Problem brzine vrtnje cpu-coolera

poruka: 17
|
čitano: 3.190
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav. 

Naime, kupio sam ovaj cooler , koji je spojen onim malim 4 pinskim na matičnu...problem se sastoji u tome što ne mogu upravljati brzinom vrtnje venta niti sa speedfanom niti u biosu, jednostavno se vrti oko 1900rpm cijelo vrijeme, a brzina bi trebala varirati od 1200 - 2500 rpm, ovisno o temperaturi.. ploča je as rock n68c-s ucc i u biosu je nariktano na 45 stupnjeva i level 1, a to je da se sama brzina diže po potrebi..temperature su niske (33stupnja - idle). 

Zanima me zašto kad je stock cooler (AMD-ov) mogu upravljati brzinom sa Speedfanom ili OC Tunerom, a s ovim Nexusom ne mogu! oba se ukapčaju u isti utor na matičnoj..

I zanima me još bi li potenciometar riješio problem, tj. da li je kontrola vrtnje istog coolera moguća! 

unapred zahvaljujem na odgovorima!

٩(●̮̮̃•̃)۶ ٩( -̮̮̃ –̃)۶ ٩(͡๏̯͡๏)۶
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problem brzine vrtnje cpu-coolera
mlonc kaže...

Pozdrav. 

Naime, kupio sam ovaj cooler , koji je spojen onim malim 4 pinskim na matičnu...problem se sastoji u tome što ne mogu upravljati brzinom vrtnje venta niti sa speedfanom niti u biosu, jednostavno se vrti oko 1900rpm cijelo vrijeme, a brzina bi trebala varirati od 1200 - 2500 rpm, ovisno o temperaturi.. ploča je as rock n68c-s ucc i u biosu je nariktano na 45 stupnjeva i level 1, a to je da se sama brzina diže po potrebi..temperature su niske (33stupnja - idle). 

Da li je on uvijek na istim okretajima?

Ili po potrebi vrti se slabije - odnosno malo jače.

13 godina
neaktivan

većinom na istim koliko se sjećam, sad je drugi cooler u kompu.. ugl ne varira brzina kako bi trebala...znači i u idle-u je jednaka i nakon 15 min prime-a. neovisno o temp.

14 godina
neaktivan
mlonc kaže...

većinom na istim koliko se sjećam, sad je drugi cooler u kompu.. ugl ne varira brzina kako bi trebala...znači i u idle-u je jednaka i nakon 15 min prime-a. neovisno o temp.

Pa ako na toj vrtnji on drži normalnu temperaturu nema razloga povećavati brzinu okretaja. Kako očitavaš brzinu okretaja?

13 godina
neaktivan
Brian kaže...
mlonc kaže...

Pa ako na toj vrtnji on drži normalnu temperaturu nema razloga povećavati brzinu okretaja. Kako očitavaš brzinu okretaja?

sa speedfanom, pc meterom i sl programima. ja želim da se sporije vrti, a ne brže.. prilično zuji na 2000 okretaja cijelo vrijeme, a nema potrebe da bude cijelo vrijeme tako...ugl., ne mogu regulirati brzinu, a žeilo bih i nezz u čemu je problem....da se ne ponavljam.. hvala na trudu!

13 godina
neaktivan

itko? išta?

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja sam imao sličan problem....vent se vrtio stalno na 2800 RPM....nikako drukćije nije se dalo riješiti, nego ugradnjom jednog malog potenciometra.

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Koja je matična ploča i koji bios?

na  ovome linku piše da imaš3pin konektor a ne 4 kako si ti naveo: http://diskontcomputer.com/datenblatt/PNL-TEC_NEXUS_CPU_COOLER_XIR-2300_DC_0490071_001.pdf 

da li je sigurno 4 pin ili 3 pin?

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.11.2012 17:29 (TomySt).
13 godina
neaktivan
TomySt kaže...

na  ovome linku piše da imaš3pin konektor a ne 4 kako si ti naveo: http://diskontcomputer.com/datenblatt/PNL-TEC_NEXUS_CPU_COOLER_XIR-2300_DC_0490071_001.pdf 

4 žice, 4 rupe - 4 pinski.  matična je asrock n68c-s ucc , a bios je verzija 1.60 (zadnji) ... mislim da sam skužio u čemu je problem...ni ovaj stock amd - ov hladnjak koji imam sad nisam mogao kontrolirati sa speedfanom kada je u biosu namješteno da se automatski povećava brzina... valjda je to neka blokada na matičnoj s kojom ona sama određuje brzinu vrtnje s obzirom na temperaturu. Kada je stavljeno na disable u biosu, tada se fan vrti na brzini 10, što je jako glasno, ali se onda iz windowsa može spustiti brzina. 

Kad stavim nazad nexusa probat ću je li radi kada je na disable, mislim da se to zove cool'n'quieet ili tako nešto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.11.2012 17:51 (mlonc).
17 godina
mlonc kaže...
TomySt kaže...

4 žice, 4 rupe - 4 pinski.  matična je asrock n68c-s ucc , a bios je verzija 1.60 (zadnji) ... mislim da sam skužio u čemu je problem...ni ovaj stock amd - ov hladnjak koji imam sad nisam mogao kontrolirati sa speedfanom kada je u biosu namješteno da se automatski povećava brzina... valjda je to neka blokada na matičnoj s kojom ona sama određuje brzinu vrtnje s obzirom na temperaturu. Kada je stavljeno na disable u biosu, tada se fan vrti na brzini 10, što je jako glasno, ali se onda iz windowsa može spustiti brzina. 

Kad stavim nazad nexusa probat ću je li radi kada je na disable, mislim da se to zove cool'n'quieet ili tako nešto.

Odi u Bios na HW/Monitor dio, pa tamo Quiet CPU Fan opciju stavi na Enabled i onda dolje izaberi Middle ili Slow opcije okretaja ventilatora i to je to.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
13 godina
neaktivan

nemam middle ili slow nego levele i stupnjeve...stavljeno je na level 1 brzina vrtnje, a temperatura na 45 stupnjeva..i kad je tako onemogućena je kontrola vrtnje u windowsima. 

17 godina
mlonc kaže...

nemam middle ili slow nego levele i stupnjeve...stavljeno je na level 1 brzina vrtnje, a temperatura na 45 stupnjeva..i kad je tako onemogućena je kontrola vrtnje u windowsima. 

U uputama za tvoju matičnu piše baš tak,Nevinašce no valjda su promjenili Bios ali to ne piše u uputama zaboravili su to sredit ko obično.{#}Onda stavi na Level 4 ili 5 to bude ok, nakon toga više nemaš kaj radit sve ide automatski i podešavanje okretaja ventilatora iz Windowsa je totalno nepotrebno.{#}

Kad temperatura dođe do recimo 50 onda vent na hladnjaku od proca povečava okretaje automatski. U normalnom radu kad proc nije opterečen,vent na hladnjaku se vrti na podešenju koje si ti podesil u Bios Level 4 recimo tak to ide u praksi.Cool

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 16:07 (rambox).
13 godina
neaktivan

sve što si rekao stoji, i hvala ti, ali:

kao što vidiš naslov teme je problem s ventom - zbog toga što se on vrti jednakom brzinom bila temperatura 33 ili 53 stupnja, neovisno o postavkama biosa... zato mislim da s ventom nešto nije u redu i zanima me bi li potenciometar neki to riješio ili je kvar u hladnjaku.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 22:46 (mlonc).
17 godina
mlonc kaže...

sve što si rekao stoji, i hvala ti, ali:

kao što vidiš naslov teme je problem s ventom - zbog toga što se on vrti jednakom brzinom bila temperatura 33 ili 53 stupnja, neovisno o postavkama biosa... zato mislim da s ventom nešto nije u redu i zanima me bi li potenciometar neki to riješio ili je kvar u hladnjaku.

Pogledal sam ja test tog tvog CPU hladnjaka,Nevinašce njegov vent se vrti između 1200-2500 okretaja i ako se tebi stalno vrti na 1900 onda ventilator nije pokvaren vjerojatno.Ko drugo da je i pokvaren/neispravan vent, onda niti poseban potenciometar možda neče moč ništa napravit. Možda i tvoja matična ima problema, s kontrolom vrtnje nekog ventilatora sve je moguče to sigurno kaj drugo.CoolNevinašce

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
15 godina
Imas li na maticnoj jos tih 4 pinskih utikaca, ako imas probaj na neki drugi ustekati..
Zadar živi vječno!
13 godina
neaktivan
zeko73 kaže...
Imas li na maticnoj jos tih 4 pinskih utikaca, ako imas probaj na neki drugi ustekati..

nemam, samo jedan, ostali su 3 pinski.

1 1
13 godina
neaktivan

ugl. cooler radi i sam po potrebi regulira vrtnju, samo jedino što mi je amd stock cooler u idle na 1400 rpm tiši od ovoga koji je na idle u na 1700 rpm otprilike..

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice