Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.628
|
čitano: 2.011.975
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
15 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
robimarko kaže...
Napon je 5V standardno,a sada struja ovisi o punjaču.

Koliko smije biti iznad 5V. Na jednom pucnjacu doma je 5.1V

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
14 godina
Kao i USB standard bi trebao biti +-0.25V
Iznad 5.5V je uglavnom štetan,a poželjno je da ne padne ispod 4.8 jer onda zna doći do svačega čudnoga.

No precizan napon na punjaču je uglavnom potreban samo kod uređaja koji se pogone direktno sa punjača,bez baterije

Onda premalen napon i prevelik stvarno hrpu problema mogu uzrokovati
robimarko@gmail.com
17 godina
moderator
Jakovp kaže...

Evo malo o delta t:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel%E2%80%93metal_hydride_battery#.CE.94T_temperature_charging_method

To je ujedno i razlog zašto se ne mogu spajati u paralelu i zašto su neefikasne, a i zašto su potrebni punjači s nadzorom temperature.

Koliko sam shvatio, to se sve odnosi na punjenje. Tu možda ti mene nisi shvatio - nikad nisam imao namjeru NiMH baterije puniti u uređajima, tako da mi ništa od toga ne igra nikakvu ulogu. Na kraju krajeva, kad imaš uređaj s AA ili AAA baterijom, može ga se koristiti i s alkalnom baterijom ako je sila.

Nego, na pamet mi je pala jedna stvar - ako korisnim boost konverter i imam ležište za AA bateriju, onda tu mogu koristiti NiMH AA i AAA bateriju, ali i litij-ionske 14500 i 10440 (naravno, tada ne dolazi u obzir u uređaj ugrađivati punjač).

Jakovp kaže...

Inače ima lion ćelija s ugrađenom zaštitom, to su ove koje se zovu protected, ima ista kakvu sam ti stavio link sa zaštitom, ona se isključi kada je previsok ili prenizak napon, ili prevelika struja.

Da, uočio sam da ima i zaštićenih, samo što sam mislio da su zaštićene samo od prepunjavanja, a ne i od potpunog pražnjenja. Mada, nije da bi mi to igralo neku ulogu, jer ako ću koristiti litijske baterije, vjerojatno će to biti neke plosnate, a ne znam da li i one imaju zaštitu, a i interni punjač sa zaštitom je, karikiram, par centi skuplji od onog bez zaštite pa nema razloga ne kupiti upravo sa zaštitom.

Jakovp kaže...

Cijena nažalost uvijek je veća kada se kupuju male količine. Kapacitet je tako tako za ćelije koje nisu 18650

A ono... Isti je ili viši nego kod NiMH baterija iste veličine, tako da se tu čovjek nema što žaliti. A 18650 su za mnoge uređaje prevelike. Planiram recimo iskombinirati Arduino Pro Mini, koji je dimenzija 33x17 mm (!), boost konverter je otprilike iste dimenzije i onda ti samo ostaje još uzeti ekran - možda onaj minijaturni OLED ili LCD od Nokije 5110. Baš sam gledao - Arduino Pro Mini i boost konverter u osnovi mogu zalijepiti za stražnji dio tog Nokijinog ekrana! I sad bi tu još nekamo trebalo zgurati neku bateriju. Neka plosnata litij-polimerska veličine ekrana bila bi idealna, jedino što bi trebalo zapakirati još i interni punjač. Ili eventualno uzeti AAA pa da sve skupa i dalje ostane malih dimenzija.

Naravno, za projekte gdje je uređaj veći, 18650 ispada kao izvrsno rješenje.

Jakovp kaže...

Ja sa npr za veliku količinu kupio samsung 26f za 1.96$ po komadu plus poštarina i porez. Poštarina je nažalost skupa za 12 kila opasnog tereta, ukupno 375$ za 240 ćelija.

Vau! Na tako veliku količinu cijena je izvrsna. Ja zasad samo eksperimentiram pa mi takva investicija ne dolazi u obzir.

13 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Pozdrav. Kakav je zvučni čip TPA3116, tj ovo.

LP

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Imam sličnu ploču, neznam koji IC koristi jer je identifikacija sastrugana, ali deklarirana snaga je ista. Spojen je na dva Sonyeva zvučnika, snage 80w svaki, plus pasivni subwoofer. Napajanje je od prastarog dellovog laptopa, napon 21v, struja 4,5A i radi savršeno više od godinu dana. Ako te zanima više detalja poslikat ću sve pa postaviti slike

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

1 0 hvala 0
13 godina
Ivan_hacker kaže...

Imam sličnu ploču, neznam koji IC koristi jer je identifikacija sastrugana, ali deklarirana snaga je ista. Spojen je na dva Sonyeva zvučnika, snage 80w svaki, plus pasivni subwoofer. Napajanje je od prastarog dellovog laptopa, napon 21v, struja 4,5A i radi savršeno više od godinu dana. Ako te zanima više detalja poslikat ću sve pa postaviti slike

ajd stavi slike ako nije problem, meni je jedino napon malo problem, al imam nes u planu.

LP

EDIT: Imam transformator (ili što je to već) od BenQ monitora. Model te stvarčice je E148279   4H.L1T02.A10

Zanima me koliki out put ima ta stvarčica i na kojem izlazu?

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.6.2014 15:51 (Tony1999).
14 godina
Ma to su transformatori za switchere,ne baš previše iskoristivi inače
robimarko@gmail.com
15 godina
odjavljen
Fake_Alert kaže...

Decki koliko smije napon biti veci kod punjaca za smartphone?

PS: Uvijek sam mislio da mobiteli koriste 1A za punjenje, probao sam svoj WP i sestrin android, oba uzimaju 500mA :( zasto?

Zato jer će punu struju vući samo od originalnog punjača, a 500mA je standard za usb, i ako ne znaju da su spojeni na jači izvor, uzimaju samo 500 mA da ne bi oštetili izvor.

Napon bolje ne veći od 5.5 V. Iako trebalo bi naći datasheet internog punjača, imao sam ga nekada ali se ne sjećam više.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
Tony1999 kaže...

LP

a kakva je razlika između ovog i ovog gore prije navedenog.

14 godina
Tony1999 kaže...
Tony1999 kaže...

LP

a kakva je razlika između ovog i ovog gore prije navedenog.

D2 je valjda novija verzija IC-a, ali tebi kao krajnjem korisniku nema razilke. Imaju istu snagu, isto napajanje, tako da nećeš pogriješiti što god nabaviš

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
13 godina
odjavljen

TPA31xx čipovi su interno spojeni u BTL(Mosni spoj), te se još dodatno mogu spojiti paralelno, PBTL(pararelni mosni spoj). Na pojačalu imaš 2 čipa, svaki sa 2 kanala. Tako dobiješ 2 kanala sa "50W" (to su ovi u BTL-u) i jedan kanal gdje su druga dva spojena pararelno, znači "100W".

Pojačala u mosnom spoju se najviše koriste sa malim impedancijama zvučnika i tamo gdje je potrebna velika korisnost(mala potrošnja) kao recimo u automobilima. Zvučnici u automobilima imaju 4Ω, odnosno subovi imaju 2Ω. Min. impedancija za PBTl je 2Ω i 3Ω za BTL(po tehničkoj spec.).

Na prvom grafu imaš ovisnost izlazne snage o impedanciji zvučnika. Pri napajanju od 24V sa 8Ω dobiješ 34W i 60W sa 4Ω. Pri Harmoničkom izobličenju od 1%. Ovo je za BTL.

Snagu ovisnu o impedanciji pri PBTL spoju prikazuje 3. graf.

Na drugom grafu je prikazana korisnost pojačalo pri različitim impedancijama trošila. Primjerice sa 4Ω na 30W imašη=88% tako napajanje mora biti 34W da bi dobio tih 30W, odnosno kako se vidi iz prvog grafa za tih 30W trebaš napajanje oko 15V. Što je struja od nekih 2,27A.

Zapravo poanta ovoga gore bi bila da prvo pogledaš kakve zvučnike i napajanje imaš na raspolaganju, pa onda tražiš pojačalo. Ne obrnuto.

Snaga 8Ω i 4Ω kod BTL Snaga 8Ω i 4Ω kod BTL
Korisnost Korisnost
PBTL PBTL
elCid
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.6.2014 8:48 (elCid).

2 0 hvala 1
13 godina

Zvučnici su Sony 2*40w na 6ohm-a. Napajanje je 460w s tim da ce bit output oko 18v/19v

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Ako imaš dva zvučnika od 40W zašto onda tražiš pojačalo sa 3 izlaza i snagom od 50W?

Što ti je točno "napajanje"? Možda računalno napajanje?

Zvučnici su specificirani za dvije snage. Maksimalnu i RMS. Nama je više korisnija RMS vrijednost. Ako si tu snago pročitao direktno sa zvučnika tada je dobra vjerojatnost da se radi o maksimalnoj snazi. Tih 40W bi trebal biti 20W RMS-a, samo ću naglasiti "bi trebalo" jer to donekle ovisi i o tipu zvučnika.

Što se tiče pojačala dobar izbor bi bio: TDA7492 ili TA2020. Za TA2020 bi trebao malo smanjiti napon na nekih 14-15V. Subjektivno, prednost bi dao TA2020 čipu jer radi u T klasi. Veća kvaliteta i manja korisnost(što nije problem jer imaš dovoljno veliko napajanje). Za par dolara više (ukupno ~25$) možeš dobiti cijelo pojačalo u kućištu.

elCid
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.6.2014 10:10 (elCid).

0 0 hvala 0
13 godina
elCid kaže...

Ako imaš dva zvučnika od 40W zašto onda tražiš pojačalo sa 3 izlaza i snagom od 50W?

Što ti je točno "napajanje"? Možda računalno napajanje?

Zvučnici su specificirani za dvije snage. Maksimalnu i RMS. Nama je više korisnija RMS vrijednost. Ako si tu snago pročitao direktno sa zvučnika tada je dobra vjerojatnost da se radi o maksimalnoj snazi. Tih 40W bi trebal biti 20W RMS-a, samo ću naglasiti "bi trebalo" jer to donekle ovisi i o tipu zvučnika.

Što se tiče pojačala dobar izbor bi bio: TDA7492 ili TA2020. Za TA2020 bi trebao malo smanjiti napon na nekih 14-15V. Subjektivno, prednost bi dao TA2020 čipu jer radi u T klasi. Veća kvaliteta i manja korisnost(što nije problem jer imaš dovoljno veliko napajanje). Za par dolara više (ukupno ~25$) možeš dobiti cijelo pojačalo u kućištu.

rms je 40w, napajanje je od kompa, pa su slozit 18v, a ovaj treci kanal nabavit cu jos jedan zvucnik da mi svira samo bass

13 godina
odjavljen

U tom slučaju možeš ići sa TPA3116(onim gore prvim pojačalom). To je pojačalo deklarirano na 50W pri 4Ω, tako da pri 6Ω to bi trebalo biti negdje oko 40W.

Problem je u napajanju, odnosno u tih 18V. Kao što se vidi gore sa grafova sa tim naponom u 6Ω može dobiti tek nekih 30-35W. Trebo bi zapravo napajanje od 24V da iskoristiš pojačalo u potpunosti. Ali to nije toliko bitno jer će ovo sasvim dobro funkcionirati.

Za sub pazi da je negdje iznad 60W RMS-a(ako je 4Ω).

Btw. Kako si dobio 18V iz ATX napajanja. Kombinacijom žica različitih boja(kojih?) ili premotavanjem transforamtora?

elCid
13 godina
elCid kaže...

U tom slučaju možeš ići sa TPA3116(onim gore prvim pojačalom). To je pojačalo deklarirano na 50W pri 4Ω, tako da pri 6Ω to bi trebalo biti negdje oko 40W.

Problem je u napajanju, odnosno u tih 18V. Kao što se vidi gore sa grafova sa tim naponom u 6Ω može dobiti tek nekih 30-35W. Trebo bi zapravo napajanje od 24V da iskoristiš pojačalo u potpunosti. Ali to nije toliko bitno jer će ovo sasvim dobro funkcionirati.

Za sub pazi da je negdje iznad 60W RMS-a(ako je 4Ω).

Btw. Kako si dobio 18V iz ATX napajanja. Kombinacijom žica različitih boja(kojih?) ili premotavanjem transforamtora?

Frend mi je objasnio kako je on spojio led traku od 24v, uzo je atx napajanje i uzo je dva punjača od 5v i njih je spojio u seriju s napanjanjem tak da na multimetar dobije negdje oko 22v, pa sam tak i ja mislio napravit posto to njemu radi, dok si ja nebi nabavio neko bolje napajanje.

16 godina
neaktivan
Tony1999 kaže...

Frend mi je objasnio kako je on spojio led traku od 24v, uzo je atx napajanje i uzo je dva punjača od 5v i njih je spojio u seriju s napanjanjem tak da na multimetar dobije negdje oko 22v, pa sam tak i ja mislio napravit posto to njemu radi, dok si ja nebi nabavio neko bolje napajanje.

{#} tip valjda ima vise srice nego pameti... dva punjaca po 5V {#}

13 godina
odjavljen

To može raditi samo za trošila sa malom potrošnjom struje. Ako spojiš 12V rail i 5V adapeter u seriju dobiješ oko 17V (dosta DC adaptera nema stabilizirani izlaz). Problem je što ti je maksimalna struja zapravo struja koju daje adapter (recimo negdje 0.5A). Nedovoljno za pojačalo.

Ovo baš i nije sigurno jer može se dogoditi da greškom spojiš adapter koji daje izmjenični napon dok napajanje daje istosmjerni napon. I naravno ako se dogodi kratak spoj.

Najjednostavnija opcije je ako imaš višak ATX napajanje, da ga spojišizvan kućišta (znači da ne napaja komponente u računalu) i koristiš plavu žicu za minus i žutu za plus. Time dobivaš napon 24V i struju 0,8A(ovisno o napajanju). Ni ovo nije dovoljno za veće snage na izlazu pojačala, ali je sigurnije i bolje nego prva opcija plus još staviš jedan osigurač u seriju između napajanja i pojačala.

elCid
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.6.2014 12:56 (elCid).

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
wifi kaže...
Tony1999 kaže...

{#} tip valjda ima vise srice nego pameti... dva punjaca po 5V {#}

Za male struje je ok, samo treba spojiti diodu preko svakog napajanja za slučaj kratkog spoja. Ne bi bilo ok da napajanja nisu galvanski izolirana ili da sva imaju metalno kućište sa dc minusom spojenim na njega, ali onda se samo to unutra odspoji.

Svi smo mi Mentalist.
15 godina
Jakovp kaže...
Fake_Alert kaže...

Decki koliko smije napon biti veci kod punjaca za smartphone?

PS: Uvijek sam mislio da mobiteli koriste 1A za punjenje, probao sam svoj WP i sestrin android, oba uzimaju 500mA :( zasto?

Zato jer će punu struju vući samo od originalnog punjača, a 500mA je standard za usb, i ako ne znaju da su spojeni na jači izvor, uzimaju samo 500 mA da ne bi oštetili izvor.

Napon bolje ne veći od 5.5 V. Iako trebalo bi naći datasheet internog punjača, imao sam ga nekada ali se ne sjećam više.

Kako uopce zna ako je originalni punjac ili ne?

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
15 godina
odjavljen
Originalni punjač se identificira određenim naponom na data pinovima.
Svi smo mi Mentalist.
17 godina
moderator

Pričao sam o LED traci - konačno sam je instalirao iznad sudopera. Imao sam tu 30W 12V driver koji je napajao nekoliko slabih 12V ledica hladno-hladno bijelog svjetla (12000 K) koje nisam želio ukloniti, zato da imam alternativu, pa sam na izlaz iz drivera preko prekidača spojio oba svjetlosna tijela pa si mogu birati koje želim da svijetli. E, sad... Stare ledice troše 3,5W iz zida (znači, u to su uključeni i gubici kod ispravljanja napona), a malčice više od 3 metra nove trake čak 32,5W! Toliko da je ovome postojećem 30W adapteru toliko zapravo i problem dati (s trakom inače dolazi 60W adapter) - dosta se zagrije nakon imalo duljeg rada.

Slijede dojmovi. Što se tiče količine svjetla - svjetla zaista ima ko u priči. Zbilja velika količina - iznenađujuće velika - tolika da je po danu taj prostor iznad sudopera i drugih kuhinjskih elemenata zbilja jako dobro osvijetljen, a po noći usudio bih se reći čak možda i malo previše (zato mi je drago da sam ostavio stare ledice). Kuhinju inače osvjetljava 25W (ili koliko je već) Philipsova fluorescentna žarulja u obliku volana (koja bi trebala biti ekvivalentna 120W običnoj žarulji, iako je ovoj već osjetno pala svjetlina) i čini se da sasvim lijepo osvjetljava kuhinju, a ponešto i dnevnu sobu. No kad se uključi ova nova led traka, zbog količine svjetla čini se ko da ova Philipsova žarulja ima u najboljem slučaju 60W! I da daje prežuto, pa čak bi čovjek rekao i zmazano svjetlo. Uzrok tomu je što je svjetlo led trake osjetno jače, pa se ljudsko oko prilagodi najjačem izvoru (ledicama iznad sudopera) pa to doživljava kao neutralno ili barem neutralnije bijelo.

Sad si inače mislim da sam zbog količine svjetla možda trebao novu led traku narezati na više dijelova i ostaviti razmak od nekoliko desetaka centimetara između njih. Uglavnom, ako pikirate na led traku koja će dati zaista puno svjetla, zaista pošteno osvjetliti prostor iznad sudopera, ovu mogu toplo preporučiti (link), samo ćete si morati nabaviti ženski 5.5x2.1 konektor negdje drugdje (ovakav) ili precvikati konektor od adaptera i spojiti žice na neki drugi način. Ujedno si razmilite želite li toplu ili hladnu bijelu. Nisam mjerio, ali odokativno topla bijela je iznad 3000 K, odnosno nije toliko žuta kao obične toplo-bijele fluorescentne žarulje ili obična žarulja s volframovom niti (oko 2700 K). Ne piše CRI (color rendition index), ali je evidentno niži od Philipsove fluorescentne žarulje (pa bih rekao da je između 70 i 80 - vjerojatno bliže 70), što je još uvijek tipično za ledice (nekako mi se čini da će trebati još dosta godina da led rasvjeta po boji dostigne današnju fluorescentnu rasvjetu, a o običnim žaruljama da oupće ne pričamo) - crveni tonovi malčice vuku na narančaste. Hladnu bijelu nisam vidio pa ne znam bi li bila previše plava.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Ima ledica sa boljim cri, vidio sam ako se dobro sijećam oko 87-90, ali to su već ledice koje nisu no name, ja sam gledao neke cob ledice veće snage, i naravno cijene.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jakovp kaže...

Ima ledica sa boljim cri, vidio sam ako se dobro sijećam oko 87-90, ali to su već ledice koje nisu no name, ja sam gledao neke cob ledice veće snage, i naravno cijene.

Ako naiđeš ponovno na nešto takvo, nabaci! Ja se ne sjećam da sam igdje (na eBayu) naišao na specificiran CRI. Naručio sam inače više 10W ledica različitih boja (oni čipovi za par dolara) - baš me zanima kakvi će ispasti. Htio bih na nekim mjestima (recimo u hodnicima) CFL-ove zamijeniti ledicama, no ne želim koristiti one E27 žarulje o kojima sam pisao, jer trepere (iako su jako praktične). Imam gore u hodniku više takvih žarulja i pod takim se žaruljama čovjek neugodno osjeća. Osjećaš da nešto ne štima, iako ti možda nije jasno što (tj. sad je jasno - trepere na 100 Hz). Pa si tu mislim nešto iskemijati - možda nagurati 10 W čipove s driverima. Još onda samo treba naći neke jeftine hladnjake (pretpostavljam da bi za 10W čip već trebao neki hladnjak)...

16 godina
mbaksa kaže...
... (pretpostavljam da bi za 10W čip već trebao neki hladnjak)...

za 10W itekako treba hladanjak. ja ove od 3w čak stavljam na neku metalnu plohu jer se griju. 10w se opako griju, sekunda-dvije i ne možeš ju taknut od iza. stavljao sam ju i na heatsink od cpu-a, ugrije cijeli heatsink (bez ventilatora) za minutu-dvije i to bude dosta toplo

15 godina
Jakovp kaže...
Originalni punjač se identificira određenim naponom na data pinovima.

Hvala na informaciji! :)

Zanima me jedna stvar, mislio sam si kupiti mali solar panel kako bi punio mobitel ili onaj svoj power bank kada sam " on the go ", ne dode puno, ima li tko kakvo misljenje o tome? Jest da je slab ali ima neke koristi od toga. Isplati li se takva kupovina ili ne?

5V, 290 mA,  1.6W

I dolje stoji napomena

" Friendly remind:  This solar panel can't charge smart phone, like iPhone, Galaxy, etc,as smart phone has current protection system.  the current from solar panel is not stable because of sunlight change,  the smart phone refuse to be charged.   If see any advertisement said can charge iPhone, that's false advertisement, please be attention. "

15 godina
odjavljen

Evo mislim da sam ovako nešto našao kad sam tražio o COB ledicama:

http://www.cob-led.com/ceramic-COB-LED-Modules-chip-on-board-China-high-CRI-Series.html

Malo sam krivo zapamtio, cri>80 je, ne blizu 90.

Uglavnom na ebayu izbacuje nešto za pretragu "led cob cri", također i na aliexpressu, ali ne pretjerano. Valjda ljudima to još nije toliko bitno, bo.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jakovp kaže...

Evo mislim da sam ovako nešto našao kad sam tražio o COB ledicama:

http://www.cob-led.com/ceramic-COB-LED-Modules-chip-on-board-China-high-CRI-Series.html

Sve piše, samo ne koliko koštaju i gdje se mogu kupiti. {#} Nekako se bojim da su te švedske ledice prilično skupe.

Jakovp kaže...

Malo sam krivo zapamtio, cri>80 je, ne blizu 90.

Već iznad 80 je solidno, iznad 90 dosta dobro, iznad 95 izvrsno. S tim da je datasheet mnogo zanimljiv - CRI od 80 do 85. Ali situacija s temperaturom boje je gora - raspon od 2857 do 3220 - ta razlika u temperaturi boje vidi se prostim okom, odnosno raspon je takav da možeš kupiti više "istih" ledica i da ćeš se između njih uočavati razlike u temperaturi boje svjetla ako se približe tim ekstremima.

Jakovp kaže...

Uglavnom na ebayu izbacuje nešto za pretragu "led cob cri", također i na aliexpressu, ali ne pretjerano. Valjda ljudima to još nije toliko bitno, bo.

Izbaci rezultate, ali u opisima tih proizvoidma ne piše CRI. Da, može biti da ljudi nisu dovoljno upoznati s tim, ali zapravo bih rekao da se ne žele sramotiti. Da im ledice imaju CRI 80+, onda bi to i istaknuli. {#} Mada, CRI podatak je jako teško naći i za snažne fluorescentne žarulje za foto/video - svi skrivaju to ko zmija noge. Sjećam se samo da sam kod jedne žarulje vidio navedeno 84. S tim da, koliko god te fluorescentne žarulje ne bi briljirale u reprodukciji boja, ledice koje sam vidio su vidljivo lošije, a najviše padaju na crvenoj boji (ubiju crvenu boju - smanje zasićenost, tonalitet i često povuku u smjeru narančaste).

17 godina
moderator
Val kaže...
za 10W itekako treba hladanjak. ja ove od 3w čak stavljam na neku metalnu plohu jer se griju. 10w se opako griju, sekunda-dvije i ne možeš ju taknut od iza. stavljao sam ju i na heatsink od cpu-a, ugrije cijeli heatsink (bez ventilatora) za minutu-dvije i to bude dosta toplo

Ja sam 30W stavio na hladnjak od starog Athlona. Ako se dobro sjećam, hladnjak se zagrijao, ali nije bio jako vruć (toliko da bi si čovjek opekao prste). Već uz slabu vrtnju ventilatora hlanjak nije niti mlak. Vidjet ću kako vruće će ove biti - vjerojatno ću staviti neki mali pasivni hladnjak.

12 godina
neaktivan

Bok, odlučujem se za kupnju neke početničke lemilice.

Gledam na Chipoteci stvari i na kraju ne želim potrošiti više od 100kn.

Jel je bolje kupiti Vellemanovu lemilicu i pumpicu za 53kn i onda tinol 100g za 35kn ili da kupim ovaj set za početnike,

dobijem i stalak i spužvicu za čiščenje ali ne znam koliko tinola dobijem i kakva je lemilica. Naravno, dobijem i vakum pumpicu.

I kakva je kvaliteta tih jeftinih lemilica uopće?

Resistance is futile.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice