Problem sa HDDom

poruka: 26
|
čitano: 1.552
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problem sa HDDom

Mlađi brat mi ima svoj kompjutera kojega je kao i svake večeri prije spavanja stavio na gašenje, ali kompjuter se nije ugasio, pola sata je bio na screenu Windows se isključuje (Windows XP Pro.).
Moj stari je to odlučio riješit brzo pa ga je prisilno isključio. Znači isključio ga je iz struje iza na onom 0|1 prekidaču.
Danas se nije htio upaliti, ja sam otišo pogledat u čemu je problem, malo sam prčko po BIOSu i otkrio da ne detektira niti jedan HDD od 2. Mislio sam da nisu pregorili ili crkli zbog nečeg drugog ali mi je čudno da daju oba u isto vrijeme. U čemu je problem? Zašto ne detektira HDDove? Otvorio sam kućište i vidio ako je sve spojeno i je, ništa nije labavo, sve čvrsto, nez u čemu bi mogao bit problem.
Još ću probat spojit HDD sa svojeg kompa pa vidjet, ali svejedno da mi date što više prijedloga i mogućih uzroka.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem sa HDDom
Tox2401 kaže...

Još ću probat spojit HDD sa svojeg kompa pa vidjet, ali svejedno da mi date što više prijedloga i mogućih uzroka.

Za početak napravi to, ili njegov hdd spoji na svoj komp pa vidi da li očitava.

13 godina
neaktivan
Problem sa HDDom

Mislim da nije problem u HDD-u vec se tu radi o nekoj sistemskoj gresci. Moguce je daje tvoj brat napravio neku gresku sniimio neki program koji se tu nije trebao naci. Predlozio bih ti da uradis Sistem Restore i vrati ga na nekih dva dana prije. 

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Toruss kaže...

Mislim da nije problem u HDD-u vec se tu radi o nekoj sistemskoj gresci. Moguce je daje tvoj brat napravio neku gresku sniimio neki program koji se tu nije trebao naci. Predlozio bih ti da uradis Sistem Restore i vrati ga na nekih dva dana prije. 

A kako da to napravim, ja znam vraćat sustav ili iz normal pokrenut windowsa ili iz safe moda, ali windowsa uopće nema, tj. on je na hard disku ali niti jedan hdd ne čita, matična ih uopće ne prepoznaje, ne mogu ih vratit na prethodno stanje jer koda ni nisu tamo.
Dal postoji koji drugi način?

13 godina
neaktivan
Tox2401 kaže...
Toruss kaže...

A kako da to napravim, ja znam vraćat sustav ili iz normal pokrenut windowsa ili iz safe moda, ali windowsa uopće nema, tj. on je na hard disku ali niti jedan hdd ne čita, matična ih uopće ne prepoznaje, ne mogu ih vratit na prethodno stanje jer koda ni nisu tamo.

Pokusaj ovako kada pocne da se pali kompjuter pritisci F8 i onda ce ti doci opcije izaberi da udjes iz Safe Moda i onda kada se upali odi na Start/all programs/acessories/sistem tools/ sistem restore. Onda ce ti se tu pojaviti kalendar i vrati ga na dan dva prije i mislim da ce raditi. Tako ja uglavnom rjesavam probleme na svom pc ili ako mi neko donese na opravku. Pokusaj to, a ako ne bude islo zatrazi pomoc od ostalih forumasa. 

14 godina
neaktivan
Toruss kaže...
Tox2401 kaže...
Toruss kaže...

Pokusaj ovako kada pocne da se pali kompjuter pritisci F8 i onda ce ti doci opcije izaberi da udjes iz Safe Moda i onda kada se upali odi na Start/all programs/acessories/sistem tools/ sistem restore. Onda ce ti se tu pojaviti kalendar i vrati ga na dan dva prije i mislim da ce raditi. Tako ja uglavnom rjesavam probleme na svom pc ili ako mi neko donese na opravku. Pokusaj to, a ako ne bude islo zatrazi pomoc od ostalih forumasa. 

Znam kako radi system restore i znam ga obavit, i ja ga često koristim za riješavanje problema. Ali za to je potreban windows ili barem nešto na HDDu. Ja nemam šta restorat jer HDDovi koda nisu tamo.
Ja klikćem/držim F8. Ali matična samo pokušava detektirat Primary master i primary slave i nakon 10 sekundi detektiranja ispiše None, ide dalje i pita za windows CD za instalaciju, ja ga stavim unutra. Pokrene klasičnu instalaciju kao da stavljam novi windows, ali ne može ga se instalirat jer nema gdje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 13:51 (Tox2401).
17 godina
neaktivan
Problem sa HDDom

Jesi probal kakav Linux LiveCD (Ubuntu ,Mint) ili Hiren's BootCD i provjerit radi li ti išta na tom PC-u?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Jesi probal kakav Linux LiveCD (Ubuntu ,Mint) ili Hiren's BootCD i provjerit radi li ti išta na tom PC-u?!

Ne, nemam toga, di ima toga za skinut ako ima za free? Ali vjerujem da radi. Sad sam gore rekao da normalno pokrene instalaciju i onda stane jer nema di instalirat...
Matična normalno detektira cd-romove, proc i sve

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 14:05 (Tox2401).
13 godina
neaktivan
Tox2401 kaže...
kizo2703 kaže...

Ne, nemam toga, di ima toga za skinut ako ima za free? Ali vjerujem da radi. Sad sam gore rekao da normalno pokrene instalaciju i onda stane jer nema di instalirat...
Matična normalno detektira cd-romove, proc i sve

A jesi li probavao te HDD-e na drugoj ploci ?

13 godina
Problem sa HDDom

Jel rade na tvom Pc ti HDD-ovi???Ako rade probaj skinuti svoj SATA kabal i snjim probati kod bratovog PC u sve SATA ulaze.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zato i probaj. Stavi drugi disk - jesi bio u BIOS-u ,vidi li se koji disk u njemu? Promjenit kablove? Kakvi su diskovi ,SATA ,IDE?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Jel rade na tvom Pc ti HDD-ovi???Ako rade probaj skinuti svoj SATA kabal i snjim probati kod bratovog PC u sve SATA ulaze.

Nemamo iste priključke, on ima IDE.
Mislim da sam već rekao da sam bio u BIOSu i BIOS ih ne pronalazi, kad probam promjenit primary master ponudi mi opcije Disabled ili None, uopće ih ne izlista.
Probao sam sve kombinacije kablova, probao sam uzet one iz CDromova i njih spojit (jer njih detektira) ali ništa, nema razlike... Kablovi rade kako treba

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 14:15 (Tox2401).
14 godina
neaktivan
Problem sa HDDom

E ovako, sad sam opet bio u BIOSu i sve po starom znači ne pronalazi ih ALI.
Kad odem u onaj tab gdje pokazuje procesor, HDDove i sve. HDDovi tj. Primary Master je namješten na Auto, ja uđem unutra, ponovo potvrdim Auto. I ONDA DETEKTIRA HDD. Pronađe ga, Onda sam otišao Save and Exit Bios, i opet isto. Ne pronalazi ga. Opet uđem u BIOS, ponovim ono i opet moram potvrdit Auto. Jel postoji način da se Windows nastavi pokretat iz BIOSa bez da se komp resetira nakon saveanja??

0 0 hvala 0
13 godina
Problem sa HDDom

Probaj restartat matičnu, tj. izvadi bateriju sa matične na cca 5min.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dobro ,na svojoj ploči SIGURNO imaš IDE priključak.

Priključi disk na svoju ploču - ne moraš dizat sistem ,samo da vidiš radi li koji od tih diskova ,prepoznaje li ga tvoja matična!

I uostalom ,čuje li se išta kad pokreneš PC? Ima li kakvih beepova ,klikću li ti diskovi?

Jednostavno je nevjerojatno da potpuno ispravni diskovi prestanu raditi preko noći ,a da nije bilo strujnog udara!!

I daj molim te napiši o kojim komponentama se radi ,i da ,resetiraj BIOS i promjeni bateriju ,možda je ona problem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 14:39 (kizo2703).
14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Dobro ,na svojoj ploči SIGURNO imaš IDE priključak.  Priključi disk na svoju ploču - ne moraš dizat sistem ,samo da vidiš radi li koji od tih diskova ,prepoznaje li ga tvoja matična!

I uostalom ,čuje li se išta kad pokreneš PC? Ima li kakvih beepova ,klikću li ti diskovi?

Jednostavno je nevjerojatno da potpuno ispravni diskovi prestanu raditi preko noći ,a da nije bilo strujnog udara!!

Imaš moj post prije ovog pa ti piše kako ga detektira, jedino tako sam uspio, sad cu probat ovo sa resetom.
A onda probat spojit na drugu matičnu.
Ako to ne uspije idem na servis...

Ima beep kad se pali, ali diskove ne čujem, osluškivao sam ali ništa se ne čuje

Pito sam ih za komponente ali nemaju pojma, ja znam za svoj za njihov ne, samo taj komp ima preko 6 godina, možda i 8. Jedino šta je dodavano je RAM s vremenom i ovaj novi HDD je isto dodan prije dosta godina. Sve je to dosta staro.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.8.2012 14:42 (Tox2401).
13 godina
Problem sa HDDom

Javi ako riješiš problem i napiši kako si ga riješio!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Napajanje ubilo diskove? Disk ako ima ispravno napajanje spojeno bez data kabela; trebalo bi se čuti ili bi se trebale "osjetiti" minimalne vibracije. Zamjeni njegovo napajnje svojim, ili ubodi diskove kod sebe.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
17 godina
neaktivan
Tox2401 kaže...
Imaš moj post prije ovog pa ti piše kako ga detektira, jedino tako sam uspio, sad cu probat ovo sa resetom.

Pito sam ih za komponente ali nemaju pojma, ja znam za svoj za njihov ne, samo taj komp ima preko 6 godina, možda i 8. Jedino šta je dodavano je RAM s vremenom i ovaj novi HDD je isto dodan prije dosta godina. Sve je to dosta staro.

Dobro ,pa ti uopće nisi kraj tog PC-a?! Otiđi tamo ,otvori kućišće ,uključi PC i onda vidi - rade li diskovi! Izvadi ,priključi ih na ispravan PC i provjeri.

Ako ne znaš ,NOSI TAJ PC U SERVIS. Gotova priča.

14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Tox2401 kaže...

Dobro ,pa ti uopće nisi kraj tog PC-a?! Otiđi tamo ,otvori kućišće ,uključi PC i onda vidi - rade li diskovi! Izvadi ,priključi ih na ispravan PC i provjeri.

Ako ne znaš ,NOSI TAJ PC U SERVIS. Gotova priča.

Jbt otkud ti to da nisam kraj PCa. Već sam u 10 prokletih postova prije rekao šta sam sve probao. I sad pokušavam još nešto sa ovim resetom, samo da ponovo podesim BIOS i CPU podatke pa vam se javim ako radi.

13 godina

I to ti nece nista pomoci ukoliko diskovi ne rade tj. ne dobivaju struju iz napajanja. Nadam se da ce ti BIOS reset pomoc, ali malo sam skeptican.

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
17 godina
neaktivan
Tox2401 kaže...
Jbt otkud ti to da nisam kraj PCa. Već sam u 10 prokletih postova prije rekao šta sam sve probao. I sad pokušavam još nešto sa ovim resetom, samo da ponovo podesim BIOS i CPU podatke pa vam se javim ako radi.

Pa yebote ,zato jel pišeš ko da nisi kraj njega: kaj nemaš oči - kaj piše na ploči ,kaj piše na diskovima? Koji proizvođači ,koji modeli?!

14 godina
neaktivan
Pa gledo sam ali ne pise, reci da sam slijep ili sta oces. Ali ja sam cijelu maticnu pregledo ne vidim nista sta ukazuje na tocan model. A i kako ce ti to pomoc.
Btw reset nije pomogao, rec cu im da pitaju nekoga ko se bavi tim ili drzi servis pa cu za drugi put znat
13 godina
neaktivan
Problem sa HDDom

Momak ima pravo. Stvarno ima ploca na kojima bas nista nepise o proizvodzacu i modelu. Imam takvu jednu i mozda je to slucaj i kod njega.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Problem sa HDDom

Evo sad sam rastavio svoj komp i probao na njega, mislim da je do HDDa jer ga ne čita na mom kompjuteru. jbg
Ništa sutra će mi doć od starog prijatelj koji se bavi tim pa pogledat i on.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

EE ovako ako ti disk ne radi ja cu ti reci sta ces uraditi. Pogledaj pise na disku ima shema gdje trebas staviti djumper ili kratkospojnik i spoji po shemi. Disk ce ti biti manji ali ce raditi 80%

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice