Kompjuter se gasi "random"

poruka: 23
|
čitano: 13.265
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Ljudi, molim sve koji ikako mogu pomoći, jer više stvarno nemam ideja gdje da tražim.

Kompjuter je sklopljen u 12. mjesecu, ovo su specifikacije:

- AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+, 2100 MHz, Brisbane (http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/details.aspx?opn=ADo4000IAA5dd)

- Asrock AM2NF3-VSTA (http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=AM2NF3-VSTA)

- 1024 MB DDR2 RAM, Kingmax

- Nvidia GeForce 7600 GT, 256 MB, AGP

- napajanje Mode Com Feel II-500W (http://www.modecom.eu/product.php?id=401&pageNr=3)

Ovo je sve kupljeno novo, samo je stari ostao HDD - WDC 120GB

Problem:

- najprije se počeo gasiti kod igranja, sumnjala sam na pregrijavanje - otvorila kućište s jedne strane, ali se uskoro počeo gasiti nevezano uz to što se radi na njemu, pa čak i u standby-u (upalim kompjuter, ostavim ga da radi, i nakon recimo 15 minuta ili 2 sata (ne odmah), sasvim random, ugasi se bez ikakve dojave o grešci, BSOD, Event Viewer, a nekad se ugasi nakon 8 sati rada).

Instaliram Speedfan i HWMonitor, temperatura procesora ide preko 70 °C, zaključujem definitivno je pregrijavanje (ovaj procesor ima granicu na oko 72 °C) - nosim kompjuter u servis da potvrdim svoje sumnje, oni zaključe isto, te promijene cpu fan za isti kakav dolazi tvornički s procesorom. Kažu da su ga testirali "na zahtjevne programe" i da se nije gasio. Kako nisam htjela iste probleme (očito taj ventilator nije dovoljan za moje potrebe ili što god) - ipak kupujem ZALMAN, CNPS 7500 Al-Cu LED i kažem da mi ugrade taj hladnjak.

Dolazim kući, palim kompjuter, isto. Ugasio se nakon par sati. Sutradan se ugasio 15 minuta nakon što je stajao u standby.

Temperatura procesora više nije kritična, ali primjećujem jednu "čudnu" temperaturu - u Speedfan piše GPU za tu temperaturu (vidi slike) - u HWMonitor nema te temperature.

- radim update BIOS-a, stavljam nove drivere za grafičku (već sam imala najnovije), provjeravam spyware i viruse, ništa, opet isto.

Što vi mislite da je tom kompjuteru?!

Speedfan temperature Speedfan temperature
GPU temp GPU temp
HWMonitor HWMonitor
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2008 18:13 (karmy).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Koji operativni sustav?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kompjuter se gasi "random"
Windows XP SP3
17 godina
odjavljen

Jesil promjenila termalnu pastu na bazi procesora i jel temperatura gpu-a 60C u idle ili load?

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Jel radi cooler na grafičkoj?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

termalnu pastu nisam mjenjala ja nego su to promijenili u servisu (bar se nadam, pa nisu mi mogli promijeniti ventilator bez da promijene tu pastu?!)

60 °C GPU je sad kad imam otvoren samo firefox. U idle je oko 55-58 °C.

Ventilator na grafičkoj radi - (stavim ruku i osjetim da puše - nemojte se smijati!) - kako da provjerim jel dobro radi?

17 godina
odjavljen

moguce je da dolazi onda i do pregrijavanja graficke, a da ti je ukljucena neka opcija za zastitu, koja gasi komp u sljucaju pregrijavanja i jedne komponente. Namjesti u nekom programu koji vec koristis vent da se vrti na 100%

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Imaš 1GB RAM-a? Znači radi u single mode-u. Jel ti pločica u prvom utoru? Jesu promijenjene postavke u BIOS-u - voltaža, frekvencija...?

Jel uključena opcija ''Cool 'n Quiet''?

Probaj BIOS staviti na defaultne postavke.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2008 18:33 (macak).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

dali si uključila dodatno napajanje na grafičku ako ima?

If ignorance is bliss, then knock the smile off my face!
17 godina
odjavljen
beziljy kaže...

eeeee da... i to je moguce
18 godina
neaktivan

Ovo mi se čini problematično, problem s naponom.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, u single mode-u radi, pločica je u prvom utoru.

BIOS je namješten na default postavke, bio i prije, a pogotovo nakon što sam ga update-ala (odabrala sam load default settings).

Cool 'n Quiet ću provjeriti, nisam sigurna je li to uključeno, i instalirat ću nTune i probati postaviti fan speed na 100%.

17 godina
neaktivan
Amrapheus kaže...
beziljy kaže...

eeeee da... i to je moguce

jesam
17 godina
neaktivan

jesi sama sklopila komp ili neka firma...i dali si odnijela komp na servis u firmu gdje je kupljen?

osim pada napona na 12v koje je macak primjetio, primjećujem odstupanje u temp jezgri od 6 stupnjeva...ili senzor je sheban ili je proc u k...

If ignorance is bliss, then knock the smile off my face!
17 godina
neaktivan

sklapali su ga u firmi (neću sad navoditi da ne "reklamiram" :) ) i nosila sam ga u njihov servis - sve je kupljeno kod njih osim napajanja i grafičke, to sam im donijela da samo ugrade...

a što je s tim naponom? je li to napajanje ili što?

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2008 19:08 (karmy).
18 godina
neaktivan

Ja sam prilično siguran da je problem u napajanju - to se zove voltage drop, i ako se ne varam, po ATX specifikaciji najniža (normalna) vrijednost je 11,41V.

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ohohoooo!!!

Znači definitivno bi po ovome bilo napajanje!

Ovako, napajanje je još pod garancijom. Ulazi li to u garanciju ili ne, što mislite? I kako da im kažem u čemu je problem s napajanjem, kad im odnesem? Kažem da imam pad napona na +12 i to je to? Hoće li to moći vidjeti bez mog kompjutera? Jer napajanje je iz jedne firme a kompjuter je sklapan u drugoj, dakle ja bih samo izvadila napajanje.

Trebam li kupiti neko skuplje napajanje "s potpisom" i koliko W mi je dovoljno? Jer ovo sam kupila zbog 500W....

18 godina
neaktivan

Ja bih na tvom mjestu napajanje probao prije spariti sa nekom drugom konfiguracijom, tj. komponentama, pa bi se iz toga vidjelo jel se događa isto - tada bi bilo jasno da je problem u napajanju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hm, da, to bi bilo najbolje, ali ja nemam nikakav drugi kompjuter na kojem bih to mogla testirati Bogataš........

17 godina
neaktivan

i ja imam isti problem komp. se gasi kada igram igrice ne znam dali je napajanje ili pregrevanje neke komponente ali bih pre rekao da je napajanje please help

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.8.2008 4:14 (Falcon).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Dali mozda neko zna zasto mi se komp gasi kad hocu igrati igrice ili na nekim stranicama na internetu_

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

evo ja imam sličan problem
dakle htio sam čisto ono vidjeti šta ću sa starim kompom
da vidim dal se može iskoristiti...imam tri stara
prvi se gasi nakon 5 sekundi
drugi se gasio ali sam izvadio procesor pa vratio i sada se na gasi ali nema slike...ne čuje se uopče ono zvuk na paljenju da prima grafičku

a trećem nije tema ovdje

hvala unaprijed

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice