Lenovo G70-80, Win10
Lenovo laptop zuji skoro cijelo vrijeme i to se desava od pocetka, od kad sam ga kupio. Uz to, touchpad se svako malo nakratko zblesira i pointer nasumicno leti po ekranu ako se touchpad dodirne.
Ovako je mjesecima. Pokusao sam sve, nista ne pali. Da nosim na servis ili nema smisla? Da li ce uopce uvaziti jer nisam spomenuo odmah na pocetku? Da li ce se izmotavati jer ovo nije neki za njih veliki problem? Mislim da mi garancija jos traje. Stvar je u tome da sam izricito htio laptop koji je tih, jer mi je to uz velicinu ekrana (17'') bila najvaznija stavka. I lijepo su mi rekli, naravno da je tih koliko se to moze ocekivati, s time da je (naravno) glasniji kod opterecenja (sto ce mi drugi trgovac reci nego ono sto zelim cuti, ali svejedno). A ovo je najglasniji laptop ikad. Jos sam ih trazio da mi ugrade SSD (uz HDD) da buka bude minimalna! Moj prosli laptop (ASUS) je bio toliko tih da nisam mogao pogoditi da li je uopce ukljucen (osim ako je bio pod opterecenjem). A ovaj je isto 17'', a zuji i zuji kao da igram najnovije pucacinje. CPU moze biti na 2%, kao i sve ostalo. Laptop moze samo stajati da ja nista ne radim na njemu. Skroz hladan (temp normalna). Nema veze, on ce vecinu vremena zujati kao da orem livadu s njim. Ne znam doduse sto tocno zuji, valjda CPU? Ne mogu rasklapati laptop. Prasina nije sigurno faktor, pogledao sam, i ispuhao. Problem ionako postoji od samog pocetka.
Gledao sam po Internetu i netko je cak napisao da je ovo zujanje povezano sa touchpad problemom, da je to tehnicki problem koji postoji kod nekih Lenovo laptopa.
Softverski ovdje nemam sto napraviti. Power savings opcije u windowsima ne pomazu u onom obimu u kojem sam ih testirao. BIOS.. pokusao sam cak iskljuciti graficku da ostane samo integrirana, ali ocito nije to.
Znam da ovo nekima ne bi smetalo, ali mene ce izluditi jer mi treba tisina. Ako stavim slusalice i pojacam zvuk sve ok, ali nije mi laptop samo za gledanje filmova.
Sto mogu ocekivati od servisa, da li je to opcija? Ako je problem podosta tehnicki to tu u Zagrebu vjerojatno niti nece rijesiti, pogotovo ako je nekakva tvornicka greska. Ne znam niti da li je ovo slucaj sa svim laptopima ovog tipa, ali vidim da su se tocno ovakvi problemi javljaju i na drugim modelima Lenovo laptopa ako nista drugo.
PS: Da opisem buku: ventilator (koji god da bio) stalno ubrzava i usporava. Nije to jednolicna buka (odnosno nije stalno) nego bas iritantno se mijenja brzina. Kao da su power savings opcije lude. Ako tipkam poruku na ovom forumu smanjit ce se malo buka na jednolicniju, a cim otvorim novi tab odmah kao da sam igru pokrenuo.
Nasao sam recimo ovo:
https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-Yoga-Series-Notebooks/CPU-Noise/m-p/1015691#M8321
I cini mi se da bi tu moglo biti neko rjesenje. Medjutim, rjesenje nije za Windows10. Sastoji se od unosa registry linija i apliciranja nekog hotfixa, whatever.