Ako se necime moze nabiti puls onda je to sa airbajkom i to u jako kratkom intervalu. Doslovce sve sto si opisao ces postici sa njime.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.11.2023 23:39 (DaddyFit).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice