SMART i Bad Sectori - problem

poruka: 5
|
čitano: 1.660
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
SMART i bad sectori - problem

U Toshibinom laptopu imam dvije godine star HDD Fujitsu MHZ2320BH G1 kapaciteta 320 GB.

SMART hard diska kaže da imam preko dva milijuna bad sectora.

Ali kada u HD Tuneu napravim Error Scan za cijeli disk, pokaže da je OK - nema bad sectora.

Moram napomenuti da nisam vidio nikakve podatkovne greške ni usporenja u radu od kada sam kupio laptop.

Laže li SMART ili mi je HDD stvarno u kvaru?

I je li moguće napraviti zamijeniti HDD za novi samo na osnovu ovih podataka iz SMART-a dok je još pod garancijom?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: SMART i bad sectori - problem

Moguće je da ti lagano na disku odlazi elektronika - napravi backup.

Druga stvar, moguće je da ti odlazi SATA kontroler na laptopu.

Izvadi disk i spoji ga u PC, te tamo pokreni HD Tune i očitaj SMART, pa vidi dali je

ista stvar ili ne. Tako ćeš biti siguran.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
14 godina
Kada ti jedna od tih stavki bude crvene boje, a ne žute, onda možeš biti siguran da će ti disk umrijeti.

Tako da napravi što prije backup...
Gaming is Life!
15 godina
protjeran

Ultra DMA CRC error je inače problem sa kabelom tj. veza između diska i kontrolera.

Na PC-u znači da je SATA kabel za baciti, a na laptopu ili da je flat skoro kaput, ili da kontroler lagano odlazi.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
14 godina
Don Kihoty kaže...

Ultra DMA CRC error je inače problem sa kabelom tj. veza između diska i kontrolera.

Na PC-u znači da je SATA kabel za baciti, a na laptopu ili da je flat skoro kaput, ili da kontroler lagano odlazi.

Nemora značiti.

Meni je isto taj problem bio i javljalo mi je da je vjerovatno kabel oštečen, i bilo koji kabel sam spojio opet isto. Znači, nije bio problem u kabelu, čak sam i na drugi disk stavio isti taj kabel i nikakvih problema.

Problem je vjerovatno u SATA konektoru na samom HDD-u, znači vjerovatno ili matična ili HDD SATA priključak.

Gaming is Life!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice