IBM Thinkpad R41 - ne boota (kako otkriti kvar?)

poruka: 9
|
čitano: 3.887
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
IBM Thinkpad R51 - ne boota (kako otkriti kvar?)

Donio mi je susjed laptop iz naslova kojeg mu je mali potegnuo sa stolića.
Uglavnom laptop ne boota (sa i bez baterije) pa sam se jučer potrudio i rastvorio sve prema service manualu ali ne otkrivam ništa što bi moglo upućivati ne neki problem - odnosno sve je više manje na svom mjestu i bez očiglednog kvara.

Imate koji prijedlog odakle krenuti i što je najčešće odlazilo kod ovih laptopa?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.11.2011 11:25 (dajstadas).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: IBM Thinkpad R51 - ne boota (kako otkriti kvar

-što kaže BIOS?

Kakvo je stanje HDDa? - jesi li pokušao boot s CDa? Dali uopće dolazi do boota (POST)?...

-malo stvari se rješava šarafcigerom, tad je obično potrebna zamjena (recimo neisplativo ili teško nabavljid dio, vjerojatno (P)ATA HDD.)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

BIOS mi ne kaže ništa jer ne mogu uopće upaliti računalo - odnosno niti ući u BIOS.

HDD je prebačen u externu ladicu i uredno radi bez ijednog bad sectora. Isto vrijedi i za RAM.

Dakle kvar se manifestira tako da stisneš power-on tipku a ništa se ne događa...

Ako išta znači riječ je o socket 479 ploči sa nekom ATI GPU onboard (čini mi se IGP 400 koliko me sjećanje od sinoć služi).

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.11.2011 11:35 (dajstadas).
17 godina
neaktivan
dajstadas kaže...

BIOS mi ne kaže ništa jer ne mogu uopće upaliti računalo - odnosno niti ući u BIOS.

HDD je prebačen u externu ladicu i uredno radi bez ijednog bad sectora. Isto vrijedi i za RAM.

Dakle kvar se manifestira tako da stisneš power-on tipku a ništa se ne događa...

Ako išta znači riječ je o socket 479 ploči sa nekom ATI GPU onboard (čini mi se IGP 400 koliko me sjećanje od sinoć služi).

ako ne možeš upaliti računalo

• provjeri napajanje?
  • provjeri kontakt gumba za paljenje
  • ispravn RAM?

ako je ovo gore ispravno, onda imaš problem zvan neisprvana MBO,CPU ili VGA

u tom slučaju baci ga u smeće, popravak je preskup (osim ako negdjene dobiješ jefitne dijelove)

17 godina

- tad je naslov (prvi opis problema) pogrešan. - ne pali (umjesto boota).

- dali si pokušao upaliti bez RAMa? -pokušaj. Trebao bi se javiti alarm.

(disk nek ostane vani.. nije potreban, da mu se nešto ne desi.).

- rasklopi sve, do CPUa, provjeri kako se drži, dali su pinovi OK. Svi kontakti (npr RAM) nakon nekog vremena oksidiraju, kod ponovnog spajanja zna bit problema, počistiti, RAM može gumicom za olovke, ostalo kako se snađeš. (male šanse).

-vrlo vjerojatno je problem u MBO, od udarca se 'razlemio', problem hladnog lema. Neki električar bi mogao pomoći, ali samo ako imaš puno sreće jer je većina kontakata premala.

-ako bi nakon blagog drmanja/lupkanja, uspio upaliti, to bi potvrdilo problem lema-kontakta.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.11.2011 11:42 (ihush).
15 godina
neaktivan
Darky kaže...
dajstadas kaže...

ako ne možeš upaliti računalo

• provjeri napajanje?
  • provjeri kontakt gumba za paljenje
  • ispravn RAM?

ako je ovo gore ispravno, onda imaš problem zvan neisprvana MBO,CPU ili VGA

u tom slučaju baci ga u smeće, popravak je preskup (osim ako negdjene dobiješ jefitne dijelove)

Napajanje se odnosi na žnjoru s napajanjem ili nešto na MB? Žnjora s napajanjem radi bez greške i daje deklarirani napon.

Gumb za paljenje - dobra ideja - možda je nešto banalno poput toga iako ne vidim neki lagani i brzi način kako ispitati samo taj gumb...

RAM je ispravan i radi kao curica (256 + 1024 MB).

CPU nije stradao 100% - svi su mu pin na broju i ravni.

ihush kaže...

- tad je naslov (prvi opis problema) pogrešan. - ne pali (umjesto boota).

- dali si pokušao upaliti bez RAMa? -pokušaj. Trebao bi se javiti alarm.

(disk nek ostane vani.. nije potreban, da mu se nešto ne desi.).

- rasklopi sve, do CPUa, provjeri kako se drži, dali su pinovi OK. Svi kontakti (npr RAM) nakon nekog vremena oksidiraju, kod ponovnog spajanja zna bit problema, počistiti, RAM može gumicom za olovke, ostalo kako se snađeš. (male šanse).

-vrlo vjerojatno je problem u MBO, od udarca se 'razlemio', problem hladnog lema. Neki električar bi mogao pomoći, ali samo ako imaš puno sreće jer je većina kontakata premala.

-ako bi nakon blagog drmanja/lupkanja, uspio upaliti, to bi potvrdilo problem lema-kontakta.

Mea culpa za naslov teme - no ne znam kako to promijeniti na BUG forumu.

S RAM je sve OK - testiran memtestom i radi kao urica (256 + 1024 MB).

Sa CPU je također sve u redu - provjerio sam te detalje.

Što se tiče MB IBM je na tu seriju laptopa stavljao neki G senzor koji koliko čitam pri nekom jačem padu (a pad sa stolića visine 40cm mi nekako ipak ne ulazi u tu kategoriju) detektirao isti i spriječavao paljenje računala. Koje su mi mogućnosti da isti premostim za probu i vidim da nije do njega?

Ako se definira da je kvar u MB isplati li se uložiti u taj laptop 400ak kuna koliko dođe zamjenska ploča (našao na ebay) ili jednostavno likvidirati po komponentama?

17 godina
neaktivan

a vidi 400 kuna nije skupo za popravak ako je samo to problem

inače laptopi su čudljivi, a IBM su pak posebna priča

nisam dovoljno pametan da ti velim kaj da napraviš

17 godina
IBM Thinkpad R41 - ne boota (kako otkriti kvar?)

-ovisi, jer sama cijena 400kn, dodaj PDV (carinski troškovi..). Kao i (ako je samo ploča neispravna) opet ostaje staro računalo za današnje kriterije slabo.

- neko novo računalo npr netbook, je jači.. Ako bi ukupni trošak na kraju bio 400kn (vjerojatno dvostruko) onda ipak ima smisla..

ovisno o ukupnoj cijeni: -Popravak nije isplativ ni zbog RAMa (količine) kao i OSa-softwarea, npr za internet, trebaš flash, to znači da trebaš RAM i noviji CPU koji to vrti.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: IBM Thinkpad R41 - ne boota (kako otkriti kvar
ihush kaže...

-ovisi, jer sama cijena 400kn, dodaj PDV (carinski troškovi..). Kao i (ako je samo ploča neispravna) opet ostaje staro računalo za današnje kriterije slabo.

- neko novo računalo npr netbook, je jači.. Ako bi ukupni trošak na kraju bio 400kn (vjerojatno dvostruko) onda ipak ima smisla..

ovisno o ukupnoj cijeni: -Popravak nije isplativ ni zbog RAMa (količine) kao i OSa-softwarea, npr za internet, trebaš flash, to znači da trebaš RAM i noviji CPU koji to vrti.

To si i ja nekako mislim.

No ako je kvar do te cifre pretpostavljam da će to susjed investirat pa dok traje - traje...

U svakom slučaju hvala na odgovoru!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice