- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako je stvarno uključio AHCI, a windowsi nakon toga nisu reinstalirani to ti je izvor problema. Koliko znam nebi se trebao uopće bootat, zato mi nije jasno kako je radio par dana.
Ne znam,evo radi i sad...
krivi su win sami ....
Naime, što se događa
ako imaš miješani HDD sustav sa više različitih diskova sa UDMA i SATA diskovima, win iz nekog razloga uvijek postave boot-loader na UDMA disk
ako nema starih diskova i samo su novi onda će ti bootloader baciti na SATA 1 disk (misli se na lokaciju)
generalno ako želiš da ti 100% boot loader bude na SSD-u onda trebaš naprvaiti sljedeće
a) ugasi komp
b) fizički ugasi diskove - ili ih ištekaj ili disable u BIOSU
samo SSD mora biti aktivan disk
Instaliraj win na SSD
nakon toga ponovo uštekaj ostale diskove a bootloader će biti na SSD-u
PS. Linux nema tih problema i tamo se sve uredno instalira bez problema
U svakom slučaju,potrebno je reinstalirati win!??
Probat ću tako...Hvala vam puno!!!
Reinstaliraj windows, javi rezultate.
ako znaš kako prebaciti bootloader bez instalacije, onda ne moraš reinstalirati
ako znaš kako se radi Fixmbr sa instalacijskog CD-a možeš i bez reinstalacije
ali ako ne znaš, brže ćeš sa reinstalacijom
Evo,reinstalirani su windovsi jučer,danas probam paliti i opet ne očitava SSD!!!
Nakon pola sata preštekavanja i malo psovanja ipak ga očita...
Ako problem ostaje i nakon reinstalacije OSa, po meni problem je sam SSD, najbolje je ako ga možeš isprobat u drugom računalu.
EDIT: Mala je šansa da je problem u matičnoj ploči.
Jesi li pokašavao nadograditi firmware? Možda ne bi bilo loše da nadogradiš i BIOS...
Evo,sad sam sredio firmware,izbrisao drivere i instalirao one koje sam dobio s matičnom...Ostavljam komp ugašen do navečer pa onda vidim,ako ne upali onda idem bios nadograđivat.
Nije ni ovo upalilo...Ostaje mi update biosa...Ima još netko kakvu ideju? 
Nije ni ovo upalilo...Ostaje mi update biosa...Ima još netko kakvu ideju? 
provjeri na google pod ključnim riječima:
ime tvoje MBO+tvoj SSD+ problems
može bit 1001 razlog zašto te zeza...
od neispravnog SATA kabela do neispravnih uređaja
Proguglao sam sve i sad vidim da nisam jedini,masi ljudi se isto dogodilo...
Nadogradili smo BIOS i sad treba pričekati dan-dva pa da vidimo,zasad je ok.
Sad sam pogledao i sve je isto ko na slici.Sve smo ovo instalirali i update napravili...
Jučer je frend nadogradio matičnu i bio siguran da će to srediti stvar ali nije,danas opet radi po svom.
Sad sam pogledao i sve je isto ko na slici.Sve smo ovo instalirali i update napravili...
Jučer je frend nadogradio matičnu i bio siguran da će to srediti stvar ali nije,danas opet radi po svom.
Možda se sam SSD "kolje" sa matičnom pločom, probaj ako ikako možeš nagovorit prodavača da ti ga zamjeni za neki drugi tipa Intel, OCZ ili Samsung, naravno ako još imaš garanciju.
Mislim da si u pravu,komponente su stare par mjeseci pa ne bi smjelo biti problema s garancijom...
Vidim da ovo nije izdvojen slučaj,masa ljudi se žali na istu stvar pa ne vjerujem da bi stvarali probleme.
Ti imaš problem najvjerojatnije u BIOS-u
ili ti BIOS nalazi dva ili više boot loadera (koji su nesipravni)
ili se SSD ne inicijalizira kako treba na startu - pa BIOS traži neki drugi Boot
Probaj još sljedeće
Otvori komp
uzmi knjižicu uputa od MBO i točno pročitaj koji je koji SATA port (pazi na nekim MBO neki se SATA ne inicijaliziraju bez OS-a i RAID drivera)
Ukopčaj SSD u SATA 1 port
Postavi boot u BIOS-u na svim postavkama da gleda samo na SATA 1
Probaj raditi
ako ti i onda radi problem, onda MBO i SSD nisu kompatiblini i win češ morati instalirati na neki klasični disk, a SSD imati za igre i swap
Napravio sam sve predloženo i sve isto,bojim se da si u pravu,mbo i ssd nisu kompatibilni...Gledao sam na stranici matične,na popisu diskova nema ovog Mushkina...
Ne preostaje mi ništa osim kupovine novog diska.Sumnjam da će mi priznati reklamacije pošto će kod njih ssd vjerojatno normalno raditi...
Hvala vam na trudu!!!
Možeš ga postaviti i kao cache.
Napravio sam sve predloženo i sve isto,bojim se da si u pravu,mbo i ssd nisu kompatibilni...Gledao sam na stranici matične,na popisu diskova nema ovog Mushkina...
Ne preostaje mi ništa osim kupovine novog diska.Sumnjam da će mi priznati reklamacije pošto će kod njih ssd vjerojatno normalno raditi...
Hvala vam na trudu!!!
ne moraš mijenjati disk, samo mijenjaj navike :)
Instaliraj Win na klasičan disk
onda swap datoteku baci na SSD
također u shortcut svakog programa stavi da radi na SSD a ne na c:
ako si igrač, stavi omiljenu igru/aplikaciju na SSD, nečeš požaliti
ja sam recimo stavio wow i samim time je igra dobila 3-5 fps.a a da ne pričam koliko se brže učitava