Koncept mreže koja je u rekonstrukciji

poruka: 5
|
čitano: 2.434
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Koncept mreže - rekonstrukciji

Pozdrav,

Ako je krivi podforum neka admin premjesti, po meni pripada u mrežne probleme.

U prilogu je pojednostavljena skica mreže koja je trenutno u funkcji. Mreža će funkcionirati u postojećoj konfiguraciji sljedećih cca mjesec dana, nakon čega je zbog promjene lokacije/zamjene hardvera/promjene servera/tipa vpn-a/promjene prava itd. planiran veći zahvat.

U skici je vidljivo da su nova 2 MikroTik-ova router switcha, trenutno se upoznajem s tim jer nemam velikog iskustva sa ruterima toga tipa.

Zahtjevi su takvi da "prostor 2" sa skice treba imati samo pristup internetu i svom printeru. Ne smije imati pristup NAS-u i kamerama koje se nalaze u tom prostoru niti smije imati pristup bilo čemu iz "prostora 1". S druge strane, "prostor 1" gdje je nazovimo uprava ima pristup svemu u "prostoru 2".

Prostori su međusobno povezani sa utp-om cat6.

Mreža trenutno radi na način da MikroTik routeri rade u switch modu i zapravo je to sve jedna mreža 192.168.1.0/24

Kao što sam rekao, nemam iskustava sa mrežama/podmrežama/konceptima mreža itd. ali zanimaju me savjeti kako to organizirati a praka je nešto drugo i već ću naći način kako to provesti.

LP, tnx.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 12:15 (cromiki).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nema sheme.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Predlažem da mreže razdovjiš, na ruteru napraviš dva porta, jedan za svaku mrežu, da bude gateway računalima. Ne možeš postići da jedna mreža vidi drugu, a da druga ne vidi prvu. Jednostavno mreža tako radi, kad ti napraviš ping, uređaj u drugoj mreži napravi pong. Na ruteru bi trebao imati dva porta za svaku mreži, međusobno rutirana, i da imaju oba rutu za Internet.

Dobar način zaštite između mreža bi bio da prostor jedan bude u nekoj drugoj mreži, dosta različita broja, npr. 192.168.100.x, nikome iz mreže 192.168.1.x neće padati na pamet tražiti nešto na mreži 192.168.100.x.

Ako i to nije dovoljno, uređaji iz 192.168.100.x mogu imati definirani u firewallu da blokiraju sve šta dolazi s 192.168.1.x mreže.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Koncept mreže koja je u rekonstrukciji

Hvala na odgovoru. Otprilike je takvo i moje razmišljanje bilo, s tim da nisam razmišljao o firewallu na taj način - to mi se čini zgodnim i tako ću napraviti. Jedino što bi promijenio je iskoristiti jedan router usput i kao switch da ne moram dodatni kupovati u "prostoru 1". Evo mog nacrta u Visiu.

16 godina

-ponekad je KISS bolji.

-mreža koja može samo svoj dio + internet, normalno (kao vjerojatno do sad)..

-mreža koja može u ograničenu, ali ograničena ne u nju, preko WAN porta. To je defaultno firewalano, ping itd.. jednosmjerno. Naravno svaka ima svoj subnet i switchevi se ne miješaju. Za tu shemu ne mora biti poseban router (iz kategorije firewal-dmz..) običan jeftikaner može.

ili sam zabrijao.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2015 15:11 (ihush).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice