Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.162
|
čitano: 4.543.867
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

Prodaj taj računar dodaj 2000 kn i kupi novi. Pogledaj konfiguracije na ovoj temi: http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/sklapanje-pc-konfiguracija-3000-do-5000-kn/170220.aspx?page=325

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Savjeti o nadogradnji računala
FakeDeath kaže...

1. ocaj taj procesor do koliko ide, bar na 3ghz

2. skupi još love jer doslovce moras sve mjenjati...

grafa je 7750 ili 7770?

Oke, jel mogu pomoću onog programa Overdrive ?

Grafa je baš 7770 GDDR5 1gb..

@phoenix2003 -> Oke hvala na prijedlogu - za koliko bi mogao prodat ovo na njuškalu (max. cijena) ? 

15 godina
neaktivan

Pregledaj malo i potraži slične konfiguracije i odbij odmah oko 10-20% jer su obično precijenjene.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Tonyvg kaže...

Oke, jel mogu pomoću onog programa Overdrive ?

Grafa je baš 7770 GDDR5 1gb..

@phoenix2003 -> Oke hvala na prijedlogu - za koliko bi mogao prodat ovo na njuškalu (max. cijena) ? 

da onda tebi je problem proc...preslab je za tu grafu

oc-aj preko biosa, prouči malo o overclockingu i kako se to radi i probaj ga stabilno dici na 3ghz jer ce se dosta popraviti stanje u igrama

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act + www.bug.hr/cijene/
13 godina
neaktivan

Pozdrav raja,

Evo imam u planu malo pojačati PC. Konfa je stara, ali nije još za baciti.. a sentimentalno sam vezan{#}

Mislim mijenjati ovaj procesor koji je trenutno :

http://ark.intel.com/products/27463/Intel-Pentium-4-Processor-530530J-supporting-HT-Technology-1M-Cache-3_00-GHz-800-MHz-FSB

sa ovim:

http://ark.intel.com/products/27520/Intel-Pentium-D-Processor-945-4M-Cache-3_40-GHz-800-MHz-FSB

..ili ovim:

http://ark.intel.com/products/27250/Intel-Core2-Duo-Processor-E6600-4M-Cache-2_40-GHz-1066-MHz-FSB

Pošto mi ih podržava ova matična ploča:

http://www.msi.com/product/mb/P4M900M2L.html#hero-overview

Kolika je razlika izm. ovih procesora po pitanju svega? Ulaganja su minimalna, oko 120-150 kn tj. za toliko para sam ih našao {#}

Hvala unaprijed na odgovorima.

0 0 hvala 0
17 godina

Definitivno na e6600 nema tu kaj traziti pentium d

Evo da vidis usporedbu na default taktu http://www.cpu-world.com/Compare/517/Intel_Core_2_Duo_E6600_vs_Intel_Pentium_D_945.html

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Evo da vidis usporedbu na default taktu http://www.cpu-world.com/Compare/517/Intel_Core_2_Duo_E6600_vs_Intel_Pentium_D_945.html

Aha, hvala ti na ovome.

A postoji li bolji procesor od E6600 (ili E6700) na ovoj listi što podržava ploča:

http://www.msi.com/support/mb/P4M900M2L.html#support-cpu

Jedino ovaj Core 2 Extreme X6800, ali je njega teško naći..

Hvala na pomoći

13 godina
neaktivan

Pozz ekipa...

Sklapam jednu gamersku mašinu onako, k'o sebi pa imam par nedoumica...

Naime, kao osnovu sam uzeo Asrockovu ploču Z97X Killer i nju sam već kupio... Također, stiglo je i Thermaltakeovo kućište te TT PSU Smart M850W.

E sada, imam još par nedoumica oko 3 jako važne komponente pa sam mislio čuti vaše mišljenje i možda koji savjet... Radi se o CPU, RAM-u i grafičkoj.

Za RAM sam mislio uzeti 4 x Kingston DDR3 8GB 1866MHz (2x4), HyperX Fury. Iako osobno mislim da na memoriji ne treba štedjeti, zanima me ima li netko iskustva s ovim RAM-om i isplati li se toliko dati za isti...

Nadalje, imam nedoumicu da li uložiti više novca u CPU ili grafičku. Osobno sam stava da bih rađe uzeo jači CPU (i7 umjesto i5), a grafičku recimo R9280X ili GTX770, umjesto neke nabrijane GTX780 ili GTX980. Znam da je uvijek vječna borba između nVidie i ATI-a (kao i Intel i AMD), ali što mi je bolje uzeti od ove dvije navedene po vašem mišljenju: R9280X ili GTX770???

Također, isplati li se ići i na neki SSD (kao primarni), obzirom da su još uvijek relativno maleni za današnje igre? Možda bolje ići s nekim bržim SATA diskom, umjesto bacati lovu na SSD.

Unaprijed hvala na svim odgovorima... ;)

cheers! D:

0 0 hvala 0
14 godina

Ne znam uopće čemu dileme oko RAM-a. Koji god uzmeš performanse računala će ti biti iste. Jedino ako se baviš nečim specifičnim gdje je potreban brz RAM onda biraj a u protivnom uzmi bilo koji 1866Mhz i gotovo.

Uzmi i7 + GTX 970. To ti je tu negdje (kad gledap da uzmeš jeftiniji CPU a skuplju grafu) a imaš vrhunsku grafu i CPU.

SSD se isplati i to itekako :).

14 godina
neaktivan

Pozdrav, ljudovi!

Imam pitanjce u vezi nadogradnje ovog starca ... (još vozim Althončeka X2 4200+)

Prije par dana, kolega Balvan je postao link na Athlona X4 600E koji košta ~200 kuna-novi, pa mi se čini da bi to bio dosta dobar upgrade za dosta malo novca..(nije baš da imam puno izbora s ovom platformom) 

Matična je MSI K9N SLI Platinum.

Mislim da nebi trebalo biti problema što se tiče socketa(AM2+ ide u AM2, ak se ne varam) niti naponske regulacije(45 wattaš, valjda nebude previše vukao), ali me muči sveukupna kompaktibilnost(za ovu matičnu, kolko ja znam, nisu izbacili BIOS update koji bi dao podršku za Phenome, Althone X4, itd.(jer je BIOS premali, 4 ili kolko MB, a treba 8, bar sam tak nešto čudo, nemojte zamjerit ak sam nešto glupo tresnuo ;)), nego su umjesto nje izbacili K9N2 (s AM2+ socketom i ostalim stvarima)...

Ak bi to prošlo, onda bi vjerojatno stavio unutra 2 ili nešto više GB RAM-a tak da i na tom polju ga mrvicu unaprijedim..

I da, komp služi za surfanje, Office, malo igranja i tomu slične aktivnosti..

Nije baš da sam nešto pre zahtjevan(dok ide na low, dobro je :)), ali bih htio to malo ubrzat(i vjerojatno bi uzeo neku grafu jer ova ATI-evica X1550 nije baš nešto pre jaka više).

Specke:

-AMD Athlon X2 4200+

-2GB RAM-a (DDR2)

-MSI K9N SLI Platinum

-350W Fortran FSP(nisam baš siguran za puno ime, trebal bi ga otvorit da provjerim)

-Sapphire X1550

Zahvaljujem! {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Nista od toga mbo ti nece primiti Athlona, a i ne isplati ti se bas ulagat u ddr2 ram.

Prodaj svoj cpu/mbo/ram/gpu (cca 400 kn) i nadodaj koliko mozes na to pa se vrati po savjet.

Ne obaziri se na TD - redovni trollovi koji nemaju drugog posla.Molim da mi se ne šalju na PM upiti za procjene komponenti i sl. Za preporuku novih/polovnih konfiguracija i komponenti sam uvijek tu ;)
17 godina

Pozdrav, silom prilika odustao sam od kupnje nove konfe, pa bih postojeću nadogradio (vidi MOJ PC).

Uglavnom mislio sam zamijeniti 4gb RAM kit sa 8gb i HD7850 sa 7950/7970. E sad proc; dal da na ovaj Phenom II X6 stavim hladnjak za 300kn i probam iscjediti mast da hrani jače grafe ili mi je bolje stisnuti za FX8320 (ploča ASUS Crosshair V Formula; PSU: XFX 850W)?

EDIT: Ili bolje malo štediti, ovo prodati i uzeti sve novo? U biti sam htio u 12. mj. uzeti PC za cca 7 soma, al trenutno sam li-la što se tiče ugovora na poslu.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel. CyberPunk is my thing...
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.9.2014 19:08 (Lovac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

možeš kupit novi cooler i oc-ati proc te za grafičku uzet r9 280. odličan gigabytov model košta 1600kn. i eventualno ssd ako ga nemaš i financije dozvoljavaju

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.9.2014 19:27 (zuper).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Ne znam uopće čemu dileme oko RAM-a. Koji god uzmeš performanse računala će ti biti iste. Jedino ako se baviš nečim specifičnim gdje je potreban brz RAM onda biraj a u protivnom uzmi bilo koji 1866Mhz i gotovo.

Uzmi i7 + GTX 970. To ti je tu negdje (kad gledap da uzmeš jeftiniji CPU a skuplju grafu) a imaš vrhunsku grafu i CPU.

SSD se isplati i to itekako :).

Hvala na odgovoru... ;)

Nekada je vrsta RAM-a igrala veliku ulogu u stabilnosti pa sam iz iskustva naučio da ne treba štedjeti na njemu... Istina, zadnji put sam sklapao gamersku mašinu prije dobrih 4-5 god, tako da se do danas možda i tržište niveliralo po pitanju kvalitete.

Imaš neku konkretnu preporuku za RAM? Dakle, uvjet je jedino da je 4 GB "keks". :D

Za CPU i grafu isto razmišljamo, a jedino mi nije jasan dio sa SSD-om. Naime, on bi bio samo sistemski disk, a igre bi se vrtile na drugom disku pa me zanima kolika je dobit u brzini u tom slučaju? Ovaj drugi je potreban čisto iz razloga što je veličina današnjih SSD-a nedostatna kapacitetom za moderan gejming.

Cheers! ;)

14 godina

Pa brže ti radi komplet sustav u stanadrdnom radu a igra sama po sebi radi normalno ako je instalirana na HDD-u. No neusporedivo je bolje iskustvo korištenja računala kada je OS i svi programi (osim eto igara) na SSD-u ne go na HDD-u. Za RAM ne znam što da ti preporučim kad nema nikakve korisnie razlike između nekuh skupih i običnih za plug and play korisnika. Uzmi neki standardni i dobro.

17 godina
Gandza kaže...
Patrick_cro kaže...

Aha, hvala ti na ovome.

A postoji li bolji procesor od E6600 (ili E6700) na ovoj listi što podržava ploča:

http://www.msi.com/support/mb/P4M900M2L.html#support-cpu

Jedino ovaj Core 2 Extreme X6800, ali je njega teško naći..

Hvala na pomoći

Ne isplati ti se previse ulagati u konfu jer je preskupa nadogradnja, imas ih na ebayu ali i tamo su oko 70$ tak da nije bas isplativo. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
14 godina
neaktivan
zober kaže...

Nista od toga mbo ti nece primiti Athlona, a i ne isplati ti se bas ulagat u ddr2 ram.

Prodaj svoj cpu/mbo/ram/gpu (cca 400 kn) i nadodaj koliko mozes na to pa se vrati po savjet.

Hvala na odgovoru!

A dobro, ništ onda od toga..

Nisam baš nešto sad za prodvanje toga, nego budem vjerojatno negdje u skorijoj budućnosti išao sve na novo(nešto tipa FX 6300/8320 + R9 280/280X + ostale stvarčice), a ovo sam mislio da bude ko neki privremeni, ne tolko skupi upgrade.. 

17 godina
zuper kaže...

možeš kupit novi cooler i oc-ati proc te za grafičku uzet r9 280. odličan gigabytov model košta 1600kn. i eventualno ssd ako ga nemaš i financije dozvoljavaju

Googlajući zaključio sam da baš i neću puno dobiti iz tog 1055T Phenoma.
Za manje od 1500 mogu dobiti rabljene 280X s garom, al proc je usko grlo... Koliko bih mogao dobiti za taj Phenom II X6 1055T da ga idem prodavat? Ako dobijem 400, 500kn onda me ispada malo više od coolera nadoplata za FX8320.

Otvoren sam i na druge ideje.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel. CyberPunk is my thing...
13 godina

Fx 6300 je dovoljan za tu grafu

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 2 hvala 1
17 godina

Odluka je pala na 8gb RAM-a i polovnu R9 280X. To bih uzeo u idućih 14 dana, a nakon toga i FX8320. Dobro bude to?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
čuj, te rabljene 280x su vjerojatno došle iz rudarenja gdje su radile 24/7. osobno bi dao 100-200 kn više i uzeo novu r9 280. nju bar lako možeš oc-ati na 280x level
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Uzeo bih tu od čovjeka s foruma, stara 10 mjeseci s urednom garom. Sudeći po ostatku konfe bila je isključivo za gaming.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav, imam dvije konfiguracije pod Moj PC.

Zanima me za ovu drugu konfiguraciju da li ju je moguće nadograditi pošto ima am2 socket? Uložio bi oko 500kn max. Treba mi bar dvojezgreni procesor, graficka nešto tipa HD5670 i RAM 2GB. Da li bi mogao prodati ove dvije konfiguracije ( i za koliko, onako realnu cijenu ) i složiti neku jaču sa intel procesorom? Sve bi s njuškala naravno kupio i složio.

Prije sam imao konfiguraciju sa CPU: Intel e5200, HD5670 1GB i 2GB ram

Pa nastojim sad složiti nešto iste jačine ili jače ako je moguće za što manje novaca, u dilemi sam što napraviti pa vas molim za pomoć.{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Htjeo bi postupno nadograditi računalo u 2 ili 3 koraka svako cca 3mj po 2000-2500kn.
-Prvo CPU(ili APU), MBO, memorija.
-Pa jače napajanje i GPU.
-I zadnje SSD, CPU hladnjak (za OC) i još radne memorije.

PC koji imam se trenutno koristi za nekolicinu igara koje nisu pretjerano grafički zahtjevne, primarno Wow i povremeno Diablo3 i LoL (sve 3 na granici igrivosti uz minimalne postavke). Od programa Photoshop CS6 ili Kodi(xbmc). A 90% vremena je u pozadini otvoren Chrome sa 4-5 a ponekad i 10 tabova i streamanje muzike.

Moje pitanje je koji CPU izabrati u tom prvom koraku? Ni preporuka matične i memorije nije na odmet.

Budući da npr. wow nije najpametniji sa više jezgri je li mi najisplativije kupiti neki brzi CPU sa manjim brojem jezgri ili bi i i neki amd-ov fx bio dobar izbor zbog novijih igara? Volio bi kad naknadno kupim novi GPU zaigrati i novije zahtjevnije igre pa me zanima koji CPU mi je dovoljan za takve pothvate? Isto tako znam da je npr. A10 bolje grafike od Intelovih procesora sličnog cjenovnom ranga pa ako bi bio dovoljan za novu grafički nadograđenu expanziju wow-a zamjenio bi rado zbog SSD-a drugi i treći korak svoje shopping liste. Ne znam onda jel mi bolje uzeti neki A10 ili neki i3, i5, FX i privremeno koristiti trenutnu grafičku karticu Radeon 6770 HD? Skraceno koji cpu/mob/8gb-ram bi mi bilo najisplatljivije uzeti za 2000kn?

0 0 hvala 0
13 godina

Fx 6300

Asus m5a97

8gb ram recimo kingstone (ne opterecuj se s brzinom, sve je to isto)

Napajanje nekih 500-600w sa 80% iskoristenja

A grafa moze sacekati malo gurace 6770 i wow i diablo 3.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Bartaul kaže...

Zelim nadograditi HDD na sadasnju konfiguraciju (moj PC). Mislim da je dovoljno i 500gb ali ni 1tb nebi skodio. Uvjet je da bude dobavljjvo u Splitu.

Bump. Vidim da novije igre traze pojake graficke,imam li ja razloga da mijenjam svoju uskoro ili da ako zatreba samo clockam? 

Nothing is true,everything is permitted.
14 godina
neaktivan
Bartaul kaže...
Bartaul kaže...

Zelim nadograditi HDD na sadasnju konfiguraciju (moj PC). Mislim da je dovoljno i 500gb ali ni 1tb nebi skodio. Uvjet je da bude dobavljjvo u Splitu.

Bump. Vidim da novije igre traze pojake graficke,imam li ja razloga da mijenjam svoju uskoro ili da ako zatreba samo clockam? 

Ne trebaš ju mijenjat, dobra je to grafička. {#}

17 godina
Bartaul kaže...
Bartaul kaže...

Da, ne bi ti škodio veći hard disk, a bome dobro bi došao i SSD. Grafičku zadrži još neko vrijeme i slobodno ju clockaj (pogledaj online nekoliko overclocking guideova prije toga).

Twitter: @191x7
14 godina

Pozdrav, htio bih nadograditi svoju konfiguraciju koja trenutno izgleda ovako.

Intel core duo e7200

HD Radeon 6750

Gigabyte P31-DS3L

250 gb hard disk

3gb ram

Energon EPS 750 w

Htio bih kupiti nešto ovako, novi procesor grafičku matičnu i još koji gb rama

1 x DDR3 4GB (1x4GB) Crucial, 1600MHz CL11
1 x Gigabyte 970A-DS3P, AM3+, AMD 970 SB950, 4x DDR3 2000(O.C.)/1866
1 x Procesor AMD FX-Series X6 6300 3.5GHz,14MB,95W,AM3+, FD6300WMHK

1 X Sapphire R9 270 2GB, OC Boost, 2GB GDDR5 256bit

Ne znam da li bi to značilo da moram kupiti i novo napajanje ili hlađenje, ali ako bi to bi onda bio skoro skroz novi komp :D

I zanima me bih li s takvom konfiguracijom mogao na malo boljim detaljima igrati nove next gen igrice koje dolaze kao što je npr. ova

http://www.pcgamer.com/nba-2k15-system-requirements-released-will-implement-next-gen-technology/

13 godina

na telefonu sam pa me mrzi gledati to napajanje, mada cini mi se da to nije obicni kinez vec svabo tako da bi to trebalo raditi bez problema

a sto se tice konfiguracije, odlicna, eventualno jos rama da ubacis kasnije 4gb postaje knap ubrzo :3

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice