Znaci imo sam spojen front panel kucista koji je radio najnormalnije(doduse malo je gubio kontakt al je radio) i sad sam kupio media dashboard 525a i spojio napajanje usb i front panel i usb radi ali front panel nece. Inace imam Gigabyte GA-EP45-DS3 i spojio sma na isto mjesto di je ovaj od kucista bio spojen(znaci ovaj zeleni di pise F_AUDIO) al mi nista ne prepoznaje niti radi.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
- Znači nemaš zvuka na prednjim audio portovima?
- Sve ostalo radi ili?
Da, sve ostalo radi bar ono sta sam probo(USB,M2 citac, SD citac) jedino taj audio niti mic niti speaker. Ukljucio sam u tocan jer sad vise ne radi niti onaj od kucista kad sam ga od tamo iskljucio i ovaj ukljucio.
- Instaliraj teamviewer, pokreni ga, na PM mi pošalji ID i PASS koji ti pokaže,
pa ti ja budem pogledao kako je to podešeno.
-da bi (bilo što pa i front audio) radio, mora biti ispravan, mora biti ispravno spojen, ispravne žice-kontakti i opcija u BIOSu ovisno o standardu AC97 ili HDA.
-za spajanje pojedinih pinova-kontakta moraš znati raspored brojevi ili colorcode. U manualu MBO imaš shemu, pin 1 je označen bijelom bojom ili brojem 1, sve ostalo se moraš snaći. Ako nije ispravno spojeno ne može raditi.
- ovisno o driveru, većina ima popup koji ponudi izbor kad nešto priključiš (pod windowsima..) probaj bilo što u mic ili slušalice... ako popupa nema, tad nije spojeno ili je pogrešno spojeno (ili je u driveru isključena opcija).
Nema popupa, ali je stvar u tome sto je ovaj prije dobro radio. Spojio sam dobro jel se jedino tako moze spojit zbog onog pina koji "fali" tako da nije nikako moguce drugacije ustekat i i opet kazem stari je bio ovako spojen. Jedino ovo sta kazes za bios, mislim da je ovaj stari bio onda HDA jel je uz njega stajo AC97 koji nije bio spojen, makar mi je cudno zas bi koristili drugacije standarde. Uglavnom di se tocno to u BIOS-u mjenja, da se opet ne izgubim tamo?
... da se opet ne izgubim tamo?
- uf, pa nije BIOS nac.biblioteka ili šuma striborova...
U BIOSu postoji opcija za FP upravo zbog kućišta-FP konektora koji mogu biti AC97... i kad vidiš nešto gdje piše AC97, tad si pronašao. (jer ništa drugo nema s tim nazivom).
Nista nisam rjesio :S, a u BIOS-u to takva opcija uopce ne postoji 10min sam sve pregledavo nigdje naci.
-prolistaj manual MBO, pronađi shemu spajanja pinova za audio, jer MBO nema direktne veze s kućištem (zato obično postoji izbor, neobično da ga nemaš..), ne drže se svi standarda ili color codea.. gledaj po brojevima (pin 1-9..) i logika.
-ako ti je konektor u jednom komadu možda trebaš presložiti žice u samom audio konektoru počinje žuta-mic, crna GND, zelena i bijela su L-R + dodatna ... crna GND je obično jedna dok na shemi posotji mjesto za 2-3.. ubodeš kod MIC ostalo nije potrebno (jer je isti pin-masa). Jedino crna je uvijek crna, ostale boje moraš 'pogoditi'...
MBO ga-ep45-ds3, neki s googlea ima potrebne detalje manual.. vjerojatno i za BIOS opciju.