BIOS flash uspješan, windowsi se ne bootaju

poruka: 10
|
čitano: 1.789
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ovako, nadam se da sam pogodio forum.

Odlucio sam OCat svoj i5-2500k i prvo što sam htio je updateati BIOS. Odem na http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=Z68%20Extreme3%20Gen3&o=BIOS i skinem najnoviju 1.30 instant flash verziju. extractam i stavim na usb. restartam komp, pojavi se "press f6 for instant flash". udem, automatski prepozna usb i prikaze jedino taj fajl koji sam extractao. kliknem, sve se odradi bez problema. Kaze da je potreban restart, napravim restart te uspijem doci samo do "starting windows" nakratko, zatim se jako brzo pojavi Blue Screen i nestane te mi se prebaci na crni ekran "windows were unable to start" sa dvije opcije
1. nešto kao start windows with repair (recommended)
2. start windows normally

Prvi ne uspije popraviti nista (cak sam probao i system restore iako sam znao da nece upalit), a drugi mi opet daje isti problem ( uspijem doci samo do "starting windows")

Bilo kakva pomoć je dobrodošla, malo sam iznerviran.

Hvala

EDIT: e i da... 100% je točan bios jer sam provjeria koja mi je matična i sa službene stranica sam ga skinia... a i ocito nije problem do biosa ako mi sad kad udem u bios pise 1.30 (prije je bila verzija 1.10)

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.3.2012 16:22 (msimu666).

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
Re: BIOS flash uspješan, windowsi se ne bootaju

za početak vrati bios na defaultne postavke, ako nisi...

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
15 godina
neaktivan

a jesam...  ušao sam u BIOS, zatim u gornjem desnom kutu ima EXIT... kad kliknem na to imam opciju "Load UEFI defaults" (ako na to misliš), zatim sam save changes and exit. isti rezultat

15 godina
msimu666 kaže...

a jesam...  ušao sam u BIOS, zatim u gornjem desnom kutu ima EXIT... kad kliknem na to imam opciju "Load UEFI defaults" (ako na to misliš), zatim sam save changes and exit. isti rezultat

Ako imaš pri ruci kakva Linux Live CD ili neki rescue CD probaj s njim. Čisto da eliminiraš neki hardverski kvar.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
msimu666 kaže...

Ako imaš pri ruci kakva Linux Live CD ili neki rescue CD probaj s njim. Čisto da eliminiraš neki hardverski kvar.

hmmmm linux live CD nemam sigurno, a rescue CD hmmm nisam siguran baš na što točno misliš jer ništa takvo nisam radio. Imam jedino windows 7 cd, možda da probam windows repair sa njim ili reinstall (iako ne bi htio izgubit sve fajlove)

EDIT: a mislim ako je hardverski kvar onda stvarno ću zapalit nešto, komp nije star ni mjesec dana -.-

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.3.2012 16:38 (msimu666).
18 godina
odjavljen

Možda ti je sata kontroler bio u IDE modu a nakon flashanja se prebacio u AHCI mod. Ako je to slučaj onda samo vrati na IDE mod i windowsi će se normalno bootati.

Freak Show Inc.

3 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Friday kaže...

Možda ti je sata kontroler bio u IDE modu a nakon flashanja se prebacio u AHCI mod. Ako je to slučaj onda samo vrati na IDE mod i windowsi će se normalno bootati.

Friday, bio je u IDE modu, promjenio sam u AHCI mod i normalno su se bootali. Jel mi mozes ukratko objasnit razliku?

Hvala

EDIT: Malo sam guglao i shvatio da je AHCI bolji mod jer podržava više naredbi. HVALA TI PUNO JOŠ JEDNOM :))

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.3.2012 17:08 (msimu666).
16 godina
moderator

glavna razlika (neda mi se prevodit):

AHCI mode brings 3 main advantages:
Supports NCQ (Native Command Queuing) allowing SATA drives to accept more than one command at a time and dynamically reorder the commands for maximum efficiency.
Supports hot plugging of devices
Supports staggered spin ups of multiple hard drives at boot time

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
14 godina
neaktivan

Iskljući sve komponente iz USB-a 3.0 i prebaci ih u USB 2.0( osim ako nemaš USB 3.0 onda skini nove beta drivere) a nakon toga u UEFI-u moraš pod Boot, Boot option 1, izabrati SATA disk na kojem ti je instaliran Windows, save and exit i to bi bilo to. Ako ti je već označen pravi disk ponovno ga označi, i zapamti u UEFI-ju i pokreni račualo.

Imam matičnu ASRock Z68 Pro 3 i susreo sam se sa tvojim problemom.

0 0 hvala 0
18 godina
odjavljen

Kolega gore je već naveo razliku. Običnim korisnicima je zapravo najbitniji NCQ jer pod određenim opterećenjem disk može pružiti znatno bolje performanse. Iako dosta njih tvrdi da je NCQ koristan samo sa SSD-ovima meni je to totalno suludo jer NCQ se pojavio znatno prije nego su se pojavili SSD-ovi (čak štoviše, bilo kakav grafički prikaz rada NCQ-a je prikazan na pločama klasičnih diskova).

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice