Pregrijavanje procesora

poruka: 8
|
čitano: 3.114
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Pregrijavanje procesora

Dobro večer.

Prije par dana sam kupio novu graficku i procesor. Graficka je nvidia geforce 9600gt 512MB 256-bit DDR3, a procesor je ustvari koristen, ali samo mjesec dana. U pitanju je pentium D 3,4ghz. Posto sam kupio prvu graficku nju sam prvu i ugradio, skupa sa svojim starim procesorom Pentium 4 3.00ghz...i normalno je radilo, ali poslije ugradnje novog procesora su krenuli problemi. Poceo je da se pregrijava. Kada ga upalim ne radi ni 2 min i ugasi se...usao sam preko BIOS-a da vidim temperaturu. Krene od 72, a zavrsi na 103-106 celzijusa, nakon cega se komp sam gasi. Stavljena je termalna pasta, ispuhan je cijel kompjuter, kupljeno je novo napajanje, s kojim sam zamijenio svoje od 400W (sada je 500W)...
Ali sada kada vratim i svoj stari procesor (pentium 4 3.00ghz), opet se desava isto. Da li je moguce da je do coolera ? Ali kada upalim komp ventilator na hladnjaku se vrti. Ili bi mozda trebao resetovati CMOS, mada ne znam da li bi to napravilo nekakve promjene.

Ima li tko kakav savjet ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Pregrijavanje procesora

Najvjerojatnije hladnjak ne leži dobro na procesoru. Na koji način stavljaš termalnu pastu i koju koristiš? Više informacija potraži na ovoj temi: http://www.bug.hr/forum/topic/benchmark/temperature-vasih-pc-grijalica/26857.aspx

10 godina
neaktivan

Skidao sam par puta hladnjak, ali moguce da jos uvijek ne lezi kako treba...provjerit cu to opet...termalna pasta mi je dosla u sprici i stavio sam sam je 1-1.5 gram...znaci samo mali x napravljen na vrhu procesora, dovoljno da se pasta razmaze po procesoru u obliku kruga...prije toga dno hladnjaka ocisceno od prijasnjeg nanosenja paste. Marka paste je Vio tako nekako...Moguce da je i nesto do ventilatora na hladnjaku, pa cu pokusati sa stock coolerom da vidim kako ce se ponasati.

12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Skini IHS na procesoru imas tutorijale na youtubu, samo jako  oprezno sa tim :), stavi novu pastu između procesora i ihs-a.

10 godina
neaktivan

Kao sto sam vec gore napisao, skinuo sam IHS i promijenio pastu koja ide izmedju procesora i IHS-a...danas sam izvadio CMOS bateriju i nakon 10min vratio unutra opet, jer sam mislio da su mozda senzori na maticnoj u kvaru, ali ipak nije ni to. Kada sam sve vratio ponovno se isto desavalo...cak sam i provjerio kondenzatore na maticnoj, da neki nije probijen ili da nije pustio kiselinu, ali ne, svi su citavi...ne znam vise sta bi moglo biti...

13 godina
neaktivan

Hladilo ne naliježe kako treba na površinu CPU-a... najvjerojatnije si tijekom pokušaja montaže oštetio mehanizam za fiksiranje  hladila???

Prije nadogradnje CPU!-a trebao si flashati na najnoviju rev. BIOS-a, pokušaj montažom drugog coolera, montiraj CPU-ove na drugu MB... metoda eleminacije nema druge! 

15 godina
neaktivan
Pregrijavanje procesora

Znači, vrati stari procesor u matičnu ploču i napravi flash BIOS-a na zadnju verziju. Postavi novi procesor a prije nego staviš hladnjak ručno i veoma lagano vrati u zadnji položaj crne klinove koji, prilikom skidanja, obično ostanu između bijele plastike označene crvneom bojom na slici. Nanesi termalnu pastu (ne previše - kao zrno pšenice) na sredinu procesora i lagano ubaci hladnjak u rupe na matičnoj ploči (i dalje vodi računa da crni klini ne uđu u bijelu plastiku). Kada se uvjeriš da je hladnjak (bijela plastika) sjela u rupe u matičnoj ploči lagano gurni crne kline prema dole i zarotiraj ih prema strelici koja se nalazi na njima. Ne zaboravi uključiti ventilator na njegovo mjesto. Ako pravilno uradiš, hladnjak bi trebao ispravno da radi. Tesriraj da li se vrti ventilator a zatim uđi u BIOS i napon procesora postavi ručno na 1.200V. Ako dobiješ BSOD podigni napon na 1.250 V. Testiraj pa javi rezultat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pregrijavanje procesora

Lijep pozdrav unaprijed se zahvaljujem
Evo imam jedan problem.. mada ne mora nužno biti, kupio sam novu matičnu ploču Gigabyte  970a ds3p i novo napajanje 650w i na to ugradio svoj stari phenom x4 965..(gskill 4gb ddr3 memorija) problem je što u početku voltaža phenoma je bila namještena 1.416v/ 3.4ghz, i temp je bila 44°c smanjio sam na 1.3v i sad drzi temp na 40 u (biosu znači) dali neko ima iskustva sa tom matičnom ili savjet ili da me razuvjeri u problem( da sam paranoičan?) lijep vam pozdrav i dovi vam đenja!!

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice