- moje iskustvo -
Buduci da sam dosta vremena i zivaca potrosio za ukljucivanje ovog moda u racunalo, a sam proizvođac maticne nije bio jasan u svoj brosurici te nije bilo ni kvalitetne pomoci na internetu odlucio sam napisati kako sam ja uspio ukljuciti ovaj mod na svoje racunalo.
Zasto sam se ja odlucio instalirati AHCI? Zato sto sam otkrio da mi prziice ne rade kako treba. Cak sam bio uvjeren da je problem u przilici a ne u sustavu pa sam jednu i vratio prodavacu. Imam 1 SATA hard i dvije SATA przilice. Kada su mi bile spojen na stari sustav nisam mogao stvoriti image na hard disk s dvd-a, nisam mogao instalirati firmware, a everest edition mi je jednoj od przilica ocitavao buffer oko 950 kb umjesto 2 mb. Imam Gigabytovu maticnu plocu...
Dakle maticne sa sata utorima uglavnom nude tri mogucnosti funkcioniranja SATA uređaja u operativnom sustavu a to su IDE, AHCI i RAID.
IDE je dobar stari sustav po kojemu rade uredaji s ATA konektorima.
AHCI i RAID su zapravo sustavi na kojima SATA moze jedino funkcionirati kako treba (npr. hard ce imati puno bolje performanse nego na IDE modu). AHCI sluzi za bolju komunikaciju SATA uređaja sa softverom i međusonu komunikaciju, dok se RAID koristi u slucajevima vise SATA hard diskova.
U cemu je onda problem?
Problem je sto Windowsi XP ne podrzavaju AHCI i RAID modove tj. da bi se uopce mogli instalirati putem ovih modova, prilikom instalacije Windowsa je potrebno ucitati SATA AHCI ili RAID drivere, ovisno koji mod zelite. Inace ce samim postavljanjem jednog od modova u BIOSu rusit ce Windowse i nema sanse da ih se uopce podigne bez obzira sto na instalacijskom cd-u za maticnu plocu mozda postoji driver za njih.
Sto podesiti u BIOS-u?
Biosi su razliciti, ja sam kod sebe u Biosu otisao na Integrated Peripherals i ociju Onchip SATA mode s IDE postavio na AHCI. I to je sve.... AHCI mora biti podesen prije instalacije windowsa inace necete nista dobiti. Uspjesno podizanje windowsa uz ukljucen AHCI mod je pokazatelj da ste uspjeli!
Kako naci i ucitati SATA drivere?
Prije svega oprez. Driveri koji se ucitavaju moraju biti od sluzbenog proivođaca vase maticne ploce. Ja sam ih skinuo s internet stranice, ali mi nisu radili, tj. nakon ucitavanja s diskete sam dobivao gresku.... Onda sam otkrio da na instalacijskom cd-u također postoje (ovo mi je jedina stvar gdje mi je prirucnik maticne pomogao, jer su o AHCI-ju napisali pasos od 3 reda... eto RAID su malo bolje pokrili ali mi on nije trebao) ali mi njihova uputa s F6 nije radila jer mi se nije mogla ukopirati jedna fajla zbog cega sam odustao od instalacije Windowsa
Znaci postoje dvije mogucnosti. Prva od njih je ucitavanje drivera putem diskete. Prilikom samog pocetka instalacije Windowsa XP (nakon dijela gdje setup radi inspekciju hardvera) treba pritisnuti tipku F6 i nakon toga pricekati ucitavanje s cd-a. Nakon toga ce vam se ponuditi mogucnost ucitavanja s diskete. To morate i napraviti. Meni ova opcija nije radila iz neznam kojeg razloga... Ni s driverima koje sam skinuo kasnije s cd-a. Ova opcija i nije tako dobra buduci da danas dosta racunala i nema disktetnu jedinicu. Pa neznaci to valjda da onda ne mozemo imati SATA?!!! NE znaci!
Druga mogucnost (koju proizvođac uopce ne spominje) jeste napraviti novi instalacijski cd Windowsa s integriranim driverima za SATA uredaje koju ste skinuli s cd-a ili interneta. To se moze napraviti putem programa nLite.
Kako integrirati drivere u Windowse putem programa nLite?
Prije svega drivere za SATA stavite u novi folder.
Instalirati program (potreban .net Framework 2.0.5 i nesto... uglavnom ponudit ce vam skidanje onog koji je potreban...). Ubaciti instalacijski cd windowsa xp i pokrenuti program. U mjesto za izabir staze napisite slovo particije cd roma u koje ste ubacili windowse a nakon toga kad vam izbaci poruku i mjesto gdje cete ukopirati windowsw (moj savijet je da napravite folder prije). Nakon toga ce vam se windowsi ucitati. Kliknite next dva puta i dobit cete menu. U njemu izaberite integriranje drivera. Nakon toga dobit cete prozor za uvoz drivera. Izaberite multiple driver folder i nadite svoje SATA drivere. Nakon toga ih selektirajte. Pazite da vam driver ucita u text modu! Program ce vas upitati dali zelite zapoceti proces i nakon toga ce integrirati drivere. To je to. Nakon toga napravite iso datoteku takoder putem nLitea tako da pokrenete program, izaberete zadnju sesiju i nekon next u izborniku izaberete kreirenje iso.... Nakon kreiranja mozete spziti u svojem programu.
Nakon sto imate gotov instalacijski cd s novim SATA driverom, instalirajte windowse normalno kao sto ste radili i prije.... Ako je driver u redu trebao bi se ucitati zajdeno s ostalima. Dakle ne treba ni disketa ni F6. Pazite samo da vam je u BIOSu sve podesno na AHCI. Meni je ovaj nacin konacno pomogao s driverima s instalacijskog cd-a maticne. Iskreno neznam zasto mi oni driveri s neta nisu radili kada su skinuti bas za moju maticnu. Ti mi driveri nisu radili ni kada sam ih htio instalirati s diskete ni integrirani u windowse. Mozda je stvar sto nemam noviju verziju biosa, ali iskreno nakon sve muke nije mi vise ni bitno.....
Problemi s instalacijom drivera za maticnu u windowsima
Nakon dizanja windowsa s integriranim SATA driverom imao sam problema s instalacijom drivera s cd-a za maticnu buduci da mi je prijavljivalo da neke komponente vec postoje. Problem sam rijesio da sam umjesto automatske instalacije drivera otisao na rucnu pa sam instalirao svaki driver posebno. To je moja preporuka. Medutim i to je dovelo do problema da mi nije bila prepoznat driver za zvucnu karticu. Zato sam otisao u my computer pa properties pa hardware pa device manager. Ukoliko vam neka komponenta ne sljaka kako treba tamo ce vam biti pokazano sto ne radi a to ce vam signalizirati zuti trokutic. Otvorite tamo gdje je taj trokutic i idite na driver. Kliknite na update driver. CD s driiverima za maticnu mora biti u kompu. Nakon toga mi je zvucna kartica proradila i to je to.... sljaka mi sve kako treba, barem za sada
Postavljanjem SATA AHCI moda mogu prziti dvd-ove koje nisam mogao u IDE modu, takoder mogu instalirati nove firmware za svoje dvd-ove sto prije nisam mogao... a i jedna od przilica mi nema vise buffer od 950 kb vec 2 mb.
Princip za RAID drivere bi trebao biti isti, samo bi u BIOSu trebalo podesiti RAID mod. Razlika je u tome sto se kod RAID-a pri pokretanju racunala otvara RAID BIOS u kojem treba podesavati hard, ali ja o tome neznam jer to nisam radio.
Nadam se da vam je ovo bilo od pomoci....