RIJEŠENO: zamijenjena CMOS baterija.
Pozdrav o/
In hindsight, uvertira u problem kreće još ranije u tjednu kad mi se jednom prigodom nakon pritiska na Power gumb nikakva slika nije pojavljivala niti je npr. Caps lock na tipkovnici reagirao. Nisam previše razmišljao o tome i samo sam stisnuo Restart tipku na kučištu i sve se pokrenulo ko normalno.
Sljedećih nekoliko dana sve se pokretalo bez problema (ukupno cca. 3-4 puta), da bi se jučer ponovno nakon uključivanja neuspješno bootao, bez ikakve slike, Caps lock ne reagira, itd. Nakon što Restart gumb nije pomogao, krenuh pogledati vrte li se ventovi na grafi, kad skužim da VGA fault LEDica na matičnoj svijetli. Ištekam sve osim napajanja, tipkovnice, i jednog DisplayPorta, gasim komp dugim pritiskom Power gumba, ponovno palim, ponovno slike nema i tipkovnica ne reagira, no sada se nakratko pali CPU LEDica, a nakon nje ponovno VGA LEDica. Ujedno, nakon pokretanja CPU ventilator je nafrljen do max okretaja a ventori grafe se vrte uredno. Naknadna paljenja i gašenja rezultiraju kratkim paljenjem CPU LEDice, ponekad nakratko VGA LEDice, ali u posljednjih nekoliko pokušaja nakon kratkog paljenja CPU LEDice više ništa ne svijetli. Just... death.
Proc je bio na stock krivulji napona ali OCan na 3.7 GHz, a grafi na grafi sam duže vrijeme imao OC preko afterburnera + max voltage offset (ili kako se već zove).
Paljenjem bez grafe pali se VGA LEDica, vađenje i ponovno postavljanje grafe ili RAMa ništa ne mijenja (komp se nakratko premjestio u susjednu prostoriju radi čišćenja pa sam mislio možda je nešto izgubilo kontakt). BIOS mi niti u jednom trenu nije dostupan. Možda voltmetrom provjerim napone railova napajanja. Pregrijavanje i sl. sigurno nije problem, pedantan sam po tom pitanju.
Grafu ću u utorak odnijet u servis neka pogledaju funkcionira li kod njih, ali sve više sumnjam i na CPU. Radi se o 1st Gen AM4 pa ne znam imaju li konfu u kojoj bi se to isprobalo. Zanima me ima li tko ovdje ideje što se dogodilo, jer ne znam koliko mi ima smisla tjerat "istragu", i ovako i onako je nova platforma u planu kroz mjesec dana (pogotovo ako se radi o matičnoj) no stare sam dijelove mislio ostavit starcima.
Tnx.