uzeo sam na wmd web host paket dobio sve podatke uspjesno sam se spoji s serverom i uplodao starnicu ali kad odem na svoju stranicu na internetu i dalje pise u izradi,neznam jesam li sto prekocio ili krivo napravio ,
isprike ako ima ovakava tema
uzeo sam na wmd web host paket dobio sve podatke uspjesno sam se spoji s serverom i uplodao starnicu ali kad odem na svoju stranicu na internetu i dalje pise u izradi,neznam jesam li sto prekocio ili krivo napravio ,
isprike ako ima ovakava tema
WTF!? Daj url da vidimo...
sa svojeg servera trebas obrisati tu index stranicu na kojoj pise da je u izradi.
javi se na PM ako trebas pomoc!
poz
Pozdrav svima,
Isprike na ovakvom upadu, i što ne pridonesoh forumu bar malo, prije nego što upadoh ovako nepristojno i što pomoć tražih odmah... isprike.
OK, OK, da ne duljim: nema dugo da sam počeo raditi u Dreamweaveru. Kako trenutno nemam novaca, a posla nema u struci, rekao ja sam sebi - ovo vrijeme koje sam doma, mogao bih iskoristiti da, npr., naučim neki programski jezik.
Kako sam malo starija generacija (sada već 27. godina), u mojoj struci nikad nisam mislio da će mi trebati programski jezik.
Iskreno, htio sam ga učiti tako da mi netko besplatno pokaže sve kako se radi, ili da upišem kurs.
Trenutno ni jedno nije moguće, pa samim time, eto, došao sam ovdje na forum, da Vas pitam za pomoć.
Skinuo sam s interneta neke od "for Dummies" knjiga; W3C schools i W3C tutorial sam zapravo sve već dobro prošao, ali, sve što je tamo napisano - napisano je na poprilično zbrkan, dosadan, nečitak te nepregledan način.
Najveća korist od prolaženja kroz sve to pročitano, je bilo to što mi se definicija više-manje skoro svih tagova upekla u mozak, a bogme sam i zapamtio otprilike logiku kojom se HTML vodi. CSS još nisam prešao; želim da mi HTML5 prvo dobro uđe u prste, pa da se onda orijentiram na CSS, Javascript, Jquery, PHP, Python itd.
Imam instaliran Dreamweaver CS 5.5; nije up to date, a bogme nije ni previše legalan. To da se odmah zna; možda je u tome bit.
Trenutno se koristim ovim tutorialom:
http://www.pagetutor.com/html_tutor/lesson03.html
Možda naizgled djeluje kao da skačem s konja na magarca; sa "Dreamweaver CS 5.5 for Dummies" ili W3C School, na nešto manje jačine i možda prelagano, ali to je to - stupanj po stupanj, želim da mi ovo uđe u prste.
I tu dolazim do problema.
Naime... trenutna lekcija mi kaže da provučem nekoliko riječi kroz bold i italic. To nije problem: shvatio sam gdje u interfaceu je to, i da u propertiseu skroz na dnu moram namjestiti na "HTML" da ne bi slučajno krenuo u CSS pravilnik.
Glavni problem je u tome što dobijem <strong> umjesto <bold>/<b> te <em> umjesto <i>.
Znam da je vizalni efekt na stranici isti. Toliko sam zapamtio. Isto tako sam zapamtio da se <em> i <strong> koristi više za recimo čitanje HTML u nekakvoj bazi podataka, npr. razdvajanje važnog i drukčijeg, a ne nužno za sam vizualan odziv (niti ne može - <b> i <strong> su isti: podebljani).
Dakle, stvari su savršeno jasno - vizualno, dobija se isti efekt, ali... ja ne želim razviti krivu praksu. Ne razumijem zašto je defaultni namještaj Dreamweavera CS 5.5 kad se riječ želi provući kroz bold, <strong> a ne <bold>.
Dakle, ovo vjerovatno nije prvi post u nizu; draže mi je pitati kolegu hrvata nego na Dreamweaver forumu nekog čiji bi odgovor bio u engleskoj semantici koju možda i ne bi ponajbolje razumio:
kako točno promijeniti da defaultni tagovi za BOLD i ITALIC, ne budu [B]<strong>[/B] i [I]<em>[/I]
Hvala unaprijed na pomoći za ovo, i ako će postojati kakva nedoumica ubuduće, i za buduću pomoć !
-Dav
Savjet:
Izbriši DW, instaliraj sebi http://www.aptana.com/ (besplatna) ili http://www.sublimetext.com/ (možeš koristiti bez da kupiš licencu). Jedan od ova dva editora će ti pomoći da brže naučiš html, css,... Tvoj kod će biti pregledniji i čišći.
... hvala na "pomoći"... ovo je već drugi forum na kojem su mi rekli da izbrišem DW.
Kao da nisam ništa pitao; uostalom, ime ovo threada, jest "Dreamweaver", a ti mi savjetuješ da izbrišem Dreamweaver.
Trolly much?
Ima netko drugi da ima pravi savjet glede ovoga što sam pitao?
EDIT:
Riješeno. Hvala svima koji su pročitali ovo, napisali odgovor.
---
Ovo ti pišem kao osoba koja ima 13 godina iskustva u web developmentu, par godina iskustva sa DW4 - DWmx, ispisanih stotine tisuća linija html, css, php koda, tisuće neispavanih noći...
Ako želiš naučiti html/css onda to nećeš brzo učiniti tako što klikaš po dugimćima DW-a i radiš copy/paste kod iz tutoriala.
Evo par savjeta tebi i ostalima koji hoće naučiti html / css i bilo koji drugi programski jezik.
Lijep pozdrav.
Ja ću se propucat ako uleti još jedan koji misli kako se web dev nauči preko noći. Kao osoba s 5 godina iskustva u HTML-u, CSS-u, JS-u, Photoshopu, Illustratoru, Fireworksu, nešto manje, 2 godine u PHP-u i MySqlu ti potvrđujem sve što je kolega Nix rekao. Ako želiš naučiti ostavi se Dreamweavera, pobogu više i uzimanje punokrvnog IDE-a za početnike samo kako bi se moglo ku***ti da on kao ima bijesan IDE i da on sve zna. Uzmi si Notepad++, nauči pisati kod kako spada i nemoj se bahatit i pametovat iskusnijima od sebe. S takvim pristupom nećeš nigdje dospjeti. Ako ja, koji se već duže vrijeme bavim tim, mogu koristiti Sublime Text i Aptanu, možeš i ti Notepat++ za učenje. Kad svladaš kod kako spada, onda si uzmi Visual Studio, Dreamweaver, Netbeans ili šta već hoćeš, u suprotnom će se komplet tvoja dev "karijera" svesti na klikanje gumbića u DW-u, a to je ništa...
Naučite jednom za sva vremena, Dreamweaver se ne uzima ako tek krećete učiti, uzima se neki text editor koji ima syntax highlighting jer se tako nauči pisati kod samostalno i stječe se neko znanje, gumbići tu ne pomažu..