Neispravna pržilica?

poruka: 8
|
čitano: 2.943
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Neispravna pržilica?

Ja sam izgleda stvoren za to da mi se događaju čudne stvari u životu (barem gledano kroz moje oči).

Radi se o slijedećemu.

Kupio sam nakon dugo vremena CD-e, jer se ukazala takva potreba. Stavim CD u pržilicu, namjestim sve što treba, zapržim, kaže program sve je u redu, idem napraviti provjeru, kada ono blank CD.

Probam ponovno, ista stvar.

Probam s drugim CD-om iz kutije, opet isto.

Isprobam više različitih programa, opet blank CD.

Probam CD drugog proizvođača, sve je u redu i podaci su snimljeni.

Odnesem ove problematične CD-e u trgovinu i kažem da bi ih zamjenio, jer su neispravni. Kažu oni nemoguće.

Da ne duljim, bili su neočekivano uslužni, pa su probali zapržiti kod sebe jedan od CD-a koje sam ja "kakti" već zapržio i njima je uspjelo.

Vratim se, stavim taj CD kod sebe i uspijem vidjeti podatke koje su nasnimili.

Probam ponovno sve i svašta, ali CD je uporan te i dalje ostaje prazan nakon prženja.

Zanimalo bi me u čemu bi mogao biti problem. Zašto ove nove CD-e neće zapržiti, dok one kupljene prije hoće?

Pržilica je na laptopu koji je kupljen prije nešto manje od godinu dana.

Molim Vas savjet.

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Re: Neispravna pržilica?

Nemojte više kupovati te problematične diskove,već kupite bilo koje druge,a te problematične prodajte nekomu jer ste i sami rekli da se ti problematični diskovi bez problema prže u tuđoj pržilici.

Naravno,problem ne mora biti u tim CD-ovima nego u vašoj pržilici. Time ne želim reći da je vaša pržilica pokvarena,ali nikad se ne zna. Postoji nekoliko mogućih scenarija vašeg problema:

1.Moguće je da je pržilica prestara,a ti CD-ovi su novi,pa je došlo do nekompatibilnosti,znači pržilica odbija pržiti na nove diskove jer u njezinom firmwareu (softveru) nema podataka o tim novim diskovima budući da je pržilica mnogo starija od tih diskova,pa ih ne prepoznaje kao prazne CD-ovei zbog toga ih odbija spržiti. Rješenje: sa Web-stranice proizvođača vaše pržilice skinite najnoviji firmware i s njim nadogradite memoriju vaše pržilice i problem bi trebao nestati.Samo trebate paziti da odaberete onaj firmware koji je namjenjen točno za vaš model pržilice. Samo je pitanje da li taj vaš snimač podržava takvu radnju. 

2.Moguće je da taj isti problem ima softver kojim pokušavate spržiti te CD-ove.Možda pržilica uopće nije kriva,već softver kojim pržite programe.Znam da mi je Nero jednom davno pravio taj isti problem kojeg i vi imate,ali to ne znači da samo Nero ima taj problem;možda i mnogi drugi softveri imaju taj isti problem.

3.Također je moguće da vam je računalo zaraženo virusom koji blokira normalan rad vašeg računala zbog čega ne možete pržiti te CD-ove. 

4.Moguće je da je pržilica neispravna ako je dugo godina radila ili su vam prodali pržilicu s tehničkom greškom.Ja znam iz osobnog iskustva da pržilica radi 4-5 godina i onda zakaže.Također je vrlo važno kupiti pržilicu od pouzdanog proizvođača kao što je Pioneer,a strogo treba izbjegavati Lite-On i ASUS pržilice jer su mi upravo ove dvije pržilice crkle pola godine nakon kupovine.

5.Ako vam pržilica stvara veće probleme,kupite novu jer uopće nisu skupe,ali pazite da bude od kvalitetnog proizvođača kao što je Pioneer.Pržilice od ovog proizvođača koštaju otprilike 150-200 kn. 

6.Ne kupujte diskove koje ne podržava vaša pržilica.Rekli ste da je vaša pržilica uspješno pržila neke prazne CD-ove,a kada ste kupili te druge,nije ih htjela spržiti.Svakako zapišite ime proizvođača od tih problematičnih diskova tako da ih zabunom ne bi opet kupili.Uglavnom,ne razbijajte glavu što vaša pržilica ne može pržiti te diskove.Samo kupite diskove od nekog drugog proizvođača i sve će biti u redu.Te diskove koje ne možete pržiti jednostavno prodajte nekomu ako možete jer će se sigurno moći pržiti na tuđim pržilicama kao što ste i sami rekli.

Iskreno se nadam da sam vam pomogao.

Luka Grbešić
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.4.2014 17:31 (Tehno-Istraživač).
12 godina
neaktivan
Neispravna pržilica?

Maloprije sam se vratio od jednog kolege koji je uspio zapržiti taj CD. Vratio sam se i provjerio te ustanovio da je CD čitljiv na mom računalu.

Ponovno sam probao zapržiti CD proizvođača koji mi nije pravio probleme i sve je bilo u redu. Nakon toga sam umetnuo problematičan CD te ga stavio na prženje  bez da sam napravio ijednu promjenu, bilo u postavkama, bilo u željenom sadržaju, međutim ponovno bez uspjeha.

Cd-i koje sam kupio navodno nisu no-name (ne želim pisati imena, jer možebitno nije problem u njima pa da ne radim negativnu reklamu).

Pržilica je Toshibina, kao i laptop. Stara oko godinu dana. Sumnjam da se CD-i i dalje tehnološki razvijaju pa da je u međuvremenu došlo do neke promjene zbog koje bi mi pravili probleme. Kolegina pržilica (također Toshibina) ima oko 5/6 godina pa je, kao što sam rekao, uspjela zapržiti taj isti CD.

Ne vidim problem u softveru, jer je korišten isti i kod mene i kod kolege koji je uspio snimiti CD, a i isprobao sam više programa za prženje pa ništa od svega.

Ako netko ima još koji savjet, neka se ne srami podijeliti ga. :)

Vama "Techno-Istraživač" mnogo hvala.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Neispravna pržilica?

Pa ja sam se i ranije susretao sa takvim slučajevima da se određeni CD mediji i RW uređaji ne vole. Pokušaj pronaći novi/zadnji firmware za CD drive pa ga flash-aj. Možda nešto poboljša....

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Re: Neispravna pržilica?

Dakle, pržilica je TSSTcorp CDDVDW SN-208AB ATA Device, a verzija firmware-a je TO04. Koliko sam uspio vidjeti to je zadnji koji je izašao. Naišao sam još na verzije SC00, SC01 i TS04, ali ne bih rekao da bi mi odgovarala neka od njih, ako sam u krivu, ispravite me.

Zapržen je još jedan "problematičan" CD i to na trećoj pržilici, međutim njega sada ni čitati neće, već ga uređaj izbacuje van.

Nije problem prihvatiti činjenicu da sam naletio na vrstu CD-a koju moja pržilica ne može smisliti, ali volio bih ipak isprobati može li se što napraviti.

15 godina
neaktivan
Neispravna pržilica?

Pokušaj ga maketi iz Device Manager-a pa restartuj računar. Pokušaj i reinstalaciju chipset driver-a. Pogledaj i ovaj link, možda pomogne http://support.microsoft.com/mats/cd_dvd_drive_problems/en-us

http://www.tsstodd.com/eng/firmware/fwdownload/?functionvalue=view&no=792

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.4.2014 23:54 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 1
18 godina
Neispravna pržilica?

Nemoj micati drive iz device managera, nije u tome problem.

Dakle, da bi ti mogao na neki medij snimati, potrebno je da snimač u firmwareu ima upisan media identifier i writing strategy za njega (snaga lasera, maksimalna brzina, gdje su prijelazi na veću brzinu). Kad je media identifier nepoznat (promijeniše substrat u proizvodnji medija), snimač pokuša snimiti sa nekakvim defaultnim postavkama, što najčešće funkcionira, no desi se da nekad ne radi.

U tom slučaju možeš napraviti tri stvari: pokušati snimiti na najnižoj mogućoj brzini, nadograditi firmware snimača (da dobiješ zadnje media kodove), a ako to ne upali, kupiti neki drugi medij.

Nekad pomogne i čišćenje leće snimača - otvori snimač, kapni alkohol a štapić za uši i očisti leću, te ju poslije pobriši sa suhim štapićem za uši. No pazi, jer možeš oštetiti leću i/ili mehanizam.

Living on my planet is so easy; there is peace, there is love and there is ecstasy.
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Neispravna pržilica?

Probao sam još nekoliko stvari u međuvremenu, međutim nikakve koristi od svega.

Sjetio sam se da imam negdje clean CD sa onom četkicom na sebi pa sam probao sa time. Međutim, program koji je potrebno pokrenuti da bi započelo čišćenje, nije kompatibilan sa 64 bitnim Windowsima i nije ga moguće pokrenuti ni sa jednim compatibility modom. Tako da je ta opcija otpala, a s alkoholom se ne bih htio igrati pošto su leće osjetljive.

Kako sam tražeći clean CD naletio na eksternu pržilicu, isprobao sam i nju i pošto sam s njom uspio zapržiti, odlučio sam da se ne zamaram više toliko s ovom problematikom.

Isprobati ću još prženje sa nekoliko CD-a različitih proizvođača (ako ih netko od mojih poznanika još uopće ima) i kontaktirati ću servis u vezi firmwarea da vidim kamo će me uputiti, jer ne bih htio staviti neodgovarajući s kojim onda neću moći ni ono što sada mogu.

Zahvaljujem još jednom na svim odgovorima i savjetima.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice