Kako do particije zaključane BitLockerom

poruka: 39
|
čitano: 4.826
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ne znam kako mi se dogodilo ali ne mogu do zaključane particije sa bitlockerom... U laptop sam ubacio SSD i prebacio windowse na njega ali od tada ne vidim tu particiju u mycomputeru koja se nalazi na starom hard disku. (u laptopu imam stari hard od 750gb i novi ssd od 120gb)

SLIKA

U Disk Managmentu vidim tu particiju (ova od 13gb ) ali mi nudi jedino opciju da ju obrišem, što naravno ne želim...

0 0 hvala 0
16 godina

Dodaj slovo particiji, da ti bude vidljiva.

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

U tome i je problem, daje mi opciju samo da ju obrišem!

SLIKA

0 0 hvala 0
16 godina

Ta particija od 13 GB, ti je nekakav "recovery", koji vraća na početne postavke. Za obrisati je imaš "delete". pa ćeš dobiti "unalocated" i onda "extend" tu particiju do nje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 10:52 (ivo454).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja ne želim do prostora nego podataka!!!!! Ako se ne varam, ta zaključana particija je bila 20gb, znači moji podaci su na jednoj od te dvije particije, čini mi se da na ovoj većoj

0 0 hvala 0
16 godina

Particiju od 20GB nemaš , možeš i sam vidjeti, na ovoj od 13GB nebi trebalo biti ništa značajno, dali možeš pristupiti F i D particiji? Kako znaš da je zaključana bitlocker-om?

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.7.2016 19:18 (ivo454).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kako do particije zaključane BitLockerom

D i F najnormalnije pristupam, to su mi storage particije....

Kako znam da je zaključano bitlockerom? Hmmmmm, valjda zato što sam je ja kreirao i zaključao. Na ovoj od 13GB su podaci, a ova od 7gb je slobodan prostor na toj "zaključanoj"

16 godina

Pa kako si je zaključao, tako je i otključaj, šifru valjda imaš. Pogledaj ovdje

Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dobro jel ti trolaš ili koji jarac?????

0 4 hvala 0
16 godina
Zoko kaže...

dao je jedini mogući odgovor.. a smisao zaključavanja je upravo taj, ne možeš do podataka bez ključa. Ako imaš rezervni sve je OK..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
moderator
ihush kaže...
Zoko kaže...

dao je jedini mogući odgovor.. a smisao zaključavanja je upravo taj, ne možeš do podataka bez ključa. Ako imaš rezervni sve je OK..

I kao šlag na tortu, sigurno nema backup.

Zoko kaže...

Kako znam da je zaključano bitlockerom? Hmmmmm, valjda zato što sam je ja kreirao i zaključao. Na ovoj od 13GB su podaci, a ova od 7gb je slobodan prostor na toj "zaključanoj"

Zaključano, ransomware, virus, slučajno brisanje (na SSD-u nema odbrisivanja), hardverski kvar... Više je načina na koje čovjek može ostati bez podataka, a jedina poštena zaštita je backup. Ono za što čovjek nema backup, znači da mu nije dovoljno važno i da može ostati bez toga.  Ovo ti je škola, nemoj se ljutiti na ekipu što ti ne daje korisne savjete, jer korisni savjeti za tvoj problem ne postoje. Postoji samo prevencija.

17 godina
Zoko kaže...

Ajde ti malo raširi te propertiese da vidimo sve propse od tih particija.

Vidi se samo da su Healthy i Primary. Ako su zaključane bitlockerom, to će i pisati.

Who would have thought being hit by lightening would land you in hospital?
16 godina

zapravo .. ja ne vidim neki poseban problem (čitajući post..), ima hdd, prebacio (valjda iskopirao OS) na ssd.. i što? U čemu je problem da ukloni ssd ... ? i recimo najnormalnije upali.

(dok dio oko potrebe backupa preskačem.. jer očigledno nije potreban kao ni rezervni ključ) :) samo šutim, ne dosoljavam ranu..

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Father_Dougal kaže...
Ajde ti malo raširi te propertiese da vidimo sve propse od tih particija.

Vidi se samo da su Healthy i Primary. Ako su zaključane bitlockerom, to će i pisati.

Nisam prije nikad radio s BitLockerom pa nemam pojma kako to treba izgledati. Sad sam malo pogledao screenshotove, i da - da mu je particija kriptirana BitLockerom to bi mu pisalo i dolje, i gore u listi, a njemu ništa ne piše. Iz toga bi se dalo zaključiti da mu je particija oštećena, odnosno da je Windowsi uopće ne prepoznaju kao particiju kriptiranu BitLockerom. Ako mu je prije bilo nemoguće doći do sadržaja particije, sad će mu biti još "nemogućije". Game over.

16 godina

+ ostaje pupčanom vrpcom vezan za boot na hddu (nema na ssdu). Al ljuti se čovjek, s pravom (samo ne znam, zašto na forumaše bez fixa, može na onog tko je spetljao stvar..) ..

9 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Zaključano, ransomware, virus, slučajno brisanje (na SSD-u nema odbrisivanja), hardverski kvar... Više je načina na koje čovjek može ostati bez podataka, a jedina poštena zaštita je backup. Ono za što čovjek nema backup, znači da mu nije dovoljno važno i da može ostati bez toga.  Ovo ti je škola, nemoj se ljutiti na ekipu što ti ne daje korisne savjete, jer korisni savjeti za tvoj problem ne postoje. Postoji samo prevencija.

hm ne rade recovery alati na ssd-u? Nema MFT ili drugacije oznacava klustere kad brises podatke?

17 godina
moderator
Kad nešto obrišeš sa SSD-a, sustavi za sprečavanje brzog trošenja individualnih blokova će se pobrinuti za to. U pravilu. SSD jednostavno nakon brisanja datoteke više jednostavno neće koristiti iste fizičke klastere, znači pogubi se veza između datotečnih (logičkih) i fizičkih klastera (tj. blokova ćelija u koje su bili zapisani ti klasteri). I to je to. Probaj undeleteat nešto za probu pa vidi (ne da li se da undeleteat nego odgovara li undeleteana datoteka obrisanoj). Meni na Intelu 735 nije, za razliku od hard diska.
9 godina
odjavljen

Ako sam dobro razumio klusteri nisu fiksni tj MFT radi dinamicki i mijenja klustere u letu...

17 godina
moderator
MFT, tj. NTFS driver ne radi ništa. Firmware SSD-a jednostavno remapira blokove ćelija, a samim tim i klastere. NTFS driver ni nema pojma da se išta dogodilo. On misli da kod odbrisivanja čita klastere koji su prije brisanja sačinjavali datoteku, a SSD mu "podvali" sasvim desete klastere.
9 godina
odjavljen

Da da tako sam i razumio. Komp ne razlikuje ssd i hd jer file sistem radi na isti nacin ali disk drugacije mapira klustere... HD je prespor a i nema potrebe dinamicki mijenjati fizicke klastere na istoj adresi... Sad sam probao recuvu i nista. Kao vratio ali ne mozes nista otvoriti.... Recuva vjerovatno vidi zapise u MFT ali kad krene citati to vise fizicki nisu isti klusteri i kraj price. Nisam to znao ali sad znam ;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 10:04 (Torent).
17 godina
moderator
Nisam to ni ja znao, dok nisam ušao u neku raspravu s ihushom pa probao odbrisivati datoteke i skužio da jednostavno ne ide. Prvo mi nije bilo jasno zašto se ništa ne može odbrisati, inicijalno sam mislio da ima neke veze s NTFS-om, probao na HDD-u i skužio da tamo radi. Znači datotečni sustav nije kriv za to. Onda su mislim - na HDD-u ide, na SSD-u ne - da možda nema kakve veze što je u pitanju SSD (mada ne bi smjelo imati veze što je kod SSD-a u pitanju flash memorija, jer se s memorijskih kartica datoteke lako mogu odbrisati)? I onda krenem istraživati kako SSD-ovi funkcioniraju, vidim da imaju sustave za sprečavanje prebrzog trošenja ćelija i onda mi je postalo jasno u kom grmu leži zec.
15 godina
neaktivan

Otišla particija u tri lijepe...... 

Ovo su dvije particije od linuxa koji je na dual boot.... Lijepa škola bome.....

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

Zbunjujuce je da recuva vidi datoteke, vidi datum, vidi tip datoteke, sve u redu i uradi recoveri ali otvaranje nista ;)

17 godina
moderator

Zbunjujuće, ali logično kad znaš kako sustavi za sprečavanje prebrzog trošenja memorijskih ćelija funkcioniraju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 10:41 (mbaksa).
16 godina

-tako funkcioniraju sve (ok, to nisam 100%.. siguran) flash-memorije.. kartice i sl. Jednostavno drugi način internog rada internog kontrolera i PC s tim nema ništa.

undeletanje može tad samo na ćoravo, čitajući neke naredne sektore i nadajući se da je idući byte podatka upravo u njemu. Najgore je s 'multimedijom' jer nema strukturu klasičnog file-dokumenta (tad CRC može izračunati..) jer svaki pixel može biti različit, neovisan o prethodnom. Sve su to nule-jedinice, treba ih interpretirati.. kad postoji zadana struktura može se pogađati idući podatak, kao riječ-rečenica bez ponekog slova.. kod multimedije to ne postoji, tj ima bezbroj mogućnosti .. automatika je beskorisna. Uho-oko.. vide rezultat, PC ne vidi i ne čuje :)

file nikad nije potrebno izbrisati... da bi bio izgubljen dovoljno je izgubiti katalog adresa mem.lokacija gdje se nalazi .. dok sam file-podatak na mediju može biti netaknut stoljećima. To se dešava s relokacijom clustera.. kao i trim i sl. funkcije. Ljudi mogu logički predpostaviti gdje se nalazi iduča kuća u ulici i tako pronaći neki broj-kuću.. PC to ne može tj multimedija nema redundanciju koja bi dala dovoljno podataka za takvo nalaženje.. osim ćorava koka metode. Za usporedbu, mrežni paketi imaju adrese (ip) i putuju bespućima neta bez da se zagube.

gdje je u toj priči enkripcija? pa to je kriptiranje svega, diska.. i kataloga, svakog bytea.. tad bez dekripta imaš 'đabriš' kojeg undelete ne može ni crc logikom vratiti, mada je file ispravan i katalog.. rezultat je isti. Može biti i kvar medija, kontrolera.. opet mehanički medij kao vinil ploča, kad je i optećen postoji dio noji je ispravan.. kod 'chipova' je on-off, radi-ne radi.. jedino što je (upravo zbog toga) po standardu predviđen interni mehanizam, koji dok radi.. čuva posljednje stanje podatka, kao WR protection.. (ii kao zapis na neizbrisivom ili RW mediju-CDu..)  tako da se ovisno o kvaru chipa-flasha dok je kvar 'dobar' (predviđen standardnom) može porčitati stanje, ne može se koristiti memorija (snimati-mijenjati), kao neizbirisiv CD.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 11:43 (ihush).

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

Sa memorijskih kartica vratis bez problema sve, sa sticka isto tako bez ikakvih problema. Otkud ti to da nema dovoljno podataka za povrat? Zar file sistemi ne funkcionisu isto bez obzira na medij? FAt32 ili ntfs funkcionise isto na bilo kom mediju? ILi ne? Zar ne postoji MFT na bilo kojem mediju?  Evo upravo probao vratiti jpg sa sticka i u trenu vratio i sve uredno radi...Samo je ocigledno SSD problem.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 11:40 (Torent).
16 godina

-ne, interno je drugačiji rad.. (objašnjeno). Na mem.karticama samo zbog snimanja u nizu (kao na traci) je to moguće.. na HDDu podaci nikad nisu u nizu tj to je prije izuzetak bez obzira na fragmentaciju.

FS s time nema ništa.. to je stvar kontrolera.

+ testiraš brisanje i vraćanje, na ispravnom uređaju, odmah nakon brisanja .. tad je u svim kombinacijama 99,99% da ćeš vratiti odnosno ako tad ne vratiš, kasnije je šansa manja..

kao da za argument navedemo .. recycle, lupiš del i vratiš obrisani dokument iz kante (bez ikakvih alata) .. nije to baš tako, kod kvarova i problema. Unduati možeš trenutno bilo koju akciju.. pa i editiranje texta u tipkanju, jer je još u memoriji. Testovi i dokazi su nešto drugo. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 11:50 (ihush).
9 godina
odjavljen

Ok nisam strucnjak samo sa svega do sada sam uredno vracao sto se vratiti dalo a SSD nisam nikad probao i zato me zainteresovala tema. Znaci DVD cd mem kartice stickovi HDD islo sve. I uglavnom je multimedija bila u pitanju. fotke i video....Za video moras bat imati srece zbog velicine ali je islo....

16 godina

multimedijalni fileovi, drugačija im je struktura, film možeš spasiti npr pola.. normalan file kao .exe-dll .. ne, jedan byte i file je neispravan. (probaj). Zato postoji interna struktura CRC bez koje PC praktički nebi nikad ni radio (sve je memorija, ne može biti savršena, greške.. ispravljaju se u letu-u radu, neprimjetno). Na mrežnim paketima je to lakše za primijetiti-objasniti.. isto mehanizam. Kod multimedije je sve ok dok je u nizu (stream, upravo zato se tako naziva..) i tad šalješ file-dijelove, pa ako stignu.. nema potvrde. Kod oštećenog medija-memorije je slična stvar.. a o clusteru (pa i o FS-MFT$... journalingu) ovisi kako ćeš pronaći idući, jer kao loto, nema pravila kako idući paket mora izgledati, kod .exea ili mrežnog paketa se to zna.

usporedba, možeš postojeći OS formatirati disk, instalirati novi OS.. i recovery alatima ako pronađu dovoljno podataka vratiti prethodni OS.. koji čisto statiistički mora imati greške.. jer deseci tisuća fileova .... ali to se može, lakše je nego multimedija, dok s enkripcijom to ne pomaže dok se nema ključa.. formula s nepoznanicom.. 2+2= .. ili 2+?=4 .. to je lako, što kad imaš 2+?=??... to je enkripcija. :) (banaliziran primjer).

9 godina
odjavljen

Sve ja to razumijem ali poceli smo od toga da sa SSD nema nkakve sanse da ista vratis dok na ostalim medijima imas u zavisnosti od dosta faktora naravno...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice