Zanima me koji sve "jezici" postoje vezani uz web programiranje? Koje da počnem učiti? Iz čega da učim? Neki dobri tutorijali? Od čega i kako da krenem uopće? Savjeti?
Znam za onaj HTML i CSS i za to sam neke osnovne funkcije naučio s tutorijala, ali nemam iz čega naučiti nešto šire od toga...
Pitanja i odgovori (web programiranje)
- poruka: 6
- |
- čitano: 5.640
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
PHP, ASP.Net, RoR i ostala server side kompanija...
Web programiranje ima dvije osnovne podjele na frontend i backend programiranje, oni se pak granaju na uže specijalnosti.
Frontend programiranje obuhvata pisanje koda koji se izvršava u web pregledniku. U ovu skupinu spada pisanje CSS, HTML i JavaScript datoteka.
Backend programiranje je pisanje koda koji se izvršava na serveru u što spadaju serverside skriptni jezici, programiranje baza podataka, konfiguracija servera i serverske mreže (za veće projekte), programiranje procesa koji se odvijaju u pozadini (npr, pretvaranje uploadovanog video klipa na youtube u odgovarajuće formate se odvija u pozadini), itd itd.
Razmisli što te zanima frontend i backend, te se fokusiraj na njih.
Pozdrav
Dali bi mi netko mogao objasniti ili iskopirati kod za:
Kako da text koji mi se nalazi u TextBoxu razdjelim sa "-" da mi može ići u URL.
Npr. "ovo je proba" da mi ispadne "www.hgašg.com/ovo-je-proba, a da ja "-" u TextBoxu nemoram unjeti ručno.
Hvala
trebaš neki plugin za 'slug' client side ili server side
evo jedan primjer
https://github.com/pmcelhaney/jQuery-Slugify-Plugin
demo pretvara title u slug
U kojem jeziku? Ako radiš sa ASP.NET sa C# to bi išlo ovako:
var alias = model.Title.Replace(" ", "-").ToLower();
Recimo da taj model dobiaš iz view-a tamo je popunjeno naslov vijesti li stranice ili bilo čega.