Grom spalio sve LAN portove

poruka: 25
|
čitano: 7.500
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Zašto udar groma uglavnom sredi LAN?

Eo, preksinoć udario grom, struje nestalo na 2-3 sek, i spržio sva 4 LAN porta na ADSL modemu, i onaj na matičnoj.

Pošto se baš i ne razumijem (previše) u mreže, zanima me zbog čega je mrežna oprema toliko osjetljivija na udare groma,

nego ostale komponente (zvučna, grafička, proc, RAM su svi preživili)? Sad idem preko wirelessa.

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Re: Zašto udar groma uglavnom sredi LAN?

-komponente rade na malim naponima, dovoljno je par volti razlike...

-pocrkavale su povezane komponrnte, nema razloga da crkne npr audio, osim da je izgorila MBO.. za razliku od strujnog udara ili kroz naponski dio, ovo je došlo kroz žicu....

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
THK kaže...

Eo, preksinoć udario grom, struje nestalo na 2-3 sek, i spržio sva 4 LAN porta na ADSL modemu, i onaj na matičnoj.

Pošto se baš i ne razumijem (previše) u mreže, zanima me zbog čega je mrežna oprema toliko osjetljivija na udare groma,

nego ostale komponente (zvučna, grafička, proc, RAM su svi preživili)? Sad idem preko wirelessa.

Dobro si prošel ovaj put jer mogel ti je cijeli komp odapet, mrežnu karticu lako zamjeniš nije skupa a ADSL Modem ili Ruther se isto zamijeni. Uglavnom opterecenje ti je došlo, po telefonskim linijama ko obicno vidi kaj sam spomenul dole na linku kupi taj uređaj i spoji ga kak sam navel pa si miran za ubuduce preventiva je ipak najvažnija.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/grom-posljedice/102421.aspx?page=0&jumpto=1977879&sort=asc&view=flat

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
16 godina
neaktivan

Zato ja vadim kad grmi i kabal iz naponske uticnice a i vadim lan kabal iz kompa pa nek udara...

He who dares, wins
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
Re: Grom spalio sve LAN portove
malina22 kaže...

Zato ja vadim kad grmi i kabal iz naponske uticnice a i vadim lan kabal iz kompa pa nek udara...

ako vec nemoze tako onda se nabavi zastita :)

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
16 godina

Sad ću ja ukrast nekakvu prenaponsku zaštitu iz dnevne sobe (dosta mi je da se na njoj drži pegla), već se bojim da mi grom ne sprži komp kolko ima threadova oko tog.

3.200 postova___________________Početnik u Minecraftu :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zanimljivo, meni je prije tjedan dana otišao jedan (u koji je uštekan kabel), ali na kompu se nije ništa dogodilo. Mislim da je isto pogodio grom negdje blizu, valjda sam imao sreće, sad koristim drugi :-) A kad ode i taj i ja idem na wireless:-)

16 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
malina22 kaže...

ako vec nemoze tako onda se nabavi zastita :)

Imam i zastitu ali neka ovako sam mirniji...valjda kad sam zaradis za nesto onda to i cuvas vise ;)

He who dares, wins
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.6.2011 9:13 (malina22).
17 godina

NItko ne mari za sigurnost dok se ne desi ono najgore, onda je već prekasno....

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Tako isto grom prošli tjedan i meni napravio xD sve isključim samo telefonsku žicu ne,al' spržio se LAN1 i LAN na matičnoj :D

Programer,3D artist i web dizajner

0 0 hvala 0
17 godina
Wedran Dev kaže...

Tako isto grom prošli tjedan i meni napravio

Ja se ispričavam, kako ti je grom to mogao napraviti, kad je grom zvučna pojava.

16 godina
neaktivan

Na strujnim priključcima (na ulazu u objekt) obavezno se postavljaju odvodnici prenapona, a do utičnice u koju je spojeno računalo postoje barem dva osigurača. Za razliku od njih, telefonski priključci najčešće nemaju nikakvu zaštitu od prenapona uzrokovanog munjama, tako da je vrlo poželjno postaviti barem i najosnovniju zaštitu. To posebno vrijedi ako je telefonski priključak i/ili telefonski vod između objekta i telefonske centrale zračni.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Moja kuca ima baš lijepe gromobrane...

I kad nam je udario grom u travu metar i po od kuce i ostavio baš slatku rupu nije nista pregorilo...

Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Na strujnim priključcima (na ulazu u objekt) obavezno se postavljaju odvodnici prenapona, a do utičnice u koju je spojeno računalo postoje barem dva osigurača. Za razliku od njih, telefonski priključci najčešće nemaju nikakvu zaštitu od prenapona uzrokovanog munjama, tako da je vrlo poželjno postaviti barem i najosnovniju zaštitu. To posebno vrijedi ako je telefonski priključak i/ili telefonski vod između objekta i telefonske centrale zračni.

(boldano) Sve 5 za ono boldano ali to vrijedi ako su kablovi polozeni ispod zemlje. Sve dok imamo(te) kablove [bilo koje vrste] po banderama vrijedi samo jedno pravilo protiv groma:

-Cupati i stavljati dalje sve zice iz PC-a i iz audio/tv aparata

Pre neki dan kod jednog elektronicara sam vidio sprzen TV zbog groma koji je, zamislite, imao polozeni koaksijalni kabel pored aparata. Grom nije udario direktno vec u obliznje kuce ...onda se desila indukcija i baj baj televizor i sve ostalo.

Dakle, zice dalje od aparata.

Sve dok nemate UPS, mora se tako. Sve ostalo je nepotreban rizik

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...

I kad nam je udario grom u travu metar i po od kuce i ostavio baš slatku rupu nije nista pregorilo...

Sve skole imaju gromobrane. Neki stariji modeli gromobrana su (vrlo blago) radioaktivni

Sve visoke zgrade imaju gromobrane. Tako da ako zivite u blizinu takvog objekta direktan udar u vasu kucu je skoro nemoguc

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
14 godina

meni je grom unistio zvucnike prije 1 godine{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Neki stariji modeli gromobrana su (vrlo blago) radioaktivni

Prvi puta čujem.. Zašto su radioaktivni?

17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
EnlightenedPhoenix kaže...

Sve skole imaju gromobrane. Neki stariji modeli gromobrana su (vrlo blago) radioaktivni

Sve visoke zgrade imaju gromobrane. Tako da ako zivite u blizinu takvog objekta direktan udar u vasu kucu je skoro nemoguc

pa kazem nikad nije udario u kucu... ali bila je totalno luda oluja u Novom selu (cetvrti gdje ja zivim u VK) udarilo je u okolici nas cca 10ak kuca munja... kod nas nista crklo ali opalilo je blizu...

I da znam da su blago radioaktivni, ali ta radioaktivnost je jedva 10% pozdinske... Jedan CT me ozraci 30ak puta vise (oko 15mSV)

17 godina
neaktivan
bed kaže...
Lazarus Long kaže...

Zbog istog razloga zasto je granit radioaktivan :)

16 godina
neaktivan

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za ionizaciju zraka iznad gromobrana. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmjerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mjestu. Ionizirajuće polje radioaktivnog gromobrana prostire se u promjeru od 300 metara iznad gromobrana...

Jedan takav ima na krovu zgrade firme u kojoj radim...i to je poslednji koji je ostao u mom gradu a nemaju para da ga razmontiraju...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
bed kaže...
Lazarus Long kaže...

Ioniziraju zrak iznad gromobrana da bi isti (zrak) bio vise vodljiv i tako se sumjerava na zeljeno mjesto. Nisam full siguran ali mislim da su vecina uklonjena zbog navodnog stetnog utjecaja

16 godina
neaktivan

Jasan mi je princip, nisam znao da su to koristili. Malo sam i krivo shvatio ili je krivo rečeno, jer zapravo gromobran nije radioaktivan u smslu da je materijal radioaktivan (to sam prvo shvatio). Radi se o em zračenju, tj visoki napon/visoka frekvencija = ionizacija.

16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
hrx kaže...

Na strujnim priključcima (na ulazu u objekt) obavezno se postavljaju odvodnici prenapona, (...)

(boldano) Sve 5 za ono boldano ali to vrijedi ako su kablovi polozeni ispod zemlje. Sve dok imamo(te) kablove [bilo koje vrste] po banderama vrijedi samo jedno pravilo protiv groma:

-Cupati i stavljati dalje sve zice iz PC-a i iz audio/tv aparata

(...)

Nema problema ni za zračne priključke - ugradi se odvodnik uz priključak i spoji na uzemljivač objekta preko glavne sabirnice - nije da je nemoguće. Sa druge strane, može se štititi vod postavljanjem odvodnika na stup voda i spajanjem na uzemljivač, ali je problem sa dijelom voda između stupa i objekta korisnika koji nije štićen ukoliko u objektu ne postoji odvodnik.

Osim koaksijalnih kabela, problematični mogu biti i UTP kabeli - mislim da mi je pred dvije godine, tijekom jakog grmljavinskog nevremena, otišao switch zbog toga; imao sam oko 15 m dug UTP kabel spojen na switch (spojen na struju preko strujne letve s prenaponskom zaštitom), koji je dijelom prolazio kroz potkrovlje. Srećom, jedino je switch otišao - računala su preživjela bez problema.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
Inace... kad smo vec kod toga... tko ima od vas elektricne kablove provedene pod zemljom kao recimo sto je kod mene u kuci?

Bandere su tako out...
16 godina
odjavljen
malina22 kaže...

Djaba ti to nekada. Meni opi**io drugom komsi, dakle jedno 100 metara i meni otisla i perilica koja nije bila ukljucena i iskljuceni telefoni i komp i tv i...

Staticki je nazalost napravio svoje. Ne's se dalo popraviti, ne's je oslo u vjecna lovista.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice