Ne mogu ući u BIOS ni Win

poruka: 33
|
čitano: 8.279
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina

Asrock b450 pro am4 matična ploča.

Ne mogu ući kao što naslov kaže ni u bios ni windows 10.

Uđe nekada na blef, nakon 40 pokušaja. 

Najprije sam mislio da je u Windowsima problem pa sam uspio nekako ući i pokrenuti ponovnu instalaciju bez brisanja podataka, ali nije pomoglo.

U kompu imam 2 HDDa: ssd i sata. Windowse imam i na jednom i na drugome.

Pokušao sam ukloniti ssd da se boota sa sata i obratno, ništa.

Pokušao sam ssd u drugom kompu ali na njemu je prepoznao disk u biosu ali nisam ga mogao odabrati kao bootable device.

Pokušao sam izvaditi bateriju iz mbo na 10 min. ali ona je ok, nije do baterije jer mi s njime svjetli svjetlo na biciklu.

Kada sam upao u BIOS, uspio sam promijeniti boot u UEFI ali nije pomoglo.

Ne znam što da radim.

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Ne mogu ući u BIOS ni Win

Šta veli kad ne može ući... koji error baca?

No boot disc detected, MBR error ili šta?

glupo, ali - imaš li kakv usb uštekan u komp?

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.8.2023 23:05 (miki_the_pirat).
5 godina
Eric Prydz kaže...

Najprije sam mislio da je u Windowsima problem pa sam uspio nekako ući i pokrenuti ponovnu instalaciju bez brisanja podataka, ali nije pomoglo.

Pokušao sam ssd u drugom kompu ali na njemu je prepoznao disk u biosu ali nisam ga mogao odabrati kao bootable device.

Pokušao sam izvaditi bateriju iz mbo na 10 min. ali ona je ok, nije do baterije jer mi s njime svjetli svjetlo na biciklu.

Ne znam što da radim.

Koji je ostatak konfiguracije?

5 godina

Ne izbacuje error, jednostavno kada upalim komp, ponudi mi jednom od 100 puta da pritisnem del ili f2 da uđem u bios, inače ekran crn.

Pokušao sam dok sam imao bootable win 10 usb ušekan, a pokušao sam i kada je bio izvađen, nema razlike. 

Imam u USB utorima tipkovicu, miš, volan, mikrofon itd. ukopčano.

Pokušao sam i izvaditi RAM pločice..

0 0 hvala 0
5 godina
renato1977 kaže...
Eric Prydz kaže...

Ne znam što da radim.

R5 3600X, 3060ti, ram 2x8 3200

5 godina
Eric Prydz kaže...
renato1977 kaže...
Eric Prydz kaže...

Ne znam što da radim.

R5 3600X, 3060ti, ram 2x8 3200

Kad se to počelo javljat?Jel si nadograđivao nešto u zadnje vrijeme?

5 godina

Nakon updatea za Win, ali to bi reinstal trebao riješiti.

0 0 hvala 0
10 godina
Eric Prydz kaže...

Ne izbacuje error, jednostavno kada upalim komp, ponudi mi jednom od 100 puta da pritisnem del ili f2 da uđem u bios, inače ekran crn.

Pokušao sam dok sam imao bootable win 10 usb ušekan, a pokušao sam i kada je bio izvađen, nema razlike. 

Imam u USB utorima tipkovicu, miš, volan, mikrofon itd. ukopčano.

Pokušao sam i izvaditi RAM pločice..

mislio sam da nemaš neki usb stik unutra.

Kad veliš da si probao izvaditi ram pločice... jbg sad malo je sjebano... ne znamo tko koliko zna o kompovima... ne izvaditi sav ram, već prošetati jedan keks pa drugi po utorima.

Počupaj svu nepotrebnu periferiju van (volan, mic...)... izvadi jedan disk... ostavi jednu pločicu rama... znači samo osnovno nek je unutra.

5 godina

Ušao sam u BIOS opet na blef i pokazuje mi da mi ram radi na 2133 Mhz, ocitava obje pločice.

Probao sam izvaditi sve iz usb utora i ukopčati staru PS/2 utor tipkovnicu, bez učinka. 

0 0 hvala 0
3 godine

Ne mogu pronaći tu ploču na asrockovim stranicama, samo B450 Pro4... ima li ta ploča kakvu dijagnostiku? debug ledice, zvučne signale, nešto?

Kad upališ Pc i crn je ekran, jel' se vrti vent od proca, od grafičke? jel monitor kaže, nešto kao "no signal" ili slično ili je kompletno crn i ništa?

Kako misliš ne ponudi mi del, f2? Inače taj screen traje vrlo kratko, zavisi od sistema do sistema, na nekim pločama se niti ne vidi koliko brzo nestane, odmah odnosno netom nakon tog ekrana kreće u boot, čim upališ pc kreni stiskati del i nastavi s mahnitim stiskanjem sve dok ne uđeš bios.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 2:52 (notloB).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

01 Za početak ukloniti svu periferiju.

02 Izvaditi matičnu iz kučišta, možda negdje ima kratki spoj.

03 Reseat CPU-a, izvaditi ga van i vratiti nazad.

04 Clear CMOS, provjera da li su RAM pločice popunjavane po uputama ( za 2 pločice se popunjava kako slijedi: A2, B2) nadogradnja na zadnji dostupni BIOS, nakon toga reset to default.

05 Preseliti GPU u drugi PCIE slot

Provjera sa drugim GPU-om.

ps. ovakve su se stvari znale dešavati kada CPU power nije uštekan. Možda ne bi bilo zgoreg prije svega ovog gore probati drugo napajanje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 8:49 (UncleJimbo).
3 godine
UncleJimbo kaže...

01 Za početak ukloniti svu periferiju.

02 Izvaditi matičnu iz kučišta, možda negdje ima kratki spoj.

03 Reseat CPU-a, izvaditi ga van i vratiti nazad.

04 Clear CMOS, provjera da li su RAM pločice popunjavane po uputama ( za 2 pločice se popunjava kako slijedi: A2, B2) nadogradnja na zadnji dostupni BIOS, nakon toga reset to default.

05 Preseliti GPU u drugi PCIE slot

Provjera sa drugim GPU-om.

ps. ovakve su se stvari znale dešavati kada CPU power nije uštekan. Možda ne bi bilo zgoreg prije svega ovog gore probati drugo napajanje.

Trebalo bi da točno opiše kako se PC ponaša kod paljenja i neka kaže koja je ploča u pitanju...

prvo je već napravio

drugo nije napravio, moguće ali sumnjam, trebaju dodatna pitanja prvo da vidimo koliko dugo ima taj pc, jel ranije radio

treće također nije napravio ali to bih ostavio za kasnije kao i drugo, možda iskrivljeni pin, mijenjao je možda nedavno cpu

4. je napravio, izvadio bateriju na 10 minuta

5. nakon što objasni kako se točno ponaša pc kod paljenja.

može biti svašta od sjebanog dugmeta za paljenje, prekinutog kabela hdmi ili koji je već uštekao u monitor do napajanja koje crkava ili matične, grafičke ili bilo čega drugoga...

prvo detaljan opis problema, točna matična zatim najdebilniji problemi koji su najlakše rješivi, kablovi odspojeni, klimavi pa tek onda drkanje po cpu i teže rješivi problemi.

opisuje ulazak u bios čekajući screen koji mu nudi del i f2, kada dođe do tog screena i on stoji na ekranu znači da je bios otkrio neke nepravilnosti kod self dijagnoze uređaja, nekakvu promjenu ili slično, u bios se ulazi bolesnim tipkanjem po delete a ne čekati da te on pita

boot sektor mu je na jednom disku a wins instalacija na drugom, to će se kasnije rješavati kad se utvrdi jesu li matična i vitalne komponente ok...

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 9:33 (notloB).
5 godina

ASrock B450M-Pro4F AM4 je matična ploča.

Što se tiče opisa;

Stisnem dugme za upaliti PC, svi ventilatori se zavrte, tipkovnica i miš zasvijetle i ugase se, čuje se HDD i lampica na kučištu pokazuje da se nešto učitava. Lampica na monitoru svijetli bijelo (AOC monitor) umjesto narančasto kao kada je PC ugašen. Ne dobijem ekran od matične s reklamom i gdje piše pritisnite DEL ili F2 za ulazak u BIOS nego on nastavlja nešto učitavati, pale se pozadinska svjetla na mišu i tipkovnici. Ekran se cijelo vrijeme ne mijenja i ništa se ne događa. Nije crn kao kada je ugašen, nego kao kada dok je radio normalno između trenutka kada ponudi ekran za ulazak u BIOS i kada se pokaže logo od Windowsa.

Jučer sa izvadio pločicu RAMA iz B2 i ostavio u A2, tu me pustio u BIOS i tada sam vidio da jedna pločica radi na 3200 Mhz i kada se resetirao PC nije se ništa promijenilo.

Kada sam premjestio ram u A1 i B1 utore, prilikom paljenja mi je pokazao sliku na ekranu kako treba premjestiti ram u utore A2 i B2 i pustio me u BIOS. 

0 0 hvala 0
12 godina

Pa rekao ti je koja je ploča u pitanju

Treba izvaditi ploču van i krenuti prema uputama koje je dobio, nitko neće riješavati problem za njega, gledati kako trava raste ne riješava problem.

Dokle god ima i jednu star koja je na listi a nije odradio nema potrebe za dodatnim pitanjima.

ps kada sam rekao da skine svu periferiju van mislio sam i na sve diskove, oni mu ne trebaju za testiranje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 10:46 (UncleJimbo).

0 0 hvala 0
3 godine
Eric Prydz kaže...

ASrock B450M-Pro4F AM4 je matična ploča.

Što se tiče opisa;

Stisnem dugme za upaliti PC, svi ventilatori se zavrte, tipkovnica i miš zasvijetle i ugase se, čuje se HDD i lampica na kučištu pokazuje da se nešto učitava. Lampica na monitoru svijetli bijelo (AOC monitor) umjesto narančasto kao kada je PC ugašen. Ne dobijem ekran od matične s reklamom i gdje piše pritisnite DEL ili F2 za ulazak u BIOS nego on nastavlja nešto učitavati, pale se pozadinska svjetla na mišu i tipkovnici. Ekran se cijelo vrijeme ne mijenja i ništa se ne događa. Nije crn kao kada je ugašen, nego kao kada dok je radio normalno između trenutka kada ponudi ekran za ulazak u BIOS i kada se pokaže logo od Windowsa.

Jučer sa izvadio pločicu RAMA iz B2 i ostavio u A2, tu me pustio u BIOS i tada sam vidio da jedna pločica radi na 3200 Mhz i kada se resetirao PC nije se ništa promijenilo.

Kada sam premjestio ram u A1 i B1 utore, prilikom paljenja mi je pokazao sliku na ekranu kako treba premjestiti ram u utore A2 i B2 i pustio me u BIOS. 

Dakle pc normalno boota a ti nemaš signala na monitoru...

Prvo kablove provjeriti hdmi, dp, moguće su u prekidu i svako malo se spoje, iako bi onda dobio neku obavijest na monitoru da nema signala, kasnije očistiti, gumicom kontakt na grafičkoj dio gdje je ubodeš u pcie slot, provjeriti ima li kakve opstrukcije u samom slotu i na hdmi kontaktima...

UncleJimbo kaže...

Pa rekao ti je koja je ploča u pitanju

Treba izvaditi ploču van i krenuti prema uputama koje je dobio, nitko neće riješavati problem za njega, gledati kako trava raste ne riješava problem.

Dokle god ima i jednu star koja je na listi a nije odradio nema potrebe za dodatnim pitanjima.

ps kada sam rekao da skine svu periferiju van mislio sam i na sve diskove, oni mu ne trebaju za testiranje.

Malo prije je rekao ASrock B450M-Pro4F, prije je napisao bez m i 4f

kompliciraš, prvo treba provjeriti najbanalnije probleme, uvijek ideš od najjednostavnijeg za napraviti pa tek onda prema težemu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 11:01 (notloB).
5 godina

Premjestio sam GPU u drugi utor, uključio samo tipkovnicu, HDD je iskopčan i ušao u BIOS.

Volio bi pokušati još nešto prije nego resetam i možda opet izgubim pristup, ali ne znam gdje se nalazi u BIOSu; isključiti (ultra) fast boot, ako je uključen.

Čitao sam da to zna stvarati probleme.

Također, RAM opet radi na 2133 Mhz.

0 0 hvala 0
17 godina

KAko neznaš? Pa imaš uputstva za matičnu na asrock stranicama.

○Lijepog li djeteta! Koliko je star?○ -Trideset i pet godina!
3 godine

edit: moja greška

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 11:35 (notloB).
3 godine
Eric Prydz kaže...

Premjestio sam GPU u drugi utor, uključio samo tipkovnicu, HDD je iskopčan i ušao u BIOS.

Volio bi pokušati još nešto prije nego resetam i možda opet izgubim pristup, ali ne znam gdje se nalazi u BIOSu; isključiti (ultra) fast boot, ako je uključen.

Čitao sam da to zna stvarati probleme.

Također, RAM opet radi na 2133 Mhz.

Provjeri slot i grafičku, prljavština, oksidacija, očisti kontakte koje ulaze u pcie slot, najbolje s običnom školskom gumicom za brisanje traga olovke, provjeri kablove ili ga zamijeni i sve kako sam gore napisao

Probaj ubosti kabel u drugi hdmi, dp utor na grafičkoj...

Drugi slot ti je pcie verzija 2. i radi u x4 modu, to ti nije trajno rješenje.

Ostavi se biosa za sad, to sve mora raditi po difoltu, provjeri prvo zašto nemaš signala na monitoru, prvo ovim gore što sam upisao.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 11:51 (notloB).
5 godina

Do GPU i kablova nije..imam 2 x DP i HDMI u monitoru, kablovi i monitor rade, GPU sam isprobao u drugom kompu i radi normalno.

0 0 hvala 0
3 godine
Eric Prydz kaže...

Do GPU i kablova nije..imam 2 x DP i HDMI u monitoru, kablovi i monitor rade, GPU sam isprobao u drugom kompu i radi normalno.

Jel' kad ti je grafa u tom drugom slotu uvijek uđe u bios, odnosno uvijek pali monitor, bude normalan boot?

5 godina

Ne, ušlo je samo kada sam prebacio.

Vratio sam u prvi slot GPU, ušlo mi je u korak gdje mi je ponudio Start up repair ili druge Advqnced opcije.

Pokusao sam Start up repair i dao mi je poruku da ne može popraviti.

Sada sam odabrao System restore u najranijoj vremenskoj točki koju imam za odarati i čekam da završi.

0 0 hvala 0
3 godine
Eric Prydz kaže...

Ne, ušlo je samo kada sam prebacio.

Vratio sam u prvi slot GPU, ušlo mi je u korak gdje mi je ponudio Start up repair ili druge Advqnced opcije.

Pokusao sam Start up repair i dao mi je poruku da ne može popraviti.

Sada sam odabrao System restore u najranijoj vremenskoj točki koju imam za odarati i čekam da završi.

Ostavi sada winse, to ćeš kasnije rješavati, otkači kako su ti gore rekli, sve i diskove i periferiju, ostavi samo nužno tipkovnicu, grafičku u prvom slotu, izvadi i drugi memorijski modul, ostavi samo jedan, želimo da ti kod svakog paljenja računala uđe u bios, odnosno upali se ekran da možeš ući u bios, winsi nemaju veze s tim.

Želimo vidjeti post screen kod svakog paljenja računala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 12:40 (notloB).
5 godina

Pokušao sam ranije isključiti sve, jedan stick rama...nije rezultiralo.

Sada je ponudio plavi ekran smrti, odvrti nekakav collecting data i kada dođe do 100% se resetira i ide u krug, ali mi nudi svaki puta da uđem u BIOS

0 0 hvala 0
3 godine
Eric Prydz kaže...

Sada je ponudio plavi ekran smrti, odvrti nekakav collecting data i kada dođe do 100% se resetira i ide u krug, ali mi nudi svaki puta da uđem u BIOS

Pa prekini ga u tome, nemoj dozvoliti da boota u winse, otkači diskovlje, što ti je sve priključeno na pc?

Moraš imati redovan post svaki put, ugasi pc, isključi ga iz struje i probaj ponovno upaliti za nekoliko minuta i vidjeti hoće li postati.

Edit, morat ću ići raditi roštilj za nekoliko minuta, sorry.

Cilj ti je da provjeriš rade li uređaji ispravno lako ćeš reinstalirati winse.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 12:53 (notloB).
5 godina
notloB kaže...
Eric Prydz kaže...

Pa prekini ga u tome, nemoj dozvoliti da boota u winse, otkači diskovlje, što ti je sve priključeno na pc?

Moraš imati redovan post svaki put, ugasi pc, isključi ga iz struje i probaj ponovno upaliti za nekoliko minuta i vidjeti hoće li postati.

Edit, morat ću ići raditi roštilj za nekoliko minuta, sorry.

Cilj ti je da provjeriš rade li uređaji ispravno lako ćeš reinstalirati winse.

Pustio sam ga 3 puta da vidim što će se dogoditi.

Priključen je ssd s Win 10, oba sticka RAMa (koji sada rade na 3200 Mhz), sva periferija i bootable USB stick. Zapravo je uključen USB stick jedino što do sada nisam imao uključeno zajedno s ostalim.

Ušao sam u BIOS.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 12:57 (Eric Prydz).
3 godine
Eric Prydz kaže...

Pustio sam ga 3 puta da vidim što će se dogoditi.

Priključen je ssd s Win 10, oba sticka RAMa (koji sada rade na 3200 Mhz), sva periferija i bootable USB stick. Zapravo je uključen USB stick jedino što do sada nisam imao uključeno zajedno s ostalim.

Ušao sam u BIOS.

To mi smrdi na nekakav pokvareni kondenzator ili nešto, kad sada odjednom sve radi, možeš naći najsvježiji bios i flashati, neke ploče su imale problema s 3000 nvidijinom serijom, ostavi ga neko vrijeme u biosu, vidi hoće li se srušiti i provjeri verziju biosa, nađi adekvatnu najnoviju ukoliko ima i flashaj.

5 godina

Opet ne nudi ulazak u BIOS nakon reseta...

Neću se više zezati, pokušao sam jednostavne stvari, nosim ga na servis, neka oni pokušaju, bolje jego da ja napravim nepopravljivu štetu ili nešto drugo pokvarim.

Hvala na trudu i pomoći.

0 0 hvala 0
9 godina
Ne razumijem sto znaci "ne nudi ulazak u bios"?

To ni ne treba nuditi prilikom restarta, a ako mislis na ispisivanje one poruke "press del...... Ili slicno", to je onda opcija u biosu.

Dali se kompjuter restartira normalno, ili prilikom restarta vise nema nikakve slike?
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Damir22 kaže...
Ne razumijem sto znaci "ne nudi ulazak u bios"?

To ni ne treba nuditi prilikom restarta, a ako mislis na ispisivanje one poruke "press del...... Ili slicno", to je onda opcija u biosu.

Dali se kompjuter restartira normalno, ili prilikom restarta vise nema nikakve slike?

Već smo to prošli, pročitaj temu da ne pitaš ponovno iste stvari... odustao je od pomoći, dat će ga na popravak.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice