Windows Xp ili Linux?

poruka: 53
|
čitano: 5.125
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Windows Xp ili Linux?
layman kaže...

Kad ga instaliras prije instalacije bilo cega, tj nakon prvog pokretanja otvori cmd i kazi nam ovdje koliko memorije zauzima. Molim te.

Nema problema,budem napisao!

Softwer
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Desni klik na My computer i odaberi properties. Što piše?

What Andy giveth, Bill taketh away.
16 godina
Windows Xp ili Linux?

Kad sam pokušao instalirati Service Pack 1 piše "Setup has detected that the Service Pack Version System installed is newer than uptade you are applying to it!.You can install tihis uptade on Service Pack 1"

Softwer
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 15:31 (Softwer).

0 0 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...
Softwer kaže...

Desni klik na My computer i odaberi properties. Što piše?

Piše 448MB RAM

Softwer
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Piše 448MB RAM

Onda ti je dio memorije trajno rezerviran za integrušu. U BIOS-u ćeš morati smanjiti...

12 godina
neaktivan
Windows Xp ili Linux?

možeš li nadogradit ram?

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...
Softwer kaže...

Piše 448MB RAM

Onda ti je dio memorije trajno rezerviran za integrušu. U BIOS-u ćeš morati smanjiti...

Kako ta do učinim?

Softwer
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Kako ta do učinim?

Nikako bojim se. Ako ni u BIOS ne znaš ući onda bolje da tamo ništa ne diraš, prepusti to nekom znancu koji zna što radi. Pod pretpostavkom da doista i nemaš neku hibridnu količinu memorije.

Gledam specifikacije ovdje:

http://uk.ts.fujitsu.com/rl/servicesupport/techsupport/lifebook/AMILO/Amilo/Amilo_summer%2006.htm

I lijepo stoji da bi trebao imati 2 keksa od 512 MB

16 godina
rustweaver kaže...
Softwer kaže...

Kako ta do učinim?

Nikako bojim se. Ako ni u BIOS ne znaš ući onda bolje da tamo ništa ne diraš, prepusti to nekom znancu koji zna što radi. Pod pretpostavkom da doista i nemaš neku hibridnu količinu memorije.

Gledam specifikacije ovdje:

http://uk.ts.fujitsu.com/rl/servicesupport/techsupport/lifebook/AMILO/Amilo/Amilo_summer%2006.htm

I lijepo stoji da bi trebao imati 2 keksa od 512 MB

Ako sam instalirao WIndows logično da znam podesit bios,jer da neznam nebih znao podesit "BOOT" pa bih te molio da objasniš kako da riješim problem s memorijom

Softwer
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Ako sam instalirao WIndows logično da znam podesit bios,jer da neznam nebih znao podesit "BOOT" pa bih te molio da objasniš kako da riješim problem s memorijom

Pa ne znam napamet. Fino si onda otvori BIOS setup i traži postavke koje bi mogle imati veze sa dijeljenom memorijom (ako ih ima), nije to nekakva znanost.

12 godina
neaktivan
Windows Xp ili Linux?

integrirana grafulja nema svoju memoriju(vram) pa koristi sistemsku,odi u bios i pogledaj gdje su te postavke(gpu ili ram)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
kivic15 kaže...

integrirana grafulja nema svoju memoriju(vram) pa koristi sistemsku,odi u bios i pogledaj gdje su te postavke(gpu ili ram)

Gledao sam,. nema!

Softwer
15 godina
neaktivan
Softwer kaže...

Gledao sam,. nema!

Onda je to, to. Možeš samo nadograditi memoriju.

http://www.memory-up.com/memory/FujitsuAMILO8909.html

12 godina
protjeran
rustweaver kaže...
Softwer kaže...

Gledao sam,. nema!

Onda je to, to. Možeš samo nadograditi memoriju.

http://www.memory-up.com/memory/FujitsuAMILO8909.html

Integrirane graficke su dijelovi North bridge-a u biosu, stoga ih nema pod nikakvim "gpu". {#}

North bridge spada pod "Front side bus" cijim smanjivanjem se mozda moze smanjiti clock na integriranoj grafici pa ce ona uzimati manje ram memorije, kernelex hakeru {#}

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 16:20 (layman).
15 godina
neaktivan
layman kaže...

Integrirane graficke su dijelovi North bridge-a u biosu, stoga ih nema pod nikakvim "gpu". {#}

Ma što?

Pričam o postavci kojom kontroliraš količinu sistemske memorije dodijeljene grafičkom procesoru.

layman kaže...

North bridge spada pod "Front side bus" cijim smanjivanjem se mozda moze smanjiti clock na integriranoj grafici pa ce ona uzimati manje ram memorije

Dakle ako integriranoj grafici smanjiš takt ona će za svoje potrebe koristiti manji dio sistemske memorije? Ajme!

layman kaže...

kernelex hakeru {#}

"Hack" i "hacker" nisu istoznačnica stoga ovaj epitet koji mi pokušavaš prišiti nema smisla.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 16:54 (rustweaver).
12 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Ma što?

Pričam o postavci kojom kontroliraš količinu sistemske memorije dodijeljene grafičkom procesoru.

To se onda ne zove gpu nego igp (integrated graphic procesor). Nauci razlike.

rustweaver kaže...

Dakle ako integriranoj grafici smanjiš takt ona će za svoje potrebe koristiti manji dio sistemske memorije? Ajme!

Logicno !

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.8.2013 16:55 (layman).
15 godina
neaktivan
layman kaže...

Ja nigdje u ovoj temi nisam rabio termin GPU. A i ti termini su sasvim proizvoljni, marketinški skovani...

16 godina
moderator
Windows Xp ili Linux?

Smirite se i neidite u offtopic!

Fiat Klub Hrvatska -- fiatisti.hr
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
layman kaže...
rustweaver kaže...

Ma što?

rustweaver kaže...

Logicno !

Pa kako da smanjim takt integriranoj grafici?

Softwer
12 godina
neaktivan
Windows Xp ili Linux?

ako joj i smanjis takt,trosit ce opet onoliko memorije koliko joj je zadano...a ti pogledaj po biosu...btw,i taj tvoj igp je takoder gpu...

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.8.2013 9:47 (kivic15).
Moj PC  
2 1 hvala 0
12 godina
protjeran
Windows Xp ili Linux?

Buduci da koristi ram memoriju ako joj smanjis takt neces smanjiti takt njoj jer je integrirana i nema svoj takt nego ces smanjiti memoriju koju trosi. Mozda sam u krivu ali ako joj smanjis takt a ona trosi isto memorije onda bios u prazno propusta memoriju a to ne bi trebalo biti tako.

0 4 hvala 0
12 godina
neaktivan
Windows Xp ili Linux?

znaci,integrirani gpu nema takt?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Softwer kaže...
layman kaže...
rustweaver kaže...

Ma što?

rustweaver kaže...

Logicno !

Pa kako da smanjim takt integriranoj grafici?

-do sad si već mogao prepoznati trollanje. Koji razlog/korist bi bio za smanjenje takta VGA? (besmislica).

- Integruše u BIOSu imaju par opcija npr za količinu rezerviranog RAMa. Kod tebe je cca 60 (64MB), ne diraj, jer moderni OS zahtijeva 32MB. Uz to, notebook (većina) nema sve opcije u BIOSu za podešavanje (pa ni za OC i sl.). Po svemu, imaš 512MB minus VGA, to je na granici za bilo koji moderan OS, skoro neupotrebljivo za browsere (tj. ono što današnje aplikacije traže). Jedino što može normalno raditi je stariji OS kao XP ili starija distra s odgovarajućim aplikacijama. Pogledaj datum proizvodnje notebooka, pogledaj današnji datum i po Murphijevom zakonu (dupliranje snage-resursa svakih 18 mjeseci) dođi do zaključka da je neko računalo jednostavno tehnološki prestaro. Neisplativo je nadograđivati npr RAM jer je skup u odnosu na novjiji uz problem zastarjelog CPU i 'nikakve' VGA koji zajedno moraju obaviti sve ono što želiš od računala. Dodavanjem RAMa bi imao jednako slabo računalo, samo s dovoljno resursa-RAMa koji je osnovni preduvijet za sve aplikacije. (hint, današnji mobiteli su 'jači'). Zapravo, to je jedino što možeš napraviti i nadati se da će raditi još neko vrijeme.

dio o zauzeću memorije pod XPom (pa i linuxom..):

- minimum za normalnu instalaciju je 128MB (neupotrebljivo, novije distre minimum 512MB ili txt-install). Uz malo truda moguće je instalirati na 64MB. U safe modu (SP0-1-2-3) zauzima cca 60MB.

- OS sa svim potrebnim driverima, AV (bez drugog smeća) između 160-250MB (noviji AV troše daleko više nego stare verzije, kao i ostale aplikacije..).

- današnji jeftikaner PC ima 4GB (za normalan rad je poželjno 2GB, više od 1GB..). Aplikacije troše sukladno tomu. Očekivati nešto drugačije tj da se može nositi s današnjim requirementsima, od starog računala je nerealno.

- problem s nadogradnjom RAMa je cijena, dostupnost i podržani kapacitet chipseta. Obavezno prije nadogradnje provjeri te podatke i po potrebi flashanje BIOSa.

.. pošto je u specifikacijama naveden 533MHz (do 667, znači DDR2-SODIMM-PC2xxxx), postoji rizik da npr 800 ne radi (stvar chipseta + CPU), kao i mogući problem gustoće modula, tj vjerojatno je maximum 2GB ali ne znači da će sve module podržavati - prepoznati puni kapacitet ili uopće bootati. Treba provjeriti prije kupnje. Optimalno je dodati jednak modul od 1GB..

Naravno, moraš znati mogućnosti i izabrati takve aplikacije (tj ne instalirati sve smeće što postoji) kao i isključiti autostartove svega što nije neophodno. AV stavi posljednji (bez puno surfanja prije toga) i vidi kako se ponaša. Tu bi linux bio u prednosti, dok bi mu mana mogao biti support za zastarjeli hardware (pa je starija distra ponekad jedini izbor).

ako želiš nešto znati, naučiti, instalirati... tad moraš početi učiti i kritički razmišljati. Internet nudi bezbroj odgovora, podjednako dobrih-loših. To je prvi korak u učenju (prepoznavanje). Ili ostavi nekom tko to zna i ima volje srediti računalo. Vjerojatno bi to neki PC servis s ugradnjom kupljenog RAMa obavio za parsto kuna i tako eliminiraš rizik vlastite pogreške npr kupnjom pogrešnog RAMa ili gubljenja vremena na isprobavanje raznih kombinacija. Ako pak želiš tako nešto naučiti ili sam to napraviti, tad počni...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.8.2013 10:27 (ihush).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice