Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.162.691
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć
Mladan kaže...
prvo u jedn. elipse uvrstiš x=-1 i dobiješ dva y rješenja
uzimaš ono koje je pozitivno
jer mora biti y>0
nakon toga izračunaš tangentu na elipsu u toj točki za koju sad imaš obadvije koordinate
i nakon toga
izračunaš površinu koju taj pravac zatvara s pordinatnim osima
pravac prije toga prevedeš u segmentni oblik ...
i to je to
ako neće ići javi mi na mail da snimimo video uputu ... maili: mim-sraga@zg.htnet.hr

Sve sam shvatio, hvala puno!

13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav,

zanime me kako da rastavim imaginarni razlomak na faktore?

Npr imam nesto tipa (x*yi)/(x+yi) a trebi bi dobit u obliku tipa (a/b)+(ci/d)

15 godina
Demzi94 kaže...

Pozdrav,

zanime me kako da rastavim imaginarni razlomak na faktore?

Npr imam nesto tipa (x*yi)/(x+yi) a trebi bi dobit u obliku tipa (a/b)+(ci/d)

Prvo racionaliziraj njegov nazivnik, a onda ga rastavi na dva dijela: imaginarni i realni dio, i pokrati što se može pokratiti.

10 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
Dobro veče dobri ljudi! Trebam pomoć, kako riješiti ovo? Tri jednaka naboja Q=5mikroC se nalaze u vrhovima jednakostranicnog trokuta stranice a=21cm. Odredi silu na naboj u ortocentru.naboji su u zraku!!! Rjesenje: 11,23N Tek smo krenuli u prvi srednje, a već nas bombardiraju sa zadacima. Hvala! Vidio sam da je Demzi94 tražio pomoć za isti zadatak još prije 3 godine, pa ako ima volje..... i ako se sjeća
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.9.2014 21:22 (Kandi).
14 godina
Matematika - pomoć

Zadatak glasi "pronađi jednadžbu tangente i normalne na krivulju..." 

Zanima me da li je moguće da nema rješenja. znači za obje jednadžbe mi je rješenje y=0.

16 godina
ronniecc kaže...

Zadatak glasi "pronađi jednadžbu tangente i normalne na krivulju..." 

Zanima me da li je moguće da nema rješenja. znači za obje jednadžbe mi je rješenje y=0.

A što fali jednadžbi y=0? to je pravac koji određuje x os i sasvim je ok. A vjerojatno si fulao nešto, ne mogu i normala i tangenta biti y=0, možda ti je normala x=0 :)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

ima li neko ideju 1)i 7) sam rješil ( nadam se )
ali ove ostale baš i ne

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.9.2014 5:06 (Mladan).
15 godina
Mladan kaže...

ima li neko ideju 1)i 7) sam rješil ( nadam se )
ali ove ostale baš i ne

2) Razilka izmedu svaka dva broja je sljedeci paran broj: 3-1=2; 7-3=4; 13-7=6; 21-13=8; Pa onda idu 31 i 43.

3) Razlika izmedu svaka dva broja je sljedeca potencija broja 2: 3-1=2; 7-3=4=22; 15-7=8=23; 31-15=16=24 ; Sljedeci brojevi su 63 i 127.

4) Razlika izmedu svaka dva broja je sljedeci neparan broj: 4-1 = 3; 9-4= 5; 16-9 = 7; 25-16 = 9; Onda slijede 36 i 49.

5) Sljedeci broj racunamo tako da prethodni pomnozimo tri puta i oduzmemo 1: 2= 3*1-1; 5= 3*2-1; 14= 3*5-1; 41 = 3*14-1; Pa onda ide: 3*41-1= 122.

15 godina
neaktivan

uf uf - tko bu se toga sjetil !!
zahvaljujem na pomoći

mislim da je u 5) možemo to reći i ovako

pribrajamo redom: 1 ,3 ,9 , 27 - to su potencije broja TRI , dakle po meni bi išlo + 3^4

41+81 = 122

dođe na isto ali mi sečini jednostavnije ...

ali ovaj 6. je enigma

ustvari nemora biti - 2, 3, 5, 7 , 11  - su ustvari PROSTI BROJEVI

dakle ide 13

nadam se da sam u pravu ...

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.9.2014 14:21 (Mladan).
17 godina
neaktivan
Mladan kaže...

ali ovaj 6. je enigma

ustvari nemora biti - 2, 3, 5, 7 , 11  - su ustvari PROSTI BROJEVI

dakle ide 13

nadam se da sam u pravu ...

Induktivno razmišljanje bi bilo da gledaš samo trenutni i sljedeći član, a ne cijeli set.

Ne postoji dokaz da je razmak između prostih brojeva određen prema nekom pravilu. Zaključak da je sljedeći broj 13 možeš izvesti samo na način da zadani set promatraš kao proste brojeve i iz tog zaključiš da sljedeći broj mora biti onaj čiji su djelitelji 1 i on sam. To nije induktivno razmišljanje.

Po induktivnom razmišljanju bi ovako trebalo riješiti zadatak:

3-2 = 1

5-3 = 2

7-5 = 2

11-7 = 4

I u razlikama tražiš uzorak. Razlika između 1. i 2. člana (1) pomnožena s razlikom između 2. i 3. člana (2) daje razliku između 3. i 4. člana (2). Razlika između 2. i 3. člana (2) pomnožena s razlikom između 3. i 4. člana (2) daje razliku između 4. i 5. člana (4). Dakle, razlika između 5. i 6. člana je 2*4=8, pa je 6. član = 19.

Do you understand life?! Do you?!
15 godina
i_rambo_plache kaže...

Induktivno razmišljanje bi bilo da gledaš samo trenutni i sljedeći član, a ne cijeli set.

Nije točno. Induktivno razmišljanje i matematička indukcija (na koju si ti dao link) su različite stvari. U ovome slučaju induktivno razmišljanje znači da na temelju određenog broja prvih članova probaš odrediti moguću vrijednost sljedećega člana, nema to nikakve veze sa gledanjem samo trenutne i sljedeće vrijednosti. Čak i da tako gledamo, opet se ne moramo ograničiti samo na razlike (i ostale algebarske operacije) među članovima niza. Možemo gledati i ovako: broj 11 je 5. član niza i on je 5. prosti broja, onda njegovi sljedeći član biti 5+1. prosti broj. Svejedno, mi možemo gledati cijeli skup dosadašnjih vrijednosti.

I primjeti da mi ovdje ništa ne dokazujemo (u smislu točnosti pravila po kojim se dobivaju članovi niza) stoga spominjanje indukcije ovdje jednostavno nema smisla. Mi samo pogađamo koje bi pravilo moglo biti, no ne možemo dokazati da je baš to pravilo korišteno jer nemamo sve članove niza. Zato ovdje ne postoji jedinstveno rješenje.

BTW. Naječešći oblik indukcije je onaj u kojem u koraku indukcije dokazujemo da ako tvrdnja vrijedi za neki broj k onda vrijedi i za k+1 (dakle gledamo trenutni i sljedeći član), no to nije jedini oblik indkucije. I postoji i drugi oblik u kojem dokazujemo da ako tvrdnja vrijedi za prvih k brojeva onda vrijedi i za k+1 broj (dakle gledamo sve prethodne članove).

17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Nije točno. Induktivno razmišljanje i matematička indukcija (na koju si ti dao link) su različite stvari. U ovome slučaju induktivno razmišljanje znači da na temelju određenog broja prvih članova probaš odrediti moguću vrijednost sljedećega člana, nema to nikakve veze sa gledanjem samo trenutne i sljedeće vrijednosti. Čak i da tako gledamo, opet se ne moramo ograničiti samo na razlike (i ostale algebarske operacije) među članovima niza. Možemo gledati i ovako: broj 11 je 5. član niza i on je 5. prosti broja, onda njegovi sljedeći član biti 5+1. prosti broj. Svejedno, mi možemo gledati cijeli skup dosadašnjih vrijednosti.

I primjeti da mi ovdje ništa ne dokazujemo (u smislu točnosti pravila po kojim se dobivaju članovi niza) stoga spominjanje indukcije ovdje jednostavno nema smisla. Mi samo pogađamo koje bi pravilo moglo biti, no ne možemo dokazati da je baš to pravilo korišteno jer nemamo sve članove niza. Zato ovdje ne postoji jedinstveno rješenje.

I stand corrected :)

captain_soap_McTawish kaže...

BTW. Naječešći oblik indukcije je onaj u kojem u koraku indukcije dokazujemo da ako tvrdnja vrijedi za neki broj k onda vrijedi i za k+1 (dakle gledamo trenutni i sljedeći član), no to nije jedini oblik indkucije. I postoji i drugi oblik u kojem dokazujemo da ako tvrdnja vrijedi za prvih k brojeva onda vrijedi i za k+1 broj (dakle gledamo sve prethodne članove).

Koji je taj drugi oblik? Imaš neki primjer ili link pošto je meni poznat samo taj najčešći oblik.

Do you understand life?! Do you?!
12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Moze pomoc...funkcija u pitanju

akoje f(3-2x)=2x+5 , odrediti f(x) kakoooo ?

16 godina
PiDzI kaže...

Moze pomoc...funkcija u pitanju

akoje f(3-2x)=2x+5 , odrediti f(x) kakoooo ?

supstitucija 3-2x=t pa je iz toga x = (3-t)/2

Sad u gornjoj jednadžbi zamijenimo ovo što smo dobili gore:

f(t) = 2* (3-t)/2 +5 = 8-t

I to je to jer je svejedno jel se varijabla zove t ili x.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Recimo da u prostoru R^3 imamo jednu pravu koja prolazi kroz koordinatni pocetak i tacku (3,4,5). Kako mogu odrediti ortognalnu projekciju neke tacke na tu pravu? 

Evo na primjer, kako da odredim ortogonalnu projekciju tacke (6,2,5) na tu pravu? Unaprijed zahvalan.

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

1) , 2) i 4) sam rješil
ali ovaj 3) me mući
imal netko tko zna za njega napisat rekurzivnu formulu ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2014 16:37 (Mladan).
12 godina

Nekakav kvazi-Fibonacci niz...

16 godina
CyberK kaže...

Nije kvazi nego je pravi, samo nije a0 = 1 i a1=1 nego je a0= 2, a1 = 1.

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

mislim da sam rješil i tog pod 3)

slika:

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2014 17:26 (Mladan).
12 godina

Eh, "pravi je, samo ...". Pa zato sam i rekao "kvazi" jer pocetni uvjeti nisu isti i matematicki gledano to nije Fibonaccijev niz iako mu je rekurzivna formula ista. U svakom slucaju, mislim da je moj hint bio sasvim dovoljan :)

14 godina
Mladan kaže...

1) , 2) i 4) sam rješil
ali ovaj 3) me mući
imal netko tko zna za njega napisat rekurzivnu formulu ?

CyberK kaže...

To nije kvazi fibonaccijev niz, to je Lucasov niz :)

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2014 18:06 (Top Bugovac).
12 godina
Top Bugovac kaže...

CyberK kaže...

To nije kvazi fibonaccijev niz, to je Lucasov niz :)

Lucasov niz je kvazi-Fibonaccijev u smislu da su blisko povezani, a Fibnaccijev je puno poznatiji.

No da, thumbs up za identificiranje niza kao Lucasov.

14 godina
CyberK kaže...

Ma čista slučajnost jer se prije par dana pojavio video o tome na numberphileu ahahahaha :D

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
Koliko je (-i) na treću ?
15 godina
FanBoy kaže...
Koliko je (-i) na treću ?

(-i)3 = -i3=i

11 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Pozdrav, trebam pomoć oko jednog zadatka...

Koliki mora biti x da bi 3. član u razvoju binoma [(3√x)1/(log(x) + 1) + 4√x]5  iznosio 100?

Treba se dobiti kvadratna jednadžba jednadžba t2 + t - 2 = 0 jer se supstitucijom nekako treba dobiti log(x) = t

Mene zanima kako doći do toga, tj. ovo sve prije supstitucije... Rješenja jednadžbe su -2 i 1, što onda antilogoritmiranjem daje 10-2 i 10.

12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

pozz

molio bih vas pomoc, davno sam se odvojio od matematike a i nisam bas znao, te sam zaboravio kako da ovo rjesim (treba mi za gradnju kuće):  u vezi racunanja plohe, trebam izracunati koliko kvadrata (m2) ima u toj plohi, tj zidu (visoko potkrovlje, "kosi" krov), ako su sve 4 stranice razlicite dužine:  a=215 cm, b=405 cm, c=300 cm, d=420 cm.

Po kojoj formuli?

hvala!

EDIT:

dijagonala 1 = 500cm, dijagonala 2 = 455 cm.

evo i slike:

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2014 14:01 (game789).
15 godina

Treba ti i veličina jedne dijagonale, inače ništa.

EDIT: jesu li ova dva donja kuta 90 stupnjeva? Ako jesu onda je površina (300+215)*405/2 cm2.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2014 14:42 (Punti).
14 godina
Simon_says kaže...

Pozdrav, trebam pomoć oko jednog zadatka...

Koliki mora biti x da bi 3. član u razvoju binoma [(3√x)1/(log(x) + 1) + 4√x]5  iznosio 100?

Treba se dobiti kvadratna jednadžba jednadžba t2 + t - 2 = 0 jer se supstitucijom nekako treba dobiti log(x) = t

Mene zanima kako doći do toga, tj. ovo sve prije supstitucije... Rješenja jednadžbe su -2 i 1, što onda antilogoritmiranjem daje 10-2 i 10.

Jesi dobio riješenje?

game789 kaže...

pozz

molio bih vas pomoc, davno sam se odvojio od matematike a i nisam bas znao, te sam zaboravio kako da ovo rjesim (treba mi za gradnju kuće):  u vezi racunanja plohe, trebam izracunati koliko kvadrata (m2) ima u toj plohi, tj zidu (visoko potkrovlje, "kosi" krov), ako su sve 4 stranice razlicite dužine:  a=215 cm, b=405 cm, c=300 cm, d=420 cm.

Po kojoj formuli?

hvala!

EDIT:

dijagonala 1 = 500cm, dijagonala 2 = 455 cm.

evo i slike:

Površina ti je:

P=215*405+(300-215)*405/2

odnosno:
P=405(215/2+150)

P=104287.5cm^2

odnosno 10.5m^2

12 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Površina se razbije u dvije površine od kojih je jedna površina trokuta a*b (katete) / 2 i druga je površina pravokutnika a*b.

S tim da je površina trokuta (300-215)*405 /2 a površina pravokutnika je 405*215 pa kad te dvije površine zbrojis dobijes oko 10.5. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice