POzz svima. Iz hobija pokusavam svatiti kako rade flash stranice i nasao sam dobar primjer za ucenje. Međutim, na samom startu primjetio sam da se slova sa kvačicama ne prikazuju uopšte kada se stranica otvori u browseru. Ista slova (čšćđž) se vide u xml datoteci, ali kada se ista učita u flash uopšte se ne vide. Slika govori više od riječi, s toga http://img717.imageshack.us/img717/1108/69938911.jpg
ČĆŠĐŽ se ne vide u flashu u koji je učitan xml faj
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.710
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kontaktiraj onoga tko je napravio template (ako si ga kupio). U ovom slucaju OXYLUS (Slick Full Website Template)...
Kao prvo xml moras sejvati kao UTF-8 file. Drugo font koji je embedan mora podrzavati nasa slova.
ostavio sam post na forumu onih koji su stvorili ovaj template ali nisu bas brzi u davanju odgovora kako to uraditi. datoteka je spasena kao utf-8, mjenjao sam i font (u css stavio arial umjesto nekog drugog fonta) koji podržava naša slova, ali sve je to uzalud, slova sa kvačicama se i dalje nisu pojavljivala.
btw možeš li malo pojasniti ovo embedovanje fonta. kako to uraditi?
Jesi li siguran da je xml file sejvan kao UTF-8? Nije dovoljno da u headeru fajla pise utf-8. Npr u editoru Notepad++ imas menu "Encoding" gdje mozes promijeniti encoding fajla...
Embedan font se mijenja u sourceu flash (.fla). Otvori taj file u programu Adobe Flash i zatim otvori njegov library (CTRL+L) i tamo negdje ces naci embedan font kojeg mozes promijeniti tako da desnim klikom misa na taj library item odaberes Properties... Vjerojatno ti sve pise u help fajlu tog templatea.
spasen je kao utf-8 u vise programa ali rezultat je uvijek isti, ne vide se slova sa kvacicama.. otvorio sam fla fajl i zaorvio se u library. na dnu sam pronasao oznaku 2 fonta koje sam zamijenio sa arial.. je li to treba da predstavlja embed ili je embed nesto sasvim drugo.. a sto se tice help fajla ima pomoci za neke druge stvari ali nigdje nije objasnjeno kako ovo izvesti..