Evo nakon višednevnog zamaranja oko rješavanja problema da pitam pametnije od sebe...
Prije nekoliko mjeseci Win 7 mi počeo izbacivati poruke kako ima problema sa hard diskom. Izvršim provjeru istog i uvidim da na njemu ima bad sektora koje je nemoguće popraviti. Formatiram đubre i izvršim ponovnu instalaciju Win 7. Od tada radio bez greške do prije dva dana. Odjednom je sve stalo i nisam imao druge nego isključiti laptop "na dugme".
Pri ponovnom pokretanju istog, izbaci mi poruku "Internal boot failure. No bootable device." Kontam da je crko HDD (što mi nije žao), nego je problem što sam na njemu imao nekih dokumenata koje nisam uspio prebaciti na eksterni HDD, a koji su mi jako važni jer sam ponuo truda uložio u njih.
Stoga sam pokušao pronaći na netu kako spasiti te podatke, ali je sad problem sljedeći: kad izvršim boot Ubuntu desktopa sa DVD-a, uopće mi ne prikazuje da imam HDD. Pokušao sam i preko drugih stvari, kao npr. HIEREN'S BOOT CD, ali mi ni tamo (šta god da radio) ne prikazuje da imam HDD. Šta da radim? Postoji li neki način da spasim podatke (kojih nema mnogo, oko 200 MB) ili da se rasplačem (ni to nije daleko obzirom da se radi o pripremi za izradu magistarskog rada)? Svaki savjet je dobro došao, a unaprijed se zahvaljujem svima.