SATA RAID Strip Diskovi na novu ploču

poruka: 7
|
čitano: 2.220
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
SATA RAID Strip Diskovi na novu ploču

Pozdrav svima!

Vrisnula mi je matična i u nabavci sam nove. Zanima me da li ću na novu moći spojiti 2 SATA diska u strip raid polje kao što su bili na staroj bez gubitka podataka (da ne stvaram novo polje)? Koga god sam pitao rekao mi je da je to moguće ako nova ploća ima isti raid kontroler kao i stara, a ploču sa takvim čipom kakav je na staroj je nemoguće kupiti jer je star više od 2 godine ...

Hvala na odgovoru!

Emil
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2009 11:00 (Emilio).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: SATA RAID Strip Diskovi na novu ploču

Za Raid 1 ti mogu potvrditi da podaci ostaju.

Probao sam na nVidia SATA RAID kontroleru.

Velika vjerojatnost da će ti podaci ostati na disku, ali trebaš paziti da prvo obrišeš RAID particiju, a zatim kod STVARANJA novog striping 0 polja (array),  kad te pita RAID kontroler da NE OBRIŠEŠ podatke, tj.  pritisneš N (NO). Kao što rekoh meni su ostali podaci kod kreiranja RAID 1 polja (mirroring). 

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2009 17:34 (Tiger).
15 godina
neaktivan

Spojio sam danas diskove na novu ploču. U Storage Manageru (od ploče) mi pokazuje za status diskova Non-Raid Disk, a trebo bi stripe. Nazvo sam i frenda koji servere slaže. Reako mi je da ako je RAID5 metoda zapisivanja u strip modu da se mogu pozdraviti s podacima (e da je to bar pisalo negdje kad sam slagao sustav). Dalje je rekao da ne bi bio problem da imam isti kontroler onda bi otisao na stvaranje polja i mogo bi stisnuti N. A ovako ne vidi da polje uopće postoji ... Uglavnom više nikad neću koristiti striping 0 polje, makar je nešto brže jer u slučaju da ti vrisne ploča odlaze i podaci ...

Hvala!

Emil
16 godina

-pokušavaj drugi raspored, jer nije svejedno koji je disk prvi-drugi... počinje od 0, također ako imaš više SATA priključaka, treba probati kanal 0+1 ili 1+3 itd. ...

-dok ih sam RAID kontroler ne prijavi kao raid0 polje nesmiješ ništa raditi na njima.

-U BIOSU naravno kontroler treba biti u RAID modu. -defaultno je AHCI/IDE.. tek nakon saveanja i restarta radi RAID.

-Ukoliko nije 'prošlo', sa raznim alatima kao RAID reconstruktor se može vratiti sve, ali treba imati dodatni HDD odgovarajućeg kapaciteta.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Riješio sam! Za sve koji imaju isti problem evo riješenja!

Potrebno vam je:

1. Matična ploča koja podržava 4 SATA diska (ne treba imati RAID kontroler) - uz pretpostavku da su vam strip činila 2 diska 

2. Jedan dodatni mali disk (samo za operativni sustav)

3. Jedan veliki disk (veći od vašeg raid polja) - ja sam uzeo 640 GB, a polje su mi dva diska po 250 GB

4. Alat, software koji radi rekonstrukciju (RAID Reconstructor je dobar i možete ga naći na http://www.runtime.org/raid.htm ) košta $99

5. Naravno operativni sustav

Koraci:

1. Spojiti mali disk i veliki za back up

2. Instalirati Windoze na mali

3. Inicijalizirati veliki ako to već nije

4. Ugasiti komp

5. Spojiti "strip" diskove

6. Startati komp i kad se dignu windowsi po diskovima ne raditi ništa, niti ako windoze pitaju da bi nešto popravljale

7. Pokrenuti alat

8. Izabrati RAID - 0 (Striping) te vaše diskove koji su bili u polju kao Drive 1 i Drive 2, broj drives: 2, analizirati da dobijete block size (većinom je za RAID-0 128)

9. Izabrati destinaciju (veliki disk) i stisnuti Copy

10. Čekati preko 3 sata

Evo, nadam se da će nekome pomoći ... 

Emil
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-pokušavaj drugi raspored, jer nije svejedno koji je disk prvi-drugi... počinje od 0, također ako imaš više SATA priključaka, treba probati kanal 0+1 ili 1+3 itd. ...

-dok ih sam RAID kontroler ne prijavi kao raid0 polje nesmiješ ništa raditi na njima.

-U BIOSU naravno kontroler treba biti u RAID modu. -defaultno je AHCI/IDE.. tek nakon saveanja i restarta radi RAID.

-Ukoliko nije 'prošlo', sa raznim alatima kao RAID reconstruktor se može vratiti sve, ali treba imati dodatni HDD odgovarajućeg kapaciteta.

Hvala na savjetima! Sve sam to probao, ali nije palilo. Ovo zadnje što si naveo je bilo presudno Osmijeh!

Emil
16 godina
Emilio kaže...

..

2. Instalirati Windoze na mali

.

dignu windowsi po diskovima ne raditi ništa, niti ako windoze pitaju da bi nešto popravljale

7. Pokrenuti alat

8. Izabrati RAID - 0 (Striping) te vaše diskove koji su bili u polju kao Drive 1 i Drive 2, broj drives: 2, analizirati da dobijete block size (većinom je za RAID-0 128)

9. Izabrati destinaciju (veliki disk) i stisnuti Copy

10. Čekati preko 3 sata

Evo, nadam se da će nekome pomoći ... 

-ubaciš CD i ... skoro pa gotovo.

.
Hvala na savjetima! Sve sam to probao, ali nije palilo. Ovo zadnje što si naveo je bilo presudno Osmijeh!

-nema na čemu, evo i 'skraćena verzija'. Trebaš samo liveCD, kao recimo MiniPE (diamond je dobar), na njemu su svi potrebni (.. i nepotrebni) alati. Ostatak je isti osim što može biti potrebe za floppyjem i F6 driverima (ili to riješiš nLiteom). Namigiva

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice