Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 639.705
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pozdrav ekipa,

imam jedno pitanjce.

Imam Google proračunsku tablicu u kojoj imaju sheet-ovi s nazivima mjeseca. Npr: Siječanj 2016, Veljača 2016, Ožujak 2016.

Jel kako moguće napraviti da se uvijek otvara aktualni mjesec? Ima kakva skripta za to? Ja stavim link, ali uvijek otvara prvi sheet Siječanj 2016.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Liverpool1892 kaže...

Pozdrav ekipa,

imam jedno pitanjce.

Imam Google proračunsku tablicu u kojoj imaju sheet-ovi s nazivima mjeseca. Npr: Siječanj 2016, Veljača 2016, Ožujak 2016.

Jel kako moguće napraviti da se uvijek otvara aktualni mjesec? Ima kakva skripta za to? Ja stavim link, ali uvijek otvara prvi sheet Siječanj 2016.

Ima netko nekakvu ideju?

14 godina
odjavljen
Ne bi rekao. Bolje pitaj na Stacku ;)

1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Bok svima,

Pitanje: Imam nekoliko villa koje mislim stavit na rental stranicu. U planu imam stavit wordpress i uzet premium template. Da li je to dobro za taj tip stranice? Koji hosting preporucate? Koliko gb prometa, po mom misljenju neograniceni promet? Koliko disk prostora?

Dajte mi informacije za 5,15,50 kuca.

Hvala,lp

Liverpool is not just a football club,its way of a life.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bash kaže...

Bok svima,

Pitanje: Imam nekoliko villa koje mislim stavit na rental stranicu. U planu imam stavit wordpress i uzet premium template. Da li je to dobro za taj tip stranice? Koji hosting preporucate? Koliko gb prometa, po mom misljenju neograniceni promet? Koliko disk prostora?

Dajte mi informacije za 5,15,50 kuca.

Hvala,lp

A ne bi koristio neki postojeći servis? Nešto kao Rentlio?

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
13 godina
neaktivan

Dizem agenciju (zasad punim ljudima na crno),na svim najjacim webstranicama za iznajmljivace i treba mi website da na njoj budu te kuce i jos te kuce su normalno na svim tim najvecim portalima za oglasavanje. Iskreno,za ovaj portal nisam cuo,ali mi se jako svidja,ali opet uz njega mi treba website (on samo sluzi za uredjivanje iz jednog mjesta oglas koji se nalazi na tim xy portalima).

Liverpool is not just a football club,its way of a life.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Liverpool1892 kaže...
Liverpool1892 kaže...

Pozdrav ekipa,

imam jedno pitanjce.

Ima netko nekakvu ideju?

function sadasnji_mjesec() {

var godina = (new Date()).getFullYear();
var brojcani_mjesec = (new Date()).getMonth();
var popis_mjeseci = [ "Siječanj ", "Veljača ", "Ožujak ", "Travanj ", "Svibanj ", "Lipanj ",
"Srpanj ", "Kolovoz ", "Rujan ", "Listopad ", "Studeni ", "Prosinac " ];

var sadasnji_sheet = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
var trazeni_sheet = sadasnji_sheet.getSheetByName(popis_mjeseci[brojcani_mjesec]+godina);
sadasnji_sheet.setActiveSheet(trazeni_sheet);
};

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.2.2016 15:03 (tLeon).
9 godina
neaktivan
JQuery mobile, iskustva?
Takoder, u kombinaciji sa AJAXom bih volio napraviti web aplikaciju koji bi mi se vrtila u pozadini. (Primjer upalim progress bar i minimiziram aplikaciju, a on bi mi, u mom slucaju na Androidu spucao postotak u notifikacije onUpdate. E sad, jel bolje ucit Javu za ovakvu aplikaciju, ili JQuery i AJAX mogu to napravit bez kompliciranja?)

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
JQuery get.date
Pa onda spoji PHP i JQuery
get.date ce ti vratit broj od 1 do 12, tako spremi taj broj u var i u SQLu izvuci redni broj mjeseca jedan varu.
14 godina

Bio sam duže vrijeme odsutan od posla, inače u tvrtki održavam službeni Web.
Jučer me kolegica zamoli da na Web podignem neke PDF dokumente, odem u FilleZilla, upišem User, Pass i Host te dobijem error (slika 1)..

zanima me što je uzrok tog problema, jer dok sam bio na poslu prije odsutstva sve je normalno radilo, odnosno nitko nije dirao Web tvrtke, jer jedino ja imam podatke..

Hvala na svakoj pomoći...

slika 1. slika 1.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Gale92 kaže...

Bio sam duže vrijeme odsutan od posla, inače u tvrtki održavam službeni Web.
Jučer me kolegica zamoli da na Web podignem neke PDF dokumente, odem u FilleZilla, upišem User, Pass i Host te dobijem error (slika 1)..

zanima me što je uzrok tog problema, jer dok sam bio na poslu prije odsutstva sve je normalno radilo, odnosno nitko nije dirao Web tvrtke, jer jedino ja imam podatke..

Hvala na svakoj pomoći...

Nema veze sa razvojem web stranica, no nešto ti blokira odlazne portove na računalu. AV ili FW.

14 godina
solaris kaže...

Nema veze sa razvojem web stranica, no nešto ti blokira odlazne portove na računalu. AV ili FW.

A recimo pokušao sam sa WinSCP i mogu sasvim normalno ući te korigirati Web

15 godina
Gale92 kaže...
solaris kaže...

A recimo pokušao sam sa WinSCP i mogu sasvim normalno ući te korigirati Web

jesi upisao port na filezlla-i?

14 godina
neaktivan

Updateao ti se Kaspersky :) Disableaj ga privremeno i FTP ce ti raditi. 

http://www.winblogs.net
14 godina
Alesandro kaže...

i dalje ništa, ...isti problem 

14 godina
Gale92 kaže...
Alesandro kaže...

i dalje ništa, ...isti problem 

ispravka, 

deaktivirao povremeno anti-virus te upisao drugi PORT, sve je uredu sada 

13 godina

Razmisljam o izradi web stranice, pa bih trebao neke informacije o hostingu, itd, pa ukoliko netko ima volje pomoci i odgovoriti na par jednostavnih pitanja..

Nekome iskusnijem ce biti smijesno odgovoriti na pitanja, meni kao laiku je sve to špansko selo.. Pa ukoliko ima koja dobra dusa s malo slobodnog vremena neka se javi preko privatne poruke..

Hvala :)

Ako sam ti pomogao, plati pivo ili stisni hvala. ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
majdo kaže...

Razmisljam o izradi web stranice, pa bih trebao neke informacije o hostingu, itd, pa ukoliko netko ima volje pomoci i odgovoriti na par jednostavnih pitanja..

Nekome iskusnijem ce biti smijesno odgovoriti na pitanja, meni kao laiku je sve to špansko selo.. Pa ukoliko ima koja dobra dusa s malo slobodnog vremena neka se javi preko privatne poruke..

Hvala :)

Pitaj ovdje, pa će pomoći i drugima.

13 godina

Ukratko: Ideja je sasvim jednostavna, u wordpressu mozda jer mi se cini tu najlakse napraviti web stranicu.. Vidio sam da imaju i dvojezicni pluginovi, to bi dodao tako da stranica moze biti kombinirano, i na HR i na EN sav sadržaj..

Na stranici vecinom samo tekst, tu i tamo neka slika, video na youtube, pa samo linkovi da otvara s youtubea video, isto i s slikama, na neki od servera pa tu samo onaj link sto se ugradi i to je to.. Povezati stranicu s AdSensom i to je to..

E sad nasao sam .com domenu i hosting za 140 KN godisnje..

U taj paket je ukljuceno sljedece: 

Prostor na disku: 2 GB   Promet: Neograničen   Kontrol panel: cPanel  

Da li je to nesto sto bi moglo zadovoljiti sve moje zahtjeve? Sto bi bilo ovih 2Gb prostora na disku? Na sto se odnosi neogranicen promet?

Ako sam ti pomogao, plati pivo ili stisni hvala. ;)
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2016 23:38 (majdo).
9 godina
neaktivan

trebam pomoc, imam u planu raditi web stranice,

poznajem osnove html css javascript php, do sada sam radila u xammpu,

sada imam malo duzi period slobodnog vremena, zelila bih dalje nesto konkretnije raditi i vise napredovati u tom podrucju, neki savjet odakle da pocnem? Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
skitalica kaže...

sada imam malo duzi period slobodnog vremena, zelila bih dalje nesto konkretnije raditi i vise napredovati u tom podrucju, neki savjet odakle da pocnem? Hvala

Što ti više leži backend (php/mysql) ili frontend (html, css, js) ?

All software has bugs.Any developer who claims that his or her software is always bug-free is living in a fantasy world.
9 godina
neaktivan
majdo kaže...

Ukratko: Ideja je sasvim jednostavna, u wordpressu mozda jer mi se cini tu najlakse napraviti web stranicu.. Vidio sam da imaju i dvojezicni pluginovi, to bi dodao tako da stranica moze biti kombinirano, i na HR i na EN sav sadržaj..

Na stranici vecinom samo tekst, tu i tamo neka slika, video na youtube, pa samo linkovi da otvara s youtubea video, isto i s slikama, na neki od servera pa tu samo onaj link sto se ugradi i to je to.. Povezati stranicu s AdSensom i to je to..

E sad nasao sam .com domenu i hosting za 140 KN godisnje..

U taj paket je ukljuceno sljedece: 

Prostor na disku: 2 GB   Promet: Neograničen   Kontrol panel: cPanel  

Da li je to nesto sto bi moglo zadovoljiti sve moje zahtjeve? Sto bi bilo ovih 2Gb prostora na disku? Na sto se odnosi neogranicen promet?

Da. Jednostavno, količinu prostora što tvoja stranica može "zauzimati". Promet ti se odnosi na "promet", odnosno potrošene podatkovni promet.

9 godina
neaktivan
skitalica kaže...

Od početka. Kako je Nix pitao, odluči zanima li te više backend ili frontend, nemoguće je biti dobar i konkurentan full-stack developer. S time da bi svakako zaobilazio PHP, WordPress ili tehnologije u kojima postoji zasićenje. Moj izbor bi bio, ne nužno tim redoslijedom, Ruby, Ruby on Rails, Erlang, Elixir, možda Phoenix /Angular ili Ember.js.

15 godina
neaktivan
solaris kaže...
skitalica kaže...

Od početka. Kako je Nix pitao, odluči zanima li te više backend ili frontend, nemoguće je biti dobar i konkurentan full-stack developer. S time da bi svakako zaobilazio PHP, WordPress ili tehnologije u kojima postoji zasićenje. Moj izbor bi bio, ne nužno tim redoslijedom, Ruby, Ruby on Rails, Erlang, Elixir, možda Phoenix /Angular ili Ember.js.

Mislim da nije istina da se ne moze biti dobar full-stack developer, nego je to puno teze biti. Sigurno je svatko tko se bavi developmentom radio u okruzenjima gdje je morao razvijati i jednu i drugu stranu, i svatko tko je to radio na nekoliko projekata, mozda cak na nekom startupu, samo tako je stekao i iskustvo i znanje i back-end i front-end dijela. Stovise, vjerojatno je radio i na bazi, i securityu, a sigurno je bilo i developera koji su radili i project management. 

Naravno da je za razvoj na oba podrucja potrebno puno vise vremena, ali ne treba pricati gluposti da je to nemoguce. Kada se uzme i obzir da danas postoje tehnologije koje koriste Javascript na server side dijelu, poput NodeJS-a onda se ta razlika back/front jos vise smanjuje. 

Sto se tice tehnologija nije nuzno da zaobilazis postojece, jer mozda je trziste ispunjeno developerima koji poznaju odredenu tehnologiju, ali je potraga za takvim developerima puno veca. Pogledaj samo na stack-u koliko postoji poslova za PHP, Javu, .net, a koliko na primjer za Erlang. 

Vazno je da krenes, a onda ce te iskustvo i posao sami po sebi usmjeravati, a s tehnologijom tesko da mozes pogrijesiti. Nauci osnovne koncepte programiranja i prebacivanje medu tehnologijama ti postaje sve jednostavnije.

Edit (da ne pisem novi post :)):

U vezi egzoticnih tehnologija, valja imati na umu da iz perspektive neke firme nije u interesu dugotrajno razvijati nesto u nekom egzoticnom jeziku ili enviromentu, jer im je problem naci ljude, te ih cesto moraju educirati, kako bi tek kasnije otkrili limite u njihovim sposobnostima. Ako neke firme i krenu s egzotikama, jako se brzo prebacuju u nesto popularnije. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2016 15:51 (Nilturion).
17 godina

Kako ti je kolega već napisao, ne možeš faliti u odabiru.

Ako "naučiš" jedan (naučiš je namjerno u navodnike jer nikada nećeš naučiti "do kraja") jezik, lako se prešaltaš na drugi, koncepti su svugdje manje-više isti...

Rvat katolik!

1 0 hvala 0
9 godina

Pozdrav!

Već neko vrijeme proučavam ASP.NET MVC, pa sam zapeo na sljedećem. Koristio bih u svom projektu N-Tier arhitekturu, dakle imao bih u projektu pokraj MVC-a i Sql baze, class library za DataAccessLayer (upiti prema bazi), BusinessLogicLayer (za nekakvo računanje i neku logiku, validaciju), i eventualno ServiceLayer (iako njega neću koristiti dok ovo ne skužim kako treba). 

U DataAccessLayer-u (DAL) postavim entity framework (Code First from Database) i on stvori klase mojih tablica iz baze. U DAL-u otvaram konekciju prema bazi i vršim spremanje i dohvačanje objekata iz baze (CRUD operacije). 

Sa BussinessLogicLayer-om (BLL) imam problema, barem tako mislim. Tu bih negdje trebao imati DTO objekte (Data Transfer Objects) koji su, ako sam dobro shvatio, ista stvar kao i objekti koje je stvorio entity framework i trebam vršiti mapiranje između DTO objekata i tih EF objekata jer ću DTO koristiti u PresentationLayeru. Vjerojatno tu trebam imati još neke funkcije za koje ne znam. 

Pitanja su sljedeća.

Kako stvorim te DTO objekte i gdje? 

Što bi trebalo biti u BLL-u ako želim samo stvoriti jednog korisnika? Znači kad bih stisnuo button "stvori korisnika" aktivirala bi se POST metoda u controlleru koja bi pozvala što u BAL-u? i onda to nešto bi trebalo pozvati funkciju u DAL-u da to sve zapiše u bazi.

Najviše bi mi pomogao primjer nekog jako jednostavnog koda (npr. stvaranje korisnika, izlistavanje korisnika iz baza) gdje su uključeni svi Layer-i da vidim kako se to provlači kroz svaki. Tražio sam po netu primjere, ali dosta ih koriste neke druge arhitekture ili su napravljeni na neki čudni način koji nisam mogao shvatiti, pa ako netko ima vremena ili strpljenja bio bih jako zahvalan da mi pomogne. :)  

0 0 hvala 0
17 godina

Imas na asp.net stranici onaj osnovni tutorial u kojem se pokriva sve ono sto si pitao. Samo nisam siguran jel rijec o code-first ili database-first pristupu, ali sasvim je svejedno, ti si zapeo na drugim stvarima.

Imas dobru knjigu od Apress-a (http://www.amazon.com/gp/product/1430242361?ie=UTF8&tag=aspnettelligent-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1430242361) u kojem ti je sve ovo pokriveno sa code-first pristupom, pa i vise. Preporucio bih ti da je kupis i procitas (ili nekako drugacije nabavis, jel) jer je sve jednostavno i jasno objasnjeno.

Rvat katolik!

1 0 hvala 2
9 godina

Nabavio sam tu knjigu što si predložio i mislim da će mi biti od velike pomoći.

Hvala puno na odgovoru! 

1 0 hvala 0
13 godina

Pošto se nikako ne razumijem u web design, recimo da sad želim zaposlit nekog novog da mi malo sredi stranicu, nakon što mi je 1. web dizajner totalno promjenio izgled stranice, jel trebam ovog prvog tražiti nekakve fileove ili se do svega može doći preko same stranice ?

7 Times World Champion - 155 Podiums - 68 Pole Positions - 91 Wins | Goodbye and thank you for everything Michael

0 0 hvala 0
12 godina

Tomek.Klc  Ako imaš pristup serveru onda više manje sve bi trebalo biti tamo. No može biti npr .PSD fileova koji vrlo vjerojatno nisu na serveru nego su ostali kao radni fileovi kod prvog dizajnera. Najbolje da ti novi dizajner kaže dal mu treba ili ne nakon uvida u situaciju.

skitalicasolarisNilturion 

Kako misliš radila u xammpu, zar to nije samo virtualni server?

Potpuno se slažem da nije nemoguće biti dobar full-stack developer, ali na početku je uvijek dobro izabrati nešto što ti najbolje ide i u čemu se vidiš. Iz razgovora sa kolegama vidim da poslodavci (pravih developerskih tvrtki, ne nekih wannabe) rijetko (nikad) traže full-stack developere, uglavnom su pozicije popunjene ljudima uže vezanim za jedno područje, a poznavanje drugih jezika i frameworka su samo plus bodovi. Što se zasićenja tiče mislim da to baš ne stoji, ne poznajem nijednog dobrog developera iz tih pdručja koji ne može naći posao.

Zato je moj savjet za skitalicu neka dobro istraži sve, izabere ono što joj se najviše svidi, nabavi literaturu i nema straha. Kasnije ćeš sama vidjeti kojim putem ići da bi napredovala, kad je vrijeme za učiti nešto novo itd...

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.2.2016 13:09 (SnakeST).
Moj PC  
2 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice