Problem na relaciji CPU - MB - Ram

poruka: 11
|
čitano: 1.865
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

Pozdrav. Molim misljenje i eventualno pomoc.

Eto malo sam nadogradio komp..... na postojecu instalaciju Win7 promjenio sam navedene komponente. Izbrisao sam sve stare drivere i nakon ugradnje komponenti instalirao nove. Nisam reinstalirao windowse.

Radi se o Gigabyte GA870A-UD3 maticnoj, Phenom II X4 955 (Hyper 212 plus hladnjak, CPU nije klokan) i 4GB Kingston 1600MHz 1.65V 9-9-9-24 memoriji. Kod prvog paljenja kompa nisam primjetio da memorija ne radi na deklairanom taktu od 1600 MHz i komp se podigao bez problema i odvrtio Aida test. U testu sam skuzio da memorija radi na 1333 MHz i resetirao komp te rucno podigao napon na 1.65 i podesio takt na 1600 MHz, sve ostale postavke su na auto. Tu nastaje problem. Naime pri ovim postavkama komp nestabilno radi povremeno dobijem BSOD, povremeno se jednostavno smrzne, a povremeno pak resetira. Probao sam dici napon i procu i north bridgu ali nije pomoglo. Komp najnormalnije radi kad je memorija na 1333MHz. U cemu je kvaka?

Brutal Truth \m/

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problem na relaciji CPU - MB - Ram

Službeno Phenomi II svi podržavaju do 1333Mhz, sve iznad je neslužbeno. Ali trebalo bi raditi. Probaj latencije olabavit, tj. podići.

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics} Operation Flashpoint fan
15 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Službeno Phenomi II svi podržavaju do 1333Mhz, sve iznad je neslužbeno. Ali trebalo bi raditi. Probaj latencije olabavit, tj. podići.

Hm, koje latencije? Latencije RAM-a u BIOSU nisam dirao na auto ih memorija postavi na 11-11-11-26. Da to jos podignem?

Brutal Truth \m/
14 godina
neaktivan

Veći takt = Uvjetuje i veće latencije... Ali recimo da kvalitetniji memorijski moduli imaju niske latencije uz visoke brzine. Probaj ih podići, al ne garantiram da će to raditi. Lako moguće da je jednostavno problem u procesoru (Integriranom memorijskom kontroleru) koji nije sposoban ići iznad 1333Mhz. Al kod većine ide, sad trebalo bi i kod tebe, al nije garancija kao što AMD kaže.

Ionako ti nema neke razlike u brzini. Moš smanjiti na 1333Mhz i spustit latencije.

Niže latencije = Bolje perfomanse. Paradoksalno od brzine. A moš za svaki slučaj pokušat i sa nadogradnjom BIOS-a.

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics} Operation Flashpoint fan
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2011 10:30 (Ranko Kukumar).
15 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Ionako ti nema neke razlike u brzini. Moš smanjiti na 1333Mhz i spustit latencije.

Niže latencije = Bolje perfomanse. Paradoksalno od brzine. A moš za svaki slučaj pokušat i sa nadogradnjom BIOS-a.

Hvala. Probat cu s latencijama. A nadogradnja BIOSa mi je prvo pala na pamet i to sam provjerio. Maticna ima zadnju verziju, tako da nista od nadogradnje.

Brutal Truth \m/
16 godina
neaktivan
Tallahasee kaže...
Ranko Kukumar kaže...

Hvala. Probat cu s latencijama. A nadogradnja BIOSa mi je prvo pala na pamet i to sam provjerio. Maticna ima zadnju verziju, tako da nista od nadogradnje.

Dali ti je ta memorija u Bios postavljena na DDR2 na 800Mhz? Ako da, onda OK.

A drugo pogledaj u Bios i otići na Advanced Bios Features i pogledaj dali je uključen Virtualization?

Ako jesu stavi na Disable jer stime isključuje nižu taktu povečava mhz način rada. Provjereno. AMd K8 ( cool&Quiet) ostavi na enable. I pogledaj na Speccyju i pogledaj pod Ram i tam di sam odznačen žuto bojom, i tu podesiš latenciju i kad završi i spremi ga i podigni ga i pogledaj opet u speccyu i vidjet češ da će bit pravilno podešen. I ja tako napravio i već dulje vrijeme radi stabilno bez ikakvih problema.

Ram Ram
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2011 10:45 (Nello).
15 godina
protjeran

Nasao sam odgovor. Na zalost AMD ne garantira stabilnost iznad 1333MHz:

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php/topic,2515.0.html

Brutal Truth \m/

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Tallahasee kaže...

Nasao sam odgovor. Na zalost AMD ne garantira stabilnost iznad 1333MHz:

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php/topic,2515.0.html

Kak sam ti gore rekao. Al opet većina procesora radi na 1600Mhz, al ovisi od primjerka do primjerka, očito nemaš sreće.:)

15 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Kak sam ti gore rekao. Al opet većina procesora radi na 1600Mhz, al ovisi od primjerka do primjerka, očito nemaš sreće.:)

Da Rankec samo sam potvrdio da si u pravu.

Ali znas nekako ne prihvacam to sa srecom, ne zelim shvatiti da nekima to radi a nekima ne. Slozit PC i onda dobit macka u vreci je neprihvatljivo, ipak sam iskesirao pare i zelim da radi. Znam da je u Windows okruzenju to lutrija, ali sta ces mene to ljuti. Sve u svemu hvala jos jednom. {#}

Brutal Truth \m/
16 godina

Oprosti, znam da bi kao i svi, ako si platio nešto da radi, ali opet, nemoj se mučit, stavi sve na auto i nek memorija radi na 1333 Mhz, jer si rekao da tako radi bez problema, nećeš te Mhz ni osjetit, a i ako osjetiš, bit će to jako mala promjena i po meni ne vrijedi riskirati ne stabilnost sustava, zbog razlike od 1-5%!? 

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Uzmi gumene lateks rukavice i prijeđi preko kontakata i ispremiješaj memorijske module dok ne proradi...Imao sam sličnu situaciju i meni je pomoglo

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice