Joomla 5ranje

poruka: 8
|
čitano: 2.063
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Joomla 5ranje

Moj zadatak je da održavam joomla({#}) baziranu stranicu (web shop - modul JoomShopping). Pošto ima dosta artikala radim import stanja i cijena preko .csv datoteka koju dobijem iz excella. Pošto ovaj (pametni) modul kad god ne nađe u bazi šifru koja se nalazi u import datoteci doda prazan red (s tom šifrom) dobijem recimo 1000-2000 praznih redova. Pošto postoji genijalna mogućnost da se samo ručno mogu brisati ti zapisi (i to po 100 max) htio sam preko jednostavnog SQL upita obrisati takve zapise i resetirati stanje (stanje na zalihama i cijene) na 0 svim artiklima. Ulogiram se preko cpanela, odem na PhpMyAdmin i tamo zateknem preko 100 tablica (ne karikiram :D). Nema veze, mislim u sebi i brzo preletim svaku od njih da vidim strukturu. Ugledam tablicu s imenom koje bi moglo odgovarati onome što tražim - 'qr3m4_jshopping_products'. To je to, pregledom tablice vidim da stvarno sadrži sve atribute proizvoda, s poljima koja mi trebaju za moju crnu magiju. Međutim, primjećujem jednu zanimljivu sitnicu - tablica i stvarno stanje na web stranici se uopće ne podudaraju. To su ti artikli koje sam dodavao, ali zadnji dodan artikl, navodno je dodan prije više od pola godine. Svakom je stanje i cijena 0. Nije mi baš jasno, ali idem dalje i tražim drugu tablicu koja možda sadrži podatke koje trebam. Problem je što od tih preko 100 tablica, nema druge koja bi sadrži to što meni treba. Sad se već osjećam glupo. {#} Smiješno, ali sam sebe uvjeravam da podaci koji su na web stranici moraju biti u bazi. Međutim, ne mogu da ih nađem. Da li ih ovaj genijalni modul sprema na neko drugo mjesto ili sam ja jednostavno nesposoban da ih nađem?!

2 0 hvala 0
17 godina
Joomla 5ranje

možda se koriti neki view? mislim da bi to bilo pametnije nego prikazivati direktno iz tablice.

možda zato ne vidiš ono što te zanima.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Joomla 5ranje

Može bit svašta. Nemam baš nekog velikog programerskog znanja, ali i taj neki view mora od nekud čitati podatke.

15 godina
odjavljen
Joomla 5ranje

Kolega, dobrodošao u čaroban svijet Joomle. Pogledaj kako je to kod mene Cool Uglavnom, da u pravu si Joomle je teško sranje, i to nebi želio niti najgorem neprijatelju, iskreno ne sjećam se da sam vidio bilo koji pošteni site da se vrti na tom nesretnom CMS-u, osim kod Indijaca na elanceu, ali takvi sajtovi u pravilu koštaju i vrijede maksimalno 10 USD. Podaci ti moraju svakako biti u bazi, iskreno Joomlinu strukturu ne kuže niti oni koju se ja radili, nedavno sam čak zbog potrebe debuggiranja, iskopao odnekud ER model Joomle, jer query nisam mogao napisati nikako. Tek da ti pričam o performansama i sigurnosti, odmah bi napustio Joomlu, a čak i sam cache mi se čini prilično neupotrebljiv. Za primjer, Joomla/modul za turističku agenciju, preko 12k fajlova, 97 tablica, i preko 120 Mb, sve par kategorija i dummy sadržaj. Uglavnom, PM me, pa ti pogledamo to.

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Joomla 5ranje

Ma odusto sam od ćeprkanja po ovih bezbroj tablica, i instalirao još neki DODATNI modul za import i export u bazu, pa ću preko toga radit update. Što mora bit jednostavno kad može komplicirano :)

0 0 hvala 0
17 godina
Joomla 5ranje

mislim da svaki CMS mora biti iznimno kompleksan upravo zato kako bi bio dostojan za ve namjene.

i baš zato ozbiljne tvrtke moraju platiti izradu weba sa custom CMSom, jer si ne bi smjele dozvoliti bazu od 120MB a tek su počeli.

no onda to ne bi mogao raditi "od susjeda mali..." za 500 kn ili 1.000 kn.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Ako se baviš održavanjem Joomle onda trebaš znati raditi s njome, sada te klijent hebe sa pluginom, pa normalno da bi trebao znati sve o tome pluginu prije nego sto i prihvatis posao. Mogu se i ja baviti bilokakvim forumom/cmsom, dođe neki plugin i nemam pojma. Čovjek me plača, a ja nemam blage veze oko toga plugina. Najpametnije riješenje je da klijent plati da se napravi modul, tako da je siguran da ima sve potrebno za vođenje takvog sajta.

www.mmo-balkan.com/forum
14 godina
protjeran
sasa kaže...

mislim da svaki CMS mora biti iznimno kompleksan upravo zato kako bi bio dostojan za ve namjene.

i baš zato ozbiljne tvrtke moraju platiti izradu weba sa custom CMSom, jer si ne bi smjele dozvoliti bazu od 120MB a tek su počeli.

no onda to ne bi mogao raditi "od susjeda mali..." za 500 kn ili 1.000 kn.

To je samo po sebi redundantno. CMS-i ne bi trebali biti iznimno kompleksni. Upravo suprotno. Ono što bi trebali biti upotrebljivi.

Što će ti CMS kad ti treba dva sata da si središ strukturu, recimo, kategorija. Po meni je to smeće, ma koji god ga studio izradio. Sve je stvar produktivnosti i jednostavnosti.

Zato je i wordpress tako popularan. Jednostavan za instalirati, jednostavan za korištenje. Svatko može instalirati wordpress, kupiti temu, i vrlo jednostavno instalirati plugin-e.

Ono što mnogi misle da je isto, a nije, jest custom web aplikacija i CMS. I ono što je najvažnije, nisu svima potrebne custom web aplikacije, nego su im dovoljni besplatni cms-i. Zato će "od susjeda mali" uvijek imati posla. Kao i profesionalni web studio-i.

Ad astra peronospora
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice