Evo jednog pitanja. Da li neispravna matična ploča može uništiti procesor? Znam da je pitanje glupo, ali nemam gdje drugdje pitati nego tu. Molim da mi netko odgovori bez podsmijeha. Dobio sam jednu ploču od prijatelja koji tvrdi da mu je uništila procesor. E sad, ak je to moguće i istina, ja rado ne bih stavljao svoj procesor na tu ploču da mi još i njega uništi. Što vi mislite?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo jednog pitanja. Da li neispravna matična ploča može uništiti procesor? Znam da je pitanje glupo, ali nemam gdje drugdje pitati nego tu. Molim da mi netko odgovori bez podsmijeha. Dobio sam jednu ploču od prijatelja koji tvrdi da mu je uništila procesor. E sad, ak je to moguće i istina, ja rado ne bih stavljao svoj procesor na tu ploču da mi još i njega uništi. Što vi mislite?
Da, naravno da je to moguće. Ploča sa sobom može povući bilo što, u većini slučajeva to su RAM i grafa.
kao što na napajanju mogu propucati komponente pa pustit struju i skurit neki dio...tako se moze i na maticnoj dogodit da probije negdje ili napravi spoj, pa povuce nest za sobom..iako je rijedi slucaj da baš sama maticna ode...tako da je mozda kod frenda bilo napajanje krivac, pa dobila maticna pa procesor...ako ti nije sila bolje nemoj isprobavat..
Da, slažem se, lako moguće da je napajanje krivac. Inače, njega to ništa nije briga oko toga tako da sam sad ja dobio tu matičnu. Radi se o DFI LanParty ploči, LGA775. Nemam pojma koji model ali vidim da ima 2 x16 PCI-E konektora. Vidim također da je maknuo sve moguće jumpere, a korisničkog priručnika nigdje. Pokušao sam ga pronaći na netu, ali ništa.
Spojio sam neki Celeron D kojeg sam užicao od susjeda i spojio sve, a matična je mrtva skroz. Žuta LED lampica svijetli, ali dalje od toga ništa. Matična ima jedan 24-pinski glavni konektor i jedan 8-pinski za procesor. Možda se nije probudila zato jer moje napajanje nema 8-pinski konektor za napajanje procesora? Može li mi netko dati link gdje da skinem priručnik za tu ploču, ili bar za neku sličnu jer vjerujem da su sve LanParty slične u postavljanju jumpera.
Da, slažem se, lako moguće da je napajanje krivac. Inače, njega to ništa nije briga oko toga tako da sam sad ja dobio tu matičnu. Radi se o DFI LanParty ploči, LGA775. Nemam pojma koji model ali vidim da ima 2 x16 PCI-E konektora. Vidim također da je maknuo sve moguće jumpere, a korisničkog priručnika nigdje. Pokušao sam ga pronaći na netu, ali ništa.
Spojio sam neki Celeron D kojeg sam užicao od susjeda i spojio sve, a matična je mrtva skroz. Žuta LED lampica svijetli, ali dalje od toga ništa. Matična ima jedan 24-pinski glavni konektor i jedan 8-pinski za procesor. Možda se nije probudila zato jer moje napajanje nema 8-pinski konektor za napajanje procesora? Može li mi netko dati link gdje da skinem priručnik za tu ploču, ili bar za neku sličnu jer vjerujem da su sve LanParty slične u postavljanju jumpera.
Spoji 4-pinski konektor od svoje ploce na prva 4 pina tog 8-pinskog konektora. Prvo pogledaj izgled 4-pinskog i prva 4 od 8-pinskog da li fizicki isto izgledaju pa tek onda spoji.
Ako se ni tada ne probudi onda mozda ploca ne podrzava pentiume D vec samo Conroe (i ostale novije) procesore.
Niti moje ploce P31 i P45 chipseta ne podrzavaju stare pentiume D. Za uptstva ti nazalost ne mogu pomoci. Pogledaj na diplodocs stranicama, mozda tamo ima. a pogledaj i po ploci ako ima sitno napisan neki naziv, cesto i tako zna biti "skrivecki" napisan naziv ploce, vrlo cesto negdje u blizini rubova.
Spojio sam taj 4-pinski onako kako treba, nisam ništa gurao na silu i isprve je sjeo kako treba na ta prva 4 pina. Ovo nije Pentium D nego Celeron D, ali opet, da je do toga, barem bi se upalila, ne bi samo ostala svijetliti ona lampica. Bar ja tako mislim. Na Diplodocsu nema ništa od DFI-ja, možda im nešto ne valja sa stranicom.
daj tocne oznake matične probat cu se igrat...
jer nemozes je palit bez jumpera covjece
U tome je i problem - ja ne znam koja je to točno ploča. No, zato sam ju slikao pa možda netko bude vidio nešto što ja ne vidim. Inače, na toj ploči još fale toplovodne cijevi...
Ploča je DFI Lan Party X48 T2R (SB): http://www.borsaplazma.com/images/LP%20DK%20X48-T2R.jpg.
Puno hvala na identifikaciji!
Kako se meni svidaju te ploce od DFI to ej za nevjerovat -.-
covejce bas nema niceg na googlu.
Baš užasno. Ajde da tražim priručnik od ploče stare 10 godina, ali ovo je nevjerojatno - ko da je DFI propao u crnu zemlju. Treba mi baš netko tko ima točno ovakvu ploču i priručnik pa da ga skenira, nemam ništa pametnije.
Inače, pogledao sam slike te ploče na internetu i čim sam naštimao par jumpera kako je na slici, odmah se upalila ali slike nema, a na LED dijagnostici ništa ne piše. Mogu je normalno i upalit i ugasit, ali slike nema. Ja sumnjam na ove pinove jer mislim da sam sve ostale dobro podesio. Ako netko slučajno ima tu ploču, puno bi mi pomoglo da ga negdje skenira i uploda na nekakav servis. Hvala!
evo ti user manual za navedenu plocu...pdf format na stranici 28 imaš jumper settings...
http://img.lanparty.tw/Upload/Manual/CM/DK%20X48%20english%2001.pdf
ako sam pogodio, onda uživaj, ako nisam isprike
edit: evo još jedan link u ovoj sam baš našao iste pinove kao što ti imaš na slici
http://img.lanparty.tw/Upload/Manual/CM/dk%20x38%20x48%20english%2015.pdf
evo ti izvučena slika tih pinova
i za kraj evo ti link gdje sam našao, trebat će ti vjerujem, imaš od manuala, biosa, drivera i ostalog za dfi, po modelima:
http://dfi.com.tw/DFI-Lanparty/support/MBDownload.jsp
nadam se da sam pomogao
Samo da kažem malo sam googlao i ista takva kao šta on ima je sa P45 cipsetom pa da nebi bilo zabune, mozda je njegova sa X ali naletio sam na istu, identicnu sa P45