imam maticnu fujutsu siemens d2151-a1 socket je 775lga i sada kad bih mjenjao procesor dali mora biti isto 775lga ili moze i bez tog lga i da li bi mogao jedan od ova dva procesora kod mene
1. http://v2.pik.ba/artikal/11686119/intel-pentium-dual-core-2-8ghz-socket-775/
2. http://www.pik.ba/artikal/11650581/processor-intel-e5200-duo-core-2-5-ghz/
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-teh.spec uvjek prvo traži na str.proizvođača. To su jedini pouzdani podaci (sve ostalo s neta ili foruma ne mora biti točno). (možda direktni link ne radi D2151-A1x)
-CPU i MBO, MBO (chipset+BIOS) moraju podržavati CPU, najvažnija stvar je jezgra (to je'prava' generacija CPUa) i voltaže na kojoj radi. (obično ima i oznaku procesa u nm npr E5200 je wolfdale 45nm VID 085-1.35V).
-prije bilo čega provjeriš te podatke i ako postoji/ako je potrebno nadogradiš BIOS na noviju verziju. Obično su navedeni i svi podržani CPUi, ali ponekad proizvođač ne ažurira te podatke pa noviji CPU možda radi (to obično vidiš uz reviziju BIOSa, važno je da podržava generaciju-jezgru, tad vjerojatno svi iz te serije rade..).
-info za CPU provjeriš na Intel Ark.
-ova MBO-BIOS posljednja ver 5.00.1.10 iz 2006. podržava Pentium D6xx (Prescott). Problem je zbog rebrendanja nekih serija (npr slovo ''D''..). Po ovome Smithfield uopće nije naveden u revizijama BIOSa). Podržava Presler, do Cedar Mill. Ako podržava Presler, morao bi raditi i Smitthfield (8xx-9xx), ali pošto nije naveden ne možeš biti siguran (mada je generacijski 99% da je podržan).
(intel, dodani razni CPUi za usporedbu, GLEDAJ nazive jezgre/code name i izradu nm i ne zaboravi da je došlo do promjene naziva/oznaka CPUa).
-nisi naveo koji CPU sad imaš, tako se ne može reći dali bi išta dobio takvom nadogradnjom. Wolfdale (to su Core/core2.. serije) bi bio OK, ali nije podržan, tj MBO podržava do 65nm, ne 45nm (u ovom slučaju je to najjednostavnija razlika serije za razlikovanje CPUa).
ovisno o ostatku, često se ne isplati takava kupnja (nove stavi u trgovini i polovne u oglasnicima, premala razlika u cijeni dok je novo u velikoj prednosti). Ponekad je pametnije kupiti i noviju MBO .. npr ako kupuješ RAM tad je DDR2 dvostuko skuplji od DDR3 itd.
-nadogradi bios.
-podatke (CPUid) si trebao staviti u prvi post.
-sve je već odgovoreno, ostaje rizik i premala korist od nadogradnje na 820.
-jedino interesantno, chipset je i945... na njemu bi sve moglo raditi (i noviji CPU..). Trenutno ti FSB radi na 200MHz, možda podržava i 266.. ako BIOS to nebi podržao tad bi CPU bio downclockan za 25% itd.. pošto je i945, tad bi morao podržavati sve potrebno (jer je izašao od 2005te..) ali izgleda da je proizvođač 'zaboravio' updateovati..
Na ćoravo, morao bi raditi svaki 775 CPU osim što možda ne rade s nižim FSBom na 533, dakle i wolfdale e5xxx-e6xxx (ali po manualu-BIOSu nema ništa..). Progooglaj.
http://v2.pik.ba/artikal/11686119/intel-pentium-dual-core-2-8ghz-socket-775/ znaci ovaj moze i kako da update bios
http://v2.pik.ba/artikal/11686119/intel-pentium-dual-core-2-8ghz-socket-775/ znaci ovaj moze i kako da update bios
-ne čitaš ili ne razumiješ odgovore? - (prvi post, boldano) Taj CPU najvjerojatnije radi, ali se nigdje u manualu-BIOSu ne spominje kao podržan. To sve ovisi o proizvođaču-supportu. Logika kaže da bi trebao raditi, (drugi post) chipset i945.
-ako ne znaš kako se radi update BIOSa, ne diraj, zaboravi. Ne isplati se.
Ako čekaš da ja kažem, radi-kupi.. ne, jer nema 'dokaza' i mogao bi kupiti nešto što ne radi (možda i napraviti štetu, za sad imaš ispravno računalo, moguće je da na kraju nećeš imati ništa). Razmisli...
ok nista necu dirati kupujem novi
zelim kupiti procesor na e-bay snaznijeg od onog sta imam na moj stari kompjuter.Ne razumem se mnogo oko procesora(oznaka i modela) pa treba mi pomoc kako da odaberem snaznijeg a da isti odgovara na maticnu plocu.Bio bih zahvalan ako neko pogleda ne e-bay i postavi nekoliko linka od procesora koji odgovara za moj kompjuter kako bi kupio.Znam da je kompjuter istorijski veoma star no zelio bih da malo produzim vek i ojacam procesora.Evo i slika od tip i modela jer ja neznam kako bi trazio na e-bay i dali bi kupio odgovarajuci procesor za moj kompjuter...
zelim kupiti procesor na e-bay snaznijeg od onog sta imam na moj stari kompjuter.Ne razumem se mnogo oko procesora(oznaka i modela) pa treba mi pomoc kako da odaberem snaznijeg a da isti odgovara na maticnu plocu.Bio bih zahvalan ako neko pogleda ne e-bay i postavi nekoliko linka od procesora koji odgovara za moj kompjuter kako bi kupio.Znam da je kompjuter istorijski veoma star no zelio bih da malo produzim vek i ojacam procesora.Evo i slika od tip i modela jer ja neznam kako bi trazio na e-bay i dali bi kupio odgovarajuci procesor za moj kompjuter...
Ovo je prestaro, nesiplati se nista nadograđivati.
slazem se Luka123...evo mislim da sam pronasao pravi link na ebay za procesore.Kod mene je celeron ali vidim da ima i Pentium4 i 3.0 Ghz...veoma su jeftini..ali neznam ko je kompaktan za moju maticnu socket478mPGA.Ako se razumes molim te postavi 3-4 linka kako bih odabrao pravi model procesora i kupio..Hvala ti,
http://www.ebay.com/sch/CPUs-Processors-/164/i.html?Processor%2520Type=Pentium&Number%2520of%2520Cores=1&_dcat=164&Socket%2520Type=Socket%2520478%252FN
slazem se Luka123...evo mislim da sam pronasao pravi link na ebay za procesore.Kod mene je celeron ali vidim da ima i Pentium4 i 3.0 Ghz...veoma su jeftini..ali neznam ko je kompaktan za moju maticnu socket478mPGA.Ako se razumes molim te postavi 3-4 linka kako bih odabrao pravi model procesora i kupio..Hvala ti,
http://www.ebay.com/sch/CPUs-Processors-/164/i.html?Processor%2520Type=Pentium&Number%2520of%2520Cores=1&_dcat=164&Socket%2520Type=Socket%2520478%252FN
Nerazumijem zasto zelis nadogradjivati kad sam ti rekao da je neisplativo za tih 4 dolara koliko kostaju + postarina ispadne te oko 100-njak kuna, koliko kosta danas jedan dual core procesor.
Ovo je jednostavno Pentium 4 star 10-12 godina sa desktop maticnom plocom, frontside bus ti je 400/533MHz sto je presmijesno.
Moras update bios(ako uopce postoji za nesto tako staro) i probati staviti neki pentium 4 od 533 Mhz.
Znaci ono sto trazis je Pentium 4 Processor Socket 478, 533 Mhz.
Trenutno imas 2.4 Ghz, jedino jace sto moze podnjeti tvoja maticna je 2.8 Ghz