Instalacija SATA AHCI moda rada na racunalo

poruka: 33
|
čitano: 32.774
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

- moje iskustvo -

Buduci da sam dosta vremena i zivaca potrosio za ukljucivanje ovog moda u racunalo, a sam proizvođac maticne nije bio jasan u svoj brosurici te nije bilo ni kvalitetne pomoci na internetu odlucio sam napisati kako sam ja uspio ukljuciti ovaj mod na svoje racunalo.

Zasto sam se ja odlucio instalirati AHCI? Zato sto sam otkrio da mi prziice ne rade kako treba. Cak sam bio uvjeren da je problem u przilici a ne u sustavu pa sam jednu i vratio prodavacu. Imam 1 SATA hard i dvije SATA przilice. Kada su mi bile spojen na stari sustav nisam mogao stvoriti image na hard disk s dvd-a, nisam mogao instalirati firmware, a everest edition mi je jednoj od przilica ocitavao buffer oko 950 kb umjesto 2 mb. Imam Gigabytovu maticnu plocu...

Dakle maticne sa sata utorima uglavnom nude tri mogucnosti funkcioniranja SATA uređaja u operativnom sustavu a to su IDE, AHCI i RAID.

IDE je dobar stari sustav po kojemu rade uredaji s ATA konektorima.

AHCI i RAID su zapravo sustavi na kojima SATA moze jedino funkcionirati kako treba (npr. hard ce imati puno bolje performanse nego na IDE modu). AHCI sluzi za bolju komunikaciju SATA uređaja sa softverom i međusonu komunikaciju, dok se RAID koristi u slucajevima vise SATA hard diskova.

U cemu je onda problem?

Problem je sto Windowsi XP ne podrzavaju AHCI i RAID modove tj. da bi se uopce mogli instalirati putem ovih modova, prilikom instalacije Windowsa je potrebno ucitati SATA AHCI ili RAID drivere, ovisno koji mod zelite. Inace ce samim postavljanjem jednog od modova u BIOSu rusit ce Windowse i nema sanse da ih se uopce podigne bez obzira sto na instalacijskom cd-u za maticnu plocu mozda postoji driver za njih.

Sto podesiti u BIOS-u?

Biosi su razliciti, ja sam kod sebe u Biosu otisao na Integrated Peripherals i ociju Onchip SATA mode s IDE postavio na AHCI. I to je sve.... AHCI mora biti podesen prije instalacije windowsa inace necete nista dobiti. Uspjesno podizanje windowsa uz ukljucen AHCI mod je pokazatelj da ste uspjeli!

Kako naci i ucitati SATA drivere?

Prije svega oprez. Driveri koji se ucitavaju moraju biti od sluzbenog proivođaca vase maticne ploce. Ja sam ih skinuo s internet stranice, ali mi nisu radili, tj. nakon ucitavanja s diskete sam dobivao gresku.... Onda sam otkrio da na instalacijskom cd-u također postoje (ovo mi je jedina stvar gdje mi je prirucnik maticne pomogao, jer su o AHCI-ju napisali pasos od 3 reda... eto RAID su malo bolje pokrili ali mi on nije trebao) ali mi njihova uputa s F6 nije radila jer mi se nije mogla ukopirati jedna fajla zbog cega sam odustao od instalacije Windowsa

Znaci postoje dvije mogucnosti. Prva od njih je ucitavanje drivera putem diskete. Prilikom samog pocetka instalacije Windowsa XP (nakon dijela gdje setup radi inspekciju hardvera) treba pritisnuti tipku F6 i nakon toga pricekati ucitavanje s cd-a. Nakon toga ce vam se ponuditi mogucnost ucitavanja s diskete. To morate i napraviti. Meni ova opcija nije radila iz neznam kojeg razloga... Ni s driverima koje sam skinuo kasnije s cd-a. Ova opcija i nije tako dobra buduci da danas dosta racunala i nema disktetnu jedinicu. Pa neznaci to valjda da onda ne mozemo imati SATA?!!! NE znaci!

Druga mogucnost (koju proizvođac uopce ne spominje) jeste napraviti novi instalacijski cd Windowsa s integriranim driverima za SATA uredaje koju ste skinuli s cd-a ili interneta. To se moze napraviti putem programa nLite.

Kako integrirati drivere u Windowse putem programa nLite?

Prije svega drivere za SATA stavite u novi folder.

Instalirati program (potreban .net Framework 2.0.5 i nesto... uglavnom ponudit ce vam skidanje onog koji je potreban...). Ubaciti instalacijski cd windowsa xp i pokrenuti program. U mjesto za izabir staze napisite slovo particije cd roma u koje ste ubacili windowse a nakon toga kad vam izbaci poruku i mjesto gdje cete ukopirati windowsw (moj savijet je da napravite folder prije). Nakon toga ce vam se windowsi ucitati. Kliknite next dva puta i dobit cete menu. U njemu izaberite integriranje drivera. Nakon toga dobit cete prozor za uvoz drivera. Izaberite multiple driver folder i nadite svoje SATA drivere. Nakon toga ih selektirajte. Pazite da vam driver ucita u text modu! Program ce vas upitati dali zelite zapoceti proces i nakon toga ce integrirati drivere. To je to. Nakon toga napravite iso datoteku takoder putem nLitea tako da pokrenete program, izaberete zadnju sesiju i nekon next u izborniku izaberete kreirenje iso.... Nakon kreiranja mozete spziti u svojem programu.

Nakon sto imate gotov instalacijski cd s novim SATA driverom, instalirajte windowse normalno kao sto ste radili i prije.... Ako je driver u redu trebao bi se ucitati zajdeno s ostalima. Dakle ne treba ni disketa ni F6. Pazite samo da vam je u BIOSu sve podesno na AHCI. Meni je ovaj nacin konacno pomogao s driverima s instalacijskog cd-a maticne. Iskreno neznam zasto mi oni driveri s neta nisu radili kada su skinuti bas za moju maticnu. Ti mi driveri nisu radili ni kada sam ih htio instalirati s diskete ni integrirani u windowse. Mozda je stvar sto nemam noviju verziju biosa, ali iskreno nakon sve muke nije mi vise ni bitno.....

Problemi s instalacijom drivera za maticnu u windowsima

Nakon dizanja windowsa s integriranim SATA driverom imao sam problema s instalacijom drivera s cd-a za maticnu buduci da mi je prijavljivalo da neke komponente vec postoje. Problem sam rijesio da sam umjesto automatske instalacije drivera otisao na rucnu pa sam instalirao svaki driver posebno. To je moja preporuka. Medutim i to je dovelo do problema da mi nije bila prepoznat driver za zvucnu karticu. Zato sam otisao u my computer pa properties pa hardware pa device manager. Ukoliko vam neka komponenta ne sljaka kako treba tamo ce vam biti pokazano sto ne radi a to ce vam signalizirati zuti trokutic. Otvorite tamo gdje je taj trokutic i idite na driver. Kliknite na update driver. CD s driiverima za maticnu mora biti u kompu. Nakon toga mi je zvucna kartica proradila i to je to.... sljaka mi sve kako treba, barem za sada

Postavljanjem SATA AHCI moda mogu prziti dvd-ove koje nisam mogao u IDE modu, takoder mogu instalirati nove firmware za svoje dvd-ove sto prije nisam mogao... a i jedna od przilica mi nema vise buffer od 950 kb vec 2 mb.

Princip za RAID drivere bi trebao biti isti, samo bi u BIOSu trebalo podesiti RAID mod. Razlika je u tome sto se kod RAID-a pri pokretanju racunala otvara RAID BIOS u kojem treba podesavati hard, ali ja o tome neznam jer to nisam radio.

Nadam se da vam je ovo bilo od pomoci....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Instalacija SATA AHCI moda rada na racunalo

A znaš li za kakvu metodu instaliranja tih drivera u dignute Win XP jer mi se neda ponovo reinstalirat sistem ?

AMD Athlon64 X2 4000+, Gigabyte GA-M56S-S3, 2x1GB DDR2 Kingmax 800 Mhz, ATI Radeon HD2600XT, Hitachi 250 GB SATA II, Maxtor 250 GB SATA II, Samsung DVD-RW, Logitech Wireless Keyboard & Mouse, Philips 190CW Widescreen 1440 X 900 !
17 godina
neaktivan
Groza kaže...

A znaš li za kakvu metodu instaliranja tih drivera u dignute Win XP jer mi se neda ponovo reinstalirat sistem ?

Ja sam s Asusovom maticnom (P5B) uspio, mislim nije bas neki podvig - krenuo sam ovdje, http://kerneltrap.org/node/7582, editirao drivere od maticne, updateao naznacene drivere (oznake 2824), restartao komp, prebacio u BIOS-u na AHCI i to je bilo to. Windowsi su digli sve preko jednog kontrolera (sad ih vise nema milijardu) i to je bilo to. Onda je pak maticna krepala i kad sam dofurao funkcionalnu formatirao sam disk i vise mi se nije dalo zezati s AHCI-jem pod Windowsima XP.
Inace, ovo sto je maticna odapela nema veze s prickanjem po AHCI-ju :)

Nemam pojma kako to funkcionira na ostalim plocama, tj. s drugim driverima, ali mislim da to nema veze jer se radi o Intelovim driverima za chipset ne o specificnim driverima za maticnu.

Edit: Da ne zaboravim, u kompu su tri SATA harda i jedan SATA DVD snimac.

Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.3.2008 14:42 (Goran Racic).
17 godina

Mislim da to nece ici, ali u svakom slucaju uvijek se moze probati :). Taj se driver mora ucitati na samom pocetku Windowsa. Vidim da imamo istu maticnu plocu tako da bi ti odmah savjetovao da ne moras ni probati instalaciju preko diskete nego odmah pravi novi cd windowsa s integriranim  SATA driverom...    driver  uzmi  sa  cd-a  koji  si  dobio  uz  maticnu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.3.2008 14:27 (igy).
17 godina

Slazem se s Goranom, radi se o driverima za chipset, ali treba biti oprezan koji se driveri koriste, zato sam ja bio najsigurniji s onima vec pripremljeni na cd-u. S druge strane, oni driveri koje sam skinuo s neta za moj model maticne nisu radili pa ti sad znaj... zasto onda komplicirati kada moze jednostvano....

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.3.2008 14:37 (igy).
17 godina
neaktivan
igy kaže...

Slazem se s Goranom, radi se o driverima za chipset, ali treba biti oprezan koji se driveri koriste, zato sam ja bio najsigurniji s onima vec pripremljeni na cd-u. S druge strane, oni driveri koje sam skinuo s neta za moj model maticne nisu radili pa ti sad budi znaj... zasto onda komplicirati kada moze jednostvano....

Normalno, oprez prije svega - posto me uvijek hvata paranoja od toga, image diska bi bio super da kasnije ne bi bilo nismo znali.

Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
17 godina
neaktivan
igy kaže...

Mislim da to nece ici, ali u svakom slucaju uvijek se moze probati :). Taj se driver mora ucitati na samom pocetku Windowsa. Vidim da imamo istu maticnu plocu tako da bi ti odmah savjetovao da ne moras ni probati instalaciju preko diskete nego odmah pravi novi cd windowsa s integriranim  SATA driverom...    driver  uzmi  sa  cd-a  koji  si  dobio  uz  maticnu.

Preko diskete ne bi ni moga jer naravno ko zna di mi je floppy, znaći nLite i slipstream !

AMD Athlon64 X2 4000+, Gigabyte GA-M56S-S3, 2x1GB DDR2 Kingmax 800 Mhz, ATI Radeon HD2600XT, Hitachi 250 GB SATA II, Maxtor 250 GB SATA II, Samsung DVD-RW, Logitech Wireless Keyboard & Mouse, Philips 190CW Widescreen 1440 X 900 !
17 godina

Naoruzaj se zivcima i to je to... ja sam se s tim zaje.... tri dana, a za sve su bili krivi driver s neta... naziv drivera koji ti je potreban je nVidia MCP65 AHCI driver uz uvijet da imas 32 bitne Windowse XP

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.3.2008 15:16 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala na iscrpnim informacijama, jedno pitanjce za kraj. Isplati li se ?

17 godina

cuj bas perfomanse nisam primjetio da su nesto previse bolje ali ako si citao cijeli tekst, rijesio sam problem s przilicama koje nisam mogao rijsiti obicnim formatiranjem diska (procitaj pazljivo tekst, vidjet ces zasto sam to radio i koji sam rezultat dobio).

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.3.2008 15:34 (igy).
17 godina
neaktivan

Hval, ja sam novi na ovom forumu ali V ste mi puno pomogli jer sam se upravo mučio s nLite programom i mislim da ovakvi forumi su falili... u svkom slučaju HVALA! 

17 godina

hvala, drago mi je ako je nekom pomoglo

17 godina
neaktivan

kako mislis da ucita u text modu,ja sam stavio kad mi je trazilo gde se nalaze driveri od sata,bili su mi u folderu,i samo je ono kad sam kliknuo prebacilo cijeli folder,nisam te bas razumeo u text modu?ako mozes objasnit,kako to vec ide.hvala

17 godina

uh davno je to bilo, ali prije ucitavanja ili ces imat  izbornik u kojem ces izabrati text mode, ili ce ti nlite to sam ponuditi, tako da nemas brige moras samo pazljiv prije njihovog ucitavanja da bude izabrana.... to ce ti uslijediti korak ili dva nakon izbora opcije za integraciju drivera

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2008 18:37 (igy).
17 godina

buduci da se bas sto posto ne sjecam evo ti odgovora:

Ovo je korak nakon izbora drivera

Add Drivers to TextMode.
A list of drivers in the location that you selected will be displayed. Select the drivers you would like to integrate, and click the Text Mode radio button at the top of the window to specify that you would like these drivers loaded in text mode, rather than after Windows is finished copying files and begins installation. Click OK, then click Next. When prompted, click Yes to apply your changes to the Windows installation source.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2008 19:06 (igy).
16 godina
neaktivan

IMam HP 6830s i napravio sam sve sa nlitom ali mi zblokalo i nista se nije desilo ....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

jesi li siguran da su driveri dobri?

15 godina
neaktivan

Jedno pitanje, imam Windows 7 Ultimate i zanima me da li mogu u BIOS-u staviti u AHCI mode bez da mi obriše podatke? Da li se to mora na formatiranom HDD-u ili se može bilo kad uključiti? Hvala.

(Ako svijetli da sam online, ne znači da sam tu)Two beer or not two beer--- http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1380237
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Neće ti se ništa pobrisat ,bez problema!

Pošto je to Sedmica ,samo ćeš nakon restarta i podizanja Windowsa vidjet ''Found new hardwer'' ,automatsku instalaciju i (eventualno) ćeš morat restartat PC. To je sve.

Zato bez straha ,samo uključi AHCI.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 18:15 (kizo2703).
15 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Neće ti se ništa pobrisat ,bez problema!

Pošto je to Sedmica ,samo ćeš nakon restarta i podizanja Windowsa vidjet ''Found new hardwer'' ,automatsku instalaciju i (eventualno) ćeš morat restartat PC. To je sve.

Zato bez straha ,samo uključi AHCI.

Ne radi, dok piše starting windows mi dode BSOD...rješenje?

(Ako svijetli da sam online, ne znači da sam tu)Two beer or not two beer--- http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1380237
16 godina
neaktivan

Znači da ti nešto nije u redu na PC-u ,najvjerojatnije na HDD-u. Gdje ti je sistem ,na kojem disku? I ,što ti piše u BSOD-u ,koji je problem?

To možeš vidjet s ovim programom - KLIK

Skini ga ,pokreni (nije potrebna instalacija) i onda napravi SS i postaj ovdje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 18:41 (kizo2703).
17 godina

Ja sam imao sličan problem. Ni meni nikako nije htio bootat Windowse samo nakon promjene u AHCI mode...

Morao sam promjeniti u AHCI i reinstalirati windowse i od onda stvarno sve radi bez problema.

Ali Windows7 instaliran na SATA mod prebaciti u AHCI i bootati mi nije uspijelo nikako a stvarno sam bio sve probao.

I rather like the restless nights
16 godina
odjavljen

Najbezbolnije rješenje po mom iskustvu je ukoliko ploča ima mogučnost AHCI-a s ostavljanjem jednog ili dva utora u IDE mode-u staviti disk na taj utor tako da windows normalno boota, a ipak prepoznaje AHCI i instalira drivere. Nakon instalacije drivera prebaciti sve na AHCI.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina
neaktivan

Njegova ploča sigurno ''dopušta'' prebacivanje i ima mogućnost AHCI-ja ,procesor tu ne igra nikakvu ulogu ,tako da je problem sigurno u hdd-u.

Ali bi dobro bilo vidjeti šta je u BSOD-u ,pa da se zna gdje je problem.

17 godina
I rather like the restless nights
16 godina
odjavljen

BSOD prilikom prebacivanja u AHCI mode je uzrokovan nemogučnošću Windowsa da load-aju driver jer ne znaju da bi taj driver trebali load-at prije prebacivanja na direktni pristup disku (do tad pristup ide preko BIOS-a).

Vračanjem na IDE mode će sve biti u redu jer ne treba driver. Nema nikakve greške s diskom, već s konfiguracijom Windowsa. Također, ni repair instalacija Windowsa nije loša opcija, možda najjednostavnija.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina
Bladepu kaže...

Ja sam imao sličan problem. Ni meni nikako nije htio bootat Windowse samo nakon promjene u AHCI mode...

Morao sam promjeniti u AHCI i reinstalirati windowse i od onda stvarno sve radi bez problema.

Ali Windows7 instaliran na SATA mod prebaciti u AHCI i bootati mi nije uspijelo nikako a stvarno sam bio sve probao.

Evo ja danas instalira zadnje intel ahci drivere,postavija u biosu na ahci i sve dejstvuje brže.Znači win7 mi je instaliran na sata i nema problema.

1.instal ahci drivera

2. ulaz u bios

3.u biosu prebacit na ahci

koliki mi je da ga pola moran držat u živideru
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.11.2010 18:37 (dery).
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

Postovani imam problem oko instalacije XPa i jedno pitanje,

imali ikakav nacin da se podigne sistem bez diskete odnosno ovih RAID drivera jer mi nijedna disketa neradi a nema kupit,Uradio sam sve ovako kako je napisano u prvom postu ali opet nece i generiso drivere u nLiteu ali opet nista.

ko nesto zna molio bi da pomogne

16 godina
Dimne kaže...

Pozdrav,

Postovani imam problem oko instalacije XPa i jedno pitanje,

imali ikakav nacin da se podigne sistem bez diskete odnosno ovih RAID drivera jer mi nijedna disketa neradi a nema kupit,Uradio sam sve ovako kako je napisano u prvom postu ali opet nece i generiso drivere u nLiteu ali opet nista.

ko nesto zna molio bi da pomogne

-moraš krenuti od čiste verzije (install-XPa), imati pravi driver za kontroler (DOS-Boot-'F6', txt mode, za WinXP 32 ili 64 bit ...) i snimiti bootabilan Install CD (naj)nižom brzinom.. nema neke druge kombinacije ili 'boljeg' rješenja.

Nemožeš ništa bez drivera. Samo je pitanje dali mora biti RAID, . ..

.. ili može biti SATA (ATA) compatible. (kao moguće rješenje..)

Ako možeš bez RAIDa, jednostavno ga isključiš na kontroleru ili BIOSu. Tad XP koristeći stare drivere prepozna disk.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Ovako maticna ploca je ASUS P4S800D skinem Raid drivere instaliram ih na cd nLitom ali neznam ni sam sta vise da radim

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice