PC ne boota, LEDice nejasne

poruka: 10
|
čitano: 2.910
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
PC ne boota

RIJEŠENO: zamijenjena CMOS baterija.

Pozdrav o/

In hindsight, uvertira u problem kreće još ranije u tjednu kad mi se jednom prigodom nakon pritiska na Power gumb nikakva slika nije pojavljivala niti je npr. Caps lock na tipkovnici reagirao. Nisam previše razmišljao o tome i samo sam stisnuo Restart tipku na kučištu i sve se pokrenulo ko normalno.

Sljedećih nekoliko dana sve se pokretalo bez problema (ukupno cca. 3-4 puta), da bi se jučer ponovno nakon uključivanja neuspješno bootao, bez ikakve slike, Caps lock ne reagira, itd. Nakon što Restart gumb nije pomogao, krenuh pogledati vrte li se ventovi na grafi, kad skužim da VGA fault LEDica na matičnoj svijetli. Ištekam sve osim napajanja, tipkovnice, i jednog DisplayPorta, gasim komp dugim pritiskom Power gumba, ponovno palim, ponovno slike nema i tipkovnica ne reagira, no sada se nakratko pali CPU LEDica, a nakon nje ponovno VGA LEDica. Ujedno, nakon pokretanja CPU ventilator je nafrljen do max okretaja a ventori grafe se vrte uredno. Naknadna paljenja i gašenja rezultiraju kratkim paljenjem CPU LEDice, ponekad nakratko VGA LEDice, ali u posljednjih nekoliko pokušaja nakon kratkog paljenja CPU LEDice više ništa ne svijetli. Just... death.

Proc je bio na stock krivulji napona ali OCan na 3.7 GHz, a grafi na grafi sam duže vrijeme imao OC preko afterburnera + max voltage offset (ili kako se već zove).

Paljenjem bez grafe pali se VGA LEDica, vađenje i ponovno postavljanje grafe ili RAMa ništa ne mijenja (komp se nakratko premjestio u susjednu prostoriju radi čišćenja pa sam mislio možda je nešto izgubilo kontakt). BIOS mi niti u jednom trenu nije dostupan. Možda voltmetrom provjerim napone railova napajanja. Pregrijavanje i sl. sigurno nije problem, pedantan sam po tom pitanju.

Grafu ću u utorak odnijet u servis neka pogledaju funkcionira li kod njih, ali sve više sumnjam i na CPU. Radi se o 1st Gen AM4 pa ne znam imaju li konfu u kojoj bi se to isprobalo. Zanima me ima li tko ovdje ideje što se dogodilo, jer ne znam koliko mi ima smisla tjerat "istragu", i ovako i onako je nova platforma u planu kroz mjesec dana (pogotovo ako se radi o matičnoj) no stare sam dijelove mislio ostavit starcima.

Tnx.

How do you want to do this?
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.3.2024 16:57 (Apocalypso722).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: PC ne boota

I sam si valjda svjestan da ti za taj problem nitko ovdje ništa previše ne može reći. Stvar se svodi na zamjenu komponente po komponente (a to uključuje i matičnu ploču i procesor, ako treba), dok ne proradi i onda znaš da je uzrok problema komponenta koja je izvan računala kad računalo radi.

10 godina

Isplati se istraga zašto ne, komp je još uvijek dovoljan za igranje većine igara ili surfanje. Al da teško je reći, trebao bi imat još jednu am4 konfu i isprobavati dio po dio.

Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina

A jasno mi je to, no kad sam već član foruma moram barem probat ovdje  Mooožda se baš nađe netko tko će uprijet prstom u neispravan dio. Ostaje mi isprobat u servisu grafu i CPU, te ispitati napajanje.

10 godina

A može ti reć netko ak je imao identičan slučaj sa sličnim speckama. Ovak bez druge konfe možeš eventualno izvadit cmos bateriju na par sati i isprobat ram stik po stik.

17 godina
moderator
Apocalypso722 kaže...

Mooožda se baš nađe netko tko će uprijet prstom u neispravan dio.

Ako to itko napravi, taj jednostavno izmišlja!  Problem je nespecifične prirode, zbog čega ne može nitko "znati" koji bi bio neispravni dio.

Jedna osoba ti može reći da je u pitanju procesor, druga da je u pitanju RAM, treća da je u pitanju matična ploča, četvrta da je u pitanju napajanje. I od nijednog od tih odgovora ti nemaš apsolutno nikakve koristi, jer iovako ionako moraš ići mijenjat komponentu po komponentu, koja je komponenta uzrok znat ćeš tek kad neispravnu izvadiš van (za koju tada ne znaš da je neispravna) i zamijeniš je provjereno ispravnom komponentom (s razlogom sam napisao provjereno ispravnom - jer ti se može dogoditi da je zamijeniš neispravnom ili nekompatibilnom pa ti to onda još dodatno zakomplicira identifikaciju uzroka) i da tad računalo normalno radi.

U teoriji, problem mogu biti i dvije komponente, a ne da je samo jedna kriva. Mogu recimo biti kondenzatori u napajanju ili na matičnoj ploči. Jesi probao zamijeniti CMOS bateriju, provjeriti postavke u BIOS-u i spremiti postavke?

6 godina

Sinulo mi je probati sa novom baterijom kad sam raskapao komp sinoć ali se nisam s time igrao. Ne bi li istrošena BIOS baterija samo dovela do resetiranja postavki BIOSa nakon svakog gašenjaa računalo bi se svejedno pokretalo? Meni se niti ne pojavljuje standardni MSI Arsenal gaming etc. zaslon kod pokretanja.

Al ništa me ne košta da probam, možda sam se podsvjesno radovao novoj konfi haha

17 godina
moderator
Apocalypso722 kaže...

Sinulo mi je probati sa novom baterijom kad sam raskapao komp sinoć ali se nisam s time igrao. Ne bi li istrošena BIOS baterija samo dovela do resetiranja postavki BIOSa nakon svakog gašenjaa računalo bi se svejedno pokretalo?

Trebalo bi rezultirati resetiranjem postavki, no tko zna - možda dolazi do "korupcije" postavki pa odatle potencijalni uzrok problema. Također, postake koje se učitaju resetiranjem možda ne odgovaraju tvoje računalu.

Kako god bilo, ako ti je baterija pri kraju, svakako bi je trebao zamijeniti, podesiti postavke BIOS-a i spremiti ih. Ne možeš se oslanjati na to da će BIOS prepoznati da su postavke defektne i da će ih resetirati tako da odgovaraju tvom računalu.

6 godina

I STAND CORRECTED.

Tutnuo sam novu CR2032 na mjesto i proradilo ko urica. Wow. Postavke BIOSa prešle na tvorničke ali to je očekivano. Ugl zasad izleda da radi normalno. Negdje mi zvoni ko da sam jednom već mijenjao tu bateriju, ali mi nije do ovog dolazilo.

Anyway, hvala na poticaju da i ovo probam 

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.3.2024 16:40 (Apocalypso722).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Re: PC ne boota, LEDice nejasne
Apocalypso722 kaže...

I STAND CORRECTED.

Tutnuo sam novu CR2032 na mjesto i proradilo ko urica. Wow. Postavke BIOSa prešle na tvorničke ali to je očekivano. Ugl zasad izleda da radi normalno. Negdje mi zvoni ko da sam jednom već mijenjao tu bateriju, ali mi nije do ovog dolazilo.

Anyway, hvala na poticaju da i ovo probam 

Jedan zakasnjeli savjet, drugi put kad imas takav problem, izvadi ram, bateriju,gpu i iskljuci napajanje, ostavi 5 min, ubodi sve nazad, nekad reset biosa sa jumperom/tipkom ne odradi svoj posao korektno, bez obzira na (ne)ispravnu bateriju, trebao bi postat makar nesto 

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice