Razvoj i programiranje stranice

poruka: 26
|
čitano: 9.417
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Uglavnom nakon sta sam godinama radio u C++, odlučio sam se više koncentrirati na razvoj internet stranica.

Opremio sam se knjigama iz PHP-a i baratanjem baza podataka ( pretezno MySql), knjigom iz Photoshopa ( radi uređivanja dizajna).

Zanima me osim znanja o PHP-u,mysql-u,HTML-u i iz Photoshopa koju bi još knjigu mogao ugrabit?

Pretežno bi me zanimalo kako napravit kvalitetan CMS i dizajn stranice.

Naravno, dobrodošli su i linkovi gdje bi mogao čitat i učiti na tu temu, pa bi ukomponirao znanje stečeno iz mysql-a,php-a i photoshopa da kreiram dosta dobre web sadržaje ( flash me ne zanima ).

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Razvoj i programiranje stranice

Nabavi si neku 'Dreamweaver' bibliju ili tako nešto ako te zanima dizajniranje i cjelokupan layout stranica. Radio sam neku stranicu u njemu prije par godina i super je program koliko se sjećam, te prilično user-friendly.

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan

http://www.w3schools.com/

CSS, XML i ini.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imam dreamwaver ali ga nikad nisam koristio pri izradi stranica.

Moglo bi doci in handy :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako zelis biti kvalitetan web dizajner i programer nauci raditi u Dreamweaver-u, ali nauci raditi i stranice u nekom notepadu i sl. DW je dobar i spasava covjeka od nekih muka, ali je isto toliko zlo koliko je dobro. Ako znas raditi u njemu, a nikad nisi radi web u notepadu ili slicnome bit ce grdnih problema kad budes isao raditi bez njega jer neces znati. Nemojte mislit da ja govorim da je DW los nego samo dajem neki review da je lose znati samo sa njime raditi.

EDIT:

Neka knjiga o CSS-u i mozda bi ti dobro dosao Javascript.

Arch user, Don't Panic!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2008 19:56 (Tux Slave).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam u tvom postu shvatio nešto drugo, pa ću ti nešto drugo i preporučiti. Ovo je vezano za PHP.

Dakle, smatram da bi ti osim samog znanja sintakse pojedinog programskog jezika bilo dobro proučiti i kako pravilno izraditi aplikaciju. Nisu samo prezentacije web stranice.

Imaš na forumu www.phpfreaks.com puno korisnog sadržaja. Između ostalog tamo se nalazi podforum  Application Design/Layout.

Tamo možeš pronaći razne tutoriale koji govore o procesu izrade aplikacije. Nije sve u znanju sintakse jezika, treba znat i osmislit aplikaciju.

Zašto krvavi notepad??? Pa možete čovjeku bar preporučit neki editor koji ima bojanje sintakse, kad već ne preporučate code completion.

Je*o vas notepad!! (može žuti za ovo.. hehe)

...code your life...
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Notepad++ :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
coder_ kaže...

Zašto krvavi notepad??? Pa možete čovjeku bar preporučit neki editor koji ima bojanje sintakse, kad već ne preporučate code completion.

Je*o vas notepad!! (može žuti za ovo.. hehe)

Reko sam notepad jer sam na Linuxu i neznam za nijedan drugi editor koji je dobar za web na w!nu. ;p Ja za takve stvari koristim Bluefish te Quanta Plus. Probaj Kate - obicni text editor sa podrskom za bojanje sintakse - inace je ovo Linux editor, ali negdje na web sam vidio i w!n instalaciju za nju.

Arch user, Don't Panic!!!
17 godina
neaktivan

Može li mi netko isto tako preporučiti kakav besplatan hosting da podržava php i mysql da se malo igram s time, iako imam xampp za localhost izvršavanje skripti.

Šta se editora tiče, koristim RapidPHP.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2008 21:01 (ReiKo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nećeš ništa novo naučiti na nekom hosting što ne možeš naučiti lokalno. Nema potrebe za time. Samo lokalni server i dobra organizacija pa programiraj koliko ti srce želi.

Besplatni hosting, kao i svaki drugi nije ništa drugo nego lokalni server na udaljenom računalu. No to ti je jasno.. :))

Bitno ti je također da znaš i konfigurirat server koji koristiš. DAkle, Apache tutorial ili knjiga.

...code your life...
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2008 21:06 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

osobno radim u DW-u i prezadovoljan sam,pogotovo zbog toga sto ima design i code prikaz...tako da mozes kombinirati i uciti!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Iskreno DW je dobar za dizajniranje aplikacije, tj. izgleda aplikacije. Ali pošto danas imamo 3 "glavna" browsera koji različito prikazuju stranicu. Mislim da je najbolje DW koristiti za pisanje HTML koda(ako se u aplikaciji radi sa template-ima onda pisanje istih), a browsere za prezentaciju.

Zamislite da napravite dizajn i vidite kako u DW-u on izgleda super. I krećete programirati aplikaciju i shvatite da se stranica različito prikazuje od browsera do browsera.

A kad DW koristite samo za to onda je bolje uzeti Zend koji je profesionalni IDE za razvoj PHP aplikacija i sve raditi u njemu. I on ima mogućnost prekaza stranice + puuuno je bolji za programiranje od DW-a.

Ja sve radim u Zendu.  A i nije skup. Ako radiš kao freelancer otplatiš ga za jedan ili dva posla. Cijena mu je 299$ = 1372kn.

Dok je cijena DW-a 399$.

...code your life...
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.3.2008 20:04 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kakav je Zend šta se tiče CSS-a i ostalih stvari? Jel stvarno tako dobro parira Drewamwaveru i ima li osim toga sve što ima i DW?

17 godina
neaktivan

Evo ovdje možeš pogledati koje sve opcije ima zend studio. Skini si trial verziju pa isprobaj.

http://www.zend.com/products/studio/studio55

Možeš birat između stand-alone aplikacije ili eclipse plugina. S tim da eclipse plugin ima puno više mogućnosti od stand-alone aplikacije.

...code your life...
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2008 22:46 (coder_).
17 godina
neaktivan

Jedino šta se tiče XAMPPA imam problem s bazom MySql.

Svaki put kad pokrenem bazu dobijem ovaj error :

http://img241.imageshack.us/img241/7007/errorpe7.jpg

i on iskače svakih 6-7 sekundi sve dok ne idem dole u tray i na "Shut down this tool".

Jel bi itko mogao znati o čem se radi? Na support forumu su mi rekli da se Mysql kao takav više ne koristi i da koristim  PHPMyAdmin - a ja neznam kako mi on može pomoći i koja je njegova svrha(smatram da je njegova svrha editiranje i uređivanje MySql baze).

Još jednom hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

tu sam grešku i ja dobivao.

odi na start -> run

i upiši "msconfig"

u startup programima deselectiraj WinMySQLAdmin. Nakon restarta ti se više neće pojavljivati i nećeš imat problema.

Ja ti osobno preporučam ručnu instalaciju APM (apache, php, mysql) paketa. tako ćeš naučit kako postavit to troje da radi. ima grpa tutoriala.

...code your life...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hm, nemam WinMysql pod startup. Nisam niti obilježio u controlu da mi podiže mysql kao "services" tj. da se podiže svaki put kad se dignu windowsi.

Problem je u tome kad ja idem na administraciju mysql-a, a ne kad ga "Upalim" kroz XAMPP control panel.

Kad smo vec tu, možeš mi potvrdit (jeli PhPmyadmin tu radi editiranja i ažuriranja mysql baze) i mogu li ga koristiti umjesto ove opcije ( pošto dobivam error).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, naravno da možeš. Možeš si i downloadati sa neta "mysql tools" i preko njih uređivati sve što trebaš na mysql bazi, tj. serveru.

Pa možeš si pokrenuti apache i mysql serevr kao servise. Onda ne moraš prilikom svakog pokretanja pokretati ručno.

...code your life...
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2008 23:34 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, znam ali mi to atm nije potrebno (korištenje kao servisa :) )

Može li mi netko samo objasniti malo detaljnije svrhu Apache-a, pošto sam uvjek server shvaćao kao PC na kojem je pretežno nekakav unix OS i na kojem ima dosta mjesta na diskovnom prostoru ( e sad neznam koja je svrha Apachea a jebiga, znatiželjan sam).

@ coder bio si puno od pomoći, takvi detalji inače stvaraju zbrku.

17 godina
neaktivan

E sad...

APM paket ti je jako potreban ako želiš web server. To ti i čini cjelinu zvanu kao web server.

Znači, apache servis ti je server na kojem se pomoću PHP interpretera obrađuju web aplikacije pisane u PHP-u. Apache server ti preko određenog predefinirano porta omogućuje pristup web aplikacijama.

Kad u browser upišeš http://localhost/ -> to ti nije ništa drugo nego veza prema određenom folderu na disku u kojem se nalaze web aplikacije. Naravno ti sam možeš promjeniti koji će to folder biti.

www.apache.org

www.php.net

www.mysql.com

Tu ćeš naći sve što te zanima...

Isto tako XAMPP ti nije ništa drugo do cjeline koja objedinjuje Apache web server, PHP interpreter i MySQL server. Naravno sa pripadajućim alatima za administraciju već spomenutih paketa.

...code your life...
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.3.2008 23:45 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Definitivno koristiti AMP paket...Ja osobno koristim Oracle umjesto Mysql. Doma sam instalirao besplatnu XE verziju Oracla ali svaka je baza više manje ista...Jedino što bih još preporučio,a što coder nije, je korištenje nekog template-a. Ja koristim Smarty (smarty.php.net). Vrlo je jednostavana za upotrebu i instalaciju...

17 godina
neaktivan

polako, pusti čovjeka da se prvo upozna sa web programiranjem. nek napravi koju jednostavnu aplikaciju pa će onda se bacit na template engine i framework.

I ostale čari PHP-a...

...code your life...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cujte koderi: MENI TREBA POMOC (u nevolji:)
Vrlo jednostavno: trazim PHP|JS instrukcije-bez tutoriala MOLIM, jer nis ne kuzim(nisam programer-a moram biti)
Tako da bih zamolila nekog iz ZG da mi daje instrukcije( placam 5+ jer mi je hitno a i brzo kopcam tak da nece biti "bezveze" muke bez nauke)
Eto, vidim da na ovom forumu cak i ima programera(a nisu ucitelji) koji lijepo|direktno objasnjavaju stvari.
Puno zahvaljujem na bilo kakvoj pomoci.
uh
E,

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
E DA, nisam rekla da mi trebaju osnove za WEB PROGRAMIRANJE. Onak da znam radim forme i server side scripting i to je to kaj meni treba : 0
Nadam se da to nije komplicirano?
16 godina
neaktivan

@ReiKo

Imaš izvrsne video Tutorijale o PHP-u i MYSqL-u od Lynda.com ali se oni nažalost plaćaju. Tutorijali su podijeljeni u 17 dijelova i svaki dio ima nekoliko videa, npr. prvi dio je o uvodu u PHP i objašnjeno kako se instalira wampp ili apache server na localhost na Windows ili Mac. 12. dio govori o MySQL-u, a poslije toga slijede tutorijali o izradi CMS-a.

15 godina
neaktivan
zahvaljujem na odgovoru
e,
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice