Kako umrežiti windows 7 i windows xp u kučnu mrežu

poruka: 16
|
čitano: 22.534
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Kako umrežiti windows 7 i windows xp

Imam jedan problem.. imam komp koji ima sve potrebne podatek .. i to.. jedan laptop s sedmicom koji koristi te podatke... 

to je bilo lagano umrežit ..

ali kako da umrežim taj PC s windows 7 s laptopom koji ima xp...

kad odem da vidim pc-e u localu ... piše da ima .. ali kad dvokliknem traži me username i pass.. pas znam.. to sam unosio na onom laptopu s sedmicom... ali neznam username koji ovaj traži..??

ili e treba nešto drugo radit da ih umrežim da mogu koristit podatke s pc-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

to mi sad treba dete malo .. potrudite se .. udalje nsam jedno 20m od pca .. tak da ajde

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jesi nastimo dobro ip adrese, jesu u istoj work grupi, jesi li probao upisati username i od cega............

Imas opciju uredi (mislim za post, da ne spamas vise)...........

The quieter you become, the more you are able to hear...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

http://www.howtogeek.com/howto/windows-7/share-files-and-printers-between-windows-7-and-xp/

Ne znam na kojem kompu te traži password malo si nabrzaka napisao post, neda mi se čitat 5 puta, ak je na xp-u trebalo bi ti moći s ovim.

Samo vidi onaj dio s passwordom na ovom linku.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

workgroup mora biti isti.

na XP je default MSHOME a na 7-ici je Workgroup.

''how yes no''
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

e da je .. piše ms home.. ali prije mi je vidio računala u mreži ali sad ne vidi??? niti jedno na xp u dok se sedmice prepoznaju??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ovako neznam ja šta je sj.. na xp-u .. al znam da windows 7 na PC-u i na laptopu s windows 7 radi ispravno mogu djelit podatke s PC-a

al ne štima s ovim laptopom s xp-op ...

uopče više nevidi ni PC ni laptop na s windows 7 .. a svi su spojeni u siemensov gigaset se 763

pls pomozite šta treba podesit na xp-u a šta na sedmici na px-u da to radi..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da nemaš instaliran ZoneAlarm il neki drugi firewall na sedmici? On ti neda pristupiti kompu ak ga privremeno ne ugasiš ili dodaš IP adresu kompa s Xp-om u dozvoljenu zonu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Kako umrežiti windows 7 i windows xp u kučnu m

E sad se meni otvara ali jako sporo ..treba 5 minuta da nšto otvor.. zašto? ... a sedmice rade odlično..

16 godina

evo ljudi da ne otvaram novu temu...

Imam laptop i na njemu windows xp professional i imam računalo i na njemu windows 7 ultimate. Također imam router Thompson Speed Touch 780WL i preko njega se bežično spajam na internet putem laptopa, a na računalu putem kabela. Zanima me kako da ta dva računala umrežim tako da s laptopa mogu pristupat dokumentima na računalu i obrnuto, a da obadva i dalje imaju pristup internetu...

Ako ima neka dobra duša da mi korak po korak objasni što treba napraviti, već sam se umorio od traženja na netu kako da to napravim, jer il je prešturo objašnjeno ili ja napravim sve kako piše pa mi neradi... Hvala puno

I See Offline People ! Mladim djevojkama podešavam CONFIG SYSe i pravim AUTOEXEC BATe ... :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evo sta trebas napraviti samo nemoj obracati paznju na kablove jer to vec imas. Obrati paznju samo na podesavanja.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705

16 godina
logic kaže...

evo sta trebas napraviti samo nemoj obracati paznju na kablove jer to vec imas. Obrati paznju samo na podesavanja.

hvala, nadam se da ce mi pomoc, jer stvarno sam se vise umorio od pokušavanja namještanja toga a iznimno mi je potrebno... EDIT: sry ali mislim da link nevalja, nece mi otvorit...=\

Ponovo EDIT: nezz zašto, ali nije mi htjelo otvorit stranicu pa sam preko proxy-a morao, sad je oke, hvala

I See Offline People ! Mladim djevojkama podešavam CONFIG SYSe i pravim AUTOEXEC BATe ... :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.5.2010 23:13 (system).
16 godina

- link valja, samo je kolega trebao izbjeći 'direktan link' (txt, neko od forumskih pravila..)

- i mogao je koristiti nešto iz ovog stoljeća... Namigiva no moralo bi raditi.

ukratko: pošto preko routera možeš s oba računal na internet, mreža je OK. (preskaćemo pinganje i provjeru IPa..)

1. korisnik tj. user name i password su osnova za pravo pristupa. Treba kreirati (jednostavnije) jednako, tj ime i pass na oba.. kao i radnu grupu (workgroup) windowsi obično ponude naziv HomeGroup.. Normalno se PC unutar iste grupe vide.. Skriveno (jer koristiš DHCP routera) je TCP/IP adresa, koji da postavljaš ručno treba postaviti 192.168.grupa.PC - (grupa=0-254, PC=1-254) vidi na routeru, informativno.. ako se postavlja ručno, izlaz gateway i DNS postaviti na adr.routera 192.168.1.1 (ili 0.1 ili 5.1 ili 1.254.. ovisi o ISPu)

2. postaviti share folder (ili disk), recimo u MyDocuments napraviš folder ''dijeljeno'' i preko (desni klik..) share aktiviraš opciju.

3. permisions, jer share samo dozvoljava mrežno dijeljenje, permissions određuje tko-što može (i lokalno)...

4. firewall, na sedmici je jednostavnije isključiti firewall.. previše problema. ili ipak podesiti jer blokira čak i ping...

5. koristiti, teoretski već browasnjem trebaš vidjeti drugi PC, ali ovisno o verziji i postavkama windowsa, nemora biti.. -jedini sigurni način je upis direktne staze (path) kao ''\\kompijuter\dijeljenje'' (ili IP adr.) u expolrerov addressbar. U tom trenutku se mora pojaviti sherani folder ili unos user-pass..

-IPv6 je za sad moguće isključiti.

-ove upute imaju smisla ako je OS defaultno podešen, dali AV blokira? dali je customizirano nešto na routeru (portovi..) i sl.

razlike nema bez obzira na OS (bez cjepidlačenja) od Novell-3x do Sambe, 98, sedmica... samo za neke verzije postoje dodatna pravila, graničenja..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
logic kaže...

ihush kaže...

- link valja, samo je kolega trebao izbjeći 'direktan link' (txt, neko od forumskih pravila..)

ukratko: pošto preko routera možeš s oba računal na internet, mreža je OK. (preskaćemo pinganje i provjeru IPa..)

1. korisnik tj. user name i password su osnova za pravo pristupa. Treba kreirati (jednostavnije) jednako, tj ime i pass na oba.. kao i radnu grupu (workgroup) windowsi obično ponude naziv HomeGroup.. Normalno se PC unutar iste grupe vide.. Skriveno (jer koristiš DHCP routera) je TCP/IP adresa, koji da postavljaš ručno treba postaviti 192.168.grupa.PC - (grupa=0-254, PC=1-254) vidi na routeru, informativno.. ako se postavlja ručno, izlaz gateway i DNS postaviti na adr.routera 192.168.1.1 (ili 0.1 ili 5.1 ili 1.254.. ovisi o ISPu)

2. postaviti share folder (ili disk), recimo u MyDocuments napraviš folder ''dijeljeno'' i preko (desni klik..) share aktiviraš opciju.

3. permisions, jer share samo dozvoljava mrežno dijeljenje, permissions određuje tko-što može (i lokalno)...

4. firewall, na sedmici je jednostavnije isključiti firewall.. previše problema. ili ipak podesiti jer blokira čak i ping...

5. koristiti, teoretski već browasnjem trebaš vidjeti drugi PC, ali ovisno o verziji i postavkama windowsa, nemora biti.. -jedini sigurni način je upis direktne staze (path) kao ''\\kompijuter\dijeljenje'' (ili IP adr.) u expolrerov addressbar. U tom trenutku se mora pojaviti sherani folder ili unos user-pass..

-ove upute imaju smisla ako je OS defaultno podešen, dali AV blokira? dali je customizirano nešto na routeru (portovi..) i sl.

razlike nema bez obzira na OS (bez cjepidlačenja) od Novell-3x do Sambe, 98, sedmica... samo za neke verzije postoje dodatna pravila, graničenja..

Pokušao sam sad i to al jednostavno neznam u čemu griješim, sve napravim kako mislim da treba napraviti i kako tu piše ali jednostavno se kompjuteri "ne vide" i kad upišem one ip adresse pod TCP/IP kompjuteri mi ostanu bez interneta...=\ 

ako znate u čemu griješim molim vas da me ispravite, jer vec sam živce izgubio sjedeći za kompom i pokušavajući ta dva čuda spojiti da mogu prebaciti neke dokumente....

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

system kaže...
logic kaže...

ihush kaže...

Pokušao sam sad i to al jednostavno neznam u čemu griješim, sve napravim kako mislim da treba napraviti i kako tu piše ali jednostavno se kompjuteri "ne vide" i kad upišem one ip adresse pod TCP/IP kompjuteri mi ostanu bez interneta...=\ 

ako znate u čemu griješim molim vas da me ispravite, jer vec sam živce izgubio sjedeći za kompom i pokušavajući ta dva čuda spojiti da mogu prebaciti neke dokumente....

Heheheh

Reci ti meni sta se to kroz stoljeca promijenilo u umrezavanju osim izgleda onih prozora ;)

Da dopunim Ihusha. To sto ostanes bez interneta znaci da fulash IP adrese. Kad se konektujes na net pogledaj koje ti adrese dodijeli router i te adrese upisi rucno. Nadam se da nisi koristio adrese sa onog linka ;)

16 godina
system kaže...

jednostavno se kompjuteri "ne vide" i kad upišem one ip adresse pod TCP/IP kompjuteri mi ostanu bez interneta...=\ 

-jesi li pogledao postavke na routeru? Ovisno o ISPu (npr T-com) router je na 192.168.1.1 odnosno neka d

-Adrese PCa u tom slučaju su od 2-254 (samo posljednji broj). To nek obavi DHCP na routeru.

-Trenutnu adrsu na PCu možeš vidjeti preko propertisa mreže... ili Win+R(run), CMD(enter), ipconfig (enter)

-ako sva računala mogu na internet, netreba provjeravati-podešavati mrežu.

Možeš pingati.. Win+R(run), CMD(enter), ping 'adresa' (enter) i mora ti odgovoriti pingani PC.

Ostalo je samo stvar prava pristupa ili zaštite... (user-pass, shares, ...) dok npr Firewall ili AntiVirus može blokirati kompletan pristup.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice