XML file Performance web stranice

poruka: 5
|
čitano: 1.320
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

zanima me  kakve implikacije ima koristenje xml file-a u svrhu brzog update-a site-a,

u smislu performanci loading of page.

ako netko ima prijedlog ili komentar ..zasto mozda ne bi trebalo koristiti,ili zasto da.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: XML file Performance web stranice

mislis denormalizirani podaci potrebni za render stranice, umjesto da se ide na db? Ubrzalo bi, vjerojatno.

Ako se vec ide na taj pristup, onda bi izbacio i XML serijalizaciju/deserijalizaciju, i jednostavno drzao objekte u memoriji, ili ih binarno serijalizirao na disk u fajl. Bitno je jedino da se ne radi neko veliko pretrazivanje po tom fajlu.

Pristup bazi je opcenito najsporija operacija u renderiranju jedne stranice, pogotovo slozeni join-ovi u upitu. Zato ih mora biti sto manje (npr do 5-10 requesta na db za render jedne stranice), ili koristiti multiple resultset. Nije lose niti drzati denormalizirane podatke u bazi!

Takodjer, treba provjeriti koliko dodatnih requesta radi browser (za css, js, slike), i koristiti druge tehnike optimizacije (spajanje js i css fajlova u jedan, css sprites, ...)

Malo detaljnjije opisi svoj scenarij, da ti damo precizniji odgovor.

Ali jedno od glavnih pravila optimizacije je profiling, odnosno mjerenje vremena izvrsavanja svake pojedine operacije tokom izvrsavanja requesta. Onda se tek mogu donijeti odluke o optimizaciji.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.6.2011 13:44 (hudo).
14 godina
neaktivan

Prvo, hvala na brzom odgovoru,

nekako mi se nakon citanja nekoliko clanaka ucinilo kao prihvatljivo rjesenje za brzo mijenjanje sadrzaja na web stranici ,na odredenim djelovima

kako bi se izbjeglo koristenje CMS sustava.

Npr.  postavljanje  posta: na stranicu . kreiram XML file <posts><post id ="1"><date><data><author><link>...</post></posts>

Pretrazim (php) xml file i izbacim zadnji post.Uz to bi bila opcija pregledaj sve postove -znaci prikaz cijelog sadrzaja xml file-a.

Samo mi se ucinilo da bi mozda to bilo opterecenje na brzinu prikaza str. I uz to postoji pitanje dokle-odnosno velicina xml file-a,

ali u svakom slucaju mislim da je sam format .xml zahvalan u smislu prebacivanja i koristenja.

Smatram da sam pocetnik pa ce mi se mozda zalomit neke ocite greske( pri postavljanju web stranice) kako u optimizaciji tako i u sigurnosnim postavkama.

Mozda bi ipak trebalo razmisliti o CMS.

17 godina

XML ima smisla samo ako sadrzi denormalizirane podatke (npr da ne moras raditi joinove i kojesta za iscrtati tag cloud). Ako moras sekvencijalno traziti određeni blog post u XMLu, to isto nije dobro, bolje je onda ici na bazu jer su zapisi indexirani.

Ja bi radije preporucio binarnu serijalizaciju, a ne XML. Cache zapis ne mora biti "human readable", a XML je spor (sporiji od binarnog) za citanje/pisanje.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Morat cu neke stvari prouciti sto se tice binarne serijalizacije, pocetnik sam stvarno.Vidim da se ti stvarno razumijes, meni se cini kao napredno programiranje i 

da su potrebne odredene za mene napredne vjestine i razumjevanje  ,ali cu definitivno istraziti i probat napraviti i u tom smjeru nesto(tko zna sta ce ispast).

Hvala jos jednom na odgovoru , i izgleda da je baza najbolja opcija za mene, makar cu ocito morat procitati jos neke knjige.

Ako imas koje za preporuciti (imam Orelly pack zasad,pa kroz njih uz vjezbanje )bio bih ti zahvalan.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice