CMS za stranice - preporuka?

poruka: 23
|
čitano: 4.388
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Zanima me koji CMS biste preporučili za ažuriranje sadržaja weba kojeg ste sami izradili? Dakle, ne interesira me apdejtanje stranica izrađenih pomoću template-a (WordPress, Drupal i sl.) već svojih handcoded web stranica koje ste napravili prema W3C standardima i to pomoću nekog od HTML editora (Notepad++ npr.), dakle ne Dreamwaver i ostali slični alati. Ne znam jeste li me shvatili... 

Preporučite CMS neovisno je li se plaća ili je besplatan (open source), samo da je pouzdan i kvalitetan. Kakva su vaša iskustva, općenito?

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 19:48 (enco75).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

I za Wordpress i za Drupal možeš sam iskodirati template.... Za Wordpress ti je malo jednostavnije, ali u principu se sve to svede na isto jer svaki CMS ima svoje kodove za ovo-ono.... Koliko sam čuo, CouchCMS je jako dobar za male stranice... Mana mu je što nema module, ali ako znaš PHP, ni to ti ne bi trebalo predstavljati problem...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Znači, praktički mogu koristiti Wordpress za ažuriranje svojih ručno kodiranih web stranica, uz prethodno prilagođavanje (ubacivanje Wordpressovih linija koda)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Da.. Ukoliko si početnik sa Wordpressom, svakako malo prouči Codex.... Nije prekomplicirano, ali ako dosad nemaš apsolutno nikakvog iskustva s PHP-om, onda će ti biti malo kompliciranije jer trebaš ipak znati koristiti funkcije, povezivanje i neke osnovne sitnice koje su ti potrebne da taj HTML/CSS kod pretvoriš u funkcionalnu temu za WP...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

znači, bilo bi ipak uputno nešto (i više od toga) naučiti PHP-a ako želim potpunu funkcionalnost kod ažuriranja pomoću wordpressa? naletio sam na CouchCMS neki dan, čini se neloš, međutim, ne odgovara mi ako je za manje sajtove... kad-tad ti zatreba za veće. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ne trebaš se toliko zamarati oko detaljnog učenja PHP-a... Sve što ti je potrebno nalazi se u Codexu... PHP u ovom slučaju nije toliko kompliciran jer nemaš razno-raznih povezivanja, petlji, etc... Uostalom, sav kod koji ti je potreban za funkcionalnost te teme jest Wordpressov kod...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

odlično, manje posla, u ovom slučaju. znači, bazirati se na Codex i to je to...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: CMS za stranice - preporuka?

koje ti rješenje koristiš za ažuriranje stranica? 

14 godina

Trenutno razvijam svoj CMS(PHP+MySql) koji planiram koristiti na budućim projektima...  A od Open Source rješenja sam koristio i Joomlu i Wordpress i Drupal i nema šta nisam....

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
enco75 kaže...

Zanima me koji CMS biste preporučili za ažuriranje sadržaja weba kojeg ste sami izradili? Dakle, ne interesira me apdejtanje stranica izrađenih pomoću template-a (WordPress, Drupal i sl.) već svojih handcoded web stranica koje ste napravili prema W3C standardima i to pomoću nekog od HTML editora (Notepad++ npr.), dakle ne Dreamwaver i ostali slični alati.

Opisanom je po mojem iskustvu najbliži MODx: http://modx.com/why-modx/

14 godina

I Wordpress i ModX su jednostavni.. Za početak bih ipak preporučio Wordpress jer ima daleko veću podršku i daleko veći broj korisnika nego ModX..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

@autor To što ti tražiš zove se retrofiting, znači prebacivanje tvog gotovog Html/Css predloška u nekakav CMS.

Što ja znam, najlakše je to izvesti s CouchCMS, Modx, PerchCMS, PulseCMS, ExpressionEngine.

Perch ti se plača po domeni, ali je vrlo jednostavan i ima gotove module koji su besplatni.

S druge strane,nisam spominjao Concrete5, koji je isto jednostavan, u osnovi je besplatan, ali su add-onsi pre,pre skupi.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Tražim, ustvari, najpovoljnije rješenje za update stranice koji je optimalan s obzirom na cijenu, mogućnosti upravljanja content-om i jednostavnost uporabe za korisnika. Ako se eventualno budem bavio web stranicama profesionalno, možda bi bilo najpametnije sam napraviti CMS jednostavnijih mogućnosti. Uhvatiti se PHP-a, MySql-a ili što već da bi to ostvario, nema druge. Preko trnja - do zvijezda {#} Što kažete?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
enco75 kaže...

Tražim, ustvari, najpovoljnije rješenje za update stranice koji je optimalan s obzirom na cijenu, mogućnosti upravljanja content-om i jednostavnost uporabe za korisnika.

Ako se eventualno budem bavio web stranicama profesionalno, možda bi bilo najpametnije sam napraviti CMS jednostavnijih mogućnosti. Uhvatiti se PHP-a, MySql-a ili što već da bi to ostvario, nema druge. Preko trnja - do zvijezda {#} Što kažete?

Preporuka za "najpovoljnije rješenje za update stranice" ostaje, a pridružuje joj se ona da je za profesionalno bavljenje webom bolje početi od solidnih osnova - dakle dobar opensource CMS/CMF umjesto vlastitog rješenja... {#}

14 godina
neaktivan

da, bolje nego od nule kretati, slažem se. hvala na korisnom uputstvu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo ja sam ovo napravio danas, znači par sati:

http://marko.allalla.com/druga/  

Znam da treba još dorade, al sam pravio bezveze xD

Malo sam se igrao, taj CMS koristim od davno, pogodite koji je?

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
markoal kaže...

offtopic si. ne pričamo o izradi cms template-već o ažuriranju stranica pomoću nekog od cms-ova, bilo open source ili komercijalni.

16 godina
neaktivan
enco75 kaže...
markoal kaže...

offtopic si. ne pričamo o izradi cms template-već o ažuriranju stranica pomoću nekog od cms-ova, bilo open source ili komercijalni.

Predpostavljam Joomla CMS :)

14 godina

Joomla sa RT Gantry Frameworkom {#}.. Što se tiče dizajna, koma, totalno neprofesionalno... Za Joomlu neću ništa reći jer ipak je moje područje dizajn.... Pozadina, veliki no-no... Boje su također loše... Plava i crvena(Logo)=šok za oči... Nikad nemoj "drečavu" boju stavljati na hladnu pozadinu, jer na 99% stranica to izgleda bljak... Ako već želiš tako neku kombinaciju, bar malo ublaži tu crvenu... Preporučam http://www.colorschemer.com/schemes/ ako već nemaš živaca slagati svoju shemu boja, ima jako lijepih.. Inače, i moj prvi sajt je bio katastrofa, ali ako budeš uporan, možeš nešto i postići {#}

Edit:

Malo sam se prevario što se tiče pozadine... U ovom slučaju opravdano, ali ako ikada budeš koristio neki motiv koji se ponavlja, koristi background-repeat CSS property... Još jednom, Sorry.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.2.2012 14:13 (david7).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
david7 kaže...

Joomla sa RT Gantry Frameworkom {#}.. Što se tiče dizajna, koma, totalno neprofesionalno... Za Joomlu neću ništa reći jer ipak je moje područje dizajn.... Pozadina, veliki no-no... Boje su također loše... Plava i crvena(Logo)=šok za oči... Nikad nemoj "drečavu" boju stavljati na hladnu pozadinu, jer na 99% stranica to izgleda bljak... Ako već želiš tako neku kombinaciju, bar malo ublaži tu crvenu... Preporučam http://www.colorschemer.com/schemes/ ako već nemaš živaca slagati svoju shemu boja, ima jako lijepih.. Inače, i moj prvi sajt je bio katastrofa, ali ako budeš uporan, možeš nešto i postići {#}

Edit:

Malo sam se prevario što se tiče pozadine... U ovom slučaju opravdano, ali ako ikada budeš koristio neki motiv koji se ponavlja, koristi background-repeat CSS property... Još jednom, Sorry.

Hvala na detaljnom komentaru, pogodio si sve. To za logo, stavio sam hover crveni čisto da vidim jel funkcionira, znam da treba nešto laganije.

Background je u više "layara" prvi je pozadinski, zatim je drugi gdje je mjesec, oblaci i sl., također footer je u dva dijela xD. Al koristio sam u jednom komadu jer je vrh u crnom a ostalo je repeat, mada sam mogao na više načina to srediti da bude optimiziranije.

Što se tiče gantry-a i joomle, zasad su mi odlični. Btw, zanima me kod border-image, kada stavim na main poziciju(ispod headera iznad footera), definiram mu sliku, i kako je treba sijeći i ponavljati(ili razvući) on to neuradi, pa sam čitao mnogo al bez uspjeha.

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
14 godina

Što se tiče Gantry-a i RT-a, njih bojkotiram, Gavick FTW {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
david7 kaže...

Što se tiče Gantry-a i RT-a, njih bojkotiram, Gavick FTW {#}

Koliko vidim taj Gavick nudi samo gotove teme, koje eventualno možeš urediti, a to nije nimalo drugačije od npr. Yootheme, Rocket theme, i bilo kojih drugih.  Ili sam nešto krivo razumio?
Gantry osobno koristim trenutno kao kostur stranice na temelju kojeg sve ostalo pravim sam. Besplatno i legalno! 

14 godina

Dobro si rekao, Gavick radi predloške koje možeš urediti, ali ima i vlastiti framework(Gavern) za koji još nije izdao blank template, ali nadam se da hoće.... RocketTheme mi se nikad nije nešto pretjerano sviđao... Gantry kao kostur nisam koristio, ali T3 od JoomlaArt-a jesam i čini se dosta jednostavan...

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice