HD4400 vs GT 840M grafika

poruka: 16
|
čitano: 5.958
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav forumaši, molim vas za pomoć oko podešavanja drivera za grafiku.

Na laptopu se vrte windowsi 8.1, riječ je o Acer E5-571G-55ST, proc je i5 4210u s integriranom intelovom grafikom HD4400, a ima i diskretnu grafu Nvidia 840M.

Od drivera su instalirani:

Intel HD - verzija 10.18.10.3496

GeForce 840M - verzija 9.18.13.3235

E sad, sa Acerove stranice sam skinuo službene drivere za sve, pa tako i za grafiku (provjerio sam i skinuo sam ispravne drivere za svoju verziju OS-a), ali nikako da to sve glatko proradi: ako pokrenem zahtjevniju igru, grafička kartica ne preuzima posao nego se proc muči s jadnom HD4400. Jedina opcija koja tu i tamo pomogne je da na shortcut igre odaberem "run with graphic processor" i onda odaberem Nvidiju, ali i takav odabir ne pomogne uvijek.

Molim vas za savjet što učiniti kako bi se 840M koristila kod igara i zahtjevnijih aplikacija. Nvidia control panel se čudno ponaša i ne sejva postavke koje postavljam, pokušao sam staviti kao globalno pravilo da se preferira 840M kod pokretanja aplikacija, a isto tako sam pokušao i maknuti Intelove drivere za integriranu grafu, ali onda mi se instalira microsoftov basic display driver i svejedno se ne koristi 840M.

Hvala vam puno!

0 0 hvala 0
13 godina

Pokusaj sa nvidia stranice skinuti zadnju verziju drivera.

p.s. postavi si onu activity ikonu (u CP od nvidie imas DESKTOP- display GPU acitivity )dolje u status bar pa pokusaj igru igrati u window modu da vidis dali korisiti nvidia ili intel grafu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2015 15:51 (g3arv8).

1 0 hvala 1
17 godina

Trebalo bi da u system trayu imaš ikonicu Nvidia GPU Activity. Klikni na nju i onda na Customize which programs use the GPU. Izaberi iz liste 1 željeni exe, zatim iz liste 2 High performance Nvidia processor i klikni add.

Inače, tu na kartici Global moeš podesiti i ponašanje za sve aplikacije, opcije su uvek Intel, uvek Nvidia i Auto. Auto mislim da je default i da bira GPU prema nekoj listi, no ta lista po svemu sudeći ne sadrži mnoge naslove, pa većina stvari po defaultu završi na Intelu. Ipak, više preporučujem to nego da se Nvidia GPU koristi za sve, zbog zagrevanja i potrošnje.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Hvala vam obojici,

driveri su updateani na najnovije preko GeForce experiencea.. 

Sada imamo novi problem: upalio sam Hearthstone u windowed modeu i koristila se 840M, no kroz nekih minutu, dvije se slika zamrznula i BSOD sa "DPC Watchdog Violation"...

0 0 hvala 0
16 godina
Re: HD4400 vs GT 840M grafika
Narfxy kaže...

..

Molim vas za savjet što učiniti kako bi se 840M koristila kod igara i zahtjevnijih aplikacija. Nvidia control panel se čudno ponaša i ne sejva postavke koje postavljam, pokušao sam staviti kao globalno pravilo da se preferira 840M kod pokretanja aplikacija, a isto tako sam pokušao i maknuti Intelove drivere za integriranu grafu, ali onda mi se instalira microsoftov basic display driver i svejedno se ne koristi 840M.

..

-na pogrešan način pokušavaš ... oba drivera su potrebna/bitna. Razlika je samo u opcijama drivera, powermangmenta .. kako ćeš podesiti.

Notebook kao kategorija inače nije za nešto gamerskog, kao ni ta 840m koja je OK/granična, dovoljna ali ipak je to notebook 'M'.. i primarno je stvar potrošnja, ne performanse.

-driveri, postavke, to je to. Koliko takav WH može ili koje igre, potavke, npr bitna stvar je i dali j espojen na struju... tad i odgovor. Npr powermanagment može overidati postavke grafičkog izbora za igru pa prebaciti na intel mada podešavaš u CPu..

-kao i znati realne mogućnosti hrdwarea, patch za igru itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2015 16:21 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-na pogrešan način pokušavaš ... oba drivera su potrebna/bitna. Razlika je samo u opcijama drivera, powermangmenta .. kako ćeš podesiti.

Notebook kao kategorija inače nije za nešto gamerskog, kao ni ta 840m koja je OK/granična, dovoljna ali ipak je to notebook 'M'.. i primarno je stvar potrošnja, ne performanse.

-driveri, postavke, to je to. Koliko takav WH može ili koje igre, potavke, npr bitna stvar je i dali j espojen na struju... tad i odgovor. Npr powermanagment može overidati postavke grafičkog izbora za igru pa prebaciti na intel mada podešavaš u CPu..

-kao i znati realne mogućnosti hrdwarea, patch za igru itd.

Razumijem i slažem se, krivo sam krenuo od početka.

Ovako, instalirao sam najnovije drivere za Nvidiu, kako mogu naći najnovije drivere za integriranu grafu? Kako trenutno dobivam BSOD-ove, napravio sam rollback intel drivera i trenutno se kombiniraju basic display adapter i nvidia.

p.s. laptop nikad nije na bateriji dok pokrećem neke igre.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2015 16:25 (Narfxy).
14 godina

Skidaj odavde.

I bolje je da je skopčan u struju kad igraš.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.1.2015 16:29 (vrinho).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

-imaš na aceru.. to bi trebali biti 'paket' intel-nv swichable, dvostuko veći od normalnog drivera.. ili kako ih sad već pakiraju. (ne pojedinačni za intel, ali ako je nešto promjenjeno tad ovisno o CPU skidaš intelov npr nije isto Pentium/Celeron/i3-i5..) zato prvo na acerov site.

ili vrati sve na tvorničke postavke (reinstall) jer tko zna što je možda poremećeno, naravno to je zadnja opcija.

btw, noramalan PC ima hrpe smeća, npr NV-expirience.. nepotreban kao i nv-update itd. (jer ionako ide win-sys.update) pa do ostalog smeća koje može trošiti resurse i time slabije performanse u gamingu. Čist sistem je kao sprotski auto, nema viška.. i tad može biti brz, sve ostalo je teret/sporije. Antivirus je samo nužno zlo kao primjer.

Postavke npr powermanagera mogu biti svakakve, npr win. balanced ili neki poseban template kojeg isporuči proizvođač.. ako ga prebaciš na max.performance možda je dovoljno ali opet to traži struju pa svaku pocije trebaš provjeriti, probati.. i tad znaš. (problem je nastao samo jer si krenuo čistiti na pogrešnu stranu, driver...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-imaš na aceru.. to bi trebali biti 'paket' intel-nv swichable, dvostuko veći od normalnog drivera.. ili kako ih sad već pakiraju. (ne pojedinačni za intel, ali ako je nešto promjenjeno tad ovisno o CPU skidaš intelov npr nije isto Pentium/Celeron/i3-i5..) zato prvo na acerov site.

ili vrati sve na tvorničke postavke (reinstall) jer tko zna što je možda poremećeno, naravno to je zadnja opcija.

btw, noramalan PC ima hrpe smeća, npr NV-expirience.. nepotreban kao i nv-update itd. (jer ionako ide win-sys.update) pa do ostalog smeća koje može trošiti resurse i time slabije performanse u gamingu. Čist sistem je kao sprotski auto, nema viška.. i tad može biti brz, sve ostalo je teret/sporije. Antivirus je samo nužno zlo kao primjer.

Postavke npr powermanagera mogu biti svakakve, npr win. balanced ili neki poseban template kojeg isporuči proizvođač.. ako ga prebaciš na max.performance možda je dovoljno ali opet to traži struju pa svaku pocije trebaš provjeriti, probati.. i tad znaš. (problem je nastao samo jer si krenuo čistiti na pogrešnu stranu, driver...).

Kužim, hvala ti puno.

Nažalost nema paketa, nego se skidaju posebno .rarovi za intel i nvidiu.

Imam taj intel paket već skinut za grafu pa ću ga instalirat i vidjeti što se događa, a nvidia driver ću ostaviti ovaj najnoviji, ali bez bloatwarea.

13 godina
neaktivan

Ekipa, da ne radim ovu temu nastavit ću ovdje jer je vjerojatno vezano za prijašnje probleme:

napravio sam clean install windows 8.1, skinuo sve službene drivere s acerove stranice, samo sam naknadno nvidijin driver updateao preko Nvidia settingsa.

Problem je sljedeći: 

pokrenem neku full screen aplikaciju koja koristi nvidia grafu, npr. Hearthstone. Nakon par minuta mi se windowsi zamrznu i dobijem BSOD s porukom DPC WATCHDOG VIOLATION.

Pretpostavljam da je riječ o softwareu, jer sam prethodno bez problema na prijašnjoj verziji windowsa peglao jače naslove bez ikakvih errora.

Molim vas za pomoć, ako treba možemo i preko teamviewera? 

0 0 hvala 0
11 godina

https://www.google.hr/search?q=WATCHDOG+VIOLATION&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=9gDBVJLDCoT8ygO8vIHgAQ

Ja sam to imao na staroj kanti od kompa sa nekom starom nvidiom i mislim da sam rjesio tako da sam uninstalirao Nvidia Update iz Control Panela, a prije toga sam cistio sa Malwarebytes, Hitmanpro i jos necim, a prije toga maknuo antivirusni (avast).  Sad na ovom laptopu sa 750M grafickom (generaciju starija od 8xxM) u Control Panelu imam Nvidia Geforce Experience, Graphics Driver 347.09 i PhysX System Software. Te 3 stvari, nvidia update ide iz geforce experiencea ili device managera, a nekakav program, nesto sto se bas zove Nvidia Update, toga nema.

Uglavnom, malo vidi sto google kaze, sigurno ces nac rjesenje. Mislim da i raspored instaliranja drivera moze igrat ulogu, ali valjda je manja sansa da je do toga.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 15:04 (The_Fichek).
13 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

https://www.google.hr/search?q=WATCHDOG+VIOLATION&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=9gDBVJLDCoT8ygO8vIHgAQ

Ja sam to imao na staroj kanti od kompa sa nekom starom nvidiom i mislim da sam rjesio tako da sam uninstalirao Nvidia Update iz Control Panela, a prije toga sam cistio sa Malwarebytes, Hitmanpro i jos necim, a prije toga maknuo antivirusni (avast).  Sad na ovom laptopu sa 750M grafickom (generaciju starija od 8xxM) u Control Panelu imam Nvidia Geforce Experience, Graphics Driver 347.09 i PhysX System Software. Te 3 stvari, nvidia update ide iz geforce experiencea ili device managera, a nekakav program, nesto sto se bas zove Nvidia Update, toga nema.

Uglavnom, malo vidi sto google kaze, sigurno ces nac rjesenje. Mislim da i raspored instaliranja drivera moze igrat ulogu, ali valjda je manja sansa da je do toga.

Hej,

a pišem ovdje baš zato jer sam probao već par stvari s googlea i ništa ne pomaže :(

Hvala ti za prijedlog, ali već sam očistio sve vezano za Nvidiju osim samog drivera. 

11 godina

Imam prakticki isti procesor, tj. i5-4200U i meni u igrama i van igri Nvidijnih 5 procesa koji pisu u Task Manageru trose uglavnom samo memoriju, jedno 15 MB sve skupa, procesor minimalno, 0.1%. To se poveca kad trazi drivere, ili se bavim necim u GF Experiencu, tipa Nvidijnim optimiziranjem igre. 8xxM grafe imaju mogucnost Battery boosta, ali hebes to jer sa grafom tog ranga masivno opadaju performanse kad je laptop istekan.

Mislim da ti nije do Nvidie nego do pogresne instalacije jednog ili vise drivera. Mozda bi program kao DriverAgent od CPUID-a pomogao ili nesto slicno.

16 godina
neaktivan
Ola hombre. Imam isti proc i grafe, ali je umeme Lenovo Z50-70 i dok je W8.1 bio gore laptop me seksao u mozak oko igara, ali nakon što je tata stavio W7 igram se kao gospodin.

P.S. Nije istina da to nije dobra komba za igre. Ja igram Skyrim na njemu, a tip na netu (vidi YouTube) pegla BF4. Malo smanjiš rezu ili detalje i game on burke.
When people are bored, it is primarily with their own selves that they are bored.
11 godina

Eh da. Starije igre prije pokretanja valja troubleshootat jer moguce da se bas zbog toga griju, sto je igra postavljena da bude vise optimizirana za Win7 nego Win8. To sam zaboravio rec, meni je tako bilo sa DA:Origins, laptop se kurio isto gore desno, isto noviji Acer samo malo skuplje klase. Znaci odes na shortcut od igre, desni klik "Open file location", dovede te na "nazivigre.exe", desni klik "Troubleshoot compatibility" i "Try recommended settings" pa ce ti rec je li igra bila u compatibility modeu za Win8 ili Win7, sta got bilo stisni "Test the program...", sacekaj da se loada igra, kad udje, dobar test bi bio da pokusas pomocu tipkovnice pojacat i smanjit zvuk. Kad je sve dobro sredjeno za Win8, onda bi ti se gore lijevo ingame trebao pojavit onaj znakic od Windowsa, tj. stupic koji ti veli na kolko je glasnoca. Meni se nakon toga osjetno manje grijao laptop u toj starijoj igri i vise nije bilo problema, a u novijoj igri, Doti2 se manje grijao.

I da, takodjer mi je izlazilo iz igre kad je bilo namjesteno da igra radi u Win7, makar je to bio jedan DA:Origins, bas i ne zahtjevan, a imam jos malo jacu grafu.

Totalno sam zaboravio na svoj slucaj, The Man me podsjetio svojim postom. Bas kako kaze, 840M je super za taj rang, treba se samo poigrat sa postavkama, nikako palit Vsync itd. Kad zelis fluidnije igrat zahtjevniju igru, svakako prije pokretanja prvo smanji rezoluciju na samom laptopu, sa FHD na npr. 1366x768 ili tako nesto blize 720p.

Prema notebookchecku bas i nemozes fluidno igrat Skyrim na FHD nego trebas smanjit rezu, oni su smanjili upravo na 1366x768 i sa Medium Presetom i 4xAA dobili 40-ak fps, sa High Presetom, 8xAA, 8xAF dobili 30fps, sa Low Presetom 70fps. Proc je bio i7-4500U koji nije nesto posebno jaci od i5-4210U. Slicna stvar kod BF4 sa tom kombinacijom. Kad smo kod procesora kolega darkydark rece da se moze podic za kojih 200Mhz takt jezgri kod tih U procesora koristenjem Intel XTU, samo sa oprezom i prvo vidi pomocu nekog programa npr. HwINFO ili RealTemp na kolko uopce ide clock jezgri pod high performans mode-om.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 17:02 (The_Fichek).
16 godina
neaktivan
Ma sve je to ok ako nisi klinac koji MORA odigrat svaku igru i to "sve na haj" jer inače ništa nevalja. Igre sam počeo igrati još dok su godine počinjale sa 199 i kada se igralo na rezolucijama koje su danas sramota i za low end smartfon pa sam prezadovoljan kad vidim kakvu snagu imaju današnji prijenosnici i nemam se više namjeru ***ebavati sa slaganjem kompova. Laptop + eventualno dodatni monitor ili TV i to je to. Neće najnovije igre nigdje pobjeći i igrat ću ih kada si za par godina opet (ako bude para) uzmem novi laptop. Ionako nisam fan online makljaže i mislim da je bit igranja u opuštanju i zabavi, a ne nadmetanje tko će brže i bolje. Toga ionako ima previše i u svakodnevnom životu...
When people are bored, it is primarily with their own selves that they are bored.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice