Adresa računala

poruka: 28
|
čitano: 6.367
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Adresa računala - pomoć!

Bok ekipa!

Da ne duljim i ne pravim se nevješt, zanima me jedna stvar. Pitanje glasi Što je od ovog adresa računala? a odgovori su a) google.com, b) 66.249.67.193 (samo primjer, ali uglavnom neka takva IP adresa), c) ime.prezime@nešto.hr. Koji je od ovih odgovora točan?

Hvala puno i sve najbolje!

0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Re: Adresa računala - pomoć!
16 godina
DarkBoss kaže...

Bok ekipa!

Da ne duljim i ne pravim se nevješt, zanima me jedna stvar. Pitanje glasi Što je od ovog adresa računala? a odgovori su a) google.com, b) 66.249.67.193 (samo primjer, ali uglavnom neka takva IP adresa), c) ime.prezime@nešto.hr. Koji je od ovih odgovora točan?

Hvala puno i sve najbolje!

-samo trebaš naučiti terminologiju i 'čitati'..

IP adresa (kao i svaka druga adresa) je broj..

dok je domena neki naziv, ljudima lakše/razumljivije.. kao google.com, o čemu se brine DNS.

Probaj ping google.com ili ping 8.8.8.8  ...

dok mail može biti na nekom serveru, zato je onaj @ između i čita se AT=na. pa u primjeru to može biti na googleovom serveru (kao gmail)..

mail adresa, kućna adresa, IP adresa..

odgovor je B, mada je i google na nekom računalu.

ping carnet.hr, pingaš računalo, ip.. dok se DNS brine o prevođenju imena u broj (koji nije 'pravi' broj nego adresa).

edit: ako ćemo biti 101% precizni, ni jendo od ponuđenog nije točno, tj ip je broj mrežnog adaptera unutar neke zadane mreže jedinstven, ne računala. Računalo može imati više mrenžnih adaptera.. interni i vanjski ip, itd itd.. tad npr neki vanjski ip ne mora biti ip u mreži, nego ga router tako routa..

bilo koji mrežni uređaj ima ip.. ako govorimo o tcp/ip-u.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2015 18:45 (ihush).
17 godina
moderator
ihush kaže...
edit: ako ćemo biti 101% precizni, ni jendo od ponuđenog nije točno, tj ip je broj mrežnog adaptera unutar neke zadane mreže jedinstven, ne računala. Računalo može imati više mrenžnih adaptera.. interni i vanjski ip, itd itd.. tad npr neki vanjski ip ne mora biti ip u mreži, nego ga router tako routa..

bilo koji mrežni uređaj ima ip.. ako govorimo o tcp/ip-u.

Ako ćemo joooooš malo ići picajzlirat, vanjska IP adresa (u primjeru se vjerojatno radilo o tome, s obzirom da su unutarnje u pravilu 192.168.x.x) je, ako se ne varam, adresa modema (sučelja prema WAN-u), odnosno uređaja kojim se korisnikovo računalo ili lokalna mreža (dakle računala spojena na router koji je spojen na modem, obično u istoj kutijici) spaja na Internet (zapravo ni to nije posve točno - modem se ne spaja "na Internet", nego na telekomov modem koji ga onda dalje spaja na Internet). Čak bi tu mogli još dalje ići picajzlirat, jer ako se računalo ili uređaj spaja preko mobilnog Interneta, zapravo u pravilu ne dobije jedinstvenu, nego dijeljenu vanjsku IP adresu (iako se može dobiti jedinstvena vanjska IP adresa ako se pita svoj telekom). To sam tek jučer saznao, kad me prijatelj pitao za port-forwardingu na jednom 3G modemu.

Dakle, ako je računalo izravno (putem svog mrežnog adaptera) spojeno na modem, mogli bismo reći da je to (vanjska) IP adresa računala, iako je to zapravo adresa modema, no tada se modem i računalo, odnosno njegov mrežni adapter, ponašaju "kao jedno". Međutim, ako je riječ o lokalnoj mreži, dakle skupini računala/uređaja koji su preko routera spojeni na modem, onda ta IP adresa zapravo sama po sebi nije adresa ni jednog konkretnog računala u mreži, nego samo adresa modema, a router se onda brine da tu vanjsku IP adresu prevede u odgovarajuću lokalnu (unutarnju) IP adresu (NAT). Tako da u tom slučaju računala unutar lokalne mreže imaju istu vanjsku IP adresu (mogli bismo reći istu WAN IP adresu), a različitu unutarnju (LAN IP adresu). NAT se mora raditi jer smo pri kraju s 4-bajtnim IP adresama (32-bitnim). Kad (ako) se u potpunosti prijeđe na IPv6, onda će opet svako računalo ili uređaj (frižider?) spojen na Internet imati svoju (vanjsku) IP adresu, samo što će to onda biti 128-bitna adresa.

Tako sam ja shvatio te stvari - moguće je da griješim u nečem.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 4:24 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
Adresa računala - 127.0.0.1
14 godina
neaktivan
Adresa računala

Hvala na opširnim odgovorima! Međutim, mbaksa, bi li mogao reći da je pod B najtočniji mogući odgovor i da odgovor s nekom domenom nema smisla? :)

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Adresa računala
DarkBoss kaže...

Hvala na opširnim odgovorima! Međutim, mbaksa, bi li mogao reći da je pod B najtočniji mogući odgovor i da odgovor s nekom domenom nema smisla? :)

Da, ihush ti je to napisao. Adresa računala je njegova IP adresa, dakle najtočniji odgovor je B.

A ako te zanima zašto je to "najtočniji", a ne jednostavno "točan" odgovor, onda pročitaš i pokušaš shvatiti naše odgovore. I možda se baciš u intenzivnije istraživanje. 

14 godina
neaktivan

Da, sad već pomalo i razumijem zašto je to 'najtočniji', a ne 'točan' odgovor. Međutim, ovo je dilema, tj. polemika koju imamo ja i kolega oko nekog testa za klince. On tvrdi da je točan odgovor A, ali eto, valjda sam ga sad uvjerio da to nije tako.

Hvala još jednom na trudu i vremenu! ;)

17 godina
moderator
DarkBoss kaže...

Da, sad već pomalo i razumijem zašto je to 'najtočniji', a ne 'točan' odgovor. Međutim, ovo je dilema, tj. polemika koju imamo ja i kolega oko nekog testa za klince. On tvrdi da je točan odgovor A, ali eto, valjda sam ga sad uvjerio da to nije tako.

Vau! Tvoj kolega ne razlikuje web-stranicu od računala!  (valjda ga je ponijelo ovo "adresa", jer se adresa među narodom spominje u kontekstu web-stranice, a za IP adresu valjda nikad nije čuo ili nema pojma o čemu se radi)

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 10:52 (mbaksa).
16 godina
Flekica kaže...
Adresa računala - 127.0.0.1

-da ili polutočno.. (ovisi kako tumačimo localhost, interna potreba.. beskorisna ako govorimo o ikakvoj komunikaciji, dakle nije adresa koju možemo koristiti mrežom između dva uređaja/PCja.. pa vjerojanto nije odgovor na 'široko' pitanje..).

DarkBoss kaže...

Hvala još jednom na trudu i vremenu! ;)

- upozori kolegu da ako je počeo učiti, još ima dosta da bi došao do točnog odgovora. U binarnom svijetu samo točan 100% odgovor je točan=true, sve ostalo je false.

.. več ovih nekoliko odgovora govori da je pitanje neprecizno i tad po PCjevskim zakonima nema točnog odgovora, samo približnog.. ili iz konteksta.

a odgovor je domena. Što je domena? Preko DNSa se naziv prevodi u adresu, dakle naziv nije adresa, jednako kao što alias nije ime itd.. dali je u konačnici jednako? Da, jer na kraju je uvjek adresa, jer je to preduvijet adresiranja bilo kojeg podatka/informacije, bilo koje komunikacije od točke A do točke B.

Kako god nazoveš adresu, mora biti jedinstvena. (gore mb spominje ISPovu privremenu vanjsku, može biti i unajmljena fixna..) takva adresa je potrebna npr za web server, ali to nije adresa računala, nego vanjska adresa, preciznije adresa neke mreže (routera tj njegovog dijela npr DMZ porta), koja se u routeru opet translatira na jedno ili bezbroj računala.. npr googleov server nije jednan PC.. a i sam PC (hardware) nema mrežni IP nego je to dio mrežne opreme koja je samo dio PCja kao i npr CPU a mreža ima i MAC adresu itd. itd..

Što je odgovor? Ovisi o temi unutar koje je pitanje postavljeno. Adresa je adresa i nije jedini odgovor PC/b (mada je što smo se donekle složili). To je smao najočniji od ponuđenog. Možda ovako b je najmanje pogrešan, mada PC nema IP ako nema mrežnu karticu itd.. dok interni loopback/host itd. kao 127.0.0.1 ne možemo gledati kao adresu, mada je i to (interna) adresa. Usporedi npr s kućnom adresom i ukućanima.. svaka sličnost s običnim pismom je dovoljno dobra da bi poštar mogao isporučiti poštu.

Nadam se da ovo ipak pomaže razumijevanju, ne samo nekom zaokruživanju na testu za bod više...

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
DarkBoss kaže...

Vau! Tvoj kolega ne razlikuje web-stranicu od računala!  (valjda ga je ponijelo ovo "adresa", jer se adresa među narodom spominje u kontekstu web-stranice, a za IP adresu valjda nikad nije čuo ili nema pojma o čemu se radi)

Hm, da, a predaje informatiku u školi. Uvijek sam govorio da je informatika na FFZG-u kvalitetom jednaka nekom hipotetskom hrvatskom na PMF-u.  Uglavnom, moguće je da se pomamio za web-stranicom, kao što si i ti pretpostavio. Pitanje je postavio baš kao što sam ga prepisao, dakle pitao je za adresu računala. Međutim, dobro, nekad se čak i može staviti znak jednakosti između tih dvaju pojmova - često je računalo=web stranica, zar ne?

ihush kaže...

Nadam se da ovo ipak pomaže razumijevanju, ne samo nekom zaokruživanju na testu za bod više...

Pomaže i jednom i drugom. Kolegi i meni za razumijevanje, a nekom hipotetskom klincu za bod više.

17 godina
moderator
DarkBoss kaže...
Međutim, dobro, nekad se čak i može staviti znak jednakosti između tih dvaju pojmova - često je računalo=web stranica, zar ne?

Ne. Ne, ne i ne! Teška greška u kategorijama.

Web-stranica je hipertekstualni, u pravilu multimedijalni, sadržaj (dokument). Ako pod "web-stranicom" misliš na web-site - web-site (ili sajt) bi se mogao opisati kao kolekcija web-stranica, pratećih datoteka i servisa, određene svrhe, koji su često objedinjeni pod zajedničkom domenom.

Računalo na kojem se ta web-stranica ili web-sajt nalazi, odnosno pomoću kojeg se generira je web-server (poslužitelj). Domena koja predstavlja neki web-sajt upućuje na IP adresu web-servera. Na jedno računalu može se vrtiti više web-sajtova (što vrlo često i jest slučaj).

14 godina
neaktivan

To znači da se web-sajt ne može otvoriti preko IP-a (bez domene) ako na serveru ima više web-sajtova? Dakle, budući da je npr. Forum.hr (valjda nije reklamacija - dao sam samo primjer posjećene stranice koja voli pojesti bandwidth) sâm na jednom serveru, njemu se može pristupiti i upisivanjem IP-a u adress bar. Međutim, nekoj drugoj stranici, koja dijeli server s još mnogo stranica, se ne može pristupiti na taj način, već samo preko domene?

17 godina
moderator

To što si sad napisao nema veze s prijašnjim komentarom: "Međutim, dobro, nekad se čak i može staviti znak jednakosti između tih dvaju pojmova - često je računalo=web stranica, zar ne?"

14 godina
neaktivan

Pa kod većih stranica to i jest tako, zar ne? Evo, kod BUG-a konkretno.

17 godina
moderator
DarkBoss kaže...

Pa kod većih stranica to i jest tako, zar ne? Evo, kod BUG-a konkretno.

Kako? Web-stranica je dokument, web-sajt je kolekcija dokumenata, računalo je elektronički uređaj, tipično sa softverom, u ovom slučaju softverom koji generira i poslužuje web-stranice. Nemoj stavljati oznaku jednakosti između krušaka i jabuka. 

14 godina
neaktivan
Adresa računala

Mislio sam da je jedno računalo često odgovorno za jedan web-sajt, a samim time je IP računala (koji zapravo to nije, kao što ste objasnili) poveznica na taj sajt.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
DarkBoss kaže...

Mislio sam da je jedno računalo često odgovorno za jedan web-sajt, a samim time je IP računala (koji zapravo to nije, kao što ste objasnili) poveznica na taj sajt.

Ne znam baš je li često i ne znam baš da svako takvo računalo dobije svoj vanjski IP. Ne bavim se mrežama tako da nemam pojma kakvo je stanje na terenu.

Samo ti želim reći da se pažljivije izražavaš jer bi te netko mogao shvatiti doslovno (kod onog izjednačavanja).

Jedino što ti mogu reći je da su neki web-sajtovi smješteni na individualnim računalima s javnim IP adresama. I ako ti tu IP adresu upišeš u adresnu traku web-preglednika, takvo će računalo tvom računalu vratiti početnu web-stranicu tog web-sajta. Ni ne treba postojati domena za to.

17 godina
DarkBoss kaže...

Ne. Generalno, u valjda 99% slučajeva nema direktne poveznice računalo (poslužitelj, kakogod) - stranica.

Jedna stranica može biti na n računala, jedno računalo može na sebi imati brda različitih web stranica.

14 godina
neaktivan

Kako to da onda http://74.125.224.72/ daje isto što i Google.com? Zar nije Google.com na različitim serverima?

17 godina
moderator
DarkBoss kaže...

Kako to da onda http://74.125.224.72/ daje isto što i Google.com? Zar nije Google.com na različitim serverima?

Nije mi baš najjasnije što te muči. Meni recimo google.com ne daje tu IP adresu, nego mi daje 208.117.229.212.

17 godina
DarkBoss kaže...

Google je na brdu servera, s tim da brdo servera odgovara na istu IP adresu.

Nema jednoznačnosti.

14 godina
neaktivan

Ali ako ja ručno upišem http://74.125.224.72/, znači li to da se uvijek spajam na jedan server?

17 godina
DarkBoss kaže...

Ali ako ja ručno upišem http://74.125.224.72/, znači li to da se uvijek spajam na jedan server?

Ni približno.

16 godina
odjavljen
DarkBoss kaže...

Googlaj load balancing i reverse proxy.

My name is Legion... For we are many!
16 godina
DarkBoss kaže...

To znači da se web-sajt ne može otvoriti preko IP-a (bez domene) ako na serveru ima više web-sajtova?

..

Dakle, budući da je npr. Forum.hr (valjda nije reklamacija - dao sam samo primjer posjećene stranice koja voli pojesti bandwidth) sâm na jednom serveru, njemu se može pristupiti i upisivanjem IP-a u adress bar. Međutim, nekoj drugoj stranici, koja dijeli server s još mnogo stranica, se ne može pristupiti na taj način, već samo preko domene?

- nije ni to.. (točan) odgovor.

pojednostavimo prvo adresu. Svaka adresa služi 'pronalaženju', dal podatka, ili lokacije.. npr memorijske adrese unutar CPUa su osnova rada, na PCju se sve adrese, sve što radi.. kod vlaka-željeznice bi to bila pruga+skretnica (router).. kako bilo koji podatak, interno ili externo prenjeti, gdje, .. to je adresa.

-apsolutna/relativna, način adresiranja, translatiranja.. npr router zna sve što treba znati da bi te spojio, nije samo ip (jer bi bio nedovoljan u vrijeme ipv4, ipv6 to proširuje) postoje i portovi, pa po istom ipu možeš redirectati do 64k portova.. (vidi gameservere) pa na x-ipu:27000 može biti jedan sadržaj, :27001, drugi..

-kako ćeš ti izvana doći do tog? to zna 'skretničar', tj dat ćeš mu taj podatak.. npr naziv domene ili verziju igre itd.

zašto je opet pogrešno tvrditi da je adresa iz pitanja adresa računala? Adresa je samo adresa, nije vezana uz računalo, nego služi u ovom primjeru da bi 'skretničar' usmjerio promet prema željenom serveru.. (njegov interni IP nema veze s web adresom, jedini uvijet je da je spojen na mrežu, uobičajeno mrežnom karticom ali i to je samo adapter.. npr emulacija preko USBa, firewire, hdmi (uključuje i mrežu).. pa do direktnog spoja sabirnice-SATA itd.. unutar računala.

Ako se šalje na LPT port, to će biti u obliku h384... ako se šalje na mrežu, možda port h300 itd.. svaki dio PCja, CPU, RAM.. ima svoju IO adresu, sam transfer između CPU RAMa je konstantan kao i interno između registara, da nema adrese (i pamćenja) podatci bi se jednostavno 'pogubili'.

+ unutar ip protokola je i enkapsulacija paketa, upravo adresom.. tad svaki paket putuje zasebno i na njemu je 'adresa' cilja.. čak ne nužno istom routom (tracert..) nego se bira i prema opterećenju.

-web stranice moraju imati 'direktan' pristup tj mora biti dovoljan IP, ako nije tad moraš unositi i port, tu DNS ne pomaže pa tako ni ime domene. Web stranice se nikad ne rade tako (interna upotreba može). npr Minecraft server: mc.risingheroes.org:25565 .. to je tad jedini način kako ćeš do njega doći, jednako kao i telefonski broj ili bilo koja druga adresa (ne samo web/PC..). Jednostavno, za svaku daljnju podjelu moraš imati neku shemu+pravilo+translaciju koja će znaki kako dalje, tj koje je točno odredište, ili PC (tj mrežna oprema, može biti friteza, TV, PC, printer.. pa i alarm ili kočnice na BMWu).

- da na pismu napišeš samo državu ili grad.. nebi mogao očekivati da pismo stigne osobi, ako napišeš i ime/prezime tad postoji mogućnost ali potreban je i srednji dio.. grad, ulica.. tj ako mjesni poštar zna osobu to može biti dovoljno. Jedino što tehnika ne radi tako, tj mora imati sve podatke ili ne radi. + mogućnost da osoba ima imenjaka itd. kad je potrebno još dodatno precizirati na kog je adresirano.. PC jednostavno ne može slati 'nigdje', mrežni protokol ugl traži i povratne info.. tad mora postojati i mogućnost slanja podatka u suprotnom smjeru.. dok streaming/broadcast samo emitira (kao TV-Radio..).

-ako se prisjetiš prastarig rčnih tel.centrala kad su operatori ručno spajali linije.. sve je u osnovi isto, samo je danas digitalija/automatika, ali isto pravilo. Točka A i B moraju biti jednoznačno spojene za komunikaciju, logika između se brine o tome... true/false radi ili ne.

Jedna adresa ne može služiti da više različitih stvari istovremeno. Vidi routanje ili transliranje MMU. Router je jednak skretničaru vlaka, admin podesi route i rulove i to je to.. i tad imaš spojene razne mreže, tj današnji internet.

ili iz pitanja pod c) je ponuđena mail adresa, kao što ime kaže i to ja adresa (kao i svaka druga), ali za e-mail, nalazi se na nekoj domeni-serveru.. pa je nategnuto moguće i to tumačiti kao adresu nekog kranjeg računala na kojem se konkretan mail nalazi jednako kao i prva dva odgovora..

-rezlika, praćenje mail adrese bi te dovelo do npr googleovih servera, ne do mog PCja, dok te domena (i vanjski IP) dovode do neke mrežne opreme (ne do PCja, to ovisi o opremi, routanju..). Ako npr crkne web server, zamjeni se.. router će tad spajati s novim PCjem, dakle ta adresa nije pripadala PCju, nego je to trenutno tako routano, dok se u routeru kao rule postavlja npr mrežna MAC ili interna IP u pravilo. Po tome, ip je samo (trenutni) broj/adresa mrežne opreme. Promjenjivo/flexibilno.. ili ako gledaš ip na bugu (piše ti posljednji) to je IP tvog ISPa, ne tvoj ili tvojeg računala... ako bi tvoj trenutni IP pingao tad bi to bila komunikacija između naša dva računala ili mrežne opreme.. zparavo uvjek između mrežne opreme (ali je zbunjujuće) jer i sam router može pingati i biti pingan, kao i npr TV itd.. (ako je u roulovima na routeru to dozvoljeno, ugl je firewallano-blokirano). Takva oprema ugl ima i DMZ koji može biti otvoren za sve portove, ping itd.. portovi su također adrese, pa na to opet pravila za standardne portove, FTP-21, http-80, itd. itd..

= tako da kad u browser ukucaš ip on će te poslati na :80.. a može i na :21 ... to ovisi o namjeni servera tj routanju/potrebi/pravilima... ako ukucaš istu web adresu kao https tad te pošalje na 443 (ako nije promijenjena standardna postavka).

u tom kontekstu, ni jedan odgovor nije točan, tj ip nije adresa PCja, tj domena je samo registriran naziv (plaća se godišnje), ISP ima linije (ograničen broj) koje iznajmljuje ili dinamički korisnici koriste, tako da vanjski IP nikad nije adresa PCa nego adresa u vlasništvu ISPa koje on koristi.. jedino po logovima ISPa (vrijeme-korisnik) se može otkriti koji korisnik (mrežna oprema, možda PC..) je u to vrijeme imao odgovarajući vanjski IP. Tad je jasno da to nije ništa PCjevog.. ali je istovremeno odgovor B najtočniji (kad se banalizira pitanje).. nit je interni IP nešto konkretnog tj može se promijeniti i ako koristiš DHCP vjerojatno ti se mijenja ovisno o postavci routera, resetu itd.

IP je samo adresa, privremena, relativna.. ili samo dio pune adrese, uvjek u kontekstu inače beskorisno. npr može moj ip biti 192.168.1.10, može biti i tvoj.. kao što može biti i neki vanjski pa ako imamo istog ISPa možda danas moj, sutra tvoj.. ovisi što ti izbaci whatismyIP. + WhoIS i odgovor je tvoj ISP, ne tvoj PC..

10 godina
protjeran

Majke ti isusove, vidio sam da čovjek pita odgovor na neko pitanje i rekao sam mu i sada vi ulazite u takve detalje da čovjeku treba 4 godine prakse da sazna o čemu se sve točnu tu radi. Ip ti je B i gotovo, da je htio više pitao bi.

13 godina
Kresimir4 kaže...

Majke ti isusove, vidio sam da čovjek pita odgovor na neko pitanje i rekao sam mu i sada vi ulazite u takve detalje da čovjeku treba 4 godine prakse da sazna o čemu se sve točnu tu radi. Ip ti je B i gotovo, da je htio više pitao bi.

Odgovor je dobio, a onda je tražio i malo pojašnjena i to je dobio. Ne vidim zašto se nebi objasnilo ako neko ima vremena objašnjavat.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice