FAKS (Tehnički smjerovi) usporedba/savjet

poruka: 41
|
čitano: 25.895
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ne da mi se čitati cijelu temu, ali mogu ti reći ovo:

- strojarstvo je teško pun kurac. Gradivo je srednje teško, ali treba non stop raditi.

- nemoj na Riteh, bolje idi u Zg jer u Rijeci nemaš kolokviranja, profesori su strogi po pitanju dolazaka i nema niti malo praktičnog dijela i predavanja i vježbe su ubitačno dosadni; samim time više ljudi padne nego prođe

Malo da pojasnim kolokviranje - ako kolokvijima skupiš dovoljno bodova, prošao si, a ako ne, ideš na ispit. 
Na ritehu ako kolokvijima skupiš dovoljno bodova tek onda imaš pravo izaći na ispit, inače padaš godinu. A naravno, nema popravnih kolokvija.
Slično kao ratno stanje, ili ćeš ti srediti predmet, ili predmet tebe.

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
10 godina
neaktivan
Re: FAKS (Tehnički smjerovi) usporedba/savjet
captain_soap_McTawish kaže...
 kme

Daj smanji dozivljaj. Tko ti ne bi spocitavao argumentirano raspravljanje kad pises tako glupe postove kao ovaj. Ocito sporije kopcas pa cu ti ponoviti. Ova tema je o buducnosti jedne mlade osobe. Ja sam se osjetio prozvan raskrinkati lazi koje su napisali nasi kolege forumasi. Da decko ne bi mogao zavrsiti te smijesne fakseve ili sto vec. I sam si se slozio da nisu teski sto znaci da je moj prvi post jedini koristan u temi. Ta istina je povrijedila neke pojedince koji su si umislili da su bolji nego jesu. Sljedeci post sam ih tjesio kako nisu jedini i kako studenti uglavnom vise gube vrijeme nego uce. Rijec uglavnom govori da to radi vecina ali ne i svi. Posto nisi slusao predmet citanje s razumijevanjem ti to nisi mogao shvatiti. Ja te ne krivim i zato sam tu da te poucim. Buduci da onda nisi bio pametan kao sad napao si me za nesto sto nisam rekao. Sad da shvatis koliko sam kompetentan raspravljati reci cu da smo fakultetski kolege. I uz mnoge stvari koje imam vece od tebe imam i vece iskustvo. Ono mi govori da se uz puno zabave lako moze polagati ispite jer su uvijek na istu foru. Naravno na taj nacin se nauci puno manje nego bi se moglo. Ali vecini znanje nije prioritet nego traze nacin kako najlakse poloziti predmet. To si mogao i sam vidjeti po nacinu na koji se uci za ispite. Ne uci se za znanje nego za bodove i naravno da je onda tesko. A ti studenti su najbolje sto je generacija dala. Ako neces glavobolju nemoj se pitati kakve ambicije i potencijal ima ostatak generacije. TVZ nece biti tezak ako se sjedne i uci. Ali lakse je prosipati vrijeme pa se poslije jadati kako je to tesko. Da je tesko ne bi propali ferovci dobivali diplomu nego bi kopali kanale. Nadam se da ti postaje jasnije da sam u pravu. Time nisam kritizirao fakseve kako mi je netko pokusao staviti rijeci u usta nego studente. Inace faksevi jesu losi a dobar primjer je kako svake godine Beograd pobijedi FER. Kad dodes na vise godine shvatit ces. A da su faksevi tezi opet ne bi valjalo jer bi ljudi masovno padali. Ferovci bi presli na TVZ a tvzovci bi morali kopati kanale. Sve dok se ne promijeni skolski sustav od najranije dobi. Da ponovimo rijec uglavnom je dopustila da postoje studenti koji su sami usvojili ono sto ih je skolski sustav trebao nauciti. Koji rado iskoristavaju priliku koju im studiranje pruza i koji stvarno prolijevaju krv i znoj. I cijele rasprave nije trebalo biti da si ispravno shvatio. Naravno da je tebi koji svo vrijeme ulazes u studiranje i vodis dosadan zivot takav nesporazum podigao tlak. Meni je to odmah bilo jasno pa sam ti se ispricao. Jos jednom nisam mislio na tebe i cestitam sto ces imati dva papira. Tako da ne bih nazvao moje postove cmizdrenje nego ukazivanje na probleme. Ja te probleme nemam ali ne volim kad propalice prodaju maglu. Situacija je takva kakva je ali na individualnoj razini se da puno izvuci. Najbitnije je da se ne gubi vrijeme na forume nego zagrije stolica. Onda je samo nebo granica.

15 godina
ks95hr kaže...
 kme

Daj smanji dozivljaj. Tko ti ne bi spocitavao argumentirano raspravljanje kad pises tako glupe postove kao ovaj. Ocito sporije kopcas pa cu ti ponoviti.

Smanji ti doživljaj, u manje više svakome postu vrijeđaš. Ti jako loše artikuliraš svoje stavove pa misliš da svi možemo tebi čitati misli kako bi znali na što si ti mislio.

ks95hr kaže...
 kme

Posto nisi slusao predmet citanje s razumijevanjem ti to nisi mogao shvatiti. Ja te ne krivim i zato sam tu da te poucim. Buduci da onda nisi bio pametan kao sad napao si me za nesto sto nisam rekao.

....

Time nisam kritizirao fakseve kako mi je netko pokusao staviti rijeci u usta nego studente. Inace faksevi jesu losi a dobar primjer je kako svake godine Beograd pobijedi FER. Kad dodes na vise godine shvatit ces. A da su faksevi tezi opet ne bi valjalo jer bi ljudi masovno padali. Ferovci bi presli na TVZ a tvzovci bi morali kopati kanale.

......

Tako da ne bih nazvao moje postove cmizdrenje nego ukazivanje na probleme.

Citiram te:

Iz iskustva mogu reci da su hrvatski faksevi prelosi. Studenti igraju sportove, gledaju filmove i serije, partijaju, putuju i daju ispite. Mogu propalice koji su tako prolijevali krv i znoj stiskati thumb down ako ih boli istina. Najbolji faksevi u drzavi su komedija a da ne govorim za TVZ. TVZ je prelagan jer ga inace ekipa koja ga upisuje nikad ne bi zavrsila. Drugacije ni ne bi valjalo jer nasi studenti uglavnom nemaju ambicija ni potencijala za bolje. 

Mislim da se iz ovoga boldanoga jasno vidi o što si rekao.  Nitko ti ne stavlja riječi u usta, već analizira ono što si već prije rekao.

ks95hr kaže...
 kme

. Inace faksevi jesu losi a dobar primjer je kako svake godine Beograd pobijedi FER.

U čemu Beograd pobijedi FER? Elektrijadi? Ako na to misliš onda stvari stvarno promatraš na krivi način.

ks95hr kaže...
 kme

I uz mnoge stvari koje imam vece od tebe imam i vece iskustvo. Ono mi govori da se uz puno zabave lako moze polagati ispite jer su uvijek na istu foru. Naravno na taj nacin se nauci puno manje nego bi se moglo. Ali vecini znanje nije prioritet nego traze nacin kako najlakse poloziti predmet. To si mogao i sam vidjeti po nacinu na koji se uci za ispite. Ne uci se za znanje nego za bodove i naravno da je onda tesko. A ti studenti su najbolje sto je generacija dala. Ako neces glavobolju nemoj se pitati kakve ambicije i potencijal ima ostatak generacije.

Ne znam zašto si toliko fiksiran na zabavu i odmor?  Po tebi bi svi trebali raditi 16h+ dnevno da bi se moglo reći da studiraju jer su zabava i putovanja nešto što je inherentno loše? To hoćeš li se zabavljati, putovati i partijati ne ovisi o faksu već o tebi, u kakvom se društvu krećeš i kakvu financijsku situaciju imaš. Možda si ti iskompleksiran što to ne možeš raditi pa sad svima drugima to zamjeraš.

A način učenja i ponašanje studenata nije ništa šokirajuće niti nepoznatno. Tako se manje više studenti ponašaju skoro svugdje u svijetu. Ljudi prije svega idu na faks da bi se nakon njega mogli zaposliti. A tržište rada je takvo da uglavnom traži neke specifične vještine pa se mnoge stvari s faksa ne mogu direktno preslikati na to. Osim toga postoje neki predmeti na kojima se neke stvari rade samo zato da bi se mogle podijeliti ocjene. No poznajem i čuo sam za dosta bivših ljudi koji su završili fer i sada rade u privatnim tvrtkama u Hrvatskoj gdje doprinose gospodarstvu i imaju sasvim pristojnu plaću, osnovali su obitelj i žive pristojnim životom. A pazi sad, ljudi su bili sasvim normalni studenti, zabavljali se,  učili samo za ispite, prepisali poneke pripeme i čak su se ponekad bili drznuli negdje otputovati. A da ne govorim da su neki i produžili godinu.

U jednu ruku ja se simpatiziram s tobom, no mislim da si ipak izašao van okvira realnosti.

ks95hr kaže...
captain_soap_McTawish kaže..
 kme

TVZ nece biti tezak ako se sjedne i uci.

....

Ja te probleme nemam ali ne volim kad propalice prodaju maglu.

TVZ neće biti težak ni ako se ne uči. On manje više služi da bi ljudi dobili neki papir i onda na poslu imali malo veći koeficijent za plaću.

9 godina
neaktivan

Uglavnom, da ne bi ispalo da su znanja koja je steknu na studijima bespotrebna i glupa,navest ću vam par primjera:

-lik koji je bio među najboljima u mojoj generaciji na TVZ-u na smjeru Energetika je postao jedan od glavnih projektanata u Končar generatorima čim je naučio njemački

-jedan drugi koji je bio ćak i šireg znanja je također postao jedan od glavnih projektanata u jednoj drugoj velikoj firmi,ali više ne znam koja točno,pitat ću ga

-jedan je postao vrhunski stručnjak za izradu projektne dokumentacije,među traženijima u Europi(radi za podružnicu jedne talijanske tvrtke kod nas i u Africi i Aziji)

-svi koji su se zainteresirali za PLC-ove su našli vrhunski plaćena zaposlenja  na temelju toga

Uglavnom,zajedničko im je da su do tih pozicija došli isključivo specifičnim znanjima stečenim studiranjem,ali zanimljivo da svi tvrde da se uče samo gluposti i bespotrebne stvari....

Istina da bar 40% stvari koje se uče nisu uopće korisne i potrebne,ali se formira kvalitetniji studij s vremenom.

Vjerujem da je tako i s drugim studijima.

13 godina
neaktivan

Ja sam na TVZ-u Mehatronici i preklinjem dan kad sam to upisao jer je TVZ najveće, ali najveće go*no od faksa. Ako si veleučilište, daj mi onda da radim samo praksu i ne diraj me ništa s teorijom, ne želim ništa kužit kako i šta radi, nego ocu zna kako sa time raditi i točka. Da sam želio znat princip rada nekog stroja išo bi na FER ili FSB, daj mi praktičnog znanja. 

Baš su nam bili iz Latvije sa nekog veleučilišta 2 profesorice i držale prezentaciju. Nači oni imaju tjedno praktične nastave 10 sati (i to ne misle pod labose, labosi su posebno kao i vjezbe), predavanja imaju 3 sata tjedno(dakle pol sata-45 minuta tjedno iz svakog predmeta)... Ljudi rade po cijele dane i znaju neki vrag, a ne na TVZ-u teže nekom prestižu i valjda kolko sam čuo žele postat sveučilište (jer su kod nas ljudi debili onda gledaju da je sveučilište jače od veleučilišta, a to bi doslovce trebao bit skroz drugačiji pristup nastavi i učenju, tj. svako ima svojih prednosti i mana).

Tako da eto po meni izbjegavaj TVZ u širokom luku jer su neorganizirani, skupi(padnes jedan predmet ajmo lagano 5000kn), i da ne govorim da su profesori teško, ali teško blato... To ti je moje iskustvo s tvzom 

Battlelog: gjurki
9 godina
neaktivan

Ja bih mu preporučio u slučaju da ga zanima PLC programiranje jer ima vrhunske uvjete i dobru opremu na TVZ-u,a ostalo izbjegavaj.

Eventualno računarstvo kao neku ispomoć u programerskom usmjeravanju.

Energetika i strojarstvo više nisu vrijedni truda,a informatika je sranje,a po kolegi ispada i mehatronika.

Tak da ti je bolje učit doma programiranje uz neki uredni poslić od 8-16 za siću par godina i onda si na konju.

Kloni se tehničkih studija.

16 godina
neaktivan

Koliko sam cuo svi sveucilisni studiji racunarstva su vise manje okej (Zagreb, Rijeka, Osijek, Split), za elektrotehniku i strojarstvno nemam pojma. Ali jedan prijatelj koji je otisao na tvz isto nije prezadovoljan racunarstvom tamo te razmislja da se preseli na bilo koji sveucilisni sljedece godine, tako da dobro istrazite prije nego upisete nesto.

SpyGi je mato.
9 godina
neaktivan
Volvox kaže...

Ja sam na TVZ-u Mehatronici i preklinjem dan kad sam to upisao jer je TVZ najveće, ali najveće go*no od faksa. Ako si veleučilište, daj mi onda da radim samo praksu i ne diraj me ništa s teorijom, ne želim ništa kužit kako i šta radi, nego ocu zna kako sa time raditi i točka. Da sam želio znat princip rada nekog stroja išo bi na FER ili FSB, daj mi praktičnog znanja. 

Baš su nam bili iz Latvije sa nekog veleučilišta 2 profesorice i držale prezentaciju. Nači oni imaju tjedno praktične nastave 10 sati (i to ne misle pod labose, labosi su posebno kao i vjezbe), predavanja imaju 3 sata tjedno(dakle pol sata-45 minuta tjedno iz svakog predmeta)... Ljudi rade po cijele dane i znaju neki vrag, a ne na TVZ-u teže nekom prestižu i valjda kolko sam čuo žele postat sveučilište (jer su kod nas ljudi debili onda gledaju da je sveučilište jače od veleučilišta, a to bi doslovce trebao bit skroz drugačiji pristup nastavi i učenju, tj. svako ima svojih prednosti i mana).

Tako da eto po meni izbjegavaj TVZ u širokom luku jer su neorganizirani, skupi(padnes jedan predmet ajmo lagano 5000kn), i da ne govorim da su profesori teško, ali teško blato... To ti je moje iskustvo s tvzom 

Nemam iskustva s TVZom,ali sam studiral Računalstvo na jednom drugom fakultetu.Upisal sam taj fakultet da se naučim konkretno nekaj radit,a ne se filat s teorijom i onda nakon 3 godine ne znam APSOLUTNO NIŠ KONKRETNO NAPRAVIT.Došel sam po primjenjiva znanja,a ak se bum ja nakon 3 godine moral samostalno učit i na to potrošit godinu,dvije,jebiga onda nema ni smisla studirat.

10 godina
neaktivan

Ti vadis zakljucke ne znam otkud. Poanta je da oni koji se zale da je pretesko lazu. Pretesko je jer se ne mogu kontrolirati i jer su kukavice. Ako ucis ni jedan faks na koji upadnes nije tezak.

9 godina
neaktivan

A ti otkrivaš toplu vodu.

Pa tak je na svakom faksu.

Ako imaš mozga i zanima te i uložiš dosta truda, svaki faks ti je pljuga.

Rijetki su ljudi baš geniji poput Ramanujana, pa stoga svaki studij mora biti oraganiziran da na način da ga čovjek normalne inteligencije može završiti ukoliko uloži dosta truda.

Bitno je samo dobiti neka osnovna znanja koja možeš poslije upotrijebiti.

Ionak je svaki posao specifičan i većina poslodavaca šalje ljude na dodatno osposobljavanje ili na pripravništvo(u normalnom svijetu).

Kruha i igara...
13 godina
neaktivan

Pozz 

Evo ja sam ove godine zavrsio strojarstvo u Ri (3+2) stekao zvanje mag.ing.mech, bilo je svega dosta stresno moras biti uvijek u toku ali nade se vremena za sve. Zeznuli su stvar s tim jer ovi tezi kolegiji nemaju popravnih kolokvija recimo sa 4. god. inzenjerska matematika gdje moras skupit 40bodova (za diplomske studiji) od 70 da bi mogao na zavrsni, to znaci da svaki kolokviji moras oko 70%rijesit i onda jos na pismeni i usmeni (50% za prolaz). Ista stvar je i sa Cvrstocom II koji su u istom semestru! Prve 3. god preddiplomski studiji malo teze se prolaze Matematike 1 i 2, Dinamika, Cvrstoca, Toplina, Hidraulicki strojevi ima dosta kolegija koji se lako prođu, uglavnom u pola gasa rijesis prve 3 god. Usmene kaj sam imao je iz Nauke o toplini 1 i 2, Cvrstoca 2, Inzenjerska matematika (to su ove godine uveli), i jos Energetski sustavi

Isplatilo se studirat, za 2 tjedna (nakon sta sam zavrsio) sam dobio posao za nesto manje od 6K kn.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice