- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-a podatci, slike..?
-koristiš onboard VGA, ona 'krade' nešto RAMa, možda 512, s druge strane, ako BIOS kaže da je 1024+512, onda je to sigurno točno. Pogledaj-provjeri koji ram imaš (obično piše na modulu), stavi jedan po jedan... vidi kako BIOS prepozna. Ako imaš više od dva utora za RAM, probaj drugu kombinaciju.. itd.
Ako su stvarno oba 1GB, tad je (vrlo moguće) ograničenje chipseta ili spomenuta onboard.
Bilo je manjih problema sa slikom... graficka je zasebna...
Zapravo, u BIOS-u pise samo 1536... ovo u zagradi sam ja dodao... da ne bude zabune...
jesi li dirao msconfig? Pokreni ga u CMDu i isključi sve (na default) tj za ograničenje memorije.
Resetiraj BIOS, provjeri dali je onboard diseblirana i smanji joj dodjeljeni RAM npr na 8-32MB..
btw: provjeri koliko je Max deklariran RAM za tvoju MBO-chipset, uobičajeno 1.5-2GB ili 4GB ovisi o izvedbi MBO, broju DIMMova ili kombinaciji vrste RAMa ...
ako imaš neki boot-LiveCD s MemTestom, provjeri koliko će on prikazati. Ako prikaže 2GB tad je neka opcija u win (kao msconfig).
dali ti jedna od pločica ima na obje strane čipove.. moguče je da pločice moraju imati na obje strane čipove da bi ih matična pravilno prepoznala.. ako je tako onda bi ona od 1gb koja ima sa samo jedne strane bila prepoznata kao 512mb ..
Hm... maticna podrzava do 2GB
Jedna plocica ima cipove s jedne strane a jedna s obadvije strane... proizvodac i brzina su isti... nadao sam se da to s cipovima nece igrati ulogu. To bi objasnilo BIOS... Iako kad sam imao dvije plocice sa razlicitim brzinama prepoznao mi je obadvije u System Properties (nisam siguran za broj cipova, a vise ih nemam). Nisam tada gledao u BIOS. Samo je onda jako stekao.
Samo, zasto onda sada System Properties pokazuje 1GB a ne 1.5?
U svakom slucaju, slijedeci mi je korak naci dvije identicne plocice, ali me ovo bas kopka :)!
Trenutacno nisam uz taj komp pa sada ne mogu isprobavati plocice jednu po jednu da vidim sto ce reci.
onda očito ta ploča zahtjeva dvostrane pločice rama, pa ovu jednostranu od 1gb ne može pročitati kako treba.. ovo što kažeš da si prije imao dvije sa različitim brzinama nema veze brža se spušta na takt one sporije i tako rade..
Onda ce biti da je tako. Ma ta ploca ima velikih problema, od memorije do chipseta i PCI express utora... Jos cu probati malo izmjenjivati plocice da vidim sto ce biti. Hvala!
- gustoća chipova (SS-DS) i broj 4-8/9 po strani. To ovisi o generaciji chipseta, ponekad pomaže i noviji BIOS (svakako provjeri dali postoji)
- ponekad se može zaobići zamjenom mjesta modula (ili da ostane jedno mjesto iza prazno).
- može biti i samo fizički kontakt, počisti dobro (mekom gumicom za olovke) i dobro pritisni u utor.
To ti je zato što imaš 32-bitni windows...instaliraj 64-bitni i problem rijesen
Da i na to sam naisao...znaci onda ce iskoristiti RAM u potpunosti?
u slučaju da su 64 bitni windowsi. Onda vjerovatno imaš amd-ov APU ili intergriranu grafu na ploči...prebaci u BIOS-u ručno na korištenje PCI grafulje ako ju imaš. dok ti stoji da koristiš intergriranu grafičku minimalno 512 MB ti odpada od RAMa. Imaš 2GB ali tih 1500 je tebi dostupno.
u slučaju da su 64 bitni windowsi. Onda vjerovatno imaš amd-ov APU ili intergriranu grafu na ploči...prebaci u BIOS-u ručno na korištenje PCI grafulje ako ju imaš. dok ti stoji da koristiš intergriranu grafičku minimalno 512 MB ti odpada od RAMa. Imaš 2GB ali tih 1500 je tebi dostupno.
Imam integriranu grafiku od Intel-a
Da i na to sam naisao...znaci onda ce iskoristiti RAM u potpunosti?
-ne baš.. jer notebook ima više integriranih sys.dijelova kao i VGA.. uz to u BIOSu bi mogla biti opcija (uobičajeno za desktop, na notebookovima ugl nema) memory remaping..
-tj pošto je i3 CPU to znači da je noviji.. pa to vjerojatno radi autoamtika.
-provjeri teh.spec koliko je max RAMa, ako je više od 4 (tj 8+) tad može, ako je 4max tad nema koristi. Postoji patch za win7x32 (eliminira se potreba nove instalacije, pogotovo ako nemaš install).
Koliko bi bilo dostupnog RAMa, vjerojatno 3-4, ovisno kako VGA driver rezervira za sebe kao fixni dio (dinamički alocira po potrebi). Vjerojatno nedovoljan razlog za install novog x64 OSa. Na kraju važne su (samo) aplikacije koje koristiš, 32bitne su ograničene na 2GB tako da im višak ne koristi.